Quiz about Daphnia Details
Quiz about Daphnia Details

Daphnia Details Trivia Quiz


Most fish owners are familiar with the little creatures that get eaten within minutes when poured into the tank, but have you ever stopped to think about their lives if left to their own devices?

A multiple-choice quiz by satguru. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Crustaceans

Author
satguru
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,693
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
845
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Firstly, let's see where daphnia fit in the animal kingdom. Which animals are they most closely related to? Hint

Insects
Spiders
Crabs
Brine shrimp

2. Daphnia are usually seen in large crowds, but how do they reproduce so successfully? Hint

Sexually
Cloning
Asexually
Sexually and asexually

3. We all now know fish eat daphnia, but what do daphnia eat? Hint

Plankton
Plants and animals
Other daphnia
Plants only

4. What gives daphnia their common name 'water fleas'? Hint

They are directly related to fleas
The way they swim
They bite other animals
They look like fleas

5. Which appendages do daphnia primarily use for swimming? Hint

Second antennae
Front legs
First antennae
Rear legs

6. What is the main function of daphnia's legs? Hint

They are vestigial with little function
Swimming
Feeding
Walking when out of water

7. Which of these is not a species of daphnia? Hint

Minnehaha
Umbra
Pulex
Matsuda

8. How do young daphnia grow? Hint

They don't grow
Gradually
Shedding their skin periodically
They go through metamorphosis

9. How are daphnia most useful to humans? Hint

Food
Medicine
No use at all
Toxicology testing

10. What function do daphnia perform for their general local environment? Hint

They maintain the hygiene of the water
They indicate the health of the ecosystem
Very little
They help maintain the correct Ph balance of the water


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Firstly, let's see where daphnia fit in the animal kingdom. Which animals are they most closely related to?

Answer: Brine shrimp

Daphnia are crustaceans, all related to the above list somehow, but both belong to the order Cladocera, which includes brine shrimp, which are related to shrimps but are not in the same family.
2. Daphnia are usually seen in large crowds, but how do they reproduce so successfully?

Answer: Sexually and asexually

Daphnia usually breed through parthenogenesis, where a female produces live young solely from her own genes but not genetically identical. For the winter period or times of drought males are used for normal sexual reproduction, where eggs are laid that can survive the winter period and hatch when the environment becomes less hostile. Males can only be created through sexual reproduction.
3. We all now know fish eat daphnia, but what do daphnia eat?

Answer: Plants and animals

Though algae is the preferred diet of most, smaller invertebrates are also eaten by some, while all will also eat bacteria. In the laboratory, yeast is the normal diet.
4. What gives daphnia their common name 'water fleas'?

Answer: The way they swim

While some daphnia are shaped roughly like fleas, and distantly related to all insects, they certainly do not bite or suck blood as parasites. The reason they are called fleas is the way they appear to jump through the water in sudden jerks.
5. Which appendages do daphnia primarily use for swimming?

Answer: Second antennae

The cause of the jumping movement while swimming is the large second antennae which are used to propel the daphnia through water. It could be compared with the butterfly stroke which has similar effects.
6. What is the main function of daphnia's legs?

Answer: Feeding

The main purpose of the legs is to direct the current into their digestive tract, feeding on most unicellular material that comes in. The front two pairs of legs also act as filters to keep larger material out. The swimming is mainly carried out by the antennae.
7. Which of these is not a species of daphnia?

Answer: Matsuda

Yes, though I don't know why someone named a daphnia minnehaha. Pulex means flea, which relates both to how they swim in jumps and some of their shapes. Pulex is clearly the nearest in appearance to a flea. Matsuda is the name of the man who founded Mazda cars but could make a good daphnia name if they found a new type.
8. How do young daphnia grow?

Answer: Shedding their skin periodically

Like most hard shelled creatures and many reptiles the outer skin does not grow with the body so each time it becomes too tight it is shed several times until they reach adult size.
9. How are daphnia most useful to humans?

Answer: Toxicology testing

Due to their transparency, any effects of chemicals can be seen very easily, and not even always with the need of a microscope. Give a daphnia alcohol or caffeine and you can see the heart slow down or speed up accordingly before they recover back to normal.

As so few animals are transparent and so easy to look after and breed, daphnia are the easiest animals to demonstrate simple physical effects directly.
10. What function do daphnia perform for their general local environment?

Answer: They indicate the health of the ecosystem

Though they can also be used to eat algae from fishtanks, though not while the fish are there, the daphnia populations vary directly with the pollution and other problems of their environment, so if the normal population drops then something is wrong with the area and needs to be investigated. Any animals doing this are called indicator species. Of course they are also an important food source but this does not relate to the ecosystem as a whole.
Source: Author satguru

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us