FREE! Click here to
Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Crustaceans Trivia Questions and Answers
Fun Facts & Interesting Information
Fun Trivia Question Usage
You are welcome to use the questions in this section for non-commerical purposes: quizzing friends/coworkers, classrooms, newsletters, trivia nights, events, etc. Questions may
not be used for websites or in apps, and may not be resold. You use the questions at your own risk, and FunTrivia is not responsible for errors, etc in the content.
Please
link to or
credit FunTrivia textually (http://www.funtrivia.com) if you use any of these questions. Thanks!
Visit our
Trivia Question Store to buy question packs for commercial or for-profit ventures.
1. The robber crab gets its name because of its alleged habit of stealing which fruit, from which it gets an alternate name?
Answer: Coconut
Interesting Information:The robber crab, also known as the coconut crab, is known for taking coconuts. It is commonly believed that it cracks them open with its claws, but this is not true as a robber crab is not strong enough to do so. Instead, the robber crab pierces its claws into the coconut and drops it from a high tree or eats coconuts that split open naturally.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
Banana, Papaya, Durian
2. What is the name for the study of crustaceans?
Answer: carcinology
Interesting Information:From thefreedictionary.com: "the department of Zoology which treats of the Crustacea (lobsters, crabs, etc.)"
Other names for the same study include crustalogy, crustaceology, and malacostracology.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Friendly Crustaceans Under the Sea
Some incorrect choices:
anthropology, gastroenterology, entomology
3. What is the scientific name of the decorator crab?
Answer: Oregonia gracilis
Interesting Information:The scientific name comes from the Greek word "Orego" which means to stretch or reach, and the Latin word, "Gracilis" meaning slender, thin or simple. Plagusia chabrus is the scientific name for the red rock crab. Ovalipes australiensis is the scientific name for the sand crab and Mictyris platycheles which is the scientific name for the soldier crab.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Plagusia chabrus, Ovalipes australiensis, Mictyris platycheles
4. The blue crab, while a favorite of Marylanders, is actually widespread along the North American coast ranging from as far north as Massachusetts to as far south and west as Texas. What area produces over 50% of the blue crab harvest every year?
Answer: The Chesapeake Bay
Interesting Information:The silty, less saline waters of the Chesapeake are ideal for blue crabs to scavenge, hide from predators, and mate. Smaller populations of blue crabs can be found outside of the U.S. ranging from Nova Scotia to Argentina.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Maryland Blue Crab
Some incorrect choices:
The Gulf of Mexico, The Atlantic Ocean, The Delaware Bay
5. Can hermit crabs be bred in captivity?
Answer: Only with tide simulation
Interesting Information:Hermit crabs are difficult to breed in captivity because they need natural ocean currents to be simulated, and plankton for the young to feed on.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
Only the white variety, Its not possible, Only in temperatures above 80'F
6. The robber crab is commonly believed to be the largest what in the world?
Answer: Arthropod that lives on land
Interesting Information:The robber crab can reach over three feet in length and since arthropods have heavy exoskeletons, scientists believe it is impossible for an undiscovered arthropod to be bigger, as the exoskeleton would make it practically immobile. Robber crabs have been found to weigh up to nine pounds, but most are smaller.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
Crab species, Swimming crustacean, Shellfish
7. The scientific name for the common (or green) shore crab is what?
Answer: Carcinus maenas
Interesting Information:The other three scientific names belong to other crustaceans. Cancer pagurus is the edible crab. It is very common and has a very recognisable 'pie-crust' style shell. Pagurus bernhardus is the common hermit crab. The hermit crab commonly occupies winkle and whelk shells, and once it gets too large for the shell, it will seek out a larger one.
Difficulty: Hard.
From Quiz: All About Crabs!
Some incorrect choices:
Cancer pagurus, Pagurus bernhardus, Necora puber
8. Daphnia are usually seen in large crowds, but how do they reproduce so successfully?
Answer: Sexually and asexually
Interesting Information:Daphnia usually breed through parthenogenesis, where a female produces live young solely from her own genes but not genetically identical. For the winter period or times of drought males are used for normal sexual reproduction, where eggs are laid that can survive the winter period and hatch when the environment becomes less hostile. Males can only be created through sexual reproduction.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Daphnia Details
Some incorrect choices:
Sexually, Asexually, Cloning
9. The Latin name for the blue crab is "Callinectes sapidus", which means what?
Answer: "Beautiful swimmer that is savory"
Interesting Information:Savory, absolutely. But beautiful is a stretch.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Maryland Blue Crab
Some incorrect choices:
"Fierce bottom-dweller", "Swimming crustacean that is peevish", "Hard-shelled scavenger"
10. What is the proper way to hold a hermit crab?
Answer: On a flat palm
Interesting Information:While hermit crabs can pinch, it is difficult for them to grab hold of flesh on a flat palm. Beware, they can scuttle very fast and fall!
