FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of   Martial Arts

720 Martial Arts Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Martial Arts? This category is for trivia questions and answers related to Martial Arts (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Karate    Tae Kwon Do    Judo    Basketball    Cricket    Olympic Games    Rugby League    Golf    Cycling    Gymnastics   
1 In Hawaiian martial arts, sometimes a leiomano is used. What, exactly, is this weapon made from?
Answer: Shark teeth

A leiomano is one of the many weapons used in the Hawaiian martial art known as Kapu Kau'ailua (or just Lua). The weapon is a type of club that is covered in shark teeth. As you might have guessed from the description of the leiomano, Kapu Kau'ailua is all about pain. The goal of this particular martial art is to break bones, dislocate joints, and otherwise cause pain on the opponent.
  From Quiz: The Power Is In Your Hands
2 What martial art is a traditional sword martial art?
Answer: Headong kumdo

Headong kumdo is a traditional sword martial art from Japan. It focuses on weapons as opposed to hand to hand combat.
  From Quiz: Do You Know Martial Arts?
3 Who created Aikido?
Answer: Morihei Ueshiba

Aikido (which could be translated "the way of the harmonious spirit) was created by Morihei Ueshiba, mainly based on Daito-ryu Ju-jutsu. Kisshomaru was his son, Jigoro Kano was the creator of Judo and Shuji Maruyama is the founder of Kokikai style of Aikido.
    Your options: [ Jigoro Kano ] [ Morihei Ueshiba ] [ Kisshomaru Ueshiba ] [ Shuji Maruyama ]
  From Quiz: Martial Arts People
4 K-1 is a combination of different martial arts. The 1 is derived from Formula 1, expressing the top class of racing. K-1 is the top of martial arts. What does the K stand for?
Answer: All these

K-1 is a mixture of all these styles. Because of that, the K stands for karate, kung-fu, and kick boxing all together.
  From Quiz: K-1
5 What belt colour do female ninja wear before they achieve their black belt?
Answer: Red

Kunoichi means 'female ninja'. They wear a red belt to signify extra danger to their foe. The extra danger was their femininity or sexuality. Male Ninja wear Green belts before black belt (Dan Grade).
  From Quiz: Ninja General Knowledge!
6 Who is generally credited with being the founder of Iaido?
Answer: Hayashizaki Jinsuke Shigenobu

Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542-1621) is considered to be the founder of Iaido, and is attributed with the development of sword drawing schools. However, very little is known of his life. Hayao Miyazaki is a director of animated films. Hayato Ichihara is a film actor, and Hayato Ikeda was a Japanese Prime Minister in the early 1960s.
  From Quiz: The Samurai Art of Iaido
7 What does T'ai Chi Ch'uan translate as?
Answer: Supreme Ultimate Boxing

Another translation is "Boundless Fist".
  From Quiz: Tai Chi Chuan
8 In Judo its called Dojo. What is the place where practicing Kung fu is called?
Answer: Kwoon

Literal translation would be 'Hall'. This refers to the place or school where one is instructed in the Chinese Martial Arts.
  From Quiz: Assorted Martial Arts
9 The word 'Capoeira' comes from which word from the Tupi Indian language?
Answer: Ka puera

'Ka puera' refers to the clearing in the woods where trees had been cleared for planting, but the slaves discovered them useful for hiding out to practice Capoeira. Capoeira combines dance, gymnastics, music, and martial arts, into one sport, that is now known worldwide. Unlike many martial arts, Capoeira is played not to injure, but to outsmart and trick your opponent.
    Your options: [ Copo era ] [ Ka puera ] [ Cabuaira ] [ Kapoira ]
  From Quiz: Capoeira: The Martial Art
10 In a Samurai sword set, three swords are included. What is the name of the largest one?
Answer: Katana

The Katana is the sword used properly by the Samurai. They believe that one must never ever draw their sword without drawing blood.
  From Quiz: Japanese Samurai Swords
11 What is the Korean term for the uniform (jacket and pants)?
Answer: Do-Bohk

The wearing of a do-bohk can be seen in 600AD.
  From Quiz: Tang So Do
12 What is the oldest surviving, historically traceable ryu (school)?
Answer: Togakure Ryu

