FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Captain Planet and the Planeteers
Quiz about Captain Planet and the Planeteers

Captain Planet and the Planeteers Quiz


This quiz is based on the 90's cartoon "Captain Planet and the Planeteers" and "The New Adventures of Captain Planet". Now, on with the quiz, and as Captain Planet would say, "The Power is Yours"!

A multiple-choice quiz by JP3D75. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television A-C
  8. »
  9. c.. Ca-Cm

Author
JP3D75
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
421,471
Updated
Oct 21 25
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
22
Last 3 plays: Guest 90 (0/10), workisboring (3/10), pennie1478 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the drug that Linka got hooked on? Hint


Question 2 of 10
2. What was the name of the soldier who became an ally to the Planeteers? Hint


Question 3 of 10
3. Who did Captain Planet and the Planeteers stop from killing a basking shark? Hint


Question 4 of 10
4. Who is the unofficial leader of the Planeteers? Hint


Question 5 of 10
5. Zarm was once a spirit of Earth like Gaia.


Question 6 of 10
6. In the season 6 episode "A Good Bomb Is Hard to Find", Captain Planet was weakened-not by chemicals-but by a German dictator who was similar to what WWII tyrant?

Answer: (2 Words - He's known for being one of history's most ruthless tyrants.)
Question 7 of 10
7. Only one actress played the voice of Gaia.


Question 8 of 10
8. Which one of the Eco-Villains is known for inventing various machines? Hint


Question 9 of 10
9. In the season 2 episode "The Big Clam Up", what kind of business did Verminous Skumm use to poison the people of San Francisco? Hint


Question 10 of 10
10. Which Planeteer used Dr. Blight's time pool to alter history? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Oct 23 2025 : Guest 90: 0/10
Oct 23 2025 : workisboring: 3/10
Oct 23 2025 : pennie1478: 7/10
Oct 23 2025 : sw11: 10/10
Oct 22 2025 : cardsfan_027: 10/10
Oct 22 2025 : Kabdanis: 4/10
Oct 22 2025 : Rizeeve: 10/10
Oct 22 2025 : Eleanor18: 3/10
Oct 22 2025 : Strike121: 2/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the drug that Linka got hooked on?

Answer: Bliss

Linka went to Washington, D.C. to visit her uncle Dimitri, and her cousin Boris, unaware that Boris was addicted to a designer drug called Bliss. Bliss was created by Verminous Skumm.

Boris got Linka hooked on Bliss when he spiked her food with the drug. The Planeteers fight off an army of addicts at the White House, while they tried to snap Linka out of her addiction.

Boris died of an overdose of Bliss. This helps Linka break her addiction long enough to help the others call Captain Planet. Captain Planet defeated Verminous Skumm by spinning him around in his helicopter, throwing him into the river, and burning up the formula to create Bliss.

In an ironic twist of fate, Verminous Skumm accidentally became addicted to his own product!
2. What was the name of the soldier who became an ally to the Planeteers?

Answer: Commander Clash

In the first season episodes "Mission To Save Earth" Parts 1 and 2, Commander Clash was tricked by Dr. Blight into capturing the Planeteers, after they were stranded on his island without their rings.

After Kwame, Linka and Wheeler rescued Clash from quicksand, he agreed to free Gi and Ma-Ti.

When Linka showed Clash on his computer that the war he was fighting was over, he felt like he was obsolete and a relic.

Commander Clash managed to defeat Captain Pollution, an evil doppelganger of Captain Planet created from evil versions of the Planeteers rings. He later led the Planeteers and Captain Planet in a battle against the Eco Villains (minus Hoggish Greedly), and Captain Pollution.

In the season 2 episode "Summit To Save Earth Part 2", Commander Clash was called upon again to help the Planeteers rescue Gaia from being destroyed by Zarm, the spirit of destruction.

The voice of Commander Clash was provided by Lou Gossett, Jr., who won the Oscar for Best Supporting Actor for his role as Gunnery Sergeant Emil Foley in the 1982 classic "An Officer And A Gentleman". Lou Gossett, Jr. passed away on March 29, 2024.
3. Who did Captain Planet and the Planeteers stop from killing a basking shark?

