FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Cant Say That on the Radio
Quiz about You Cant Say That on the Radio

You Can't Say That on the Radio! Quiz


Ever since the "wardrobe malfunction" of 2004, TV and radio are afraid to air anything one may find obscene. Here's a quiz on songs that got edited after '04, or never aired in their original state. The quiz is censored, but parental discretion advised.

A multiple-choice quiz by Spaudrey. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. History of Music
  8. »
  9. Banned or Censored Music

Author
Spaudrey
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,717
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
899
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Steve Miller Band experienced the wrath of the censors when one of his lyrics was changed to "I don't want to get caught up in that funky kicks goin' down in the city." Can you name the song? Hint


Question 2 of 10
2. One of Pink Floyd's most famous songs contains the lyric "Don't give me that do-goody-good..." Most attempts at radio edits just drop the next word altogether, at least one syllable of it. What's the one-word title of this song? Hint


Question 3 of 10
3. In the late 1970s, The Who released "Who Are You" from the album of the same name. The song has Roger Daltrey twice improvising in between lyrics when he softly but audibly says the song title altered into a phrase not airable on this site, nor anywhere else. After 2004, some radio stations created edits of the song to avoid the stiff penalties enforced by the FCC. Since we now know the song and the artist, can you name the television show that revived interest in this song by choosing it as its theme song? Hint


Question 4 of 10
4. On to Prince. From his album "1999", a poppy little Billboard Top Ten song had a radio edit that cut the song to less than three minutes. That's because the last half of the song on the original album version involves Prince trying desperately to get his "Parental Advisory: Explicit Content" sticker on his album. Of the song choices below, only one is from his album "1999". Which song is in question?
Hint


Question 5 of 10
5. A protege of Prince, Morris Day, sang the song "Jungle Love". If you ever heard the song on the radio, it fades out quickly, due to Morris screaming an obscenity in the last 20 seconds of the album cut. Morris Day sang "Jungle Love" on the movie "Purple Rain" as a member of what group, also the name of his real back-up band? Hint


Question 6 of 10
6. Pearl Jam had a song in 1993 about a young boy. The lyric in question goes: "Clearly I remember picking on the boy, seemed a harmless...". The radio edit simply eliminated the offending word. What was the name of the boy in question? Hint


Question 7 of 10
7. Michael Jackson (no, not innocent Michael Jackson!) had a duet with his sister Janet that required some editing. One time during the repeating of the lyric "Stop pressuring me", Janet changes "pressuring" to words that didn't make the radio edit. What is the title of this song? Hint


Question 8 of 10
8. Everlast had one major American Billboard Top 100 hit, off of his album "Whitey Ford Sings the Blues". The radio edit is laden with numerous record scratches and sound effects to remove references to violence and language. Once you hear the album version, you know why. What's the name of this song, making #13 on the Hot 100 in 1998? Hint


Question 9 of 10
9. Nowadays, Academy Award-nominated songs aren't exempt from required radio censorship. Three of the four answers are Oscar-nominated songs that couldn't be played without some editing. Which song had no problem making the airwaves as is? Hint


Question 10 of 10
10. James Blunt burst onto the music scene with a poignant Number One song in the U.K. (2005) and the U.S. (2006). But a lot of people don't know there is one glaring change from the album version to the radio edit. The lyric "flying high" wasn't originally "flying", it was...something else. Can you name the song in question? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Steve Miller Band experienced the wrath of the censors when one of his lyrics was changed to "I don't want to get caught up in that funky kicks goin' down in the city." Can you name the song?

Answer: Jet Airliner

"Jet Airliner" was a Billboard Top 10 hit in 1977. Steve had a number of songs that pushed the envelope of the censors, mostly through song content and innuendo.
2. One of Pink Floyd's most famous songs contains the lyric "Don't give me that do-goody-good..." Most attempts at radio edits just drop the next word altogether, at least one syllable of it. What's the one-word title of this song?

