FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Advanced Martial Arts
Quiz about Advanced Martial Arts

Advanced Martial Arts Trivia Quiz


This Martial Arts Weapon Trivia may be a bit advanced for most Martial Art enthusiasts. It focuses on many aspects of Martial Arts weapons and origins. Good way to learn about weapons that are not widely popular among most.

A multiple-choice quiz by Butchmander. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts

Author
Butchmander
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,526
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
959
- -
Question 1 of 20
1. Which of the following is a wooden practice sword? Hint


Question 2 of 20
2. Which of the following is a weapon consisting of 3 sticks attached by 2 chains or lengths of cord? Hint


Question 3 of 20
3. Which one of the following weapons is usually not used in pairs? Hint


Question 4 of 20
4. What is the proper name for 'throwing star'? Hint


Question 5 of 20
5. Which of the following weapons is not of Chinese origin? Hint


Question 6 of 20
6. The Daisho (Samurai sword set) contains what 3 swords? Hint


Question 7 of 20
7. Ashuko Hand Claws are used in which art? Hint


Question 8 of 20
8. What is the proper name for a Butterfly Knive (not to be confused with Butterfly swords)? Hint


Question 9 of 20
9. Which of the following weapons is not considered a traditional Lunchuan weapon? Hint


Question 10 of 20
10. Jutte is a simular type to what weapon? Hint


Question 11 of 20
11. Which of the following is a weapon misused by American police and called a 'night stick' in slang? Hint


Question 12 of 20
12. Of the following, which weapon does not usually have a sharp blade or point? Hint


Question 13 of 20
13. Traditional Okinawan Nunchaku consisted of what shaft style, butt style and connection style? Hint


Question 14 of 20
14. Bo Staves are usually on average of what length? Hint


Question 15 of 20
15. Which of the following is not an impact weapon? Hint


Question 16 of 20
16. Which of the following arts is prominantly known for the absence of weapons? Hint


Question 17 of 20
17. Which of the following ninja weapons has 4 sharp spikes on it that when thrown on the floor one spike is always facing up? Hint


Question 18 of 20
18. Which of the following is a false Martial Art sword tang type? Hint


Question 19 of 20
19. Which of the following weapons is derived from a Filipino art? Hint


Question 20 of 20
20. Which of the following weapons does not contain a chain, cord, or rope? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is a wooden practice sword?

Answer: Boken

It's common to select Shinai on impulse, but keep in mind Shinais are made of bamboo, leather, and cord, not wood.
2. Which of the following is a weapon consisting of 3 sticks attached by 2 chains or lengths of cord?

Answer: Three Sectional Staff

Three sectional staves aren't too common of a weapon. Traditional names for the three sectional staff {include;} Sanjiegun, and Sansetsukan
3. Which one of the following weapons is usually not used in pairs?

Answer: Katana

The Katana is used on its own or with the aid of a different type of weapon, such as a Wakizashi or Tanto. Due to pop cultural references, it is easy to mistakenly see someone using two katanas due to misinformation, or the fact that they simply aren't Katanas and happen to be some other weapon.
4. What is the proper name for 'throwing star'?

Answer: Shuriken

One might be inclined to call them 'Ninja Stars' due to the fact that Ninjas are prominantly known for the use of them. Their proper name though would be shuriken, which also happens to mean 'dart' in Japanese.
5. Which of the following weapons is not of Chinese origin?

Answer: Manriki Kusari

Manriki Kusari's are spiked chain whips that were used by Ninjas.
6. The Daisho (Samurai sword set) contains what 3 swords?

Answer: Katana, Wakizashi, and Tanto

The Daisho consisted of the Katana(long sword), Wakizashi(short sword), and Tanto(parry sword (or knife)). The Daisho is also known as the Companion Swords and were a Samurai's most prized possesion.
7. Ashuko Hand Claws are used in which art?

