FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Japanese Martial Arts Knowledge
Quiz about Japanese Martial Arts Knowledge

Japanese Martial Arts Knowledge Quiz


How much do you think you know about Japanese martial arts?

A multiple-choice quiz by OohYeah. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts

Author
OohYeah
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,955
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
601
- -
Question 1 of 15
1. Which of the following is not a Japanese martial art? Hint


Question 2 of 15
2. Which of the following systems did not develop from JuJitsu? Hint


Question 3 of 15
3. Judo is the sport version of JuJitsu, developed by removing dangerous techniques in order to enable safe competition. Which of the following techniques is not common to both systems? Hint


Question 4 of 15
4. Which of the following are not used as a type of practice katana (sword)? Hint


Question 5 of 15
5. Iaido can best be described as the study of what? Hint


Question 6 of 15
6. Which of the following words can mean surrender? Hint


Question 7 of 15
7. Which of the following martial art equipment is not commonly used in Kendo? Hint


Question 8 of 15
8. Which of the following techniques could a jujitsu practitioner best use on a karate practitioner, knowing that they may not know the counter? Hint


Question 9 of 15
9. In the sport of Sumo, which of the following is considered an illegal technique? Hint


Question 10 of 15
10. Which rank is usually considered the highest? Hint


Question 11 of 15
11. The ninja were usually regular samurai, who would sporadically act clandestinely to murder an enemy rather than face them in battle.


Question 12 of 15
12. Shuriken are 'ninja stars' only. The term shuriken does not cover other types of throwing knives.


Question 13 of 15
13. (Mitsuo) Esai Maeda, a great Jujitsu master, exported the 'Gentle Art' to South America, where it was adapted to reflect street fighting techniques, before going on to dominate Brazilian Vale Tudo (anything goes) tournaments. Which Brazilian is regarded as the founder of Brazilian Jiu Jitsu? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following is a Japanese weapon? Hint


Question 15 of 15
15. Which Okinawan weapon was believed to have originated from a mill handle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 65: 6/15
Jul 05 2024 : Guest 136: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is not a Japanese martial art?

Answer: Pencack Silat

Pencack Silat (pronounced penchak silat) is an Indonesian/Malay martial art.
2. Which of the following systems did not develop from JuJitsu?

Answer: Karate

The founders of both Aikido (Ueshiba) and Judo (Kano) were originally Jujitsu practitioners.
3. Judo is the sport version of JuJitsu, developed by removing dangerous techniques in order to enable safe competition. Which of the following techniques is not common to both systems?

Answer: Sankaku jime (triangle choke)

Triangle chokes are illegal in Judo competition.
4. Which of the following are not used as a type of practice katana (sword)?

Answer: Aikuchi

The aikuchi (AKA tanto) is a small dagger with a blade less than 30cm. Shinai, bokken and the iaito are all replicas of the katana sword, which has a blade greater than 60cm. In between the two is the wakisashi, with a blade between 30 and 60cm.
5. Iaido can best be described as the study of what?

Answer: the fast draw and instant use of the sword

Iaido is the art of reacting to a surprise attack by counter attacking with a katana. Of particular focus is using the katana as an extension of the body and mind.
6. Which of the following words can mean surrender?

Answer: maitta

7. Which of the following martial art equipment is not commonly used in Kendo?

Answer: makiwara

The makiwara is a punching board used primarily in karate.
8. Which of the following techniques could a jujitsu practitioner best use on a karate practitioner, knowing that they may not know the counter?

Answer: kata gatame

Kata-Gatame (shoulder hold) is a grappling pin that can include a choke. As the other techniques are strikes that would be common to all karateka, kata gatame would be the best choice.
9. In the sport of Sumo, which of the following is considered an illegal technique?

Answer: grabbing hair

Called 'hansoku', prohibited tactics, like intentionally pulling hair, result in an automatic loss.
10. Which rank is usually considered the highest?

Answer: Hanshi

Hanshi is typically reserved for those members who have spent their life in the martial arts, and/or have achieved a rank of around 8th dan. Sensei can be any instructor, although many styles attach this title to a rank of around 3rd dan. Sempai is any person senior to you, and anyone junior to you is a kohei.
11. The ninja were usually regular samurai, who would sporadically act clandestinely to murder an enemy rather than face them in battle.

Answer: False

Ninja were usually specialised warriors, sometimes mercenaries, who spent their lives training in one of the ninja houses, usually in Koga or Iga prefectures. The individual samurai often resented ninja tactics, while recognising their strategic necessity. Samurai invariably prefered to meet their enemy courageously in battle, and would consider it treacherous and unworthy of them to assasinate their enemy through trickery.
12. Shuriken are 'ninja stars' only. The term shuriken does not cover other types of throwing knives.

Answer: False

The translation of the word 'shuriken' means a blade hidden in the hand. The work 'ken' is also used to describe a sword. Along with star and square shapes, many shuriken were actually throwing knives or needles.
13. (Mitsuo) Esai Maeda, a great Jujitsu master, exported the 'Gentle Art' to South America, where it was adapted to reflect street fighting techniques, before going on to dominate Brazilian Vale Tudo (anything goes) tournaments. Which Brazilian is regarded as the founder of Brazilian Jiu Jitsu?

Answer: Carlos Gracie Snr

Carlos Gracie Snr was the first Brazilian to learn jujitsu. He then taucht his siblings, one of which was Helio Gracie, who had a son named Royce Gracie. Royce went on to win the Ulimate Fighting Championship 3 times, retiring from the UFC undefeated in bare knuckle matches.
14. Which of the following is a Japanese weapon?

Answer: no dachi

The no-dachi was a massive sword used by shock units within samurai armies. It resembled the katana, apart from the fact that it was over a meter in length.
15. Which Okinawan weapon was believed to have originated from a mill handle?

Answer: Tonfa

Tonfa (toifa) is thought to have been a millstone handle.
Source: Author OohYeah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Advanced Martial Arts Tough
2. Tang So Do Average
3. All About the Bo Average
4. Challenge - Accepted! Easier
5. Martial Arts - Ninjutsu Difficult
6. Martial Arts: the Weapons Easier
7. Kickboxing Average
8. Do You Know Martial Arts? Average
9. The Samurai Art of Iaido Average
10. K-1 Tough
11. With a Shout Average
12. Martial Arts People Difficult

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us