Answer: Money

"Money" is one of Pink Floyd's most famous songs, with portions of it being performed in 7/8 time, a time signature that almost entirely prevents any audience from clapping along.
3. In the late 1970s, The Who released "Who Are You" from the album of the same name. The song has Roger Daltrey twice improvising in between lyrics when he softly but audibly says the song title altered into a phrase not airable on this site, nor anywhere else. After 2004, some radio stations created edits of the song to avoid the stiff penalties enforced by the FCC. Since we now know the song and the artist, can you name the television show that revived interest in this song by choosing it as its theme song?

Answer: CSI: Crime Scene Investigation

All three of the "CSI" shows feature a song by The Who as its theme song, but the original "CSI: Crime Scene Investigation" was the one to use "Who Are You" as its theme.
4. On to Prince. From his album "1999", a poppy little Billboard Top Ten song had a radio edit that cut the song to less than three minutes. That's because the last half of the song on the original album version involves Prince trying desperately to get his "Parental Advisory: Explicit Content" sticker on his album. Of the song choices below, only one is from his album "1999". Which song is in question?

Answer: Delirious

A high percentage of Prince songs aren't airable on the radio in their original state, for multiple reasons.
5. A protege of Prince, Morris Day, sang the song "Jungle Love". If you ever heard the song on the radio, it fades out quickly, due to Morris screaming an obscenity in the last 20 seconds of the album cut. Morris Day sang "Jungle Love" on the movie "Purple Rain" as a member of what group, also the name of his real back-up band?

Answer: The Time

The Time was not able to keep up the success attained from the huge success of the movie in 1984.
6. Pearl Jam had a song in 1993 about a young boy. The lyric in question goes: "Clearly I remember picking on the boy, seemed a harmless...". The radio edit simply eliminated the offending word. What was the name of the boy in question?

Answer: Jeremy

Jeremy, the boy who "spoke in class today", was the title character of this song. The other names, Eddie, Stone, and Mike, are members of the band. Eddie Vedder, Stone Gossard, and Mike McCready, along with Jeff Ament, formed the band in 1992, recording their debut album, "Ten".
7. Michael Jackson (no, not innocent Michael Jackson!) had a duet with his sister Janet that required some editing. One time during the repeating of the lyric "Stop pressuring me", Janet changes "pressuring" to words that didn't make the radio edit. What is the title of this song?

Answer: Scream

"Scream" was the first release from the combination greatest hits/new release double album "HIStory: Past, Present, and Future". At the time, Michael and Janet shattered the record for most expensive video, with the hefty price tag of $7 million.
8. Everlast had one major American Billboard Top 100 hit, off of his album "Whitey Ford Sings the Blues". The radio edit is laden with numerous record scratches and sound effects to remove references to violence and language. Once you hear the album version, you know why. What's the name of this song, making #13 on the Hot 100 in 1998?

Answer: What It's Like

Getting an early start in the music industry as a member of House of Pain, Everlast (Eric Schrody) went on his own and gained critical acclaim for his album "Whitey Ford Sings the Blues". It would be his only major hit in America.
9. Nowadays, Academy Award-nominated songs aren't exempt from required radio censorship. Three of the four answers are Oscar-nominated songs that couldn't be played without some editing. Which song had no problem making the airwaves as is?

Answer: "All the Way"- Frank Sinatra

While the title sounds risque, "All the Way" is more about loving someone in good times and bad, loving them not just halfway, but "all the way". Both Eminem's and Three 6 Mafia's songs actually won the Oscar for Best Original Song.
10. James Blunt burst onto the music scene with a poignant Number One song in the U.K. (2005) and the U.S. (2006). But a lot of people don't know there is one glaring change from the album version to the radio edit. The lyric "flying high" wasn't originally "flying", it was...something else. Can you name the song in question?

Answer: You're Beautiful

James made Number One for one week in March 2006 in the U.S. All other choices are 2006 Number One songs, but by other artists (Daniel Powter, Mariah Carey, and Sean Paul).
Source: Author Spaudrey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us