FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Groups and Singers from Ireland
Quiz about Groups and Singers from Ireland

Groups and Singers from Ireland Quiz


Ireland has produced quite a few groups and singers over the years. How much do you know about Irish artists and groups? The second quiz in this series. Take a look at "Groups and Singers from Scotland".

A multiple-choice quiz by Lord_Digby. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Irish Music

Author
Lord_Digby
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,445
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
929
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Who are the Irish band that sang "Flying Without Wings"? Hint


Question 2 of 10
2. A cover version of "Whiskey in the Jar" was a 1972 top ten hit for what Irish band? Hint


Question 3 of 10
3. Who sang "Fairytale of New York" ? Hint


Question 4 of 10
4. "Nothing Compares 2 U" was sung by what solo female artist? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the solo male artist who sang "Clair"? Hint


Question 6 of 10
6. Ronan Keating, Stephen Gately, Mikey Graham, Keith Duffy and Shane Lynch were all members of which Irish boy band? Hint


Question 7 of 10
7. This band was formed in Dublin in 1957, and changed their name in 1962. In 1964, the band had a number one hit on the UK charts with "Diane." Who sung "Diane"? Hint


Question 8 of 10
8. "Sunday Bloody Sunday" and "New Year's Day" come from the third album by U2. What is the name of the album? Hint


Question 9 of 10
9. The Boomtown Rats first number one hit in the UK was "I Don't Like Mondays."


Question 10 of 10
10. Who sang "My Perfect Cousin"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 136: 6/10
Jun 01 2024 : Guest 198: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who are the Irish band that sang "Flying Without Wings"?

Answer: Westlife

"Flying Without Wings" was released in 1999. The single reached number one on both the UK and Irish charts. The band was signed on by Simon Cowell, one of the judges of the UK programmes, "Pop Idol" and "X Factor". The band is managed by Louis Walsh, who is also involved in the talent show "X Factor". Westlife have reached the number one position ten times in the UK, with chart toppers like, "If I Let You Go", "Fool Again", "My Love", "Uptown Girl" and "Queen of My Heart." The lineup of the band are, Nicky Byrne, Kian Egan, Mark Feehily, Shane Filan, and Bryan McFadden.
2. A cover version of "Whiskey in the Jar" was a 1972 top ten hit for what Irish band?

Answer: Thin Lizzy

Other well known songs from Thin Lizzy are, "The Boys Are Back in Town", "Waiting for an Alibi", "The Rocker" and "Jailbreak." The first album by the band was called "Thin Lizzy" released in 1971. The last album from the band was released in 1983, and was called "Thunder and Lightning." Phil Lynott, the lead singer of the band ,died in 1986 with heart failure.
3. Who sang "Fairytale of New York" ?

Answer: The Pogues

The leader singer of The Pogues was Shane MacGowan. The band was formed in 1982, and concentrated on playing traditional Irish music, although it had an element of Punk Rock included. The song "Fairytale of New York" was released in 1987 and featured Kirsty MacColl, an English singer from Corydon, South London. The track was a number one on the UK and Irish charts.
4. "Nothing Compares 2 U" was sung by what solo female artist?

Answer: Sinéad O'Connor

"Nothing Compares 2 U" reached number one in the U.S. and also in the UK. Sinéad O'Connor's full name is Sinéad Marie Bernadette O'Connor.
The song was originally written by Prince in the 80s. The most successful album for Sinéad O'Connor is "I Do Not Want What I Haven't Got." The album reached number one in the U.S. and the UK and several European countries.
5. Who was the solo male artist who sang "Clair"?

Answer: Gilbert O'Sullivan

In 1972, "Clair" reached number one in the UK and stalled at number two on the Billboard Hot 100. Other memorable singles from Gilbert O'Sullivan were, "Get Down" and "Alone Again (Naturally)."
6. Ronan Keating, Stephen Gately, Mikey Graham, Keith Duffy and Shane Lynch were all members of which Irish boy band?

Answer: Boyzone

Boyzone was the brainchild of Louis Walsh, now well known as a judge on The "X Factor", a TV talent show. The band was formed in Dublin Ireland, in 1993. The first major hit for the band was a cover version of the song "Love Me for a Reason" released in 1994.

The single reached number one in the UK and peaked in at number ten in the U.S. charts. The original song was by the American band The Osmonds, who released the single in 1974.
7. This band was formed in Dublin in 1957, and changed their name in 1962. In 1964, the band had a number one hit on the UK charts with "Diane." Who sung "Diane"?

Answer: The Bachelors

In the UK, The Bachelors had a string of top 40 hits in the 60s. Memorable songs from the band were "Charmaine", "I Believe", "Ramona" and "Sound of Silence."
Original members of the band were, Con Cluskey, Declan Cluskey and John Stokes.
8. "Sunday Bloody Sunday" and "New Year's Day" come from the third album by U2. What is the name of the album?

Answer: War

U2 was formed in 1976 by Larry Mullen, Jr. Other members of U2 are Bono, The Edge and Adam Clayton. U2 released their debut album in 1980, titled "Boy." The breakthrough for the band came with the song "New Year's Day", taken from the album "War" released in 1983.

The track peaked at number ten on the UK charts and even managed to make the top 100 on the USA Billboard Hot 100, reaching number 53. U2 went on to become world wide superstars. Top albums from the band are "The Joshua Tree" (1987), "Rattle and Hum" (1988) and "Achtung Baby" (1991.) Memorable singles from U2 are, "Where the Streets Have No Name", "I Still Haven't Found What I'm Looking For", "With or Without You" and "Mysterious Ways."
9. The Boomtown Rats first number one hit in the UK was "I Don't Like Mondays."

Answer: False

The first number one hit by the band was "Rat Trap" released in 1978. "I Don't Like Mondays" was released July 21, 1979 (UK.) "Rat Trap" has the distinction of being the first song by a Punk Band to reach the number one spot. The band's lead singer Bob Geldof and Midge Ure (Ultravox fame) were the organisers of the "Live Aid" concert in 1985.
10. Who sang "My Perfect Cousin"?

Answer: The Undertones

"My Perfect Cousin" was released in 1980, and reached number nine on the UK singles chart. The band's front-man and lead singer was Feargal Sharkey. Other memorable songs from the band that charted in the UK were, "Teenage Kicks", "Wednesday Week" and "Jimmy Jimmy." Feargal Sharkey left the band in 1983 to pursue a solo career. Feargal Sharkey reached number one in the UK charts with his single "A Good Heart" which was released in 1985.
Source: Author Lord_Digby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us