FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Anzacs Quizzes, Trivia and Puzzles
Anzacs Quizzes, Trivia

Anzacs Trivia

Anzacs Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War I

Fun Trivia
11 Anzacs quizzes and 115 Anzacs trivia questions.
1.
  ANZAC: Defining the Identity of Australia   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On 25 April, 1915, the Australian and New Zealand Army Corps (ANZACs) landed in Gallipoli. Arising from this fierce WWI battle, the Anzac Spirit was born and lives on today. It defines us as a people and it will never die. This is the Anzac story.
Average, 10 Qns, 1nn1, Jun 07 21
Average
1nn1 gold member
Jun 07 21
554 plays
2.
  Anzac Day: A Sacred Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz which remembers our troops who fought for us and the world, to keep our world safe from the people trying to wreck it. Anzac Day, April 25, is an important day for many people in the world.
Average, 10 Qns, skturner, Jun 07 18
Average
skturner
Jun 07 18
1821 plays
3.
  ANZAC Day - April 25th    
Multiple Choice
 10 Qns
April 25th is ANZAC Day in Australia and New Zealand. This quiz is about some of the customs, traditions and history concerning ANZAC Day.
Tough, 10 Qns, Kuu, Apr 21 10
Tough
Kuu
1327 plays
4.
  Anzac Day    
Multiple Choice
 15 Qns
Anzac Day, a national day of remembrance in both Australia and New Zealand commemorates the sacrifices of the brave men and women who served in the armed forces (initially during WWI at Anzac Cove) so we could be 'free'. How much do you know about it?
Difficult, 15 Qns, Engadine, Aug 15 05
Difficult
Engadine
1680 plays
5.
  The Battle of Gallipoli    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1915, WWI was raging throughout Europe. Winston Churchill, devised a plan he thought would bring an end to the current stalemate. The result: Gallipoli.
Average, 10 Qns, insane_5, Jan 30 09
Average
insane_5
790 plays
6.
  Gallipoli Quiz Challenge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gallipoli witnessed the bravery of thousands from different nations. This quiz covers many different aspects of the campaign.
Difficult, 10 Qns, aylin_n, Feb 08 09
Difficult
aylin_n
1266 plays
7.
  Gallipoli    
Multiple Choice
 10 Qns
No visit to Turkey is truly complete without a visit to the scenic beauty of the Gallipoli Peninsular, where so many young men perished.
Tough, 10 Qns, KEN KRAMER, Aug 17 19
Tough
KEN KRAMER
Aug 17 19
1128 plays
8.
  Australians in World War I    
Multiple Choice
 10 Qns
The Australian Army in WWI dealing with the Gallipoli Campaign and the Western Front.
Difficult, 10 Qns, munnis, Oct 26 20
Difficult
munnis
Oct 26 20
675 plays
9.
  The Australian Soldier: 1914-18    
Multiple Choice
 10 Qns
They were the shock troops of the BEF. They were without question remarkable and possessed a style and flair that was unseen on the Western Front.
Tough, 10 Qns, beterave, Feb 01 11
Tough
beterave
496 plays
10.
  The Last of the Anzacs    
Multiple Choice
 10 Qns
The word Anzac is short for Australian and New Zealand Army Corps. The true Anzacs were those men, and boys, who fought on the beaches of Gallipoli (Turkey) in 1915. This is a quiz about the last of the original Anzacs.
Tough, 10 Qns, Kuu, Jan 29 11
Tough
Kuu
1040 plays
trivia question Quick Question
What did the 10th battalion have as a regimental mascot?

From Quiz "The Australian Soldier: 1914-18"




11.
  The Anzacs    
Multiple Choice
 10 Qns
The Anzacs were little known heroes of World War One and World War Two. The Anzacs consisted of Australian and New Zealand forces and fought in all theatres.
Difficult, 10 Qns, Artemis--Fowl, Oct 07 18
Difficult
Artemis--Fowl
Oct 07 18
780 plays

Anzacs Trivia Questions

1. What kind of plume did the soldiers of the Australian Light Horse wear in their slouch hats?

From Quiz
The Australian Soldier: 1914-18

Answer: emu feathers

This tradition of soldiers of the Australian Light Horse Brigades wearing emu feathers in their slouch hats dated back to the Boer War.

2. At the time of Gallipoli what position did Winston Churchill hold?

From Quiz The Battle of Gallipoli

Answer: First Lord of the Admiralty

Although Churchill served as a member of the British Army later in WWI, in 1915 he held a political position as First Lord of the Admiralty. This position included duties such as advising the War Council and communicating with the admirals who were at sea.

