FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
M Quizzes, Trivia and Puzzles
M Quizzes, Trivia

Authors L-P: 'M' Trivia

Authors L-P: 'M' Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
If you're looking for quizzes on books written by an author whose surname begins with M, and you don't see their name listed on its own, look in here!
107 quizzes and 1,197 trivia questions.
1.
SeaFever
  Sea-Fever   great trivia quiz  
Fun Fill-It
 12 Qns
A Fun Fill-It game
Can you fill in the missing words from each line of this favorite poem?
Easier, 12 Qns, Catreona, Feb 20 24
Recommended for grades: 10,11,12
Easier
Catreona gold member
Feb 20 24
194 plays
2.
  "To His Coy Mistress" by Andrew Marvell   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Generations of students have met this poem which appears to set about the business of seduction in a very persuasive way. Can you remember some of the important details? All spellings have been modernised.
Average, 10 Qns, Philian, Feb 26 06
Average
Philian
1700 plays
3.
  Bird Box    
Multiple Choice
 10 Qns
What if you could no longer look at the world outside your windows? What if what was out there would drive you mad? In Josh Malerman's debut novel, "Bird Box", such an apocalypse exists. Good luck!
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Jun 06 14
Tough
kyleisalive editor
188 plays
4.
  Rumpole of the Bailey   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I couldn't find a quiz about my favourite barrister, created by John Mortimer, so I had to make one up. If you are a fellow Rumpole fan, you should find this easy.
Average, 10 Qns, MotherGoose, Jul 06 22
Average
MotherGoose editor
Jul 06 22
600 plays
5.
  Hell House   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Richard Matheson's 1971 novel tells the story of four people who spend a week in Belasco Manor trying to determine if life after death really exists. They find more than they bargained for. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Aug 07 14
Average
kyleisalive editor
131 plays
6.
  'Indelible Ink' by Fiona McGregor    
Multiple Choice
 10 Qns
The Australian author Fiona McGregor has created a novel which both embodies the life of the city where it is set, and transcends such narrow boundaries.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Sep 25 13
Average
looney_tunes editor
1832 plays
7.
  "Mexican Gothic" by Silvia Moreno-Garcia    
Multiple Choice
 10 Qns
I read this novel as part of the book club challenge. Quiz does contain some spoilers about this weird and wonderful read.
Average, 10 Qns, ramonesrule, Sep 25 21
Average
ramonesrule gold member
Sep 25 21
211 plays
8.
  Throne of Glass    
Multiple Choice
 10 Qns
"Throne of Glass" is the first book in Sarah J. Maas' "Throne of Glass" trilogy. Mixture of questions about the book.
Average, 10 Qns, IrNaThEvIsItOr, May 09 20
Average
IrNaThEvIsItOr
May 09 20
630 plays
9.
  Cats and Classical Music - Haruki Murakami    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the world of Haruki Murakami, where everything isn't quite as it seems. Enjoy the quiz!
Average, 10 Qns, pagea, Sep 19 15
Average
pagea
167 plays
10.
  "Shatter Me" and "Unravel Me"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the "Shatter Me" series by Tahereh Mafi. It will include questions from "Shatter Me" and "Unravel Me". Good luck!
Average, 10 Qns, littlecrossen, Aug 24 13
Average
littlecrossen
581 plays
trivia question Quick Question
To whom did Rukmani FIRST sell her vegetables and fruit?

From Quiz ""Nectar in a Sieve" by Kamala Markandaya Quiz"




