FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Faster than the Speed of Sound
Quiz about Faster than the Speed of Sound

Faster than the Speed of Sound Quiz


A quiz on the breaking of the sound barrier, one of the greatest feats in aviation history.

A multiple-choice quiz by mcdubb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Aviation

Author
mcdubb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,718
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1554
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (8/10), Guest 98 (9/10), Guest 32 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The United States Air Force had approached highly respected test pilot Slick Goodlin and offered him the attempt to be the first man to fly faster than the speed of sound. To him, this was such a dangerous task. How much of a bonus did he demand to attempt this feat? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first man to fly in level flight faster than the speed of sound? Hint


Question 3 of 10
3. What date was the sound barrier first broken in level flight? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the aircraft flown that first broke the sound barrier in level flight? Hint


Question 5 of 10
5. What type of aircraft was used to first break the sound barrier? Hint


Question 6 of 10
6. Where was the sound barrier first broken? Hint


Question 7 of 10
7. Prior to its breaking, why was the speed of sound considered a barrier? Hint


Question 8 of 10
8. When the sound barrier was first broken, the pilot became an instant celebrity.


Question 9 of 10
9. Who was the first pilot to fly at twice the speed of sound, or Mach 2? Hint


Question 10 of 10
10. If you are flying faster than the speed of sound and you yell "funtrivia.com", what do you hear? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 136: 8/10
Apr 23 2024 : Guest 98: 9/10
Apr 23 2024 : Guest 32: 9/10
Apr 17 2024 : briarwoodrose: 10/10
Apr 17 2024 : Pennstatersdad: 5/10
Apr 17 2024 : Stonecreek: 8/10
Apr 17 2024 : maripp2002: 8/10
Apr 17 2024 : stevroll: 7/10
Apr 17 2024 : biguywaco: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The United States Air Force had approached highly respected test pilot Slick Goodlin and offered him the attempt to be the first man to fly faster than the speed of sound. To him, this was such a dangerous task. How much of a bonus did he demand to attempt this feat?

Answer: $150,000

Chuck Yeager figured the Air Force was already paying him to be a test pilot, he didn't require a bonus.
2. Who was the first man to fly in level flight faster than the speed of sound?

Answer: Chuck Yeager

Many people had claimed to have broken the sound barrier prior to Yeager, but only while diving, where an aircraft naturally picks up speed. Level flight was important to fly faster than Mach 1 because the aircraft was controlled, where many thought supersonic flight was uncontrollable.
3. What date was the sound barrier first broken in level flight?

Answer: October 14, 1947

November 20, 1953 was the date the first man flew at twice the speed of sound, Mach 2. December 17 1903 was the first flight. July 20, 1969 was the date mankind had first set foot on the moon.
4. What was the name of the aircraft flown that first broke the sound barrier in level flight?

Answer: Glamorous Glennis

The Glamorous Glennis was a Bell X-1 named after Chuck Yeager's wife. The Wright Flyer was the first flyable aircraft, developed by the Wright brothers. The Spirit of St. Louis was the plane Charles Lindbergh flew on his solo trans-Atlantic flight. The Enola Gay dropped the atomic bomb on Hiroshima.
5. What type of aircraft was used to first break the sound barrier?

Answer: Bell X-1

Only 3 X-1 aircraft were produced, but were the first aircraft intended for research purposes. The SR-71 was an American spy plane which could fly at Mach 3 with ease. The X-15 was a rocket plane that could fly to the edge of the atmosphere. Eight X-15 pilots have earned Astronaut Wings for flying higher than 50 miles altitude.

The Skyrocket was flown by Scott Crossfield when he became the first pilot to fly at Mach 2.
6. Where was the sound barrier first broken?

Answer: Edwards AFB, CA

If the weather is bad at the Kennedy Space Center in Florida, Edwards AFB is the second choice for a Space Shuttle landing. There have been many Shuttle landings there.
7. Prior to its breaking, why was the speed of sound considered a barrier?

Answer: All of these

Sound waves are compression waves, so the speed of sound is loosely defined as the speed at which air can compress. Conventional thought was that since the air could not compress faster than the speed of the aircraft, it would be like flying into a brick wall, and break apart or lose control. Also, if the air could not compress, then conventional aerodynamics can no longer apply and it was unknown how the aircraft would perform, or even fly.
8. When the sound barrier was first broken, the pilot became an instant celebrity.

Answer: False

Due to Cold War concerns, the Air Force did not want the Soviets to know we had the capability of supersonic flight. The public first knew about Chuck Yeager's flight about a year after it happened.
9. Who was the first pilot to fly at twice the speed of sound, or Mach 2?

Answer: Scott Crossfield

Shortly after, Chuck Yeager retook the airspeed record by flying Mach 2.4
10. If you are flying faster than the speed of sound and you yell "funtrivia.com", what do you hear?

Answer: funtrivia.com

Speed is relative. The air inside the aircraft is traveling at the same speed as you, so its relative speed is zero. But due to the noise of the aircraft, you may have to yell.
Source: Author mcdubb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us