Daisuke Togakure was the founder of this ryu around 800 years ago although it has a much older heritage going back through the Shugendo Yamabushi. Not to be confused with the Bujinkan Dojo which is the umbrella under which the Togakure Ryu has been gathered.
  From Quiz: Martial Arts - Ninjutsu
13 There are three types of contacts in kickboxong: light contact, _____ contact and full contact. What's the missing word?
Answer: semi

It's the type of contact that when you hit your opponent you have to stop to start again.
  From Quiz: Kickboxing
14 Who is the father of American Kenpo?
Answer: Ed Parker

Ed Parker learned traditional kenpo in Hawaii and then later modified it into a more effective self defense style. He was training police officers and they would come back and tell him what worked in the street and what didn't.
  From Quiz: Martial Arts
15 What is Tae Kwon Do known for?
Answer: Kicks

Tae Kwon Do was founded in Korea in the 1950s when a few masters of other arts came together to combine their arts.
  From Quiz: Do You Know Martial Arts?
16 Who created Ki-Aikido or Ki-Do school of Aikido?
Answer: Koichi Tohei

Ki-Aikido, also called Shin Shin Toitsu Aikido, was created as tension was building after Morihei Ueshiba's death in 1969 between Morihei's son Kisshomaru Ueshiba and the head instructor of Aikikai Hombu Dojo, Koichi Tohei. Shizuo Imazumi and Kazuo Igarashi are also Aikido teachers.
  From Quiz: Martial Arts People
17 K-1 is a product of Japan. Who is the founder of K-1?
Answer: Kazuyoshi Ishii

Kazuyoshi Ishii is a former karate fighter. In 1993, Ishii founded the K-1 organization. Noriyuki Haga is a motorcycle racer. Yasuo Fukuda is Japan's Prime Minister. Hideki Tojo was one of Japan's infamous generals in WWII.
  From Quiz: K-1
18 What is a bo usually made of?
Answer: Wood

Some bos have metal enforcements or may be entirely made out of metal.
  From Quiz: All About the Bo
19 Why was the art of ninjutsu formed?
Answer: To combat the ruling Samurai class

Ninjutsu was formed to combat the ruling Samurai. It was designed to get round Samurai field tactics and armour. Its specific strikes and breaks are used to get round armoured body parts. The dark garb created fear and confusion in the samurai and gave them a mysterious appearance.
  From Quiz: Ninja General Knowledge!
20 In what order would the four separate parts of every Iaido Kata be carried out (Hint: Nukitsuke, Kirioroshi, Chiburi and Noto)?
Answer: Draw, Cut, Shake blood, Resheath

Draw (Nukitsuke), Cut (Kirioroshi), Shake blood (Chiburi), and Resheath (Noto).
  From Quiz: The Samurai Art of Iaido
21 Who invented Capoeira?
Answer: African slaves in Brazil

African slavery in Brazil began between 1500 and 1530, and continued through 1888, when the slaves were freed. The slaves brought much of their culture with them from Africa, so Capoeira became a Brazilian martial art but it still contained a heavy African influence. The slaves designed it to look like a dance, so the owners wouldn't guess they were learning to defend themselves.
    Your options: [ Brazilian dancers ] [ African slaves in Brazil ] [ Gangs ] [ Peasants ]
  From Quiz: Capoeira: The Martial Art
22 What is the smallest sword called?
Answer: Tanto

The Tanto is the only other sword carried by the Samurai. It is used for cutting and as a dagger when the Katana is out of use.
  From Quiz: Japanese Samurai Swords
23 In Tang So Do, what are the four basic kicks?
Answer: Front Snap, Roundhouse, Side, and Spinning back

Usually, you have to know these four before you can be considered advanced.
  From Quiz: Tang So Do
24 Which famous martial artist was the 33rd Soke (grandmaster) of this ryu?
Answer: Toshitsugu Takamatsu

Toshitsugu Takamatsu was the 33rd grandmaster of the Togakure Ryu and grandmaster of a further eight distinct martial arts all taught under the umbrella of the Bujinkan Dojo. Dr. Masaaki Hatsumi is the 34th grandmaster of the Togakure Ryu. Wayne Roy is a Student of Hatsumi Sensei. Frank Dux was the subject of the movie "Bloodsport".
    Your options: [ Frank Dux ] [ Dr. Masaaki Hatsumi ] [ Toshitsugu Takamatsu ] [ Wayne Roy ]
  From Quiz: Martial Arts - Ninjutsu
25 What kick do you use when striking with the ball of the foot?
Answer: Front kick