11.
  The Characters of "1Q84"    
Multiple Choice
 10 Qns
Weaving their way through the parallel realities of Haruki Murakami's "1Q84", a small cast of characters deal with conflict, confusion, and loss in a fantastic way. Do you remember them? (English translation used. Spoilers are included.) Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Sep 01 13
Average
kyleisalive editor
125 plays
12.
  A Rumpole Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Poetry, claret, small cigars, gravy stains, a disreputable old hat and a passion for justice. What do you know about John Mortimer's finest creation (in my humble opinion), barrister Horace Rumpole? May contain a couple of spoilers.
Average, 10 Qns, einhardno, Mar 04 14
Average
einhardno
210 plays
13.
  10 Peyton Place Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I thought that I would write my first quiz on my favourite book of all time, "Peyton Place" by Grace Metalious. The questions, which are all multiple choice, relate to the book and not the TV mini series. I hope you enjoy.
Average, 10 Qns, bopeep, Mar 30 08
Average
bopeep gold member
355 plays
14.
  Life and Works of Thomas More   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As far as I can see, this is the first quiz on Funtrivia about 'Utopia' (1516), the work of Thomas More and a highlight of world literature. I really had to fill that gap. Enjoy the quiz.
Average, 10 Qns, muivers, May 21 17
Average
muivers
159 plays
15.
  William McGonagall -The World's Best Bad Poet?    
Multiple Choice
 10 Qns
To achieve such a standard as to be remembered over a century later as his country's second most famous poet (after Robert Burns), surely demonstrates William McGonagall's achievements in the field of poetic incompetence.
Tough, 10 Qns, xpress, Dec 09 23
Tough
xpress
Dec 09 23
237 plays
16.
  'The Pursuit of Love' - Nancy Mitford   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Nancy Mitford gained success with her novel 'The Pursuit of Love', which she based on her own upbringing in the lower upper classes in the 1930s.
Average, 10 Qns, teadrinker, Mar 01 07
Average
teadrinker
193 plays
17.
  The first Karl May Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
Karl May is a German author who mainly wrote adventure stories. His books are translated into many languages and are read by people of all ages. The main focus of this quiz will be on Karl May`s biography and the novels that take place in the USA.
Average, 15 Qns, Chris1013, Sep 27 03
Average
Chris1013
187 plays
18.
  "The Starless Sea": A Brief Overview    
Multiple Choice
 10 Qns
I loved Erin Morgenstern's 2019 novel "The Starless Sea". Here's a simplified overview of this magical and absorbing book.
Average, 10 Qns, Catreona, Jan 03 20
Average
Catreona gold member
Jan 03 20
113 plays
19.
  "In Flanders Fields"    
Multiple Choice
 10 Qns
10 questions about the most famous war poem in history.
Easier, 10 Qns, beavisbeatle, Mar 29 20
Easier
beavisbeatle
Mar 29 20
637 plays
20.
  The Characters of "Cloud Atlas"    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll describe a character from the incredible book "Cloud Atlas" by David Mitchell, and you tell me who it is. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Feb 21 13
Average
zebra101
448 plays
21.
  The Cross    
Multiple Choice
 10 Qns
"The Cross" is the second book in the "Vampire Federation" series written by Sean McCabe (Scott G. Mariani in the U.K.). Good luck and enjoy the quiz!
Average, 10 Qns, tiffanyram, Jun 01 12
Average
tiffanyram gold member
266 plays
22.
  The Cruel Sea    
Multiple Choice
 10 Qns
Monsarrat's novel depicts life aboard a World War II warship and the impact of combat and months at sea on its crew. This quiz is based on the editions published after the 1953 film, and incorporate the minor changes made for the film.
Average, 10 Qns, sancho_pft, Sep 30 16
Average
sancho_pft
207 plays
23.
  Cloud of Sparrows    
Multiple Choice
 10 Qns
"Cloud of Sparrows" is a great work of historical fiction by Takashi Matsuoka. This is one book I would definitely recommend! Good luck!
Tough, 10 Qns, tiffanyram, Mar 09 08
Tough
tiffanyram gold member
151 plays
24.
  Ferris Beach    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about the novel "Ferris Beach" by Jill McCorkle. It is the romantic and sometimes tragic story of two girls growing up in the South in the 1970s.
Average, 15 Qns, LilSpikey, Jun 14 06
Average
LilSpikey
178 plays
25.
  Christy's World    
Multiple Choice
 20 Qns
My all-time favorite book would have to be Catherine Marshall's "Christy". This quiz is all about the people in the book and the events that happened to them. For all of you fellow Christy fans out there, let's see how well you know this book!
Average, 20 Qns, layadriel, Jul 13 03
Average
layadriel
269 plays
26.
  Sarah Monette's "Melusine"    
Multiple Choice
 10 Qns
Sarah Monette is a rising star of fantasy literature. This is a general quiz about her debut novel, "Melusine". Beware of SPOILERS!
Average, 10 Qns, ninedin, Mar 21 14
Average
ninedin
136 plays
27.
  The Squire's Tales    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on random information from the fantastic series of books "The Squire's Tales" by Gerald Morris. Don't do this quiz if you haven't read all the books or you might find something out you wish you hadn't! Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, catden, Jan 11 08
Average
catden
156 plays
28.
  Judith Michael's "Deceptions"    
Multiple Choice
 10 Qns
In Judith Michael's novel "Deceptions", twin sisters decided to switch places. Take the quiz to see what happens to them when they take over each other's lives.
Average, 10 Qns, jericha, May 05 07
Average
jericha
152 plays
29.
  "Cloud Atlas" by David Mitchell    
Multiple Choice
 20 Qns
In this 2004 novel British author David Mitchell combines six interrelated stories set in six different periods and places and written in six different styles. The "interesting information" sections contain spoilers.
Tough, 20 Qns, wardcogge, Oct 15 13
Tough
wardcogge
225 plays
30.
  The Man from Stone Creek   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"The Man from Stone Creek" is a very good book by Linda Lael Miller. WARNING: my quiz may contain spoilers.
Tough, 10 Qns, jojanne1974, May 01 08
Tough
jojanne1974
168 plays
Page 1 - Page 2 - Page 3 - Page 4

