FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
A Quizzes, Trivia and Puzzles
A Quizzes, Trivia

Authors A-C: 'A' Trivia

Authors A-C: 'A' Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C

Fun Trivia
If you're looking for quizzes on books written by an author whose surname begins with A, and you don't see their name listed on its own, look in here!
26 quizzes and 315 trivia questions.
1.
The World of Flatland
  The World of "Flatland" editor best quiz    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz explores the strange world of Edwin A. Abbott's "Flatland".
Average, 10 Qns, bernie73, Jan 12 23
Average
bernie73 gold member
Jan 12 23
72 plays
2.
  "Thirteen Reasons Why" by Jay Asher    
Multiple Choice
 10 Qns
Jay Asher's debut novel focused on two high school juniors, Clay Jensen and Hannah Baker, and a series of tapes Hannah made about her life. Here is a quiz focused on the novel.
Average, 10 Qns, AyatollahK, Dec 08 13
Average
AyatollahK gold member
646 plays
3.
  Joan Aiken's "The Whispering Mountain"    
Multiple Choice
 20 Qns
I just found these quiz notes in an old folder and noticed I never put this online. Apparently (and incredibly) this is the first quiz on Joan Aiken's fantasy novel, "The Whispering Mountain". Let's travel to 17th-century Wales!
Average, 20 Qns, PearlQ19, Jan 29 12
Average
PearlQ19 gold member
186 plays
4.
  Under My Thumbscrews    
Match Quiz
 10 Qns
The torturous Inquisition is one of many organisations and characters that Joe Abercrombie introduces in his "First Law" trilogy. See if you can match the main players with their brief description.
Average, 10 Qns, pollucci19, Oct 26 19
Average
pollucci19 gold member
Oct 26 19
205 plays
5.
  Nathacha Appanah's "The Last Brother"    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the novel "The Last Brother" by Nathacha Appanah?
Average, 10 Qns, masfon, Oct 02 18
Average
masfon gold member
Oct 02 18
566 plays
6.
  'Lucky Jim' By Kingsley Amis    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions on Kingsley Amis's first and possibly funniest novel.
Tough, 10 Qns, TabbyTom, May 25 05
Tough
TabbyTom
418 plays
7.
  A Place Called Here    
Multiple Choice
 10 Qns
Warning: spoilers. The subject of this quiz is Cecelia Ahern's magical novel, "A Place Called Here". See what you remember about the circumstances surrounding Sandy Shortt's disappearance.
Average, 10 Qns, AlexxSchneider, Nov 06 14
Average
AlexxSchneider gold member
169 plays
8.
  "The Cage" by Tom Abraham    
Multiple Choice
 25 Qns
This is the extraordinary story of an Englishman's time in the American army during a one year tour in Vietnam. Please do not attempt this quiz if you have not read the book.
Average, 25 Qns, martinjudo, Jun 30 20
Average
martinjudo
Jun 30 20
262 plays
9.
  "Winesburg, Ohio" by Sherwood Anderson    
Multiple Choice
 10 Qns
If you've read this great work by the minor American author, this quiz should be a breeze for you.
Tough, 10 Qns, HeathMor, Mar 22 09
Tough
HeathMor
304 plays
10.
  Steve Alterns 'MEG'. A legend in literature!    
Multiple Choice
 25 Qns
This is for all those 'MEG' and 'The Trench' fans out there. Ive been a fan for so long and I think they are two of the greatest books ever! Enjoy the quiz!
Tough, 25 Qns, Ben, Jan 26 04
Tough
Ben
323 plays
trivia question Quick Question
What is the first name of the brother that Frank Heller loses to the shark?

From Quiz " Steve Alterns 'MEG'. A legend in literature!"




