FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Filipino Quizzes, Trivia and Puzzles
Filipino Quizzes, Trivia

Filipino Language Trivia

Filipino Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
11 Filipino Language quizzes and 120 Filipino Language trivia questions.
1.
  Your Trip to the Philippines - Part 1   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mabuhay! You are an exchange student who has just arrived in the Philippines - with little knowledge of Tagalog! You stay with a Filipino family who knows little English - can you work out what they are saying? Multichoice.
Easier, 10 Qns, Scorepyon, Nov 20 14
Easier
Scorepyon
4489 plays
2.
  Master Filipino Words   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Philippine language, Filipino (or Tagalog). I will give some English words, and you will translate it in Tagalog. Let's see if you can score and if you have mastered some common Filipino words. Good luck and have fun!
Easier, 10 Qns, starghurl01, Dec 31 06
Easier
starghurl01
2402 plays
3.
  Express Yourself in Tagalog    
Multiple Choice
 10 Qns
Ever wished you could express yourself to someone who is Tagalog? With this quiz I hope you will pick up the simple words that can help you whenever you are talking to a Filipino!
Easier, 10 Qns, Scorepyon, Apr 20 08
Easier
Scorepyon
1529 plays
4.
  Bisaya!    
Multiple Choice
 10 Qns
There are so many different dialects in the Philippines, but it is usually Tagalog that is touted as "Filipino". Test your knowledge of another dialect, Visayan (or at least a version of it spoken in Northern Mindanao!)
Average, 10 Qns, erin_annika, Aug 25 20
Average
erin_annika
Aug 25 20
1250 plays
5.
  Ilocano    
Multiple Choice
 10 Qns
Nalaing kay man ta Ilocano? Are you good at Ilocano? Take this quiz!
Tough, 10 Qns, coruscant_2003, Nov 15 05
Tough
coruscant_2003
804 plays
6.
  How do you say . . . in Tagalog?    
Multiple Choice
 5 Qns
Try to see if you can translate these words. It will either be Tagalog into Engish, or the other way. Oh yeah! Please tell me if I make any mistakes. I'm making this for my mom. Thanks. Enjoy :))
Easier, 5 Qns, DoubleTnDoubleD, Sep 21 18
Easier
DoubleTnDoubleD
Sep 21 18
2890 plays
7.
  Bikol Naga    
Multiple Choice
 10 Qns
Hope you like my quiz! It's about my native language, though not an official language in our country. It's spoken mainly in the Bikol Region of the Philippines. For me, it is the most beautiful place in the world.
Tough, 10 Qns, ebolzz, Oct 07 08
Tough
ebolzz
347 plays
8.
  Pangasinan Nouns Part Two    
Multiple Choice
 15 Qns
Pangasinan is a dialect and province in the Philippines. It is difficult to find resources to learn the language because it is spoken almost exclusively by native speakers.
Tough, 15 Qns, kelrhys, Oct 08 02
Tough
kelrhys
393 plays
9.
  Do you know the Kinaray-a language    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is aimed at testing how much you know about the Kinaray-a language. In this quiz, the schwa vowel will be presented by this letter - Ә (ә), to give a more accurate representation of the language`s sound and the language itself.
Average, 10 Qns, RDXD, Jan 18 13
Average
RDXD
158 plays
10.
  Pangasinan Vocabulary -- Parts of the Body    
Multiple Choice
 15 Qns
Pangasinan is a dialect and province in the Philippines. This quiz consists of vocabulary for parts of the body.
Tough, 15 Qns, kelrhys, Jan 27 20
Tough
kelrhys
Jan 27 20
401 plays
trivia question Quick Question
What is a common cause for disease of the "altey"?

