FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Watership Down The Novel
Quiz about Watership Down The Novel

"Watership Down": The Novel Trivia Quiz


How well do you know the novel "Watership Down" by Richard Adams?

A multiple-choice quiz by StaffieLover. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Richard Adams

Author
StaffieLover
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,159
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
441
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the Sandleford warren's Chief Rabbit? Hint


Question 2 of 10
2. After they left the warren, which of the following did the Sandleford rabbits encounter? Hint


Question 3 of 10
3. At Cowslip's warren, Bigwig was caught in a snare. Which rabbit successfully dug out the snare's wooden peg? Hint


Question 4 of 10
4. Which farm was raided by the rabbits after they moved to Watership Down? Hint


Question 5 of 10
5. How old was General Woundwort? Hint


Question 6 of 10
6. Which Efrafan doe died the morning after Bigwig helped them escape? Hint


Question 7 of 10
7. Who warned Hazel about the Efrafan raid on Watership Down? Hint


Question 8 of 10
8. According to Woundwort, who was the most hated officer in Efrafa? Hint


Question 9 of 10
9. How did Hazel return to Watership Down? Hint


Question 10 of 10
10. Who wanted Hazel to join his Owsla? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the Sandleford warren's Chief Rabbit?

Answer: Threarah

Threrah, according to the novel, means "Lord Rowan Tree". He was level-headed and had a "certain self-contained detachment", but, as Bigwig said, was "rather good at making himself unpleasant". Threrah viewed Fiver's prophecy as "a piece of trivial nonsense", and perished when the warren was destroyed.
2. After they left the warren, which of the following did the Sandleford rabbits encounter?

Answer: A "lendri"

"Lendri" is the lapine word for badger. A "homba" is a fox, and a "yona" is a hedgehog. A "hrududu" isn't an animal at all - it's a vehicle!
3. At Cowslip's warren, Bigwig was caught in a snare. Which rabbit successfully dug out the snare's wooden peg?

Answer: Fiver

Hazel and Silver - plus Buckthorn and Pipkin - dug at the peg, but Fiver was the one who dug it from the ground. Of all the rabbits at Cowslip's warren, only Strawberry had the courage to leave with the Sandleford rabbits.
4. Which farm was raided by the rabbits after they moved to Watership Down?

Answer: Nuthanger Farm

All of these farms appear on the map at the beginning of the book, although Nuthanger Farm is the only one visited by the rabbits. The raid resulted in two does being taken from captivity to Watership Down. Hazel was shot and presumed dead, but Fiver and Blackberry brought him back alive.
5. How old was General Woundwort?

Answer: Three years old

His mother was killed by a weasel, and Woundwort was taken in by a kind old schoolmaster. Woundwort escaped at one month old by chewing his way out of the hutch. His ambition was to kill a weasel or stoat. After the raid on Watership Down, it is not clear whether Woundwort survived the dog's rampage.
6. Which Efrafan doe died the morning after Bigwig helped them escape?

Answer: Thrayonlosa

Thethuthinnang was upset because she had chosen Thrayonlosa as one of the stronger does to make the escape. Hyzenthlay was the doe who Silver and then Bigwig made friends with whilst they were at Efrafa. Vilthuril was the Efrafan doe who became Fiver's mate.
7. Who warned Hazel about the Efrafan raid on Watership Down?

Answer: The mouse

Not long after the Sandleford rabbits established themselves at Watership Down, Hazel saved a mouse from a kestrel. The mouse was so anxious at Hazel's reaction that the rabbit didn't know what to make of it. Holly was the one whose warning spurred the rabbits into action, whilst Speedwell was the one who told Hazel of Clover's litter, which contained three bucks and three does.
8. According to Woundwort, who was the most hated officer in Efrafa?

Answer: Vervain

Campion, Bugloss, and Marjoram were probably hated as much as Vervain.
9. How did Hazel return to Watership Down?

Answer: In a hrududu

Hazel had set free the dog and was captured by the cat he had mocked. Lucy, who found Hazel, liked Doctor Adams because he spoke to her as if she was an adult.
10. Who wanted Hazel to join his Owsla?

Answer: El-ahrairah

Hazel didn't recognise El-ahrairah at first, because rabbits were always asking for his (Hazel's) advice. El-ahrairah is legendary among the rabbits as the prince of tricks, whilst Rabscuttle is his friend / partner in mischief. The Black Rabbit of Inle is the one who can cause a rabbit to act silly when he should act with caution.
Source: Author StaffieLover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us