Quiz about When Cats Attempt to take Over the World
Quiz about When Cats Attempt to take Over the World

When Cats Attempt to take Over the World Quiz


The cat conspiracy is on! You thwarted last year's attempted dog coup, but cats are much smarter. Luckily, you've intercepted several messages by cat operatives; you just need to determine the language. The only clue you have is the word "cat".

A multiple-choice quiz by PDAZ. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Author
PDAZ
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,498
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
8915
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: cardsfan_027 (9/10), Guest 96 (5/10), malama (10/10).
1. You think that the intercepted note from Frisky, the Finicky Feline, is just another complaint about the declining quality of gourmet cat food, but you realize it is an encoded message when you notice the repeated use of the word "Katze". "Katze" is "cat" in which language? Hint

German
Hindi
Russian
French

2. You catch Toby, the Destroyer of Sofas, clawing at the cushions of a loveseat. Your first thought is that he is just practicing his kneading, but then you see that he has clawed a message with several occurrences of the word "gato". In which of these languages does "gato" mean "cat"? Hint

Malay
French
Spanish
German

3. Snowball, the Seventeen-Hour Snoozer, is apparently too drowsy to realize he's dropped a message while making the neighborhood rounds. You see that the word "kedi" is repeated throughout the note. In which language does "kedi" mean "cat"? Hint

Arabic
Turkish
Japanese
Chinese

4. Garfield, the Bestower of Dead Vermin, sneakily hid his message inside one of his, uh, gifts, but you've long suspected his use of this conveyance and were able to retrieve it. The word "billi" is written throughout the note. In which language does "billi" mean "cat"? Hint

Malay
French
Spanish
Hindi

5. You notice Whiskers, the Depositor of Hairballs, cough up a crumbled note. The word "neko" tips you off that it is an encoded message. In which language does "neko" mean "cat"? Hint

Chinese
Japanese
Arabic
French

6. Ginger, the Queen of the Windowsill, has scratched a message on the glass. It looks like an invitation for birds to stop by for a snack, but then you notice multiple occurrences of the word "kucing". In which language does "kucing" mean "cat"? Hint

Chinese
Malay
Japanese
Hindi

7. You've noticed that Fluffy, the Lord of the Tree Branch, has attached a note to an aspen. It looks like a reward poster for the capture of the neighbor's cocker spaniel, but then you spot the word "koshka" repeated throughout the message. In which language does "koshka" mean "cat"? Hint

Arabic
German
Russian
Turkish

8. Mittens, the Shredder of Curtains, cleverly carves her message in her handiwork, but you spot the word "qitt" repeated in the design. In which language does "qitt" mean "cat"? Hint

Turkish
Hindi
Arabic
Russian

9. A late-night stakeout at the local catnip bar leads you to a message from Boots, the Midnight Meower. He's scrawled it on the side of the restroom's kitty box, so you initially think it's a "for a good time, call..." note, but then you notice the word "mao" written over and over. In which language does "mao" mean "cat"? Hint

Japanese
Chinese
Hindi
Turkish

10. Morris, the Marker of Doors, creatively sprays his message on the entrance to the local feline groomers. The odor nearly keeps you away, but you notice the word "chat" repeated in the cat graffiti. In which language does "chat" mean "cat"? Hint

Spanish
French
Malay
German


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You think that the intercepted note from Frisky, the Finicky Feline, is just another complaint about the declining quality of gourmet cat food, but you realize it is an encoded message when you notice the repeated use of the word "Katze". "Katze" is "cat" in which language?

Answer: German

"Katze" is the general German word for a cat, but it can also specifically mean a female cat. A male cat is called a "Kater".
2. You catch Toby, the Destroyer of Sofas, clawing at the cushions of a loveseat. Your first thought is that he is just practicing his kneading, but then you see that he has clawed a message with several occurrences of the word "gato". In which of these languages does "gato" mean "cat"?

Answer: Spanish

"Gato" is the general Spanish term for a cat of either sex, but it also is used to signify a male cat. If you want to specify a female cat, you would use "gata".
3. Snowball, the Seventeen-Hour Snoozer, is apparently too drowsy to realize he's dropped a message while making the neighborhood rounds. You see that the word "kedi" is repeated throughout the note. In which language does "kedi" mean "cat"?