11.
  The Works of Sherman Alexie    
Multiple Choice
 10 Qns
Sherman Alexie is one of the better-known Native American writers alive today. Here's a quiz to test your knowledge of Mr. Alexie. This is my first quiz, I hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, Sean191, Mar 12 07
Tough
Sean191
395 plays
12.
  PS, I Love You    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will ask questions on the Cecelia Ahern book, "PS, I Love You".
Tough, 10 Qns, pennie1478, Aug 22 14
Tough
pennie1478 gold member
207 plays
13.
  Rennie Airth -'River of Darkness'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a book which deals with the traumatic effects that World War I had on people who came back and their lives. It is a well written, tense account of the hunt for a psychopathic killer.
Average, 10 Qns, Isipingo, Sep 15 19
Average
Isipingo gold member
Sep 15 19
82 plays
14.
  "The Rules of Modern Policing " by Guy Adams    
Multiple Choice
 10 Qns
This book is produced by the creators of the UK television series 'Life On Mars'. This is DCI Gene Hunt's guide to policing in 1973.
Tough, 10 Qns, cyberhen, Jul 12 08
Tough
cyberhen
368 plays
15.
  "Ashes of Roses" by Mary Jane Auch    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the book "Ashes of Roses" written by Mary Jane Auch.
Average, 10 Qns, Ebopiboss, Jan 01 21
Average
Ebopiboss
Jan 01 21
148 plays
16.
  'The Dream Thief' by Shana Abe    
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a quiz on Abe's 2006 book in the 'Drakon' series. Enjoy!
Tough, 15 Qns, goblinqueen18, Sep 09 07
Tough
goblinqueen18
269 plays
17.
  "Devil's Cast" by Sparkling Amethyst    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the book "Devil's Cast" by Sparkling Amethyst. Have fun!
Average, 10 Qns, akpower0786, Jul 26 13
Average
akpower0786
149 plays
18.
  The Cases of Albert Campion    
Multiple Choice
 10 Qns
Margery Allingham created the detective Albert Campion, an enigmatic Englishman with connections in both the underworld and the aristocracy. Can you identify Campion's cases from the descriptions below?
Tough, 10 Qns, spod, Jan 16 08
Tough
spod
289 plays
19.
  The Bridesmaid    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on Hailey Abbott's book, "The Bridesmaid". Abby and her older sister, Carol made a childhood promise to never marry after seeing all the weddings their parents planned. So, what happens when Carol announces that she's getting married?
Tough, 10 Qns, ggfan01, Mar 03 06
Tough
ggfan01
266 plays
20.
  Woody Allen Without Feathers    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions about books written by Woody Allen. All the questions come from "Getting Even", "Without Feathers" and "Side Effects".
Tough, 10 Qns, professorjon, Nov 21 04
Tough
professorjon
427 plays
21.
  There and Back Again, An Actors Tale    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Sean Astin's book, "There And Back Again, An Actors Tale", which I found very interesting.
Difficult, 10 Qns, Sapphirechick, Aug 11 10
Difficult
Sapphirechick
317 plays
22.
  Agog about Agee    
Multiple Choice
 10 Qns
Before his untimely death, James Agee almost did it all. If you've ever read any of his work, this quiz is for you.
Difficult, 10 Qns, tjoebigham, Jan 01 21
Difficult
tjoebigham
Jan 01 21
353 plays
23.
  The Kingdoms of Day    
Multiple Choice
 25 Qns
Hi! This is a quiz about "The Kingdoms of Day: First of the Holy Hound Trilogy" by Mychal-Ana Abbott. Enjoy!
Tough, 25 Qns, kcallies, Dec 12 21
Tough
kcallies
Dec 12 21
81 plays
24.
  Summer Boys    
Multiple Choice
 10 Qns
The book "Summer Boys" by Hailey Abbot is one of my favorite books.
Average, 10 Qns, Jessek717, Jul 09 05
Average
Jessek717
416 plays
25.
  Tevye and his Daughters (not the musical!)    
Multiple Choice
 10 Qns
Have you seen 'Fiddler on the Roof' and think you know all there is to know? Think again. This quiz is on the original book by Sholem Aleichem.
Difficult, 10 Qns, garyjaffe, Apr 07 15
Difficult
garyjaffe
390 plays
26.
  'I Never Sang for My Father'    
Multiple Choice
 5 Qns
A quiz on the play 'I Never Sang for My Father' by Robert Anderson.
Difficult, 5 Qns, ashalia, Jul 31 03
Difficult
ashalia
364 plays

Authors A-C: 'A' Trivia Questions

1. Why did Inspector Madden leave the police force before the first World War?

From Quiz
Rennie Airth -'River of Darkness'

Answer: His wife and baby daughter had died of influenza.

After he had left the police force, World War I started and Inspector Madden served in the trenches. Madden's battalion went into action on the first day of the Somme campaign and he was badly injured. Less than 80 men out of the battalion of 700 survived. After the war, like a lot of other people, he was haunted by his memories and had no idea how to rebuild his life so he returned to Scotland Yard.

2. The book "The Last Brother", for which the original title is "Le Dernier Frère", was written by Nathacha Appanah. Where is she from?

From Quiz Nathacha Appanah's "The Last Brother"

Answer: Republic of Mauritius

She was born in 1973 in the Republic of Mauritius, in a traditional Indian family. In Mauritius she worked as a journalist. In 1998 she migrated to France and started her career as a novelist.

3. What are the names of the two boys that discover Adwen in the barn?

From Quiz The Kingdoms of Day

Answer: Collin and Remy

Collin's parents had died, and he was staying with his Uncle Domus and cousin Remy. The boys had come to the barn to do chores when Remy heard Adwen under the blanket and threw a rock at her. The three became good friends.