From Quiz "Pangasinan Vocabulary -- Parts of the Body"




11.
  Pangasinan Nouns    
Multiple Choice
 15 Qns
Pangasinan is a dialect and province in the Philippines. It is difficult to find resources to learn this language because it is spoken virtually only by native speakers.
Tough, 15 Qns, kelrhys, Oct 08 02
Tough
kelrhys
519 plays

Filipino Language Trivia Questions

1. The Philippine Kinaray-a language is mainly spoken on what Philippine island?

From Quiz
Do you know the Kinaray-a language

Answer: Panay

The Kinaray-a language is a language native to the island of Panay. It shares the island with two other major languages and at least two other smaller languages. The speakers of this language are called Karay-a(s). The schwa vowel of this language sets it apart from a lot of other Philippine languages.

2. Someone yells to you, "Marhay na aga po!" What does that mean?

From Quiz Bikol Naga

Answer: Good morning!

"Marhay na aga" in Tagalog is "Magandang umaga"... Marhay means "in a good condition". "Aga" means "morning."

3. After a long, hot and dusty ride from the airport, you arrive with your host mother and father to their humble home. "Where do I put my luggage?" you ask them. They tell you to put it near the 'lamesa.' Where do you place your luggage near to?

From Quiz Your Trip to the Philippines - Part 1

Answer: Near the table

That's right, you put your bags and belongings near the table. It is similar to the Spanish word of table - 'mesa.'

4. What is the Tagalog word for 'house'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: bahay

"Puno" means tree, "isda" means fish, "damo" means grass.

5. Somebody calls out "Maayong buntag!" What does this mean?

From Quiz Bisaya!

Answer: Good morning

In Visayan, "good afternoon is "maayong hapon" and "good evening" is "maayong gabi-i". In Tagalog, people would say "magandang umaga" (good morning), "magandang hapon" (good afternoon), and "magandang gabi" (good evening).

6. What exactly does "nasipnget" mean?

From Quiz Ilocano

Answer: the darkness of outside at night

Awan ti mai-bagak. Narigat nga piman ti Ilocano!

7. What is the Pangasinan word for ashes?

From Quiz Pangasinan Nouns

Answer: dapol

"Siopa" is who, "bii" is woman, and "melag" is small.

8. What is a common cause for disease of the "altey"?

From Quiz Pangasinan Vocabulary -- Parts of the Body

Answer: alcoholism

Alcoholism has long been associated with liver disease.

9. The Kinaray-a language shares the Philippines' sixth largest island with one of the country's largest languages with over 7 million speakers spread on several other Philippine islands. What is the name of this language?

From Quiz Do you know the Kinaray-a language

Answer: Hiligaynon

Hiligaynon is one of the main languages of the Philippines and considered as a Regional Language in the country. It is spoken in the islands of Panay, Masbate, Guimaras, Negros, and some parts of Mindanao. Hiligaynon has a lot of loan words from Kinaray-a while Kinaray-a also has sizeable number of loanwords from Hiligaynon. Speakers of kinaray-a can almost always understand Hiligaynon but most Hiligaynon speakers cannot understand Kinaray-a.

10. What is the Tagalog word for 'clouds'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: ulap

"Kulay" means color, "sahig" means floor and "manok" means chicken.

11. What is the Visayan word for bird?

From Quiz Bisaya!

Answer: langgam

In Tagalog, "langgam" means "ant". The Tagalog word for "bird" is "ibon".

12. When Ilocano women get angry, they put the front of their wrists on the sides of their waists, making their elbows form a 90 degree angle. What is that stance called in Ilocano?

From Quiz Ilocano

Answer: bannikes

It's called "bannikes". "Idda" is lying down. "Ag-paparaw" isn't even a bodily position. It's the condition in which one is losing his or her voice due to some throat ailment. Akimbo is that exact stance, but it is English, not Ilocano.

13. What type of body part is a "pokel"?

From Quiz Pangasinan Vocabulary -- Parts of the Body

Answer: bone

This answer refers to a human bone.

14. What is the Tagalog word for 'door'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: pinto

"Pintura" means paint, "bintana" means window and "bukas" means open.

15. When riding a public utility jeepney in the Philippines, what do you call out in Tagalog to signal the driver to stop?

