FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Split Capitals TwoWord Capital Cities
Quiz about Split Capitals TwoWord Capital Cities

Split Capitals: Two-Word Capital Cities Quiz


Most two-word capital cities are named after religious figures, geographical features, and interesting entities. Based on the etymological clues given, can you uncover these capital cities whose names have been split into individual words?

A matching quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
411,418
Updated
Mar 05 23
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
657
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (11/15), rivenproctor (15/15), sw11 (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
Match the second word of the capital city with its first word, based on the descriptions given.
QuestionsChoices
1. Often overshadowed by Dubai, this Middle Eastern capital city means "Father of Gazelle" in the Arabic language. Abu ___.  
  Lumpur
2. One of the world's highest capital cities, this African city, meaning "new flower", derives its name from the Amharic language. Addis ___  
  John's
3. Meaning "fair winds" or "good airs" in Spanish, this South American capital city is largely located in the pampa region. Buenos ___  
  Vila
4. Located at the foot of Table Mountain, this African capital city's nearby landmark includes the Cape of Good Hope. Cape ___  
  Penh
5. Meaning "muddy confluence" in the Malay language, this Southeast Asian capital city is home to one of the world's tallest twin towers. Kuala ___  
  George's
6. Noted for its high elevation, the name of this South American capital city is associated with Our Lady of Peace, a Roman Catholic religious figure. La ___   
  Aires
7. This capital of one of the most populous Asian nations was given its official name by King George V in 1926. New ___  
  Town
8. Named after a hill and a lady, this Southeast Asian capital city is located on the bank of the Mekong River. Phnom ___  
  Moresby
9. This capital city of an African island nation, originally called the "Harbour of Tortoises", was named after a French King. Port ___  
  Dhabi
10. This capital city of an Oceanic nation was named after a British naval officer who first sighted the place in 1873. Port ___  
  Ababa
11. This capital city is an important harbour of a country located in the subregion of Melanesia. Port ___  
  Delhi
12. Named after a biblical character, this capital city of a Central American nation is located near the nation's highest active volcano - the Irazú Volcano. San ___  
  Tarawa
13. Part of the name of this capital city of a Micronesian nation means "the passage" in the Gilbertese language. South ___  
  Louis
14. Named after a saint, this city is the capital of a Caribbean nation that consists of two main islands. St. ___  
  Paz
15. This city, named after a saint, is the capital of a Caribbean nation that is noted for its nutmeg production. St. ___  
  José





Select each answer

1. Often overshadowed by Dubai, this Middle Eastern capital city means "Father of Gazelle" in the Arabic language. Abu ___.
2. One of the world's highest capital cities, this African city, meaning "new flower", derives its name from the Amharic language. Addis ___
3. Meaning "fair winds" or "good airs" in Spanish, this South American capital city is largely located in the pampa region. Buenos ___
4. Located at the foot of Table Mountain, this African capital city's nearby landmark includes the Cape of Good Hope. Cape ___
5. Meaning "muddy confluence" in the Malay language, this Southeast Asian capital city is home to one of the world's tallest twin towers. Kuala ___
6. Noted for its high elevation, the name of this South American capital city is associated with Our Lady of Peace, a Roman Catholic religious figure. La ___
7. This capital of one of the most populous Asian nations was given its official name by King George V in 1926. New ___
8. Named after a hill and a lady, this Southeast Asian capital city is located on the bank of the Mekong River. Phnom ___
9. This capital city of an African island nation, originally called the "Harbour of Tortoises", was named after a French King. Port ___
10. This capital city of an Oceanic nation was named after a British naval officer who first sighted the place in 1873. Port ___
11. This capital city is an important harbour of a country located in the subregion of Melanesia. Port ___
12. Named after a biblical character, this capital city of a Central American nation is located near the nation's highest active volcano - the Irazú Volcano. San ___
13. Part of the name of this capital city of a Micronesian nation means "the passage" in the Gilbertese language. South ___
14. Named after a saint, this city is the capital of a Caribbean nation that consists of two main islands. St. ___
15. This city, named after a saint, is the capital of a Caribbean nation that is noted for its nutmeg production. St. ___

Most Recent Scores
Jun 21 2024 : Guest 97: 11/15
Jun 17 2024 : rivenproctor: 15/15
Jun 13 2024 : sw11: 15/15
Jun 13 2024 : Guest 152: 11/15
Jun 13 2024 : Guest 101: 13/15
Jun 10 2024 : Guest 80: 15/15
Jun 06 2024 : Guest 86: 15/15
Jun 01 2024 : Guest 72: 4/15
Jun 01 2024 : avyu: 11/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Often overshadowed by Dubai, this Middle Eastern capital city means "Father of Gazelle" in the Arabic language. Abu ___.

Answer: Dhabi

Abu Dhabi is the capital city of the United Arab Emirates (UAE). Located on an island in the Persian Gulf, Abu Dhabi is often overshadowed by Dubai, which is home to one of the world's tallest buildings - the Burj Khalifa. In the Arabic language, the word "Abu" means father, whereas the word "Dhabi" means gazelle (a species of small antelope).

The city was named as such due to the abundance of gazelles in the place.
2. One of the world's highest capital cities, this African city, meaning "new flower", derives its name from the Amharic language. Addis ___

Answer: Ababa

Addis Ababa is the capital city of Ethiopia, which is one of the four countries occupying the Horn of Africa; the other three being Djibouti, Eritrea, and Somalia. At an elevation of 2,355 meters (7,726 feet), Addis Ababa is one of the world's highest capital cities, after La Paz (Bolivia), Quito (Ecuador), and Bogotá (Colombia).

