Quiz about FunTrivia Religion Mix Vol 15
Quiz about FunTrivia Religion Mix Vol 15

FunTrivia Religion Mix: Vol 15 Quiz


A mix of 10 Religion questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religion Mixture

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,645
Updated
Oct 18 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
322
Last 3 plays: debray2001 (8/10), GoodVibe (9/10), ranjanbest (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which European city did the Popes reside during the "Babylonian Captivity" (1305-1378 CE)? Hint

Avignon
Zurich
Marseilles
Salzburg

2. What is the most widely practised religion in the United States? Hint

Buddhism
Christianity
Judaism
Islam

3. According to the Bible, who built an ark after God told him the world was going to be flooded? Hint

Noah
Muhammad
Moses
Jesus

4. In which of these Protestant Christian denominations do believers engage in worship on Saturdays rather than Sundays? Hint

Presbyterianism
Seventh-Day Adventism
United Church of Christ
Assemblies of God

5. The Dead Sea Scrolls were biblical texts found in hidden caves in the area of Qumran, near Israel. In what languages were the Scrolls written? Hint

English
Hieroglyphics
Hebrew and Latin
Hebrew, Aramaic, Greek and Nabataean

6. A member of which of the following Christian denominations would be most likely to refuse to have a blood transfusion as part of his or her medical treatment? Hint

Jehovah's Witnesses
Mormon
Baptist
Seventh Day Adventist

7. According to the Gospels what did the crowd shout during Jesus' "Triumphal Entry" into Jerusalem? Hint

Hallelujah Praise Jehovah
All Hail the Power of Jesus Name
Maranatha
Hosanna

8. What is the name of the tall hat worn by the Roman Catholic Pope? Hint

Cloche
Cap
Mortarboard
Mitre

9. Under Islamic law, how many wives is a man allowed to have at one time? Hint

only one
three cousins
two, if they're sisters
up to four

10. Stealing love on the side is a dangerous practice. How was King David punished for his adulterous act? Hint

Bathsheba was taken away from him.
A plague of boils fell on him.
The son of his adultery died.
He lost his kingship.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which European city did the Popes reside during the "Babylonian Captivity" (1305-1378 CE)?

Answer: Avignon

Avignon is located in Provence in southeastern France. Avignon would remain under papal control until the late 1700s. The influence of the kings of France led to selection of French clergy to the papacy during the Captivity. This is distinct from the Babylonian Captivity of the 6th century BCE, when a significant number of people from the Kingdom of Judah were held captive in Babylon, capital of the Neo-Babylonian Empire.

Question by player bernie73
2. What is the most widely practised religion in the United States?

Answer: Christianity

Roughly 75% of Americans identify themselves as being Christian. Of those who claim Christianity as their religion, the majority are Protestants and about one quarter are Catholics. It is interesting to note that approximately fifteen percent of Americans claim no religious affiliation at all.

Question by player johnnycat777
3. According to the Bible, who built an ark after God told him the world was going to be flooded?

Answer: Noah

Noah's ark is believed to have come to rest on Mt. Ararat which is located in Turkey. Some people in the last century have claimed that they have seen remains of the boat sticking up out of the ice. But, after so long on the mountain, the wooden boat would probably have rotted or been broken up by the ice. Noah's story is told in chapters 6-9 of the Book of Genesis.

Question by player goobas
4. In which of these Protestant Christian denominations do believers engage in worship on Saturdays rather than Sundays?

Answer: Seventh-Day Adventism

Seventh-Day Adventism grew out of two movements. First is Sabbatarianism, the belief that worship should be on the original Day of Rest as established in Genesis, which is the Seventh Day, which in Judeo-Christian calendars is Saturday. Second is Millerism, a movement that arose in upstate New York which held the Second Coming of Christ (or Second Advent) would be in 1843.

When He didn't show up, a visionary named Ellen G. White, with the help of other preachers, established a church in Battle Creek, Michigan, some twenty years later that united the two streams of thought. Seventh-Day Adventists now believe that the Second Advent will arrive sooner than you think, but they do not specify a date.

They also believe in the Trinity and the inerrancy of Scripture, but *not* in the immortality of the soul, and therein lies another departure from mainstream Protestant belief.

Question by player gracious1
5. The Dead Sea Scrolls were biblical texts found in hidden caves in the area of Qumran, near Israel. In what languages were the Scrolls written?

Answer: Hebrew, Aramaic, Greek and Nabataean

The Dead Sea Scrolls were found inside jars in caves in the area of Qumran.
One of the theories held by scholars who inspected the scrolls was that the scrolls were written by dissident Jews who fled Jerusalem from Roman rule.
Most of the scrolls were written on parchments.

Question by player milliesmall
6. A member of which of the following Christian denominations would be most likely to refuse to have a blood transfusion as part of his or her medical treatment?

Answer: Jehovah's Witnesses

The Jehovah's Witnesses are a major Christian denomination, with over eight million members worldwide. One of their best known beliefs is the refusal to accept a blood transfusion, even in cases of a medical emergency. This not only includes whole blood, but most blood products as well.

This doctrine is based on their interpretation of various Biblical texts. Adherence to this doctrine has sometimes led to legal complications, particularly where the lives of children below the age of consent are at risk. Contrary to widespread belief, the Mormon Church, or Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, and the Seventh Day Adventist Church have no prohibition against donating blood or receiving blood transfusions.

Question by player daver852
7. According to the Gospels what did the crowd shout during Jesus' "Triumphal Entry" into Jerusalem?

Answer: Hosanna

This incident is found in Matthew 21, Mark 11 and John 12. Matthew and John's account mention the word "hosanna" which is a Greek transliteration of a Hebrew word that originated as a prayer seeking God's help, but by New Testament times was used as a shout of joy and welcome. In Hebrew it means "save, we pray".

Question by player bigwoo
8. What is the name of the tall hat worn by the Roman Catholic Pope?

Answer: Mitre

The tall conical hat worn by the pope as part of his vestments is called a mitre. A cloche is a close-fitting, bell-shaped hat that was often worn by "flappers" in the 1920s. A mortarboard is the hat that is worn when graduating from school. A cap is a close-fitting hat with a visor but no full brim and is often worn by baseball players.

Question by player dcpddc478
9. Under Islamic law, how many wives is a man allowed to have at one time?

Answer: up to four

Polygamy is legal under Islamic law and a man may be married to up to four women at a time, as well as being allowed to have sex with any slaves or prisoners of war, while being married to these four. However, he can only be married to as many as he can take care of. According to Sura 33.50, Muhammed was allowed more latitude in his marriages.

Question by player habitsowner
10. Stealing love on the side is a dangerous practice. How was King David punished for his adulterous act?

Answer: The son of his adultery died.

After David lay with Bathsheba and she conceived he tried to get her husband, Uriah to lie with her but he failed. As a result he had to ensure that Uriah was killed in battle. God then sent Nathan the prophet to him. David was told that the sword would not depart out of his house and that the child would die. Read II Sam. 11-12 for further details.

Question by player Verne47
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 04 2022 : debray2001: 8/10
Dec 04 2022 : GoodVibe: 9/10
Dec 02 2022 : ranjanbest: 10/10
Dec 01 2022 : catbrain: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 142: 5/10
Nov 30 2022 : marcia4460: 10/10
Nov 30 2022 : aexile: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 99: 9/10
Nov 29 2022 : Brooklyn1447: 10/10

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us