FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bikol Naga
Quiz about Bikol Naga

Bikol Naga Trivia Quiz


Hope you like my quiz! It's about my native language, though not an official language in our country. It's spoken mainly in the Bikol Region of the Philippines. For me, it is the most beautiful place in the world.

A multiple-choice quiz by ebolzz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Filipino

Author
ebolzz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,461
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
349
- -
Question 1 of 10
1. Someone yells to you, "Marhay na aga po!" What does that mean? Hint


Question 2 of 10
2. You ask a bystander on how to go to the cathedral. What would you say this? Hint


Question 3 of 10
3. You've asked a bystander where the cathedral was. He answered "Inda..." What does that mean? Hint


Question 4 of 10
4. At a carinderia, you want to order rice. What's the Bikol word for "rice"? Hint


Question 5 of 10
5. You and your gang are quite having some fun in a drinking session. However a lady shouted at you. She said, "Dai na magpararibok!" What does that mean? Hint


Question 6 of 10
6. Since you're having a drinking session, you ask a lady what's "drinking session" in Bikol. She would say what? Hint


Question 7 of 10
7. Your Catholic friend said: Let's go to Ina tomorrow. Ina is used to reference the Nuestra Seņora de Peņafrancia, the Patroness of Bicol. What does "ina" really mean? Hint


Question 8 of 10
8. Your friend went up and kissed Ina. What's the Bikol word for "kiss"? Hint


Question 9 of 10
9. Your friend just finished praying and says to you: "Madya na." What does that mean? Hint


Question 10 of 10
10. You're going home. What is "goodbye" in Bikol? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : 4wally: 5/10
May 08 2024 : Guest 71: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Someone yells to you, "Marhay na aga po!" What does that mean?

Answer: Good morning!

"Marhay na aga" in Tagalog is "Magandang umaga"... Marhay means "in a good condition". "Aga" means "morning."
2. You ask a bystander on how to go to the cathedral. What would you say this?

Answer: Saen si Cathedral?

"Masaen ka?" means "where are you going?" and "Maduman ka ba sa Cathdral?" means "are you going to the cathedral?"
3. You've asked a bystander where the cathedral was. He answered "Inda..." What does that mean?

Answer: I don't know.

"Inda" means "ewan" in Tagalog and "ambot" in Bisaya.
4. At a carinderia, you want to order rice. What's the Bikol word for "rice"?

Answer: maluto

"Luto" means "to cook" while "kakanon" means "something to be eaten" or "food" The Tagalog word for maluto is "kanin."
5. You and your gang are quite having some fun in a drinking session. However a lady shouted at you. She said, "Dai na magpararibok!" What does that mean?

Answer: Don't make such a loud noise!

In Tagalog: "Huwag kayong maingay!"

"Ribok" means "noise".
6. Since you're having a drinking session, you ask a lady what's "drinking session" in Bikol. She would say what?

Answer: irinoman

"Inom" means "to drink". However the "-r-" is inserted since many people are involved.
7. Your Catholic friend said: Let's go to Ina tomorrow. Ina is used to reference the Nuestra Seņora de Peņafrancia, the Patroness of Bicol. What does "ina" really mean?

Answer: Mother

"Ina" is also used by Tagalogs in reference to "mother", but most would opt to use "Nanay" instead.
8. Your friend went up and kissed Ina. What's the Bikol word for "kiss"?

Answer: hadok

"Hadok" in Tagalog means "halik." Bikolnon Catholics are deeply devoted to Ina. Her feast, the only regional fiesta in the Philippines, is celebrated on the 3rd Sunday of September.
9. Your friend just finished praying and says to you: "Madya na." What does that mean?

Answer: Let's go

Another term is "mos na." In Tagalog: "Tara na."
10. You're going home. What is "goodbye" in Bikol?

Answer: Paaram!

"Paaram" came from the rootword "aram' which means "to know". You're notifying your friends that you'll leave.

Hope you enjoyed. Dios Mabalos po!(God Bless!)
Source: Author ebolzz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us