Authors L-P: 'M' Trivia Questions

1. The sophisticated and smart heroine of this novel, Noemi, has set her sights on what area of study?

From Quiz
"Mexican Gothic" by Silvia Moreno-Garcia

Answer: Anthropology

Noemi is a young socialite whose family has money. She is at the age where she is expected to find a suitable husband and represent her family in a fitting manner. She wants to go to university to study anthropology, something her father does not agree with. When her father receives a strange letter and needs Noemi's help, she agrees in exchange for the opportunity to pursue her studies.

2. How did Betty and Bob meet?

From Quiz "The Egg And I" by Betty MacDonald

Answer: Betty's brother Cleve brought Bob home to spend the weekend.

Betty met Bob Heskett (Don MacDonald was Betty's second husband) when her brother Cleve brought him home to spend the weekend. Bob was thirteen years older than Betty, and they were instantly attracted to one another. They dated a short time, then married on July 10th, 1926. Betty was eighteen, and Bob was thirty one.

3. How many children did Lord and Lady Alconleigh have?

From Quiz Mitford, Nancy 'The Pursuit of Love'

Answer: 7

Their children were called Louisa, Linda, Matt, Bob, Jassy, Victoria and Robin. Fanny says that Lady Alconleigh is perpetually surprised to have filled so many cradles.

4. What did Kiki Strike want to be like when she grew up?

From Quiz Kiki Strike: Inside the Shadow City

Answer: Dangerous

Kiki Strike was dangerous already, and gave this answer to please the adults.

5. Paks considers killing herself after losing her courage. Who helps her heal?

From Quiz Paksenarrion the Paladin

Answer: Oakhallow

Paks gives everything she has to Kuakgan Oakhallow's shrine, even her spare clothes, in preparation for suicide. She tells him she wants nothing in return, which he says is unusual for anyone giving an offering. He then starts talking out her mental pain. He also gives her a physical healing, as the Gird healers did not get all the poison out of her body.

6. Paks goes north. Aliam Halveric gives her what to take to his lady Estil?

From Quiz Paksenarrion the Wanderer

Answer: A scroll

Since she's going north anyway, he asks her to deliver a scroll to his steading, which she gladly agrees to do. Much later, Paks finds out that elves she meets in the mountains erased her mission from her head so that she would go where they wanted her to go. However, they delivered the scroll for her.

7. Paksenarrion comes from what town?

From Quiz Paksenarrion the Soldier

Answer: Three Firs

She lives about half a day's walk from the town and calls herself Paksenarrion Dorthansdotter of Three Firs. Her father calls her Pakse; she doesn't want that connection anymore, so when the recruiting officer asks her if she has a nickname, she settles on Paks.

8. Despite citing Western writers as some of his major influences, from which Asian country does Murakami hail?

From Quiz Cats and Classical Music - Haruki Murakami

Answer: Japan

Some of Murakami's influences include the American authors Kurt Vonnegut and Raymond Carver, whose complete works he has translated into Japanese. He is fluent in English, having learnt the language through the crime novels he read in his youth, but prefers to write in Japanese. His works have been translated into over 50 languages, and he takes an active role in getting them translated. Many of the English language translations were written by the esteemed Japanese translator Jay Rubin.