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
By the back of its shell, By its large pincer, Using a tool
11. The International Union for Conservation of Nature labels the robber crabs' conservation status as "data deficient." What specifically does this mean?
Answer: There is not enough information to properly label robber crabs
Interesting Information:The International Union for Conservation of Nature states the data deficient is "is not a threatened category, although it indicates a need to obtain more information on a taxon to determine the appropriate listing." Usually the term is applied to newly discovered species or when a species is discovered in a new place and warrants reassessment of its conservation status. It had previously been considered vulnerable until 1996.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
The conservation status of robber crabs has never been studied, There are too few robber crabs in the wild to come to a correct conclusion, Robber crabs are in no danger whatsoever of becoming extinct
12. What happens when lobsters 'molt'?
Answer: They grow a new shell
Interesting Information:There are different groups of crustaceans that are officially classed as lobsters, but people usually mean the family of clawed lobsters when they say simply 'lobster'. Lobsters continue to grow in size for as long as they live, which many experts believe could be indefinitely, if they are not captured, attacked in the wild or become diseased. As lobsters grow, they molt; they discard their old shell, eat it, and grow a new one.
Difficulty: Very Easy.
From Quiz: Friendly Crustaceans Under the Sea
Some incorrect choices:
They migrate to cleaner water, They have babies, They die
13. The decorator crab has alternating colored bands on its legs. What color are these bands?
Answer: Black and white
Interesting Information:The alternate black and white bands on its legs distinguish the decorator crab from other, similar species.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Red and white, Blue and white, Yellow and red
14. A hermit crab out of its shell most resembles what?
Answer: A lobster
Interesting Information:A hermit crab looks very much like a small lobster, except their tails are curved to hold the inside of their "borrowed" shell, and are not covered by a shell. They look fleshy.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
A slug, ----------, ----------
15. Velvet swimmer crabs are very distinctive crabs. They are found under rocks and in small pools on the shore. Their rearmost legs are flattened so they can swim better (hence the name). When they are adults, what colour are their eyes?
Answer: Red
Interesting Information:They have piercing red eyes, and should hopefully put you off touching them! They are very aggressive crabs, and will not hesitate to nip you with their powerful claws. Juveniles tend to have black eyes, and gradually as they grow up, their eyes turn red.
Difficulty: Hard.
From Quiz: All About Crabs!
Some incorrect choices:
Black, Yellow, Grey
16. The decorator crab is known for its habit of adorning itself with bits of seaweed, hydroids, sponges and other intertidal debris. How is this accomplished?
Answer: Using a glue-like substance that is secreted from the mouth
Interesting Information:The camouflage is placed on hook shaped hairs on the carapace using a glue-like substance that is secreted through the crab's mouth.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Using the oils from fish, Using an oily substance produced from the crabs tear ducts, By turning ocean sand into a sticky glue-like substance
17. What gives daphnia their common name 'water fleas'?
Answer: The way they swim
Interesting Information:While some daphnia are shaped roughly like fleas, and distantly related to all insects, they certainly do not bite or suck blood as parasites. The reason they are called fleas is the way they appear to jump through the water in sudden jerks.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Daphnia Details
Some incorrect choices:
They are directly related to fleas, They bite other animals, They look like fleas
18. How big was the largest recorded blue crab from Maryland from tip to tip of its shell?
Answer: Nine inches
Interesting Information:Larger crabs, measuring ten to eleven inches, have been seen by survey performers.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Maryland Blue Crab
Some incorrect choices:
Three feet, Six inches, Two feet
19. A hermit crab in the wild feeds on...
Answer: All of these
Interesting Information:Wild hermit crabs have a huge variety of things they will eat. Some other things include worms and fish eggs.