4. What was Rose's original name?

From Quiz "Ashes of Roses" by Mary Jane Auch

Answer: Margaret Rose Nolan

Rose Nolan was born as Margret Rose Nolan, but later changed her name to Rose Nolan at Ellis Island. She did that because it sounded more American and she felt a new life deserved a new name.

5. How did Holly Kennedy's husband, Gerry, pass away?

From Quiz PS, I Love You

Answer: Brain Tumor

After suffering from migraines, Gerry went to the doctor to be told he needed glasses. The diagnosis was incorrect and by the time the brain tumor was found it was too late to save him. Gerry died in his own bed on an early February morning with Holly by his side.

6. The protagonist, Sandy Shortt, has an on-off boyfriend, Gregory Burton. He and Sandy meet in unusual circumstances. How do they meet?

From Quiz A Place Called Here

Answer: He is her school counselor.

When Jenny-May Butler, a girl at Sandy's school, goes missing, Sandy becomes obsessive about finding out where missing things go. Her parents arrange for her to visit Gregory Burton, who tries to help her through her problems. Sandy and Gregory become a couple once Sandy has left school, but the sexual tension between them is palpable during their school meetings. Neither seem to be concerned about the age gap nor Gregory's position even though Sandy is underage when they first meet.

7. What type of student is Jazz?

From Quiz "Devil's Cast" by Sparkling Amethyst

Answer: A medical student

Jazz is a medical student. For her case, she decides to find out more about Adam Attenborough, who suffers from a short term memory loss that lasts for fifteen minutes.

8. To get you started: In which year was "The Whispering Mountain" first published?

From Quiz Joan Aiken's "The Whispering Mountain"

Answer: 1968

"The Whispering Mountain" was first published in 1968; the German translation, four years later. It appears that the book is currently out of print (as of 2011), but if you happen to come across it in a bookstore, do buy it!

9. In chapter 1, Clay Jensen received a series of cassette tapes made by his classmate Hannah Baker, but he had no idea what was on them. Why didn't Clay ask Hannah about them?

From Quiz "Thirteen Reasons Why" by Jay Asher

Answer: She was dead

Hannah killed herself with an overdose of pills about two weeks before the tapes came to Clay. A couple of days before her death, she recorded the tapes, and she left instructions that the tapes were to be distributed to certain people in the order that they appear. According to her instructions, if someone failed to pass the tapes along, a second copy of the tapes would be made public.

10. At the start of the book Tom is arrested by the police. What for?

From Quiz "The Cage" by Tom Abraham

Answer: Driving while intoxicated

Tom starts by describing the events that happen to him which causes his emotional breakdown. After drinking a bottle of wine for lunch he drives his car over a large pothole in the road puncturing two of his tyres. A police vehicle appears and the officer smells alcohol on Tom's breath and asks him to blow into the breathalyser bag. Tom fails the test and is arrested.

11. Which two pieces of equiment does DCI Gene Hunt say are the most essential to carry out on the streets?

From Quiz "The Rules of Modern Policing " by Guy Adams

Answer: Hip flask and fags

Gene Hunt says "fags keep the lungs clear of exhaust fumes" and they can be used to put informants at their ease. The hip flask is known as the Brain Catalyst Dispenser, a quick drink in the morning after a night in the pub should clear the head. This is known as 'hair of the dog'. This book is written from the viewpoint of DCI Gene Hunt, who appeared in the award-winning British television series "Life on Mars". DCI Gene Hunt was played by Philip Glenister.

12. In which Albert Campion mystery is a painting by a dead artist unveiled?

From Quiz The Cases of Albert Campion

Answer: Death of a Ghost

First published in 1934, 'Death of a Ghost' is about a great painter's attempt to ensure that he is remembered after his death, by leaving a legacy of twelve sealed paintings, one of which is to be unveiled every year.

13. What famous blues musician makes an appearance in "Reservation Blues"?

From Quiz The Works of Sherman Alexie

Answer: Robert Johnson

A legend involving Robert Johnson has him selling his soul to the devil at the crossroads in order to obtain his amazing blues skills. The source of this story is debated to this day.

14. What was the name of the wedding planning business Abby's parents ran?

From Quiz The Bridesmaid

Answer: Dove's Roost Chateau

Abby's parents ran the Dove's Roost Chateau right from their home. Their business was the reason Abby and Carol never planned to marry. They had seen too many bridezillas, hideous bridesmaid dresses and corny songs!

15. Who is Ella crushing on?

From Quiz Summer Boys

Answer: Peter, her sister's boyfriend

Ella has a major crush on the band hottie, Peter...he just happens to be her sister Kelsi's boyfriend!