9. What is the name of the salt mines in which Celaena Sardothien was sentenced to work for the rest of her life?

From Quiz Throne of Glass

Answer: Endovier

Celaena was in Endovier for a year prior the start of the book. The main reason why Celaena is in Endovier is that she is an assassin who was betrayed on her last job. She is also the only prisoner to nearly escape, after killing the guards that killed the only person who was kind to her. Most slaves die of the cold and starvation.

10. Dr. Barrett and the others are called together by whom to visit the Belasco House in Maine?

From Quiz Hell House

Answer: Mr. Deutsch

When the story begins, Dr. Lionel Barrett, a scientist who has devoted his life to refuting the notion of paranormal events and the afterlife, has been called upon to visit Belasco Manor and confirm his beliefs for the sake of Mr. Deutsch, a dying man with a lot of money. Specifically, he plans to give $100,000 apiece to Barrett and spiritual mediums Florence Tanner and Benjamin Franklin Fischer to do so. Unfortunately, Belasco Manor, better known as 'Hell House', was sealed off thirty years ago when a grisly set of events took place...of which Fischer was the only survivor. While Barrett decides to bring his wife, Edith along to assist him, Florence Tanner prepares for the journey with prayer...and Fischer vows to use his powers to stop the horrors of Hell House once and for all.

11. Where did 'The Problem' begin?

From Quiz Bird Box

Answer: Russia

Malorie and her kids have lived in their house for four years, and none of them have looked outside since. Their windows are sealed off by black curtains, and any time they must leave they wear blindfold, guiding themselves only with touch. Today is the day, however, that Malorie is taking her two children-- a boy and a girl-- down to the river to hop into a rowboat and escape. They manage to do so, casting off without harm (or sight). Several years earlier, the incidents originally known as 'The Problem' commenced in Russia, with murders and suicides in isolated locations. The reason, according to news outlets, was simply that the people 'saw something'. The incidents spread across the Bering Strait to Alaska, then down into Canada, before reaching Michigan's Upper Peninsula. People had already started covering their eyes when leaving the house, and covering their windows, barricading themselves inside. Malorie had just moved into her new place with her sister, Shannon, and discovered she was pregnant.

12. On which archipelago does Adam Ewing's Pacific journal start?

From Quiz "Cloud Atlas" by David Mitchell

Answer: Chatham Islands

The Chatham Islands are about 680 kilometers southeast of New Zealand. Adam Ewing was a notary from San Francisco. This story is set in 1849 and 1850 during the California Gold Rush.

13. At the beginning of the play, Bertoldino recites the story of the Quiñones brothers. How many are they?

From Quiz Don Mendo's Revenge

Answer: 4

Bertoldino tells the story of how the four Quiñones brothers tried to assault a castle by themselves and died in the attempt. Bertoldino is a minstrel who is reciting doña Aldonza Briones' story, and the Quiñones part is the ending of the story.

14. In "Shatter Me" Juliette gets a cell-mate. Who is he?

From Quiz "Shatter Me" and "Unravel Me"

Answer: Adam

Adam Kent is Juliette's cell-mate. Later on you find out that he is a soldier working for Warner, and that is why he is placed in Juliette's cell. Kenji is also a soldier and James is Adam's little brother.

15. What is the nickname Travis gave Abby?

From Quiz Beautiful Disaster

Answer: Pigeon

Travis rarely called Pigeon "Abby". He immediately gave her the nickname Pigeon, sometimes shortened to Pidge. Early on in the book we learn that Travis decided to give the woman he loves the nickname "pigeon".

16. The Vampire Federation developed several drugs that aided the vampires, one of which was called Solazal. What did Solazal do?

From Quiz The Cross

Answer: Allowed the vampires to go out in daylight.

The effects of Solazal only lasted for twelve hours. The drug allowed the vampires to hold regular daytime jobs and blend in better with the humans. Some vampires, like the Trads (short for Traditionals), opposed the use of Solazal.

17. What are the names, in order of age, of the five sisters who live in Piscul Dracului?

From Quiz Wildwood Dancing

Answer: Tatiana, Jenica, Iulia, Paula, Stela

Tatiana (Tati) is sixteen. Jenica (Jena) is fifteen. Iulia is thirteen, Paula is twelve and Stela is five.