Difficulty: Easy.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
Leaves and foliage, Decaying meat, Plankton
20. Which Swedish scientist named the species Cancer latro, Latin for robber crab?
Answer: Carl Linnaeus
Interesting Information:Carl Linnaeus is known as the father of taxonomy, taxonomy being the way animals are classified and grouped together. Linnaeus was not the first to name the species, but his scientific classification (renamed as Burgis latro) is the one used in present times. Previously, the species had been Cancer crumenatus.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
Charles Darwin, Gregor Mendel, Tycho Brahe
21. The decorator crab can be found in what type of habitat?
Answer: Usually among seaweed in intertidal zones, and in subtidal waters
Interesting Information:The decorator crab can be found in subtidal waters up to a depth of 1,439 feet.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Among coral reefs, In freshwater lakes and streams, Usually in or around schools of fish
22. Which appendages do daphnia primarily use for swimming?
Answer: Second antennae
Interesting Information:The cause of the jumping movement while swimming is the large second antennae which are used to propel the daphnia through water. It could be compared with the butterfly stroke which has similar effects.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Daphnia Details
Some incorrect choices:
First antennae, Front legs, Rear legs
23. What does it mean if there is a pink dot on the back fin of a crab?
Answer: The crab will molt in about a week.
Interesting Information:The pink dot is actually the new shell appearing under the old. Within a week the crab will molt and shed its shell. The crab does this several times in its lifespan as it grows.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Maryland Blue Crab
Some incorrect choices:
The crab has mated and is ready to spawn., The crab is marked by surveyors and should not be harvested., The crab is not a blue crab, but an Asian relative being introduced into the Chesapeake Bay.
24. In which scientific subphylum do hermit crabs belong?
Answer: Crustacea
Interesting Information:While many people think hermit crabs look like spiders, they actually have very few similarities.
Difficulty: Average.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
Arachnida, Amorphic, Nocturnal
25. Why is it recommended that one should NOT eat robber crab while vacationing in the South Pacific, where it sometimes appears on menus?
Answer: Robber crabs may be poisonous
Interesting Information:While robber crabs are not normally poisonous, they can be if they ate fruit that is toxic to humans. Native people from various South Pacific islands consume the robber crab on occasion, but it is not a major part of any culture's diet.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
Robber crabs eat poisonous spiders, Humans cannot digest robber crabs, Robber crabs taste like sour milk
26. Officially, how many 'feet' do clawed lobsters have?
Answer: 10
Interesting Information:Clawed lobsters belong to the order of decapods, meaning ten feet. When just looking at a lobster, you might think you count only eight feet. This is because their front legs have evolved into the claws, but they are still considered feet and not hands.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Friendly Crustaceans Under the Sea
Some incorrect choices:
8, 2, 12
27. Another popular name the decorator crab goes by is?
Answer: Graceful decorator crab
Interesting Information:The decorator crab is also known as the graceful decorator crab due to its graceful nature and surprising ability to use its surroundings to blend in.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Sponge crab, Oval spider crab, Rough shore crab
28. What is the main function of daphnia's legs?
Answer: Feeding
Interesting Information:The main purpose of the legs is to direct the current into their digestive tract, feeding on most unicellular material that comes in. The front two pairs of legs also act as filters to keep larger material out. The swimming is mainly carried out by the antennae.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Daphnia Details
Some incorrect choices:
Swimming, Walking when out of water, They are vestigial with little function
29. What is the pincer sometimes called?
Answer: Cheliped
Interesting Information:The two front claws are not used for locomotion. The larger is used for defense while the smaller is used to bring food to the mouth.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
Killepod, Defense Claw, "The finger"
30. How do the antennae of robber crabs compare to those of other crab species?
Answer: Robber crabs' are much shorter
Interesting Information:In general, crabs have long antennae because they live in water and need the extra length to smell food in water. Robber crabs, however, live on land and do not need the length. The sense of smell is one of the robber crabs' most developed, but it has a fairly small and undeveloped brain. Scientists compare the antennae of the robber crabs to those of insects.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
Robber crabs do not have antennae, Robbert crabs' are much longer, All species of crabs have about the same size antennae
31. Including the pincers, how many legs do hermit crabs have?
Answer: 10
Interesting Information:The hind 2 pairs of a hermit crab's legs are usually inside the shell, used for grasping the borrowed shell.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Hermit Crab
Some incorrect choices:
8, 6, 12
32. What, since 2005, has been endangering the once well-protected robber crabs on Christmas Island, an Australian territory in the Indian Ocean?
