Quiz about The Anzacs
Quiz about The Anzacs

The Anzacs Trivia Quiz


The Anzacs were little known heroes of World War One and World War Two. The Anzacs consisted of Australian and New Zealand forces and fought in all theatres.

A multiple-choice quiz by Artemis--Fowl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War I
  8. »
  9. Anzacs

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,462
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
736
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many Anzacs were in the Allied fighting force in World War One? Hint

212, 000
90, 000
300, 000
150, 000

2. In which 1916 Western Front battle did the Anzacs fight in WWI? Hint

The Marne
Verdun
The Somme
Battle of Britain

3. What were the Anzac casualties in WWI? Hint

20,000 dead, 50, 000 wounded
61,000 dead, 130,000 wounded
30,000 dead, 40,000 wounded
100, 000 dead, 160, 000 wounded

4. According to the New Zealand Prime Minister, what was the greatest success for the Anzacs in the war? Hint

A new sense of nationhood
Killing more Germans than the Americans
Saving the Mother Country, Great Britain
Not being forced to surrender

5. On which day do Australia and New Zealand celebrate Anzac Day? Hint

April 25th
September 5th
March 19th
August 12th

6. In World War Two, who was commander in chief of Anzac forces in the Mediterrean and African theatre of war? Hint

General Bernard Montgomery
General Douglas MacArthur
General Dwight Eisenhower
General Bernard Cyril Freyberg

7. In terms of the percentage of the population committed as soldiers to the Allies in World War Two, where did Australia and New Zealand rank? Hint

Second
Third
First
Tenth

8. Which of these was *not* a theatre that the Anzac ground forces fought in in World War Two? Hint

The Pacific
France
Cyprus
North Africa

9. What were the Australia and New Zealand forces casualties in World War Two? Hint

15 000 dead, 17 000 wounded
47 000 dead, 59 000 wounded
30 000 dead, 19 000 wounded
18 000 dead, 23 000 wounded

10. Which author wrote a book about the Anzacs in 1978, popularising an Anzac legend? Hint

Patsy Adam-Smith
Phillip Pullman
James Brooke
Madeleine Dean-Jones


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many Anzacs were in the Allied fighting force in World War One?

Answer: 300, 000

These troops are most widely associated with the Gallipoli landings of 1915, where they suffered heavy losses, but they went on to fight in other theatres of war.
2. In which 1916 Western Front battle did the Anzacs fight in WWI?

Answer: The Somme

In the battle of the Somme, the Anzacs lost the second greatest number of men in relation to the number fighting. The casualties were higher than at Gallipoli.
3. What were the Anzac casualties in WWI?

Answer: 61,000 dead, 130,000 wounded

Of these, 48% happened at the Somme, 30% at Gallipoli, and the rest in various other campaigns.
4. According to the New Zealand Prime Minister, what was the greatest success for the Anzacs in the war?

Answer: A new sense of nationhood

New Zealand and Australia were British Dominions, and so, their help in the victory of World War One helped them feel like their own country. After WWI, even though they were both still Dominions of Britain, they - together with the other Dominions, Canada and South Africa - gained full independence.
5. On which day do Australia and New Zealand celebrate Anzac Day?

Answer: April 25th

This national holiday is in remembrance for those in the Anzacs who died at Gallipoli in 1915.
6. In World War Two, who was commander in chief of Anzac forces in the Mediterrean and African theatre of war?

Answer: General Bernard Cyril Freyberg

Bernard Cyril Freyberg was wounded 9 times in World War One and promoted to general at the age of 27. He also served as Governor-General of New Zealand from 1946 to 1952.
7. In terms of the percentage of the population committed as soldiers to the Allies in World War Two, where did Australia and New Zealand rank?

Answer: Second

They were second only to the British in the percentage of the population commited as soldiers to the allies in World War Two. The Russians were third.
8. Which of these was *not* a theatre that the Anzac ground forces fought in in World War Two?

Answer: France

The Anzac forces were recalled home just before D-Day because of the threat of invasion by the Japanese.
9. What were the Australia and New Zealand forces casualties in World War Two?

Answer: 47 000 dead, 59 000 wounded

If their armies had taken part in D-Day, the casualties would have been much higher. Australia lost 35369 dead in combat or as prisoners of war and New Zealand lost 11928. New Zealand had over 19000 wounded and Australia nearly 40,000.
10. Which author wrote a book about the Anzacs in 1978, popularising an Anzac legend?

Answer: Patsy Adam-Smith

The book went on to share The Age Book of the Year Award in 1979.
Source: Author Artemis--Fowl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 17 2022 : Strike121: 5/10
Oct 30 2022 : buckeye52: 2/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us