FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Golden Mole
Quiz about Golden Mole

Golden Mole Trivia Quiz


Here is a quiz on golden moles. Have fun.

A multiple-choice quiz by Popramah3. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Africa

Author
Popramah3
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
416,871
Updated
Jul 10 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
70
Last 3 plays: Kabdanis (5/10), workisboring (4/10), Guest 90 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. What family do the extant golden moles belong to? Hint


Question 2 of 10
2. Most of the golden mole species are confined to the southern part of Africa.


Question 3 of 10
3. Why are golden moles called "golden"? Hint


Question 4 of 10
4. Where do the golden moles live? Hint


Question 5 of 10
5. Golden moles are blind.


Question 6 of 10
6. What is the feeding behavior of the golden moles?
Hint


Question 7 of 10
7. Why do golden moles have an enlarged malleus? Hint


Question 8 of 10
8. What makes the golden mole a water-independent species?
Hint


Question 9 of 10
9. What is the activity pattern of the golden moles?


Question 10 of 10
10. Which of these is a predator of the golden mole in the wild? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Kabdanis: 5/10
Jul 12 2024 : workisboring: 4/10
Jul 11 2024 : Guest 90: 0/10
Jul 11 2024 : krajack99: 9/10
Jul 11 2024 : Guest 74: 6/10
Jul 11 2024 : mungojerry: 8/10
Jul 11 2024 : Guest 12: 5/10
Jul 11 2024 : cardsfan_027: 10/10
Jul 11 2024 : Guest 73: 6/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What family do the extant golden moles belong to?

Answer: Chrysochloridae

All extant species of golden moles belong to the Chrysochloridae family. This family belongs to the order Afrosoricida, which also contains otter-shrews and ternrecs from the Tenrecidae family.

Other options were Talpidae, which is a family of moles, and Procaviidae, which is a family of hyraxes.
2. Most of the golden mole species are confined to the southern part of Africa.

Answer: True

They have a markedly southern African centre of diversity, with only three species occurring outside this region: Calcochloris leucorhinus in equatorial forest and woodlands of central Africa; Chrysochloris stuhlmanni in montane forests of east and central Africa; and Calcochloris tytonis, known from only a single specimen collected in Somalian woodland.
3. Why are golden moles called "golden"?

Answer: Their fur reflects light that appears golden in colour.

Golden moles are not all golden coloured. Fur colour varies from black to pale tawny-yellow.

Their family name of "Chrysochloridae" is derived from Greek, meaning green-gold which refers to the iridescent sheen of coppery gold, green, purple or bronze on their fur.

.
4. Where do the golden moles live?

Answer: Burrows

Golden moles are fossorials, meaning that they are adapted for digging. They create extensive burrow systems for shelter, protection, and temperature regulation. Their underground adaptation allows them to thrive in harsh desert and savanna environments.
5. Golden moles are blind.

Answer: True

Golden moles are underground animals and, since light is not as important for survival underground, golden moles are blind. They do have "vestigial" eyes, which are covered in fur and skin.
6. What is the feeding behavior of the golden moles?

Answer: Insectivorous

Golden moles primarily feed on a diet of insects and soil invertebrates including worms, grubs, and beetles.
7. Why do golden moles have an enlarged malleus?

Answer: To increase vibration sensitivity

The malleus is one of the three ossicles or small bones that make up the middle ear. It is the hammer-shaped bone that connects the eardrum (tympanic membrane) to the incus, the second ossicle of the middle ear.

Despite not having external ears, golden moles have developed middle and inner ears that allow them to detect seismic and auditory waves for communication and navigation.
8. What makes the golden mole a water-independent species?

Answer: Metabolic efficiency

The metabolic efficiency of golden moles includes a low basal metabolic rate, which reduces their energy and water consumption.

Their kidneys are highly efficient at reabsorbing water, enabling them to retain as much water as possible from their diet and limiting water loss through urination.
9. What is the activity pattern of the golden moles?

Answer: Nocturnal

Golden moles are mostly active during the night. They emerge from their burrows after sunset to forage for food, mate, and explore their environment.
10. Which of these is a predator of the golden mole in the wild?

Answer: Owls

Being nocturnal animals, owls are active at night, which is also when golden moles are. This signifies why golden moles become the meal of owls

Golden moles are endemic to the African continent, where we cannot find Tasmanian devils (endemic on the island of Tasmania), ounce (endemic to mountain ranges in central and south Asia), or margays (endemic to central and southern America).
Source: Author Popramah3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us