Done properly it can be a very strong hit.
  From Quiz: Kickboxing
26 What is the original style Bruce Lee learned?
Answer: Wing Chun

Wing Chun is belived to be the only form of Kung Fu invented by a woman.
  From Quiz: Martial Arts
27 Where was Aikido founded?
Answer: Japan

Aikido is a soft martial art developed by Morihei Ueshiba. This art focuses on joint locks and throws.
  From Quiz: Do You Know Martial Arts?
28 Who was the victor of the first K-1 World Grand Prix Final elimination in 1993?
Answer: Branko Cikatiae

It was the 'Croatian Tiger' Branko Cikatiae. Cikatiae beat Ernesto Hoost in the final match. CikatiŠ was the first victor, but is also the oldest winner of the K-1 World Grand Prix Final Elimination (38). Andy Hug won the championship in 1996. Peter Aerts is the only active fighter of the four and was the victor in 1994, 1995, and 1998. Ernesto Hoost was crowned champion in 1997, 1999, 2000, and 2002.
  From Quiz: K-1
29 Many martial arts weapons have been developed from farming tools. What is thought to be the origin of the bo?
Answer: Carrying yoke

Heavy buckets etc. can be carried by hanging one on each end of the yoke, and carrying it across the back. It is still used in this function today.
  From Quiz: All About the Bo
30 Which part of feudal Japan were the Ninja mainly formed?
Answer: Iga

Ninjutsu was developed by groups of people mainly from the Iga Province of Japan. A Wakasashi is short sword used during that time.
    Your options: [ Tokyo ] [ Wakasashi ] [ Koga ] [ Iga ]
  From Quiz: Ninja General Knowledge!
31 What is the difference between a Shinken and an Iaito?
Answer: An Iaito is a blunt training sword and a Shinken is a sharp sword

An Iaito is a practice sword, usually used in class. A shinken is a live bladed sword, normally only used by people with many years of practice.
  From Quiz: The Samurai Art of Iaido
32 What is the Tai Chi Chuan symbol also known as?
Answer: Yin and Yang

Tai Chi Chuan emphasizes a balance of yin and yang, the hard and soft principle. The symbol is in the form of a circle, and Tai Chi Chuan motions are often circular. Its correct name is Taijitu, or "diagram of the supreme ultimate." "Goju and Ryu" also mean "hard and soft" in Japanese; Goju Ryu is a style of karate.
  From Quiz: Tai Chi Chuan
33 In TKD, a belt is referred to as what?
Answer: Gup

Gup is Korean word for belt.
  From Quiz: Assorted Martial Arts
34 What does one call the main circle in which the playing (fighting) is done?
Answer: Roda

The roda is a huge circle of musicians and other Capoeira players, and in the middle two people are playing Capoeira. Everyone participates. The musicians play instruments and sing, while everyone else claps hands and joins in on the chorus.
    Your options: [ Meia Lua de Frente ] [ Roda ] [ Toca ] [ Camboata ]
  From Quiz: Capoeira: The Martial Art
35 What is the medium sword in the set?
Answer: Wakazashi

The Wakazashi is for display only but is used by certain types of Samurai for ceremony.
  From Quiz: Japanese Samurai Swords
36 Who was/were the first Westerner/s to be taught ninjutsu?
Answer: British special forces

British special forces were generally thought to be the first Westerners taught the art in Japan during the Allied occupation post-WWII.
  From Quiz: Martial Arts - Ninjutsu
37 What is the name of the strike, when using the back of the palm?
Answer: Back Fist

One of the fastest punches - mainly used to distract your opponent.
  From Quiz: Kickboxing
38 Aikido is from what style?
Answer: aiki jitsu
  From Quiz: Martial Arts
39 What are two styles of Karate?
Answer: Shotakan: Wadoryu

Karate is a very challenging art that teaches respect and discipline.
  From Quiz: Do You Know Martial Arts?
40 Which martial art did Bruce Lee create?
Answer: Jeet Kune Do

Bruce Lee started with Wing Chun Kung Fu, trained by Master Yip Man, but later trained in many other styles and created his own art which he called Jeet Kune Do ("Way of the Intercepting Fist").
    Your options: [ Wing Chun ] [ Jeet Kune Do ] [ Hsing-I ] [ Shaolin ]
  From Quiz: Martial Arts People
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Martial Arts Quizzes