16. Who is the co-writer of this book?

From Quiz There and Back Again, An Actors Tale

Answer: Joe Layden

Joe is the author of the "New York Times" bestseller, "The Rock Says..."

17. As he presents his speech to the auditorium at the start of the book, Jonas is wearing a suit. How old is it?

From Quiz Steve Alterns 'MEG'. A legend in literature!

Answer: 18 years

Jonas is feeling hot under all the focus from the audience and tries to cool down by loosening his collar. He is then put under even more pressure by a whole host of questions from persistent individuals about if he saw a monster shark seven years ago.

18. What is Jim's surname?

From Quiz 'Lucky Jim' By Kingsley Amis

Answer: Dixon

Some people say that the character of Jim Dixon is based on Philip Larkin. This was probably Amis's original intention. In his memoirs Amis says 'For a short time, I was to tell his (i.e. Larkin's) story. ... As it turned out, Dixon resembles Larkin in not the smallest particular.' The name Dixon is however taken from Dixon Drive, a street in Leicester where Larkin lodged.

19. What was Alice's husband's name?

From Quiz 'I Never Sang for My Father'

Answer: Sidney

Alice's husband's name was Sidney. Alice's father (Tom) had sent Alice away from from his house because she was going to marry Sidney and he didn't like him.

20. In "The Schmeed Memoirs" who is Schmeed?

From Quiz Woody Allen Without Feathers

Answer: The best barber in wartime Germany

Friedrich Schmeed cut Hitler's hair and was able to provide a guide to nazi Germany.

21. How many daughters does Tevye have? (I'll give you a hint: it isn't the same number as the amount in the musical.)

From Quiz Tevye and his Daughters (not the musical!)

Answer: 7

In the musical 'Fiddler on the Roof', Tevye has five. In the book, he has seven- the five mentioned in 'Fiddler' and two more, Teibl and one more whose name is never mentioned.

22. Where was Agee born?

From Quiz Agog about Agee

Answer: Knoxville, Tennessee

Also born in Knoxville: cult filmmaker Quentin Tarantino.

23. Why were Detective Inspector Madden and Detective Constable Stackpole sent to Mellyn Lodge at Highfield?

From Quiz Rennie Airth -'River of Darkness'

Answer: Five people and a dog had been killed.

Colonel and Mrs Fletcher, their nanny and a maid were found dead. Their young daughter was found, traumatised, hiding under a bed. Later, the bodies of a poacher and his dog were found on Upton Hanger hillside, above the house.

24. The story told in "The Last Brother" happened in Beau-Bassin. In what country can we find Beau-Bassin?

From Quiz Nathacha Appanah's "The Last Brother"

Answer: Republic of Mauritius

Beau-Bassin lies approximately 20 kilometers south of Port Louis, the capital city of the Republic of Mauritius. Mauritius is an island nation in the Indian Ocean, and was a British possession until 1968, the year of its independence.

25. Where did Auburn take Adwen after the werewolf threatening Collin and Remy was killed?

From Quiz The Kingdoms of Day

Answer: The elf's home

Auburn, who had been living with Domus for many years, took Adwen to the unnamed elf's home, then after the elf left, melted a path north for Adwen to follow in the snow. Auburn was the magical steed of Darien Andredan.

26. What offensive name was Rose called when she tried to get a job at the shoe factory?

From Quiz "Ashes of Roses" by Mary Jane Auch

Answer: Greenhorn

After the man called Rose a greenhorn, she ran from the store all the way back to her house crying. A greenhorn is a person who is inexperienced to a new thing/concept or way of life.

27. For Holly's first letter that Gerry sent her after his death, what did he ask her to do?

From Quiz PS, I Love You

Answer: Buy a bedside lamp

Because Holly and Gerry always "argued" about who was going to get out of bed to turn off the light, Gerry gave Holly strict orders to buy a bedside lamp in his first letter after his death. Holly purchased a new lamp and then wondered why she and Gerry didn't buy one in the first place.

28. Everyone who arrives in Here is appointed a guide to help them adjust to their new surroundings. Sandy's guide is one of the group she first meets at the campsite: who is it?

From Quiz A Place Called Here

Answer: Helena

The group at the campsite, although now in their fifties, are no other than the group of schoolchildren who went missing in the sixties on a camping trip, a group Sandy is very familiar with as she had a great interest in the case as a child. Although Helena is the least inviting member of the group, Sandy has the most interaction with her and she is appointed her guide because she is the one who takes Sandy to be registered.

29. How do people see into Adam's past?

From Quiz "Devil's Cast" by Sparkling Amethyst

Answer: By reading his diaries

A flashback in the book begins when somebody reads his diary.

This is category 8824
Last Updated Jun 22 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.