Quiz about The Last of the  Anzacs
Quiz about The Last of the  Anzacs

The Last of the Anzacs Trivia Quiz


The word Anzac is short for Australian and New Zealand Army Corps. The true Anzacs were those men, and boys, who fought on the beaches of Gallipoli (Turkey) in 1915. This is a quiz about the last of the original Anzacs.

A multiple-choice quiz by Kuu. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War I
  8. »
  9. Anzacs

Author
Kuu
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1018
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the last Anzac's name? Hint

Alec Campbell
Alec King
Alec Carter
Alec Jackson

2. How old was Alec when he enlisted in the Army? Hint

18
16
19
14

3. What did the other soldiers call Alec? Hint

'Rusty'
'Tiny'
'Charlie'
'The Kid'

4. The Anzacs first landed at Gallipoli on April 25, 1915. Alec wasn't among the original Anzacs that landed that day. He didn't arrive until later in the year. Of the men that arrived on that first day of the campaign who was the last survivor? Hint

George Kippax
Jack Harper
Ted Matthews
Henry Wilson

5. In what month, in 1915, did Alec arrive at Gallipoli? Hint

November
June
August
September

6. After Gallipoli Alec returned to Australia. He was to be married twice. What were his wives' names? Hint

Rosa and Kathleen
Rose and Francisca
Anne And Rose
Both were called Kathleen

7. Many years after the Gallipoli was over, Alec and more than 50 veterans, made a trip back to Gallipoli for a special anniversary service. What anniversary was it? Hint

75th
50th
80th
60th

8. When did Alec die? Hint

December 11, 2001
April 6, 2002
May 16, 2002
November 11,2001

9. Alec was the last Anzac but other nations (including France, Britain, Canada and of course Turkey) took part in the Gallipoli campaign. How many Gallipoli veterans were alive when Alec died? Hint

1 French veteran
2 British veterans
1 Turkish veteran
none

10. Alec was given a state funeral which ended with a _______? Hint

21 gun salute
16 gun salute
18 gun salute
20 gun salute


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the last Anzac's name?

Answer: Alec Campbell

Alec William Campbell was born in Launceston, Tasmania on February 26, 1899. His father was a commercial traveller.
2. How old was Alec when he enlisted in the Army?

Answer: 16

Alec lied about his age when he enlisted. He gave his age as 18, not 16. His mother was heartbroken when he joined up as her brother's only son had already died at Gallipoli. His father was so upset that he refused to go to the docks to see his son off.
3. What did the other soldiers call Alec?

Answer: 'The Kid'

Realising how young he really was, the older soldiers tried to protect Alec as best they could.
4. The Anzacs first landed at Gallipoli on April 25, 1915. Alec wasn't among the original Anzacs that landed that day. He didn't arrive until later in the year. Of the men that arrived on that first day of the campaign who was the last survivor?

Answer: Ted Matthews

Ted died in 1997 aged 101. Ted served at Gallipoli until he was evacuated on 19 December 1915. April 25 is Anzac Day in Australia and New Zealand and it is a public holiday. Alec took part in the 2002 Anzac parade three weeks before his death.
5. In what month, in 1915, did Alec arrive at Gallipoli?

Answer: November

Alec was only at Gallipoli a few weeks. One of his jobs was to haul water up to the trenches. It didn't take long for him to come very ill with influenza and the extreme cold. After evacuation he came down with the mumps. His illness brought on Bell's Palsy and one side of his face was paralysed for the rest of his life.
6. After Gallipoli Alec returned to Australia. He was to be married twice. What were his wives' names?

Answer: Both were called Kathleen

Alec became a father for the last time at age 69. At the time of his death Alec had 9 children, 33 grandchildren, 35 great grandchildren and 2 great great grandchildren.
7. Many years after the Gallipoli was over, Alec and more than 50 veterans, made a trip back to Gallipoli for a special anniversary service. What anniversary was it?

Answer: 75th

This was in 1990. Alec went off, by himself, to find the trench he had occupied all those years ago. While looking for it Alec managed to fall into a hole. As an army officer pulled him out Alec declared he had found his long-lost trench.
8. When did Alec die?

Answer: May 16, 2002

Alec was surprised when he was told he was the last surviving Gallipoli veteran. He said 'All those young men gone.'
9. Alec was the last Anzac but other nations (including France, Britain, Canada and of course Turkey) took part in the Gallipoli campaign. How many Gallipoli veterans were alive when Alec died?

Answer: none

Alec was the last of them all. The last French veteran was Ernest Stocanne (died 1999 aged 105), the last Turkish veteran was Adil Sahin (died 1999), the last British veteran was Percy Goring (died 2001 aged 103) and the last New Zealand veteran was Doug Dibley (died 1997 aged 100)
10. Alec was given a state funeral which ended with a _______?

Answer: 21 gun salute

A 21 gun salute is usually reserved for royalty and heads of state.
Source: Author Kuu

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Terry before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us