FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Your Trip to the Philippines  Part 1
Quiz about Your Trip to the Philippines  Part 1

Your Trip to the Philippines - Part 1 Quiz


Mabuhay! You are an exchange student who has just arrived in the Philippines - with little knowledge of Tagalog! You stay with a Filipino family who knows little English - can you work out what they are saying? Multichoice.

A multiple-choice quiz by Scorepyon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Filipino

Author
Scorepyon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
247,942
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
4491
Last 3 plays: bigwoo (10/10), snhha (10/10), gibbysgab (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. After a long, hot and dusty ride from the airport, you arrive with your host mother and father to their humble home. "Where do I put my luggage?" you ask them. They tell you to put it near the 'lamesa.' Where do you place your luggage near to? Hint


Question 2 of 10
2. You arrived just in time for 'tanghalian,' or lunch. After you freshen up for a bit, you come to the 'kusina' or kitchen to help out with preparing the meal. You find out that you are having fish. Grabbing your Filipino-English dictionary, you find out that the word 'fish' in Filipino is... Hint


Question 3 of 10
3. What a lovely meal you had! After washing up, you join the family's youngest daughter in the living room. She is drawing with crayons and you want to draw with her. She smiles at you and tells you to grab a 'papel.' Quick, what is she telling you to get? Hint


Question 4 of 10
4. As you are drawing a house on the countryside, the little girl asks you to please pass the crayon that is colored 'asul.' What crayon is she asking you to give her? Hint


Question 5 of 10
5. After you have finished your work of art, you and the little girl display it on the fridge door. "Are you hungry?" the little girl asks. You are. You get the bread while she gets the cheese spread. But do you know what the word 'cheese' is in Tagalog? Hint


Question 6 of 10
6. You hear a tricycle stopping in front of the house. You greet your host sister with a badly pronounced "Kamusta!" and give her a hug. She just came back from school. You found out that your host sister is OLDER than you. What would you call her by? Hint


Question 7 of 10
7. As she enters the door, her pet 'pusa' rushes to her and rubs against her leg. What kind of animal is a 'pusa?' Hint


Question 8 of 10
8. You quickly become friends with the host family's eldest daughter. She invites you into her room, to help with homework. You absently ask what day of the week it is and she says it is "Lunes". What day is it? Hint


Question 9 of 10
9. After trying to helplessly solve maths equations, you and the host sister call it a day. "What can we do now?" you ask her. "What about karaoke?" she suggests. Wow! You absolutely LOVE to sing! As you head to the living room to fire the karaoke machine up, you wondered what 'sing' is in Tagalog. If you look in your Filipino-English dictionary, you will observe that it is... Hint


Question 10 of 10
10. Whew! Your throat is sore from all that singing - but at least you had lots of fun! Your host sister promises that she will take you to Jollibee on the weekend. You give her a thumbs up - but you have absolutely no clue as to what this "Jollibee" is! What can it bee? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : bigwoo: 10/10
Apr 23 2024 : snhha: 10/10
Apr 11 2024 : gibbysgab: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After a long, hot and dusty ride from the airport, you arrive with your host mother and father to their humble home. "Where do I put my luggage?" you ask them. They tell you to put it near the 'lamesa.' Where do you place your luggage near to?

Answer: Near the table

That's right, you put your bags and belongings near the table. It is similar to the Spanish word of table - 'mesa.'
2. You arrived just in time for 'tanghalian,' or lunch. After you freshen up for a bit, you come to the 'kusina' or kitchen to help out with preparing the meal. You find out that you are having fish. Grabbing your Filipino-English dictionary, you find out that the word 'fish' in Filipino is...

Answer: Isda

Mmm, fish! No doubt bought from the nearby 'palengke,' or market. 'Baboy' is pork/pig, 'pusa' is cat and 'baka' is beef/cow. 'Baka,' as I have recently found out, is also Japanese for idiot. Baka baka!
3. What a lovely meal you had! After washing up, you join the family's youngest daughter in the living room. She is drawing with crayons and you want to draw with her. She smiles at you and tells you to grab a 'papel.' Quick, what is she telling you to get?

Answer: Paper

Scribble away on your paper! 'Mongol' is a yellow pencil brand popular in the Philippines. They even teach it to you in elementary school! When people buy pencils, they don't ask for pencils, but for 'mongols.'
4. As you are drawing a house on the countryside, the little girl asks you to please pass the crayon that is colored 'asul.' What crayon is she asking you to give her?

Answer: the BLUE one

You give her the blue crayon so she can color in the sky. White is 'puti,' green is 'berde,' and black is 'itim.' Asul and berde is similar to the Spanish words of the same colors (azul, verde).
5. After you have finished your work of art, you and the little girl display it on the fridge door. "Are you hungry?" the little girl asks. You are. You get the bread while she gets the cheese spread. But do you know what the word 'cheese' is in Tagalog?

Answer: Keso

The most popular brand of cheese spread in the Philippines is, of course, Kraft. 'Quezon' is a city in Metro Manila, 'kahon' is box and 'kampana' is a bell, notably those big ones in church towers.
6. You hear a tricycle stopping in front of the house. You greet your host sister with a badly pronounced "Kamusta!" and give her a hug. She just came back from school. You found out that your host sister is OLDER than you. What would you call her by?

Answer: Ate

'Ate' (ah-teh) and 'kuya' (koo-yah) are what you say to an older sibling. 'Ate,' is for girls and 'kuya' is for boys. 'Tito and Tita' is for uncles and aunties. 'Kamusta' is also similar to "Como estas" in spanish.
7. As she enters the door, her pet 'pusa' rushes to her and rubs against her leg. What kind of animal is a 'pusa?'

Answer: Cat

Dog in Tagalog is 'aso,' rat or mouse is 'daga' and rabbit is 'kuneho.' Rats are vagrants and are abundant, along with cockroaches or 'ipis.'
8. You quickly become friends with the host family's eldest daughter. She invites you into her room, to help with homework. You absently ask what day of the week it is and she says it is "Lunes". What day is it?

Answer: Monday

This and all the other days of the week are similar to the ones in Spanish. Exceptions are spellings of some of them - the Filipino spellings tend to not have the accents on the vowels. The only other major difference is for "Sunday," it is 'Domingo' in Spanish and 'Linggo' in Tagalog.
9. After trying to helplessly solve maths equations, you and the host sister call it a day. "What can we do now?" you ask her. "What about karaoke?" she suggests. Wow! You absolutely LOVE to sing! As you head to the living room to fire the karaoke machine up, you wondered what 'sing' is in Tagalog. If you look in your Filipino-English dictionary, you will observe that it is...

Answer: Kanta

'Tulog' is sleep, and 'sayaw' is dance. You can certainly sing and dance at the same time, can't you? 'Aswang' is the equivalent of a vampire in english.
10. Whew! Your throat is sore from all that singing - but at least you had lots of fun! Your host sister promises that she will take you to Jollibee on the weekend. You give her a thumbs up - but you have absolutely no clue as to what this "Jollibee" is! What can it bee?

Answer: A fast-food restaurant chain based in the Philippines

Jollibee. Jolly bee. Get it? The mascot's a red and white bee wearing a chef's hat and always smiling. Jollibee is very popular in the Philippines, and dominates the Filipino fast-food market. They are like McDonalds, and specialize in their chicken, burgers and spaghetti. They have locations in overseas countries too, like the USA and Hong Kong.


I hope you liked this quiz and helped you out on your Tagalog! Please rate, and send me a compliment or a note if you find anything wrong with the quiz. Cheers!
Source: Author Scorepyon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us