Quiz about All About the Bo
Quiz about All About the Bo

All About the Bo Trivia Quiz


Many martial arts use weapons. The bo is often the first weapon a beginner learns to practice with.

A multiple-choice quiz by catamount. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts

Author
catamount
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,452
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
358
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a bo? Hint

A long staff
A modified sickle
A short sword
Two pieces of wood connected by a chain

2. What is a bo usually made of? Hint

Wood
Leather
Quartz
Rubber

3. Many martial arts weapons have been developed from farming tools. What is thought to be the origin of the bo? Hint

Carrying yoke
Plow
Sickle
Pitch fork

4. What is the correct grip when using the bo? Hint

Hands at 1/3 and 2/3 of its length, usually palm of one hand facing up and one facing down
It doesn't matter, whatever feels comfortable
By one end like a baseball bat, hands close together
Hands close to the middle

5. The bo can be used to sweep sand into the opponent's eyes.

True
False

6. Which Teenage Mutant Ninja Turtle uses the bo as his weapon? Hint

Raphael
Leonardo
Donatello
Michaelangelo

7. What is the Japanese name of the bo? Hint

Tinbe-rochin
Tekko
Kobudo
Rokushakubo

8. Tae bo is a style of bo fighting.

True
False

9. What is the Japanese term for wielding the bo? Hint

Bodo
Bodega
Boteka
Bojutsu

10. What shape does a bo come in? Hint

Round
All listed
Four-sided
Six-sided


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a bo?

Answer: A long staff

Bos come in various lengths. One traditional length is about 6 ft. Other schools say it should be a couple of inches longer or shorter than the practitioner.
2. What is a bo usually made of?

Answer: Wood

Some bos have metal enforcements or may be entirely made out of metal.
3. Many martial arts weapons have been developed from farming tools. What is thought to be the origin of the bo?

Answer: Carrying yoke

Heavy buckets etc. can be carried by hanging one on each end of the yoke, and carrying it across the back. It is still used in this function today.
4. What is the correct grip when using the bo?

Answer: Hands at 1/3 and 2/3 of its length, usually palm of one hand facing up and one facing down

The bo is used for striking, blocking, and thrusting, similar to the "empty hand" techniques of other martial arts.
5. The bo can be used to sweep sand into the opponent's eyes.

Answer: True

It is a move similar to a spear block.
6. Which Teenage Mutant Ninja Turtle uses the bo as his weapon?

Answer: Donatello

Donatello is the one with the purple mask.
7. What is the Japanese name of the bo?

Answer: Rokushakubo

Roku = six, shaku = a measurement equivalent to almost a foot, and bo = staff.
8. Tae bo is a style of bo fighting.

Answer: False

Tae bo is an aerobic exercise combining tae kwon do and boxing.
9. What is the Japanese term for wielding the bo?

Answer: Bojutsu

It translates simply as "staff technique".
10. What shape does a bo come in?

Answer: All listed

Round: maru-bo; four-sided: kaku-bo; six-sided: rokkaku-bo. There is also an eight-sided bo, called hakkaku-bo.
Source: Author catamount

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 07 2022 : colbymanram: 5/10
Oct 22 2022 : theoduh: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Martial Arts Tough
2. Advanced Martial Arts Tough
3. Martial Arts 200 Difficult
4. Kickboxing Average
5. Martial Arts - Ninjutsu Difficult
6. Do You Know Martial Arts? Average
7. Japanese Samurai Swords Average
8. Assorted Martial Arts Tough
9. Japanese Martial Arts Knowledge Tough
10. Martial Arts People Difficult
11. Tai Chi Chuan Average
12. Ninja General Knowledge! Tough

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us