FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pangasinan Nouns
Quiz about Pangasinan Nouns

Pangasinan Nouns Trivia Quiz


Pangasinan is a dialect and province in the Philippines. It is difficult to find resources to learn this language because it is spoken virtually only by native speakers.

A multiple-choice quiz by kelrhys. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Filipino

Author
kelrhys
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,072
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
520
- -
Question 1 of 15
1. What is the Pangasinan word for ashes? Hint


Question 2 of 15
2. If you see "asewek" what should you do? Hint


Question 3 of 15
3. What is the Pangasinan word for cloud? Hint


Question 4 of 15
4. Yes or No: if a person is born on "dalin" are they an alien?


Question 5 of 15
5. You enjoyed an afternoon at the beach. Unfortunately you brought half of it home with you. How do you say "sand" in Pangasinan? Hint


Question 6 of 15
6. True or False: the Pangasinan word for stone is "bato"


Question 7 of 15
7. The weather forecast calls for "oran". What should you take with you when you go outside? Hint


Question 8 of 15
8. You found a "bago" on the ground. What kind of animal did it come from? Hint


Question 9 of 15
9. You look up at the night sky and see a "bitewen". What do you see? Hint


Question 10 of 15
10. What is the Pangasinan word for sun?

Answer: (One Word)
Question 11 of 15
11. The bark of a tree is "obak" in Pangasinan. But what is the word for the tree itself? Hint


Question 12 of 15
12. The province of Pangasinan is well known in the Philippines for a sauce called "bagoong" which is very popular among Pangasinese. What are the two main ingredients? Hint


Question 13 of 15
13. The Tagalog word "bundok" meaning mountain has made its way into English vocabulary as "boondocks" meaning a rural area. What is the Pangasinan word for mountain? Hint


Question 14 of 15
14. If the vehicle you are in travels by "dalan", what kind of vehicle is it? Hint


Question 15 of 15
15. If you are eating "sira" for dinner, what are you having? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Pangasinan word for ashes?

Answer: dapol

"Siopa" is who, "bii" is woman, and "melag" is small.
2. If you see "asewek" what should you do?

Answer: Call the fire department

"Asewek" means smoke.
3. What is the Pangasinan word for cloud?

Answer: lorem

"Ulap" is cloud in Tagalog, "nube" is cloud in Spanish, and "wolke" is cloud in German.
4. Yes or No: if a person is born on "dalin" are they an alien?

Answer: No

"Dalin" means earth.
5. You enjoyed an afternoon at the beach. Unfortunately you brought half of it home with you. How do you say "sand" in Pangasinan?

Answer: buer

"Amaga" is dry, "amputi" is white, and "buhangin" is sand in Tagalog
6. True or False: the Pangasinan word for stone is "bato"

Answer: True

It's the same in Tagalog.
7. The weather forecast calls for "oran". What should you take with you when you go outside?

Answer: an umbrella

"Oran" means rain, for which an umbrella is nice.
8. You found a "bago" on the ground. What kind of animal did it come from?

Answer: a bird

"Bago" means feather.
9. You look up at the night sky and see a "bitewen". What do you see?

Answer: star

The Tagalog word for star is "bituwin".
10. What is the Pangasinan word for sun?

Answer: agew

In Tagalog, sun is "araw" which also means day.
11. The bark of a tree is "obak" in Pangasinan. But what is the word for the tree itself?

Answer: kiew

"Bolong" is leaf, "lamot" is root, and "kahoy" is the Tagalog word for tree, which also means wood.
12. The province of Pangasinan is well known in the Philippines for a sauce called "bagoong" which is very popular among Pangasinese. What are the two main ingredients?

Answer: fermented fish and salt

Salt is a major product of Pangasinan.
13. The Tagalog word "bundok" meaning mountain has made its way into English vocabulary as "boondocks" meaning a rural area. What is the Pangasinan word for mountain?

Answer: palandey

As far as I know, all of the incorrect suggestions are nonsense words!
14. If the vehicle you are in travels by "dalan", what kind of vehicle is it?

Answer: car

"Dalan" means road.
15. If you are eating "sira" for dinner, what are you having?

Answer: fish

Fish in Tagalog is "isda".
Source: Author kelrhys

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us