Answer: Ninjitsu

The Ninja used Ashuko to climb walls in conjunction with the Asuka Foot Spikes. Ashuko were also used against attacker's swords and if need be the Ashuko could be used as a devistating slashing weapon.
8. What is the proper name for a Butterfly Knive (not to be confused with Butterfly swords)?

Answer: Balisong

Butterfly knives can often be called Folding Knives in slang. But Balisong is the proper name for them.
9. Which of the following weapons is not considered a traditional Lunchuan weapon?

Answer: Naginata

People usually do not think it would be a Naginata, since the Naginata looks simular to the Kwandao and Pudao. The Naginata however is not a Lunchuan weapon since it was a weapon and art origionated in Japan, whereas Lunchuan is Chinese.
10. Jutte is a simular type to what weapon?

Answer: Sai

Jutte resembles the Sai mostly looking like a Sai with one prong missing. Another disimilarity is that Jutte are also commonly fitted with tassles at the butt of the handle.
11. Which of the following is a weapon misused by American police and called a 'night stick' in slang?

Answer: Tonfa

Tonfa are usually made of hardwood and consist of a stick with a handle coming out of the side on one end. They are oftentimes misused by police officers and referred to as 'night sticks'.
12. Of the following, which weapon does not usually have a sharp blade or point?

Answer: Boken

Bokken, although a type of sword, is made entirely of hard wood and has no sharp edges since it is only used for practice
13. Traditional Okinawan Nunchaku consisted of what shaft style, butt style and connection style?

Answer: Octogonal, Slanted, and Cord

Since Nunchaku were designed by Okinawan farmers to cut down grass, weeds, and crops, The octogonal shaft and slanted butt design was ideal for slicing and cutting due to the edges. As for connection {style;} Cord was easier and cheaper to be produced by the farmers than chain was.
14. Bo Staves are usually on average of what length?

Answer: 6 Foot

On average, the Bo Staff is 6 feet long, However they may range up to 7 feet long and sometimes even 8 feet. Anything below the 6 foot mark is usually considered a Jo Staff
15. Which of the following is not an impact weapon?

Answer: Kama

Kama are another example of an Okinawan farmer tool which are just a type of sickle, making it a bladed weapon, not impact.
16. Which of the following arts is prominantly known for the absence of weapons?

Answer: Tae Kwon Do

Tae Kwon Do is usually geared towards striking and throwing techniques, and deals very little with weapons if any at all.
17. Which of the following ninja weapons has 4 sharp spikes on it that when thrown on the floor one spike is always facing up?

Answer: Caltrop

Caltrops are used to slow down an attacker by hurting their feet. They're also used as traps where a ninja can detect a person's location by their scream of pain. Caltrops are also known as Mitsubishis and can be used in conjunction with ball bearings and poison tipping.
18. Which of the following is a false Martial Art sword tang type?

Answer: Full Threaded Tang

Although Full Threaded Tangs do exist, of the Japanese and Chinese swords used in martial arts, Threaded Tangs aren't used. (with the small exception of the partial pommel thread on some Rat Tail Tangs)
19. Which of the following weapons is derived from a Filipino art?

Answer: Escrima Sticks

Escrima Sticks are used in the Filipino art of Escrima, also known as Arnis and Kali which center around stick, blade, and empty-hand combat.
20. Which of the following weapons does not contain a chain, cord, or rope?

Answer: Tokusho Keibo

The Tokusho Keibo is the proper name for an automatic telescopic baton and contains no chains, cords, or ropes.
Source: Author Butchmander

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Challenge - Accepted! Easier
2. Martial Arts: the Weapons Easier
3. With a Shout Average
4. With Another Shout Average
5. Martial Arts Match Up Easier
6. Tai Chi Chuan Average
7. The Power Is In Your Hands Average
8. Do You Know Martial Arts? Average
9. All About the Bo Average
10. K-1 Tough
11. Japanese Samurai Swords Average
12. Martial Arts 200 Difficult

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us