FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Like A Fire is Burning
Quiz about Like A Fire is Burning

Like A Fire is Burning Trivia Quiz


Here is a quiz on Book 2 of the series "The Work and the Glory" by Gerald N. Lund. It is the story of a fictional family placed around true events and people.

A multiple-choice quiz by bookworm78. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Gerald N. Lund

Author
bookworm78
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,919
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
196
- -
Question 1 of 10
1. Who led the group that included Nathan and Lydia to Ohio? Hint


Question 2 of 10
2. What did Nathan and Lydia originally plan to name their oldest son?

Answer: (One Word, first name only)
Question 3 of 10
3. Who got married in this book? Hint


Question 4 of 10
4. Which was NOT a reason Nathan wished to visit Missouri? Hint


Question 5 of 10
5. Whom did Nathan accompany on a mission to Canada? Hint


Question 6 of 10
6. What did Joseph tell Benjamin he would have to do in order to help build the temple? Hint


Question 7 of 10
7. On Zion's camp, who did not get sick with cholera? Hint


Question 8 of 10
8. Joshua and Jessica are still married at the end of the book.


Question 9 of 10
9. Which Steed family member living in Kirtland did not attend the temple dedication? Hint


Question 10 of 10
10. Who wrote the song, "The Spirit of God", which was sung at the Kirtland Temple dedication? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who led the group that included Nathan and Lydia to Ohio?

Answer: Mother Smith

Martin led a later group of Saints and Thomas Marsh led the second half of Mother Smith's group. Joseph had gone ahead to Ohio with Emma to prepare for the other Saints to come.
2. What did Nathan and Lydia originally plan to name their oldest son?

Answer: Nathan

They had planned for their son's name to be Nathan Morgan Steed, after his father. Instead, because of an impression Nathan had during the blessing, he blessed the baby Joshua Benjamin Steed. They later named two of their sons Nathan Joseph. Little Nathan died when he was four, and later they used the name again, calling the boy Joseph.
3. Who got married in this book?

Answer: Melissa and Carl

Nathan and Lydia also married at the beginning of the book. Joshua married Jessica in book 1, "Pillar of Light", and they divorce in "Like a Fire is Burning". Joshua marries Caroline in Book 3, "Truth Will Prevail" which is also where Mary and Hyrum marry.
4. Which was NOT a reason Nathan wished to visit Missouri?

Answer: He wanted to go where Joseph went.

Although Nathan likes Joseph, this was not a reason he wanted to join him on the trip to Missouri.
5. Whom did Nathan accompany on a mission to Canada?

Answer: Parley P. Pratt

Heber and Nathan gave Parley a blessing that told him to go on a mission to Cananda. On the way home, Heber felt impressed to tell Nathan that he would accomany Parley to Toronto.
6. What did Joseph tell Benjamin he would have to do in order to help build the temple?

Answer: get baptized

Benjamin agreed to help the Saints build the temple, but Joseph told him that to really help, he needed to be baptized and receive the keys of the priesthood. To Mary Ann's joy and amazement, Benjamin agreed to Joseph's request.
7. On Zion's camp, who did not get sick with cholera?

Answer: Brigham Young

"The Lord will have a pure people." The men were struck with a plague because they were not worthy to redeem Zion. Some died. Joseph was struck with the illness when he attempted to heal some of the men. Although only half of the men took sick, it was a lesson to them all. Brigham Young had been promised that, if he went on Zion's Camp, no harm would befall him.
8. Joshua and Jessica are still married at the end of the book.

Answer: false

Joshua fled after beating Jessica. When he returned, she had joined the Mormons. This infuriated Joshua, who divorced her. Then he led the Missourians driving the Mormons, including his ex-wife and child, out of Jackson County.
9. Which Steed family member living in Kirtland did not attend the temple dedication?

Answer: Melissa

Melissa had let her church attendence diminish to create peace with her non-member husband. But missing the dedication was very painful for her.
10. Who wrote the song, "The Spirit of God", which was sung at the Kirtland Temple dedication?

Answer: W. W. Phelps

While Eliza R. Snow wrote 11 hymns for the LDS Church, "The Spirit of God" is not one of them. W.W. Phelps wrote 15 hymns that are still used in the LDS Church today.
Source: Author bookworm78

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Pillar of Light Average
2. Truth Will Prevail Average
3. Thy Gold to Refine Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us