From Quiz Bisaya!

Answer: Lugar lang!

"Lugar" means "place", so you are literally telling the driver that you've arrived at the place you intend to go, i.e. your destination. In Tagalog regions, people commonly say "Para!"

16. What is the Pangasinan word for cloud?

From Quiz Pangasinan Nouns

Answer: lorem

"Ulap" is cloud in Tagalog, "nube" is cloud in Spanish, and "wolke" is cloud in German.

17. What is the Tagalog word "Aso" in English?

From Quiz How do you say . . . in Tagalog?

Answer: Dog

Child is 'Anak.' Head is 'Ulo.' Street is 'Kalsada.'

18. On what Visayan language subgroup is Kinaray-a included?

From Quiz Do you know the Kinaray-a language

Answer: Western Visayan

The Kinaray language is under the Western Visayan subgroup. Other members of this subgroup are Cuyonon, Malaynon, Akeanon, Inonhan, Ratagnon, and Caluyanon.

19. At a carinderia, you want to order rice. What's the Bikol word for "rice"?

From Quiz Bikol Naga

Answer: maluto

"Luto" means "to cook" while "kakanon" means "something to be eaten" or "food" The Tagalog word for maluto is "kanin."

20. As you are drawing a house on the countryside, the little girl asks you to please pass the crayon that is colored 'asul.' What crayon is she asking you to give her?

From Quiz Your Trip to the Philippines - Part 1

Answer: the BLUE one

You give her the blue crayon so she can color in the sky. White is 'puti,' green is 'berde,' and black is 'itim.' Asul and berde is similar to the Spanish words of the same colors (azul, verde).

21. What is the Tagalog word for 'mirror'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: salamin

"Damit" means clothes, "tinidor" means fork and "pagkain" means food.

22. When knocking on someone's door, what do you say to announce your presence?

From Quiz Bisaya!

Answer: Ayo

"Ayo" is short for "maayo" or good. You're wishing the people in the house well. "Tao po" (person, sir/ma'am) is generally used in Tagalog areas, "Mao ba?" means "Is that so?" and "Kinsa ni?" means "Who is this?"

23. Which Ilocano word most accurately describes a child's hyperactivity?

From Quiz Ilocano

Answer: kuti

"Rugit" is dirty. "Ranggas" is careless or klutzy. "Napuskol" means thick. "Kuti" is the general form for physical misbehavior or hyperactivity.

24. In Spanish, it's "pelo". In French, it's "cheveaux". What is hair in Pangasinan?

From Quiz Pangasinan Vocabulary -- Parts of the Body

Answer: buek

"Buhok" is Tagalog for hair, "cabelo" is Portuguese, and "haar" is German.

25. What is the Tagalog word for 'toy'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: laruan

"Bato" means stone, "basura" means garbage and "dahon" means leaf.

26. What does it mean when a girl is said to be "arjud"?

From Quiz Ilocano

Answer: the way she carries herself, as seen in her efforts to make herself look beautiful by overadornment

No explanations. It's just that "arjud" is associated with overfashion.

27. What is the Pangasinan word for night?

From Quiz Pangasinan Nouns Part Two

Answer: labi

"Gabi" is night in Tagalog. "lagi" means always in Tagalog. "nagi" is a nonsense word.

28. Since you're having a drinking session, you ask a lady what's "drinking session" in Bikol. She would say what?

From Quiz Bikol Naga

Answer: irinoman

"Inom" means "to drink". However the "-r-" is inserted since many people are involved.

29. What is the Tagalog word for 'kite'?

From Quiz Master Filipino Words

Answer: saranggola

"Lipad" means to fly, "patak" means to drop and "kita" means the money you earned.

30. What do you call a delicacy from Bohol that comes in a coconut shell with red paper wrapped around it?

From Quiz Bisaya!

Answer: kalamay

Kalamay is a gooey, brown sweet made from coconut and is a specialty of Bohol in the Visayas.

This is category 367
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.