FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pangasinan Nouns Part Two
Quiz about Pangasinan Nouns Part Two

Pangasinan Nouns Part Two Trivia Quiz


Pangasinan is a dialect and province in the Philippines. It is difficult to find resources to learn the language because it is spoken almost exclusively by native speakers.

A multiple-choice quiz by kelrhys. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Filipino

Author
kelrhys
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,074
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
393
- -
Question 1 of 15
1. True or False? The Pangasinan word for egg is "itlog".


Question 2 of 15
2. If you see "dala" often while working, what might your job be? Hint


Question 3 of 15
3. True or False? The Pangasinan word for tongue is "lengua".


Question 4 of 15
4. If your cousin is a "bii", what does that imply about them? Hint


Question 5 of 15
5. What is the Pangasinan word for night? Hint


Question 6 of 15
6. Which of the following has an "ikol"? Hint


Question 7 of 15
7. Where does a "bolong" best belong? Hint


Question 8 of 15
8. If you are in a Pangasinense friend's backyard and he tells you the "lamot" on his favorite tree is diseased, what part of the tree is affected? Hint


Question 9 of 15
9. True or False? The Pangasinan word for person is "tao".


Question 10 of 15
10. If someone asks you for your "ngaran", what should you give them? Hint


Question 11 of 15
11. It's always good to know how to ask for something as essential to all life as water. How do you say water in Pangasinan? Hint


Question 12 of 15
12. The Pangasinan word for bird is manok, the same as the Tagalog word for chicken.


Question 13 of 15
13. If you are in the province of Pangasinan and see a building on fire, what should you yell to alert the occupants to get out of the building? Hint


Question 14 of 15
14. If you are "laki", what are you? Hint


Question 15 of 15
15. If you have a "bokel" what should you do with it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. True or False? The Pangasinan word for egg is "itlog".

Answer: False

"Iknol" is the correct answer. "itlog" is the Tagalog word for egg.
2. If you see "dala" often while working, what might your job be?

Answer: a paramedic

"Dala" means blood.
3. True or False? The Pangasinan word for tongue is "lengua".

Answer: False

"Lengua" is tongue in Spanish. "Dila" is the correct answer.
4. If your cousin is a "bii", what does that imply about them?

Answer: they are female

"Bii" means woman. "Laki" means man.
5. What is the Pangasinan word for night?

Answer: labi

"Gabi" is night in Tagalog. "lagi" means always in Tagalog. "nagi" is a nonsense word.
6. Which of the following has an "ikol"?

Answer: horse

"Ikol" means tail.
7. Where does a "bolong" best belong?

Answer: on a tree

A "bolong" is a leaf so it best belongs on a tree. Of course you can occasionally find them in the other places but it's not where they really belong!
8. If you are in a Pangasinense friend's backyard and he tells you the "lamot" on his favorite tree is diseased, what part of the tree is affected?

Answer: the root

In Tagalog, root is "ugat".
9. True or False? The Pangasinan word for person is "tao".

Answer: False

"Tao" is person in Tagalog. In Pangasinan it is "too".
10. If someone asks you for your "ngaran", what should you give them?

Answer: your name

"Ngaran" is name in Pangasinan.
11. It's always good to know how to ask for something as essential to all life as water. How do you say water in Pangasinan?

Answer: danom

"Agua" is water in Spanish. "tubig" is water in Tagalog. "apoy" means fire in Tagalog and Pangasinan!
12. The Pangasinan word for bird is manok, the same as the Tagalog word for chicken.

Answer: True

The Tagalog word for bird is "ibon".
13. If you are in the province of Pangasinan and see a building on fire, what should you yell to alert the occupants to get out of the building?

Answer: apoy

"Abalanga" means red, "dapol" is ashes, and "asewek" is smoke. Also, since "apoy" also means fire in Tagalog it's a good bet everyone in the building will know what you're saying!
14. If you are "laki", what are you?

Answer: male

"Laki" means male or man.
15. If you have a "bokel" what should you do with it?

Answer: cover it with dirt and water it

"Bokel" means seed. Don't forget to keep watering it!
Source: Author kelrhys

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us