Answer: Argos Bleak

Argos Bleak was primarily the right-hand man for Looten Plunder. But he also does freelance mercenary work. Bleak was hired by the mayor of a town in the Florida Keys to eliminate the sharks in the area.

This proves to be a monumental mistake when the beach is overrun by stinging jellyfish!
4. Who is the unofficial leader of the Planeteers?

Answer: Kwame

Kwame is the one who leads the Planeteers off when they combine their powers to summon Captain Planet.

Kwame: "Let our powers combine"!

Kwame: "Earth".
Wheeler: "Fire".
Linka: "Wind".
Gi: "Water".
Ma-Ti: "Heart".

Captain Planet: "By your powers combined-I AM CAPTAIN PLANET!"

Planeteers: "GO PLANET"!

The voice of Kwame was provided by Levar Burton, who is known as the host of the children's TV show "Reading Rainbow", and is also known for his role as Lieutenant Commander Geordi La Forge on the TV series "Star Trek: The Next Generation".
5. Zarm was once a spirit of Earth like Gaia.

Answer: True

Zarm was indeed a spirit of Earth, like Gaia (the "yang" to Gaia's "yin"). But Zarm left Earth for other worlds and ended up conquering and destroying them with his war-like methods/influence.

Zarm returned to Earth and tried to influence the Planeteers (with the exception of Ma-Ti), giving them more powerful gauntlets, and convinced them to follow him instead of Gaia, who becomes increasingly weaker and mortal.

Zarm's plan was to use the Planeteers to help him start a war by destroying nuclear missiles, which would've caused a nuclear war.
6. In the season 6 episode "A Good Bomb Is Hard to Find", Captain Planet was weakened-not by chemicals-but by a German dictator who was similar to what WWII tyrant?

Answer: Adolf Hitler

When Captain Planet came near the German dictator, he immediately began to weaken. Captain Planet explained that bigotry and hatred are as toxic as any chemical!
7. Only one actress played the voice of Gaia.

Answer: False

For seasons 1-3, the voice of Gaia was provided by Whoopi Goldberg, who won the Best Supporting Actress Oscar for her role as Oda Mae Brown in the 1990 film "Ghost" with Patrick Swayze and Demi Moore.

For seasons 4-6, the voice of Gaia was provided by Margot Kidder, who is known for her role as Lois Lane in the "Superman" movies 1-4. Margot Kidder passed away on May 13, 2018.
8. Which one of the Eco-Villains is known for inventing various machines?

Answer: Dr. Blight

On several different occasions, Dr. Blight has invented a time machine. She has also invented a shrinking machine that she used on the Planeteers and Sly Sludge. She shrank them and placed them inside a canteen filled with contaminated water that Kwame drank. The Planeteers raced against time to save Kwame from being infected by water-born parasites.
9. In the season 2 episode "The Big Clam Up", what kind of business did Verminous Skumm use to poison the people of San Francisco?

Answer: Seafood restaurant

Verminous Skumm opened a seafood restaurant called The Sinking Ship, in which the seafood was contaminated with nitrates and other pollutants that the other businesses were contributing factors due to improper waste management (i.e. pouring chemicals such as dry-cleaning solvents and motor oil down the drain).
10. Which Planeteer used Dr. Blight's time pool to alter history?

Answer: Wheeler

In the episodes "Two Futures" Parts 1/2, Wheeler became disgruntled with being a Planeteer. After being trapped in a cave-in with Dr. Blight, she convinces him to travel back in time and stop his past self from accepting the ring of Fire and becoming a Planeteer.

35 years later, the Planeteers were never formed, Greedly and his sidekick Rigger went back to the 50's to speed up global warming, and pollution has devastated the Earth and killed Gaia. Wheeler travels back to the point in time when he got his ring from Gaia in order to stop himself from altering history.
Source: Author JP3D75

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/27/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us