3. The first ship to be sunk in the Dardanelles during the campaign of 1915 belonged to which country?

From Quiz Gallipoli

Answer: France

The Bouvet, which hit a mine, belonged to France. On 18th of March, it sank in less than 2 minutes taking down 600 French sailors with it. Following The Bouvet, HMS Irresistible and HMS Ocean sank in the same area. The area had been declared safe before the attack but the Ottoman mine ship "Nusret" had placed the mines just two weeks before. This is an example of how the lack of proper intelligence for the allied forces caused serious problems and why the number of lives lost were much higher than expected in all battlefronts.

4. "The Nek" on the Gallipoli peninsula was part of the August offensive in 1915. This battle was highlighted in Peter Weir's movie "Gallipoli". The spur the 3rd Light Horse fought over was 300 yards long, how narrow was it at its narrowest?

From Quiz Australians in World War I

Answer: 65 yards

The 3rd Light Horse could only line up with a frontage of 150 men because of the width of the spur. The first wave did not make ten yards before it was mown down, the next two waves met a very similar fate, the fourth and final wave was held for half an hour to re- assess but an officer sent them over as he believed the attack was still on. In the end the 3rd Light Horse lost 650 men killed or wounded out of 800 in the course of the hour.

5. How many Anzacs were in the Allied fighting force in World War One?

From Quiz The Anzacs

Answer: 300, 000

These troops are most widely associated with the Gallipoli landings of 1915, where they suffered heavy losses, but they went on to fight in other theatres of war.

6. When did the first landing of Allied Troops take place?

From Quiz Gallipoli

Answer: 25 April 1915

The first landing took place at 0430hrs on 25 April 1915. The actual landing had been planned for 23 April, but bad weather forced its postponement to the 25 April.

7. Where were the first 'acts of war' committed by Australian troops in WWI?

From Quiz Anzac Day

Answer: Rabaul

Australia's first acts of war, after Great Britain declared war on Germany in August 1914, were the destruction of German radio stations in Rabaul and New Guinea. They then occupied New Guinea and the neighbouring islands including New Britain, New Ireland and Bouganville!

8. What does the word ANZAC stand for?

From Quiz Anzac Day: A Sacred Quiz

Answer: Australian and New Zealand Army Corps

On 25 April every year Australians remember Anzac Day. It is Australia's day of mourning as it is a sacred day. The day has the same significance in New Zealand, Australia's friend and partner in the Australian and New Zealand Army Corps at Gallipoli in the fighting in 1915.

9. In what year did the ANZACs first land at Gallipoli?

From Quiz ANZAC Day - April 25th

Answer: 1915

The casualties at Gallipoli were - Turkey 86,692 Britain 21,255 France 9,798 Australia 8,709 New Zealand 2,701 India 1,358 Newfoundland 49

10. What was the last Anzac's name?

From Quiz The Last of the Anzacs

Answer: Alec Campbell

Alec William Campbell was born in Launceston, Tasmania on February 26, 1899. His father was a commercial traveller.

11. The Second Boer War (1899-1902) took place in South Africa between Britain and the Boers. At the beginning of the war, troops from Australia fought on the British side, but not under an Australian flag. Why not?

From Quiz ANZAC: Defining the Identity of Australia

Answer: Australia did not exist as a country

Australia was not a country until Federation, on January 1, 1901. Prior to that, the troops fought as parts of British units, units from the separate states, or as irregulars. In total, there were about 20,000 involved. The Australians gained a reputation as fine soldiers, particularly as mounted marauders. Submitted by ozzz2002.

12. Which admiral was initially in charge of spearheading the operation at Gallipoli?

From Quiz The Battle of Gallipoli

Answer: Admiral Carden

Admiral Carden, who commanded the British Navy just off of the Egyptian coast, was given the task of spearheading the Gallipoli operation. Three days before the main attack was to take place, however, he fell seriously ill and had to resign.

13. Trench raids on the Western front were a common occurrence, designed to gain information on the enemy opposing them. When was the first trench raid conducted by Australians on the Western Front?

From Quiz Australians in World War I

Answer: 5 June 1916

It was conducted by members of the 7th Brigade under command of Captain Maitland Floss. The raid was a success with a number of prisoners captured, with about 30 Australians hit, mostly in their own trenches from the German artillery reply.

14. In which 1916 Western Front battle did the Anzacs fight in WWI?

From Quiz The Anzacs

Answer: The Somme

In the battle of the Somme, the Anzacs lost the second greatest number of men in relation to the number fighting. The casualties were higher than at Gallipoli.

15. Who was the commander of the Ottoman Troops in the area?

From Quiz Gallipoli

Answer: Liman von Sanders

Liman von Sanders was a German General who had been sent, together with other officers, by the Germans in 1912 to restructure the Ottoman Army. Enver Pasha, the Ottoman Minister of War asked him to take command of the forces in Gallipoli. Most of his staff officers were Ottomans, but Germans filled a number of key command and technical positions. Mustafa Kemal was a brilliant and gifted division commander. Colonel Kannegiesser was a German Divisional Commander.

