FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ireland In Song
Quiz about Ireland In Song

Ireland In Song Trivia Quiz


Songs about Ireland are known and sung throughout the world. How well do you know the places mentioned in those songs?

A multiple-choice quiz by francisk. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Irish Music

Author
francisk
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,296
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1621
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Denis Allen honoured an Irish city in song by calling it a "lady". Which city? Hint


Question 2 of 10
2. Bing Crosby's recording of this song about the sun going down on an Irish bay is known throughout the world. Which bay? Hint


Question 3 of 10
3. Phil Coulter's song about his home town is called "The Town I Loved So Well". Which town? Hint


Question 4 of 10
4. "She was lovely and fair as the rose of the summer
Yet, 'twas not her beauty alone that won me,
Oh no! 'Twas the the truth in her eye ever dawning
That made me love Mary, the Rose of _______."

An international festival has been created around this song. Can you name the town?
Hint


Question 5 of 10
5. In the '60s, Joe Dolan sang about a bachelor from a midland county - "...and that's why I'm a bachelor and I don't intend to wed!".
What county was the bachelor in the song from?
Hint


Question 6 of 10
6. Pete St. John probably didn't realise how well-known his song about "the fields" around a County Galway town would become when he wrote it. Which town? Hint


Question 7 of 10
7. "Raised on songs and stories, heroes of renown
The passing tales and glories that once was ______ town
The hallowed halls and houses, the haunting childrens rhymes
That once was ______ City in the rare ould times"

Actor Noel Purcell talked his way through a song called "The Rare Ould Times" which took listeners on a tour of his native town. Which one?
Hint


Question 8 of 10
8. "How sweet is to roam by the sunny Suir stream
And hear the doves coo 'neath the morning sunbeam;
Where the thrush and the robin their sweet notes entwine
On the banks of the Suir that flows down by ______."

A beautiful melody with melancholy lyrics about a village in County Kilkenny. Which one?
Hint


Question 9 of 10
9. "There's a glen in old Tir Conaill
There's a wee house in the glen
Where dwelt an Irish colleen
Who charmed the hearts of men;
She was winsome, hale and hearty
Shy and graceful as the fawn,
Neighbors loved the widow's daughter
Happy, laughing Noreen Bawn."

In what county did Noreen live?
Hint


Question 10 of 10
10. ...and finally, which mountains "sweep down to the sea" in the Percy French song?

"...at least when I asked them that's what I was told
So I just took a hand at this diggin' for gold;
But for all that I found there I might as well be
Where the Mountains of ______ sweep down to the sea."
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Denis Allen honoured an Irish city in song by calling it a "lady". Which city?

Answer: Limerick

Limerick singer/songwriter Denis Allen wrote many popular songs including this one about his home town.
2. Bing Crosby's recording of this song about the sun going down on an Irish bay is known throughout the world. Which bay?

Answer: Galway

The sunset across Galway Bay is a beautiful sight.
"You will sit and watch the moonrise over Claddagh,
And watch the sun go down on Galway Bay".
3. Phil Coulter's song about his home town is called "The Town I Loved So Well". Which town?

Answer: Derry

Derry born Phil Coulter also wrote "Congratulations" for Cliff Richard.
4. "She was lovely and fair as the rose of the summer Yet, 'twas not her beauty alone that won me, Oh no! 'Twas the the truth in her eye ever dawning That made me love Mary, the Rose of _______." An international festival has been created around this song. Can you name the town?

Answer: Tralee

Girls come from many countries to compete in the Rose of Tralee Festival. One of their parents or grandparents must be Irish-born.
5. In the '60s, Joe Dolan sang about a bachelor from a midland county - "...and that's why I'm a bachelor and I don't intend to wed!". What county was the bachelor in the song from?

Answer: Westmeath

Joe Dolan reached the British charts in 1968 with "Make Me An Island". Coincidentally, the singer is also from Westmeath and is still single! (2007)
6. Pete St. John probably didn't realise how well-known his song about "the fields" around a County Galway town would become when he wrote it. Which town?

Answer: Athenry

For some strange reason, "The Fields Of Athenry" is sung in sports stadia throughout the world including Croke Park, Lansdowne Road, Celtic Park and wherever Irish teams play, though no sport is mentioned in the song's lyrics!
7. "Raised on songs and stories, heroes of renown The passing tales and glories that once was ______ town The hallowed halls and houses, the haunting childrens rhymes That once was ______ City in the rare ould times" Actor Noel Purcell talked his way through a song called "The Rare Ould Times" which took listeners on a tour of his native town. Which one?

Answer: Dublin

This song was also written by Pete St. John.
8. "How sweet is to roam by the sunny Suir stream And hear the doves coo 'neath the morning sunbeam; Where the thrush and the robin their sweet notes entwine On the banks of the Suir that flows down by ______." A beautiful melody with melancholy lyrics about a village in County Kilkenny. Which one?

Answer: Mooncoin

The Suir (pronounced Shure) is one the three "sister rivers" along with The Barrow and The Nore.
9. "There's a glen in old Tir Conaill There's a wee house in the glen Where dwelt an Irish colleen Who charmed the hearts of men; She was winsome, hale and hearty Shy and graceful as the fawn, Neighbors loved the widow's daughter Happy, laughing Noreen Bawn." In what county did Noreen live?

Answer: Donegal

"Tir Conaill" is "County Donegal" in the Irish language (Gaeilge)!
10. ...and finally, which mountains "sweep down to the sea" in the Percy French song? "...at least when I asked them that's what I was told So I just took a hand at this diggin' for gold; But for all that I found there I might as well be Where the Mountains of ______ sweep down to the sea."

Answer: Mourne

Percy French (1854-1920) wrote many humourous and satirical songs including "Are Ye Right There Michael?", "Phil The Fluther's Ball" and "Sweet Marie".
Source: Author francisk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Danny Boy Very Easy
2. Irish Songs and Ballads Difficult
3. Fifteen Irish Songs and Ballads Average
4. Irish Folk Songs Tough
5. Groups and Singers from Ireland Average
6. Irish Folk Song Lyrics Average
7. More Irish Songs and Ballads Tough
8. Name That Dubliners Song Average
9. Irish Rebel Songs Average
10. Irish '60s Music Very Difficult
11. Irish '60s Beat Difficult
12. The Devil Take the Women Average

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us