FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fair Faa Ye tae Ulster Scots
Quiz about Fair Faa Ye tae Ulster Scots

Fair Faa Ye tae Ulster Scots Trivia Quiz


Ulster Scots is a language that is fighting to increase its recognition in Northern Ireland. Match the English words to the Ulster Scots. Thinking about the sound of the words should help.

A matching quiz by darksplash. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Author
darksplash
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
381,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
404
Last 3 plays: DeepHistory (8/10), teachdpo (10/10), Guest 66 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Fair Faa Ye  
  Party
2. Afeart  
  America
3. Amerikay  
  Think about
4. Bit bairn  
  Afternoon
5. Kailey  
  Welcome
6. Cruikit  
  Stylishly attired
7. Dresst up tae kill  
  Small child
8. Aftèrnuin  
  Afraid
9. Gie thocht tae  
  Mess
10. Hashter  
  Crooked





Select each answer

1. Fair Faa Ye
2. Afeart
3. Amerikay
4. Bit bairn
5. Kailey
6. Cruikit
7. Dresst up tae kill
8. Aftèrnuin
9. Gie thocht tae
10. Hashter

Most Recent Scores
May 11 2024 : DeepHistory: 8/10
May 08 2024 : teachdpo: 10/10
May 06 2024 : Guest 66: 10/10
May 06 2024 : Guest 98: 10/10
May 06 2024 : Guest 216: 10/10
May 06 2024 : Guest 174: 10/10
May 06 2024 : Guest 136: 7/10
May 06 2024 : Guest 176: 8/10
May 06 2024 : Guest 47: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fair Faa Ye

Answer: Welcome

Sometimes written as Fair Fa' Ye, you will often see it used on signs along with the Gaelic Irish Failte and the English Welcome.
2. Afeart

Answer: Afraid

Ulster Scots is an officially recognised language in Northern Ireland. It came to Ulster with the Scottish settlers of the early 17th Century. It is sometimes known as "Braid Scotch", and is akin to the linguistics that Robbie Burns would have used.
3. Amerikay

Answer: America

There are many links between the northern counties of Ireland the North America. Many Ulsterfolk settled in Pennsylvania and along the Appalachian Mountains. Eighteen Presidents of the USA had ancestral links to the counties that now make up Northern Ireland. If you ever visit Northern Ireland, a trip to the Ulster American Folk Park at Omagh Co Tyrone is well worth while.

It contains outdoor exhibits of the kind of homes that Ulsterfolk behind in the 18th and 19th Centuries and those they built in the New World. If you think your family came from Northern Ireland or Co Donegal, there are copies of ships' manifests in which you may be able to see your ancestors' names.
4. Bit bairn

Answer: Small child

Ulster Scots is, like English, a west German language by origin. Scottish Gaelic, and Irish Gaelic, for that matter, are Celtic languages.
5. Kailey

Answer: Party

In the 2011 Census, 16,373 people people in Northern Ireland (0.9% of the population) recorded an understanding of Ulster Scots and 140,204 people (8.1% of the population) said they had some ability in Ulster Scots.
6. Cruikit

Answer: Crooked

The language used in Scotland in the 16th Century would have been Scots (I know that sounds terribly obvious) rather than English. However, the great Scottish reformer John Knox was hostile to the Scots language - deeming it to be Catholic in nature. Thus English replaced it in official documents.
7. Dresst up tae kill

Answer: Stylishly attired

With English becoming more prevalent in Scotland and in Plantation Ulster, the Ulster Scots or Braid Scots languages were increasingly marginalised and confined to rural areas.
8. Aftèrnuin

Answer: Afternoon

Ulster Scots is sometimes dismissed by critics as being a "mere dialect" rather than a language, but this ignores academic studies. The American-Italian linguist Mario A Pei noted there was no essential difference between the terms: "a language being a dialect which has met with literary or political favour, while dialect is a language which politically or culturally has not met with the same good fortune".
9. Gie thocht tae

Answer: Think about

Ulster Scots is officially recognised by the European Charter for Regional or Minority Languages. Its charter (in January 2000) called for the promotion and mutual understanding of all linguistic groups.
10. Hashter

Answer: Mess

In the 2011 Census, 16,373 people people in Northern Ireland (0.9% of the population) recorded an understanding of Ulster Scots and 140,204 people (8.1% of the population) said they had some ability in Ulster Scots.
Source: Author darksplash

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us