16. Who wrote 'For the Fallen', that is recited every Anzac Day in Australia as part of the commemoration service?

From Quiz Anzac Day

Answer: Laurence Binyon

The last verse of Laurence Binyon's 'For the Fallen' is recited at commemorative services on Anzac Day: "They shall grow not old, as we that are left grow old; Age shall not weary them, nor the years condemn; At the going down of the sun and in the morning. We will remember them." Binyon was a worker at the British Museum, and 'For the Fallen' was first published in 1914.

17. What is the Turkish word for Gallipoli?

From Quiz ANZAC Day - April 25th

Answer: Gelibolu

The original place called Gelibolu is a little fishing village, by the strait of Dardanelles.

18. How old was Alec when he enlisted in the Army?

From Quiz The Last of the Anzacs

Answer: 16

Alec lied about his age when he enlisted. He gave his age as 18, not 16. His mother was heartbroken when he joined up as her brother's only son had already died at Gallipoli. His father was so upset that he refused to go to the docks to see his son off.

19. They are usually known as ANZACs. What was their official designation?

From Quiz The Australian Soldier: 1914-18

Answer: AIF

Their official designation was AIF, which stood for Australian Imperial Forces.

20. On what date did the main attack begin?

From Quiz The Battle of Gallipoli

Answer: March 18, 1915

The first "skirmishes" began on February 17, 1915. The main attack started on on March 18, 1915 just over a month after the War Council approved the plan. Ironically, it took place only days after the Ides of March.

21. On 25th April at 3am, the Australian forces began to land. What unexpected thing caused confusion when they landed?

From Quiz Gallipoli

Answer: The beach was very narrow so they had to land on a front of 750 yards

The beach was very narrow and followed by high cliffs and gullies hard to pass. The units were mixed up because the area was very small and there was general confusion. However, there were only 200 Ottoman soldiers in the area and after few hours only 10 remained. The nearest reinforcements were 7 kilometres southeast and would only meet the Allied forces two hours later.

22. On May 24 1915 a formal truce was established between the Australians and Turks to tend to wounded and bury the dead on the battlefield after a failed Turkish attack. How long was the truce for?

From Quiz Australians in World War I

Answer: 9 hours

The original plan by Kemal was a spearpoint attack at the Nek and down into Monash valley, however Liman Von Sanders wanted an attack across the whole line. Von Sanders got his way and lost the battle. During the truce the Australians met their opponents "Johnny Turk" and the experience changed their opinion of them, to one of an odd sort of camaraderie, due to their similarities in suffering.

23. What were the Anzac casualties in WWI?

From Quiz The Anzacs

Answer: 61,000 dead, 130,000 wounded

Of these, 48% happened at the Somme, 30% at Gallipoli, and the rest in various other campaigns.

24. What sank the Royal Navy battleship HMS Triumph in 1915?

From Quiz Gallipoli

Answer: U-21, a German Submarine

On 25 May 1915, the German Submarine U21 fired a torpedo at the HMS Triumph (built in 1904 with 4-10 inch guns, a 12,000 tons vessel). Within 15 minutes the massive ship capsized and 70 sailors were lost. Fighting in the trenches came to a complete stop as everyone watched the sinking.

25. What do the initials ANZAC stand for?

From Quiz Anzac Day

Answer: Australian and New Zealand Army Corps

ANZAC stands for Australian and New Zealand Army Corps. Anzac Day, 25 April, is an important Australian national day, as it is the anniversary of the first major military action by Australian and New Zealand forces during WWI.

26. In World War I, Australia and New Zealand were fighting with the allies. Which countries were in this group called the Allies?

From Quiz Anzac Day: A Sacred Quiz

Answer: Britain, France, Russia, Italy, Japan, and the USA

Along with the Allies (Britain, France and Russia, Italy, Japan, and the USA [from 1917]), Australia was fighting against the Central Powers (Germany, Turkey [then known as the Ottoman Empire], Austria-Hungary).

27. What did the other soldiers call Alec?

From Quiz The Last of the Anzacs

Answer: 'The Kid'

Realising how young he really was, the older soldiers tried to protect Alec as best they could.

28. Upon seeing the the ANZACs, what was the first thing the British noticed about them collectively?

From Quiz The Australian Soldier: 1914-18

Answer: they were taller

The most striking thing the British noticed about the ANZACs were they all tended to be about three to five inches taller than their men. The second thing they noticed was the language. 'No power on Earth can stop the Australians from swearing', commented one British officer.

29. During the planning stages of the Gallipoli strategy:

From Quiz The Battle of Gallipoli

Answer: The British admiral who had helped with the Turkish defenses was not consulted

In the years prior to 1914, the British realized that the Dardenelles Strait was weak and so sent one of their best defense admirals (Sir Arthur Limpus: Naval Advisor to the Turkish government from 1912-1914) to help the Turks to defend this important area. During the planning stages, however, he was not consulted.

This is category 14192
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.