FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anzac Day A Sacred Quiz
Quiz about Anzac Day A Sacred Quiz

Anzac Day: A Sacred Quiz


This is a quiz which remembers our troops who fought for us and the world, to keep our world safe from the people trying to wreck it. Anzac Day, April 25, is an important day for many people in the world.

A multiple-choice quiz by skturner. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War I
  8. »
  9. Anzacs

Author
skturner
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,075
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1821
Last 3 plays: Guest 1 (10/10), drosenberg (9/10), Guest 120 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does the word ANZAC stand for? Hint


Question 2 of 10
2. Australia and NZ fought as Anzacs during the Second World War.


Question 3 of 10
3. In World War I, Australia and New Zealand were fighting with the allies. Which countries were in this group called the Allies? Hint


Question 4 of 10
4. At which place did the Anzacs first land - the place where fighting commenced?

Answer: (One Word with Nine Letters)
Question 5 of 10
5. In which present day country did the Anzacs fight against once they landed at Gallipoli? Hint


Question 6 of 10
6. The Anzacs were all volunteers.


Question 7 of 10
7. Which of the following can be heard at Anzac Day services? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name given to what occurs in the early morning of Anzac Day where people remember the troops? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following flowers have been part of Armistice since the early 1920s? Hint


Question 10 of 10
10. 60,000 Australians died during the war.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 1: 10/10
May 20 2024 : drosenberg: 9/10
May 07 2024 : Guest 120: 8/10
Apr 29 2024 : Guest 147: 9/10
Apr 25 2024 : Guest 1: 10/10
Apr 25 2024 : Guest 165: 10/10
Apr 25 2024 : Guest 147: 7/10
Apr 25 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 61: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the word ANZAC stand for?

Answer: Australian and New Zealand Army Corps

On 25 April every year Australians remember Anzac Day. It is Australia's day of mourning as it is a sacred day. The day has the same significance in New Zealand, Australia's friend and partner in the Australian and New Zealand Army Corps at Gallipoli in the fighting in 1915.
2. Australia and NZ fought as Anzacs during the Second World War.

Answer: False

Anzac Day marks the anniversary of fighting by Australian and New Zealand forces against the enemies during the First World War, not the Second World War. The soldiers in those forces quickly became known as Anzacs.

Of course, Australia and New Zealand also fought in WWII but not as Anzacs.
3. In World War I, Australia and New Zealand were fighting with the allies. Which countries were in this group called the Allies?

Answer: Britain, France, Russia, Italy, Japan, and the USA

Along with the Allies (Britain, France and Russia, Italy, Japan, and the USA [from 1917]), Australia was fighting against the Central Powers (Germany, Turkey [then known as the Ottoman Empire], Austria-Hungary).
4. At which place did the Anzacs first land - the place where fighting commenced?

Answer: Gallipoli

As part of the larger British Empire, the Australian and New Zealand Army Corps - the ANZACs - were brought in from training in Egypt to take part in the war. The ANZACs were made up of groups called the 1st Australian Division and the New Zealand and Australian Division. On 25 April 1915, the ANZACs landed on the Gallipoli Peninsula.
5. In which present day country did the Anzacs fight against once they landed at Gallipoli?

Answer: Turkey

The Anzacs faced a well prepared army (Ottoman Empire) with a well trained army. Thousands of Australian and New Zealand men died in the hours and days once they landed on the shores of Gallipoli. The beach would eventually come to be known as Anzac Cove.
6. The Anzacs were all volunteers.

Answer: True

Australians and New Zealanders recognise 25 April as a national holiday as it is such an important date in our history. Services are held at dawn, the time that the Anzacs landed at Gallipoli, across the nation. Later in the day ex-servicemen and women meet and join in marches through the major cities and many smaller centres.
Ceremonies are also held at war memorials around the country. It is a day when Australians and New Zealanders reflect on the many different meanings of war. I'm sure we all like the world as place where we can be safe rather than a place of uncertainity.
7. Which of the following can be heard at Anzac Day services?

Answer: The Last Post

The Last Post is the trumpet or bugle call sounded at 10 pm each night to inform soldiers that they should be inside their quarters for the night. The Last Post can also be sounded at military funerals and commemorative services ... "to indicate that the soldier has completed his life's work and has entered into his rest."
8. What is the name given to what occurs in the early morning of Anzac Day where people remember the troops?

Answer: Dawn Service

The Dawn Service observed on Anzac Day has its origins in an operational routine which is still observed by the Australian Army today. In the morning was normally the best time to attack the enemy as they find it harder to see looking into the grey of the early morning, everyone had to keep their eyes open. Soldiers in defensive positions were woken up in the dark, before dawn, so that they were awake, alert and ready to shoot any attackers.
9. Which of the following flowers have been part of Armistice since the early 1920s?

Answer: Red poppies

During the First World War, the red poppies were one of the first plants that sprouted in northern France and Belgium. It was said that the poppies got its red colour from the blood of the soldiers that fought for their country.
10. 60,000 Australians died during the war.

Answer: True

Anzac Day became a day on which to remember the lives of Australians lost in that war as well, as remembering all the Australians killed in all the military operations in which Australia has been involved.
Anzac Day was first remembered at the Australian War Memorial in 1942, but due to the fears of being bombed by the Japanese, it was a small affair and was neither a march nor a memorial service. Anzac Day has been annually remembered at the Australian War Memorial ever since.
Source: Author skturner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us