Answer: Construction and development projects
Interesting Information:Robber crabs on Christmas Island are genetically different from other robber crabs. Australia had protected the crabs on the island until around 2001 when the government started using the island as a temporary immigration detention center. When a permanent complex was built in 2005, the robber crabs started being crushed by vehicles and experienced loss of habitat. Between January 2010 and November 2014, over 3,400 robber crabs had been killed on the island by traffic directly related to the immigration center, according to Max Orchard, an conservation activist.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
An influx of sea serpents, Bullfrogs over running the island, Active nuclear missiles struck the island
33. Biologically, how can you tell a shrimp from a prawn?
Answer: Both of these
Interesting Information:Shrimp have lamellar gills (meaning thin and plate-like), whereas prawns have branching gills. The simplest way to visually distinguish a shrimp from a prawn, though, is by looking at the second abdominal segment. In shrimps, the second segment overlaps both the first and third segments. The second abdominal segment of a prawn overlaps only the third segment.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Friendly Crustaceans Under the Sea
Some incorrect choices:
The gill structure, The abdominal segment, Neither of these
34. Spider crabs are named as such because they have eight long legs, and typically, their claws are not as big as other crabs. In the water therefore, they often resemble spiders. Roughly what shape are their shells?
Answer: Triangular
Interesting Information:Spider crabs have triangular shaped shells. Crabs such as the marbled rock crab have very square shells. I'll bet you can guess what shape the shell of the circular crab is!
Difficulty: Hard.
From Quiz: All About Crabs!
Some incorrect choices:
Square, Circular, Hexagonal
35. The decorator crab falls into which family of crab?
Answer: Majidae (spider crabs)
Interesting Information:The decorator crab falls into the spider crab family just as its relatives like the kelp crab, sheep crab and dungeness crab do.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Decorator Crab
Some incorrect choices:
Portunidae (swimming crabs), Cancridae (edible crabs), Grapsidae (shore crabs)
36. How do young daphnia grow?
Answer: Shedding their skin periodically
Interesting Information:Like most hard shelled creatures and many reptiles the outer skin does not grow with the body so each time it becomes too tight it is shed several times until they reach adult size.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Daphnia Details
Some incorrect choices:
Gradually, They go through metamorphosis, They don't grow
37. How many appendages does a normal blue crab have, including claws and backfins?
Answer: Ten
Interesting Information:Two claws, two backfins, and six feelers.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Maryland Blue Crab
Some incorrect choices:
Six, Eight, Twelve
38. What will happen to a robber crab if it cannot find a new shell when it grows out of its old one?
Answer: It will use another item such as a coconut
Interesting Information:Robber crabs are like hermit crabs in that it will shed its shell once it become too big for it and needs a new one. When it comes time for the robber crab to molt, it hides underground until its abdomen hardens as extra protection while it finds a new shell or uses a makeshift one.
Difficulty: Hard.
From Quiz: The Selfish Shellfish
Some incorrect choices:
It will die, It will fight another robber crab for its shell, It will bury itself in the sand until grows a new one
39. The European lobster has the scientific name Homarus gammarus. What is the scientific name of the American lobster?
Answer: Homarus americanus
Interesting Information:The American lobster is very similar to its European counterpart, and rare examples of the American lobster have even been found off the south coast of England! European lobsters can grow to over 1 metre in length, and by that time, keel worms and barnacles have colonised on the hard shell.
Difficulty: Hard.
From Quiz: All About Crabs!
Some incorrect choices:
Homarus pacificus, Homarus caribbeanicus, Homarus atlantica
40. Molting can scare new pet owners because crabs can appear to be dead. If a hermit crab dies, what is one way the owner can tell it is dead and not molting?
Answer: the cage and the hermit crab will have an odor similar to rotting fish
Interesting Information:Hermit crabs will remain in a still position while they are molting. During the molting process it is a good sign when the exoskeleton falls off, and is not a sign of death. Crabs usually will not swell up when they die. One sign of death is a foul odor that becomes strong within a few days after death.
Difficulty: Hard.
From Quiz: Hermit Crabs for Pets
Some incorrect choices:
the hermit crab will remain in a still position, the hermit crab will swell up, the hermit crab's exoskeleton will fall off
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
|