FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ilocano
Quiz about Ilocano

Ilocano Trivia Quiz


Nalaing kay man ta Ilocano? Are you good at Ilocano? Take this quiz!

A multiple-choice quiz by coruscant_2003. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Filipino

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
112,392
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
810
Last 3 plays: Guest 99 (9/10), Guest 99 (4/10), Guest 50 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What exactly does "nasipnget" mean? Hint


Question 2 of 10
2. When Ilocano women get angry, they put the front of their wrists on the sides of their waists, making their elbows form a 90 degree angle. What is that stance called in Ilocano? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following Ilocano words means "to get knocked down, as in an upright object being toppled"? Hint


Question 4 of 10
4. Which Ilocano word most accurately describes a child's hyperactivity? Hint


Question 5 of 10
5. What does it mean when a girl is said to be "arjud"? Hint


Question 6 of 10
6. The word "kapsot" has three meanings. Which of the following is NOT a meaning of the word "kapsot"? Hint


Question 7 of 10
7. When Ilocano people mention "kimat" and "kurruog", what are they talking about? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is an expression of pity? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is the best definition for "kano"? Hint


Question 10 of 10
10. Consider the following definitions. (I) to wipe something unwanted off any part of one's skin onto something else, whether it be someone else's skin, or any other object. (II) to blame someone with the object of getting even. (III) to make it appear that one's fault is somebody else's in order to cover one's ass. (IV) to wipe something with an absorbent so that it becomes dry. (V) to cover up one's mistakes or weaknesses by diversion.

Which two are the meanings of the word "puligad"?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 99: 9/10
May 13 2024 : Guest 99: 4/10
May 13 2024 : Guest 50: 5/10
Apr 26 2024 : Guest 162: 4/10
Apr 15 2024 : Guest 65: 3/10
Apr 15 2024 : Guest 50: 6/10
Apr 12 2024 : Guest 204: 4/10
Apr 11 2024 : Guest 112: 7/10
Apr 06 2024 : Guest 175: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What exactly does "nasipnget" mean?

Answer: the darkness of outside at night

Awan ti mai-bagak. Narigat nga piman ti Ilocano!
2. When Ilocano women get angry, they put the front of their wrists on the sides of their waists, making their elbows form a 90 degree angle. What is that stance called in Ilocano?

Answer: bannikes

It's called "bannikes". "Idda" is lying down. "Ag-paparaw" isn't even a bodily position. It's the condition in which one is losing his or her voice due to some throat ailment. Akimbo is that exact stance, but it is English, not Ilocano.
3. Which of the following Ilocano words means "to get knocked down, as in an upright object being toppled"?

Answer: tuwang

"Itnag" means to fall. "Tiro" means to hurl. "Awan" means "nothing". The correct answer is "tuwang."
4. Which Ilocano word most accurately describes a child's hyperactivity?

Answer: kuti

"Rugit" is dirty. "Ranggas" is careless or klutzy. "Napuskol" means thick. "Kuti" is the general form for physical misbehavior or hyperactivity.
5. What does it mean when a girl is said to be "arjud"?

Answer: the way she carries herself, as seen in her efforts to make herself look beautiful by overadornment

No explanations. It's just that "arjud" is associated with overfashion.
6. The word "kapsot" has three meanings. Which of the following is NOT a meaning of the word "kapsot"?

Answer: small, as in size

The word "kapsot" has so many meanings in Ilocano, all of which are negative. Someone can be considered "kapsot" if [s]he is physically weak or not very good in school. "Kapsot" is also referred to the slowness of speed. Another meaning of "kapsot" which is not one of the choices is the quietness of sound. "Kapsot" also refers to lack of self-esteem and confidence. "Kapsot", however, has nothing to do with the smallness of something's size.
7. When Ilocano people mention "kimat" and "kurruog", what are they talking about?

Answer: thunder and lightning

A lot of Ilocano words sound a lot like what they really are in real life. "Kimat" is lightning and "kurruog" is thunder. Out of all the possible choices given, "kimat" and "kurruog" definitely sounds like thunder and lightning.
8. Which of the following is an expression of pity?

Answer: "Ay, piman!"

When Ilocano people hear something bad that happened to somebody, and they feel bad about that person, they usually say, "Ay, piman!" in a sympathetic tone. "Ubet apo na'n!" is an expression used after one finds out or learns that something undesirable happened, or someone did something stupid. "Ta ushang na't tuyen!" is fairly close to "Ubet apo na'n!" but is used more for an immediate reaction to someone who just pissed off the speaker! The exact meaning and usage of "Pakawanan berde" at this point is currently in dispute, but it definitely has nothing to do with pity.
9. Which of the following is the best definition for "kano"?

Answer: indicating that what is being said has a news source

"Kano" is the Tagalog slang for American. Child's play and copycat has nothing to do with "kano". "Kano" is used when you tell someone a news that you've heard somewhere else, specifically indicating that you are NOT the ultimate source of what you're saying. Example: "Natiliw kano ni Osama bin Laden kenni Saddam Hussein." Translates "Osama bin Laden and Saddam Hussein were caught, according to what I heard." If you omitted "kano", hence "Natiliw ni Osama bin Laden kenni Saddam Hussein," you're saying the same thing, however, not specifiying that you heard it from somewhere else.
10. Consider the following definitions. (I) to wipe something unwanted off any part of one's skin onto something else, whether it be someone else's skin, or any other object. (II) to blame someone with the object of getting even. (III) to make it appear that one's fault is somebody else's in order to cover one's ass. (IV) to wipe something with an absorbent so that it becomes dry. (V) to cover up one's mistakes or weaknesses by diversion. Which two are the meanings of the word "puligad"?

Answer: I and III

Ilocano is a very nit-picky and specific language. In the physical sense, people "puligad" something off their skin onto something else. It is usually the action of taking something dirty off one's fingers by rubbing one's fingers onto another surface.

The same thing goes with people dynamics. "Puligad" doesn't mean to blame, however it's when one makes his own fault appear to be somebody else's by any means.
Source: Author coruscant_2003

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us