In 2020, Ethiopian Prime Minister and Nobel Peace Prize laureate Abiy Ahmed announced that four additional languages (Afar, Oromo, Somali, and Tigrinya) were adopted as the nation's official languages, alongside Amharic.
3. Meaning "fair winds" or "good airs" in Spanish, this South American capital city is largely located in the pampa region. Buenos ___

Answer: Aires

Buenos Aires is the capital city of Argentina. Spanish explorer Pedro de Mendoza (1499 - 1537) named the city "Holy Mary of the Fair Winds". In 1580, Spanish conquistador Juan de Garay named the city "Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire" ("City of the Most Holy Trinity and Port of Saint Mary of the Fair Winds"), which was later shortened to simply Buenos Aires.

The pampa (also spelled pampas) region refers to the fertile low grassland area that occupies part of Argentina, Brazil, and Uruguay.
4. Located at the foot of Table Mountain, this African capital city's nearby landmark includes the Cape of Good Hope. Cape ___

Answer: Town

Cape Town is the legislative capital of South Africa. Pretoria serves as the executive capital, whereas Bloemfontein serves as the judicial capital of the nation. Table Mountain is noted for its distinctive flat-topped feature. The Cape of Good Hope derives its name from Cabo das Tormentas (Cape of Storms), coined by Portuguese explorer Bartolomeu Dias in 1487.
5. Meaning "muddy confluence" in the Malay language, this Southeast Asian capital city is home to one of the world's tallest twin towers. Kuala ___

Answer: Lumpur

Kuala Lumpur is the capital city of Malaysia. In Malay, the word "kuala" means confluence (junction of two rivers; in this case, the Gombak River and the Klang River), whereas the word "lumpur" means mud. The city is known colloquially as KL by Malaysians. At 451.9 metres (1,483 feet), the Petronas Twin Towers were the world's tallest buildings from 1998 to 2003.
6. Noted for its high elevation, the name of this South American capital city is associated with Our Lady of Peace, a Roman Catholic religious figure. La ___

Answer: Paz

La Paz is the executive and legislative capital of Bolivia. On the other hand, Sucre serves as the constitutional and judicial capital of the nation. La Paz was founded in the mid-16th century by Spanish conquistadors, where they named the city "Nuestra Señora de La Paz", which means Our Lady of Peace in Spanish.

At an elevation of 3,650 meters (11,975 feet) above sea level, La Paz experiences a subtropical highland climate. Due to this high altitude, tourists visiting the city often display symptoms such as breathlessness and nausea.
7. This capital of one of the most populous Asian nations was given its official name by King George V in 1926. New ___

Answer: Delhi

New Delhi is the capital city of India. King George V was the Emperor of India from 1910 until 1936. On 15 December 1911, King George V and Queen Mary laid the plain foundation stones in India, in conjunction of the coronation darbar held in the country. According to the National Archives of India, the city of New Delhi was given its official name on 31 December 1926.
8. Named after a hill and a lady, this Southeast Asian capital city is located on the bank of the Mekong River. Phnom ___

Answer: Penh

Phnom Penh is the capital city of Cambodia. The city is located on the banks of the Mekong River, the Bassac River, and the Tonlé Sap Lake. In the Khmer language, the word "Phnom" means hill, whereas the word "Penh" is the name of a wealthy widow who founded Phnom Penh.
9. This capital city of an African island nation, originally called the "Harbour of Tortoises", was named after a French King. Port ___

Answer: Louis

Port Louis is the capital city of Mauritius. It is named after King Louis XV (1710 - 1774), who served as the King of France from 1715 until 1774. The name "Harbour of Tortoises" was used in the early 17th century by Dutch settlers to refer to Port Louis.
10. This capital city of an Oceanic nation was named after a British naval officer who first sighted the place in 1873. Port ___

Answer: Moresby

Port Moresby is the capital city of Papua New Guinea. It is named after British naval officer John Moresby, who is best known for his expedition in New Guinea, which led to the discovery of Port Moresby. New Guinea is the world's second largest island, after Greenland.

The island of New Guinea is shared by Indonesia (occupying the western half) and Papua New Guinea (occupying the eastern half).
11. This capital city is an important harbour of a country located in the subregion of Melanesia. Port ___

Answer: Vila

Port Vila is the capital city of Vanuatu. The city experiences a tropical rainforest climate. The four nations located in the subregion of Melanesia are Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, and Vanuatu.
12. Named after a biblical character, this capital city of a Central American nation is located near the nation's highest active volcano - the Irazú Volcano. San ___

Answer: José

San José is the capital city of Costa Rica. The city, meaning Saint Joseph in Spanish, is named after Joseph of Nazareth, the father of Jesus. The Irazú Volcano, known for its green crater lake, is a popular tourist attraction in Costa Rica.
13. Part of the name of this capital city of a Micronesian nation means "the passage" in the Gilbertese language. South ___

Answer: Tarawa

South Tarawa is the capital city of Kiribati. In Gilbertese (an Austronesian language), the word "Tarawa", also spelled "Te Rawa", refers to the lagoon's large channel located at the southern part of the Tarawa atoll. The Republic of Kiribati is the only country in the world that has lands in all four hemispheres.
14. Named after a saint, this city is the capital of a Caribbean nation that consists of two main islands. St. ___

Answer: John's

St. John's is the capital city of Antigua and Barbuda. The nation consists of two major islands - Antigua in the south and Barbuda in the north. The nation's capital, St. John's, is located on the island of Antigua.
15. This city, named after a saint, is the capital of a Caribbean nation that is noted for its nutmeg production. St. ___

Answer: George's

St. George's is the capital city of Grenada, which is the southernmost island of the Antilles. The nation's flag features a yellow and red nutmeg at the hoist triangle.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us