FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Them Fightin Words
Quiz about Them Fightin Words

Them Fightin' Words! Trivia Quiz


Some songs can make you happy while other may make you sad. Some even have the ability to make you mad. How much do you know about these controversial songs?

A multiple-choice quiz by CStrange. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. History of Music
  8. »
  9. Banned or Censored Music

Author
CStrange
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,951
Updated
Jul 20 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
417
- -
Question 1 of 10
1. What song by The Kingsmen spurred an FBI investigation? Hint


Question 2 of 10
2. Guns N' Roses recorded "Used to Love Her" in 1988. What was so controversial about that song? Hint


Question 3 of 10
3. It's no secret that Eminem generates a lot of controversy. Which controversial song is about Eminem killing his wife? Hint


Question 4 of 10
4. 'Cop Killer' was such a controversial song that it received criticism from many political figures. When controversy grew to over shadow the band, Ice-T had the song removed from the album. What was the name of the heavy metal band behind all the hype? Hint


Question 5 of 10
5. Which AC/DC song was criticized in the 1985 murder trial of Richard Ramírez? Hint


Question 6 of 10
6. Ozzy Osbourne was sued twice over the same song. Which song was it? Hint


Question 7 of 10
7. What song by Prince helped inspired Tipper Gore to create the Parents Music Resource Center (PMRC)? Hint


Question 8 of 10
8. 'If U Seek Amy' by Britney Spears caused an uproar amongst parents everywhere. What is so controversial about this song? Hint


Question 9 of 10
9. 'Dear God' was controversial in the 80s due to its atheist lyrics (some of which were sung by a child). Who is the band that received the backlash? Hint


Question 10 of 10
10. This song by the Rolling Stones covered a bevy controversial topics such as slave rape, loss of virginity, and oral sex. What is the name of that song? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What song by The Kingsmen spurred an FBI investigation?

Answer: Louie Louie

The Kingsmen recorded and released "Louie, Louie" in 1963. The song was banned in Indiana because many people thought the lyrics contained obscenities. The FBI investigated the unintelligible lyrics, but ended the inspection without persecution.
2. Guns N' Roses recorded "Used to Love Her" in 1988. What was so controversial about that song?

Answer: It was about a man killing a woman he used to love.

This upbeat song offended many woman with lyrics like:

"I used to love her
But I had to kill her
I used to love her, Mm, yeah
But I had to kill her
I had to put her six feet under
And I can still hear her complain"

Guns N' Roses said the song was supposed to be a joke, but many woman didn't see it that way.
3. It's no secret that Eminem generates a lot of controversy. Which controversial song is about Eminem killing his wife?

Answer: Kim

"Kim" was recorded on The Marshall Mathers LP released in 2000. The hate filled song depicts the story of Eminem killing his wife, her husband, and her stepson. "Kim" is a prelude to "97' Bonnie & Clyde," which appears on Eminem's debut album, "The Slim Shady LP" released in 1999.
4. 'Cop Killer' was such a controversial song that it received criticism from many political figures. When controversy grew to over shadow the band, Ice-T had the song removed from the album. What was the name of the heavy metal band behind all the hype?

Answer: Body Count

"Cop Killer" is sung in the first person and depicts the outrage of police brutality. Although President George H.W. Bush spoke out against the song, many people defended the band's First Amendment rights.
5. Which AC/DC song was criticized in the 1985 murder trial of Richard Ramírez?

Answer: Night Prowler

Richard Ramírez was nicknamed "Night Stalker". He left an AC/DC shirt and hat at one of the crime scenes and was a fan of the AC/DC song "Night Prowler." AC/DC responded to the controversy by stating the song was really about a boy sneaking into a girl's bedroom at night.
6. Ozzy Osbourne was sued twice over the same song. Which song was it?

Answer: Suicide Solution

Ozzy was first sued by the parents of John McCollum, who committed suicide while listening to this song. Ozzy was sued again when another teenager committed suicide. The court ruled in Ozzy's favor both times. The song was actually a tribute to AC/DC band member Bon Scott, who died from alcohol abuse.
7. What song by Prince helped inspired Tipper Gore to create the Parents Music Resource Center (PMRC)?

Answer: Darling Nikki

"Darling Nikki" and several other songs by other artists became the main focus of the PMRC in 1985. It was those songs that spurred the beginning for the parental advisory stickers on CDs today. "Darling Nikki" was rated "X" for harsh sexual content.
8. 'If U Seek Amy' by Britney Spears caused an uproar amongst parents everywhere. What is so controversial about this song?

Answer: The lyrics can be interpreted in two VERY different ways

This song received criticism from many parents about the lyrics. The claim was that the lyrics actually spelled out a much more obscene message. A radio edit was issued, re-titling the single "If U See Amy".
9. 'Dear God' was controversial in the 80s due to its atheist lyrics (some of which were sung by a child). Who is the band that received the backlash?

Answer: XTC

In 1986, "Dear God" appeared on XTC's "Skylarking" album. The song resembles a prayer while questioning whether or not God is real. "I can't believe in you" is heard frequently during the song. Because of it's anti-God message, many record shops in the UK refused to sell the track.
10. This song by the Rolling Stones covered a bevy controversial topics such as slave rape, loss of virginity, and oral sex. What is the name of that song?

Answer: Brown Sugar

"Brown Sugar" was released on the 1971 album "Sticky Fingers". Despite the controversy, the song was a hit in both the U.K. and the U.S.
Source: Author CStrange

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us