Answer: Turkish

"Kedi" is the general Turkish word for a cat of either sex. You may also hear "disi kedi" for a female cat and "erkek kedi" for a tomcat.
4. Garfield, the Bestower of Dead Vermin, sneakily hid his message inside one of his, uh, gifts, but you've long suspected his use of this conveyance and were able to retrieve it. The word "billi" is written throughout the note. In which language does "billi" mean "cat"?

Answer: Hindi

"Billi" is the general Hindi word for a cat of either sex, but it also can be used to specifically mean a female cat. "Billa" indicates a male cat.
5. You notice Whiskers, the Depositor of Hairballs, cough up a crumbled note. The word "neko" tips you off that it is an encoded message. In which language does "neko" mean "cat"?

Answer: Japanese

"Neko" is the general term for a cat of either sex in Japanese. You may also hear "osuneko" for a male cat and "mesuneko" for a female cat.
6. Ginger, the Queen of the Windowsill, has scratched a message on the glass. It looks like an invitation for birds to stop by for a snack, but then you notice multiple occurrences of the word "kucing". In which language does "kucing" mean "cat"?

Answer: Malay

"Kucing" is the general Malay word for a cat of either sex. You may also hear "kucing jantan" for a tomcat and "kucing betina" for a female cat.
7. You've noticed that Fluffy, the Lord of the Tree Branch, has attached a note to an aspen. It looks like a reward poster for the capture of the neighbor's cocker spaniel, but then you spot the word "koshka" repeated throughout the message. In which language does "koshka" mean "cat"?

Answer: Russian

"Koshka" is the general Russian term for a cat of either sex, but it also is used to signify a female cat. You will also hear "kot" which means a male cat.
8. Mittens, the Shredder of Curtains, cleverly carves her message in her handiwork, but you spot the word "qitt" repeated in the design. In which language does "qitt" mean "cat"?

Answer: Arabic

There are several ways to say the word "cat" in Arabic, depending on the region. Some of the other words for "cat" include "biss" and "hirr". The respective equivalents for female cats are "qitta", "bissa" and "hirra".
9. A late-night stakeout at the local catnip bar leads you to a message from Boots, the Midnight Meower. He's scrawled it on the side of the restroom's kitty box, so you initially think it's a "for a good time, call..." note, but then you notice the word "mao" written over and over. In which language does "mao" mean "cat"?

Answer: Chinese

"Mao" is the general Chinese word for a cat of either sex. You may also hear "gong mao" for a tomcat and "mu mao" for a female cat.
10. Morris, the Marker of Doors, creatively sprays his message on the entrance to the local feline groomers. The odor nearly keeps you away, but you notice the word "chat" repeated in the cat graffiti. In which language does "chat" mean "cat"?

Answer: French

"Chat" is the general French word for a cat. You may also see "matou" for a tomcat and "chatte" for a female cat.
Source: Author PDAZ

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : cardsfan_027: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 96: 5/10
Nov 17 2022 : malama: 10/10
Nov 12 2022 : alythman: 8/10
Nov 11 2022 : clevercatz: 10/10
Nov 11 2022 : chrissymc: 10/10
Nov 10 2022 : agentofchaos: 10/10
Nov 09 2022 : Guest 199: 8/10
Nov 08 2022 : Nala2: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Cats freebie:

Here are the quizzes from the Cats badgelet. So if you've earned that mini-badge, come here and play two more quizzes and claim this trophy.

  1. That Proverbial Cat! Average
  2. Celebrity Cats Average
  3. Cats in History Average
  4. Geographical Felines Average
  5. The Well Read Cat Average
  6. Those Sporting Cats Average
  7. Pussies Galore: Cats in the Mewvies Easier
  8. "Cat"chy Quiz Title Average
  9. Nine Lives to Spend - Cats in Video Games Tough
  10. Cool Cats for Kids Easier
  11. Mewsical Mewtations Average
  12. 20 Cat-egories of FunTrivia! Average

11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us