18. India-born Canadian writer Rohinton Mistry is a prominent short story writer of the present generation. His stories are not only interesting but also informative. Now, the question is: What is the main theme of the story "Running Water"?

From Quiz 'Running Water' by Rohinton Mistry

Answer: Misery and hardship of the Indian people living in the countryside of the Himalayan region

'Running Water' is a very interesting story. It encompasses various historical, geographical, religious, socio-economic and socio-cultural issues of India besides an interesting experience of the author's personal life. Though there was a flood-like situation outside because of heavy showers, yet he had to purchase a few buckets of water at a high cost.

19. How did Travis McGee acquire his houseboat?

From Quiz John D. MacDonald's "Travis McGee"

Answer: He won it in a card game.

The houseboat was renamed "Busted Flush" in commemoration of the poker hand which enabled Travis McGee to win it.

20. A struggling author in Paris spends his whole monthly allowance taking a greedy woman for a meal at an expensive restaurant.

From Quiz Somerset Maugham's Short Stories

Answer: The Luncheon

Twenty years later the author has his revenge when he meets the woman again and discovers she now weighs over 21 stones (300 pounds).

21. When the gang are getting into the rust bucket of a car, Pike tells them to buckle up. They complain that there are no seat belts and Pike tells them to sue the manufacturer. Who manufactured the car?

From Quiz "Bonechiller" by Graham McNamee

Answer: Pike

As described in the book: My heart's ramming against my ribs. "Buckle up" Pike calls out. "There are no seatbelts." "So, sue the manufacturer. Oh wait. That's me!" Pike's the mad mechanic who built this car from the graveyard of dead and mangled cars out by Sunset Speedway.

22. Who helps DJ and Curtis with the haying?

From Quiz 'Dairy Queen'

Answer: Brian Nelson

Brian has to help the Schwenk family with the haying so he can be a starting quarterback when football season begins again.

23. What did Cindy think Megan had in her ears when they first met?

From Quiz "Deaf Child Crossing" by Marlee Matlin

Answer: bubble gum

Cindy looked straight at Megan. Now she looked a little frustrated. "Whats the matter? Are you deaf or something?" she yelled back. Megan screamed out and then fell to the ground, laughing hysterically. "How did you know that?" she asked as she laughed. "Huh? You mean you are deaf?" Cindy asked meekly. "Duh! That's why I have these hearing aids!" Megan said as she pointed to her ears and turned her head from side to side so that Cindy could see the bright purple ear molds and hearing aids hanging over each ear. "I am deaf." Cindy took a moment to let this sink in. "I thought someone put bubble gum in your ears!" she said.

24. What is Ranofer's dream?

From Quiz The Golden Goblet

Answer: To become an apprentice to Zau the Goldsmith

Ranofer is always dreaming about what it would be like to become as good a goldsmith as Zau. He would make cups and jewelry for the palaces of Pharaoh.

25. What does FAD stand for?

From Quiz The Murder of Bindy Mackenzie

Answer: friendship and development

FAD is the new class that Bindy has to go to. She feels that she does not fit in with anyone in that class and hates it.

26. Arizona Ranger Sam O'Ballivan, has arrived in Haven. Trying to blend into the town's population Sam poses as the new what?

From Quiz The Man from Stone Creek

Answer: School teacher

Sam is posing as the town's new school teacher. During his non-teaching time he is tracking down the outlaw gang that is responsible for several raids on wagons and trains, resulting in robberies and murders. He soon discovers that trying to teach the town's and nearby ranchers' children is interesting and difficult.

27. In which state is Peyton Place set?

From Quiz Peyton Place

Answer: New Hampshire

Grace Metalious spent her entire life living in this state. She died in 1964 and is buried in Gilmanton, New Hampshire.

28. The story takes place in a fictional town called Potter's Field in the United States of America. In which state is the town located?

From Quiz "The Totem" by David Morrell

Answer: Wyoming

Potter's Field is set in a valley in Wyoming. There are only two ways into the town, making it isolated and easy prey to what happens in the story.

29. Who was the Reverend Abbess at Mushindo Abbey during Lord Genji's lifetime?

From Quiz Autumn Bridge

Answer: Jintoku

Before she became Abbess Jintoku she had been known as Kimi. She grew up in a neighboring village and had been one of the children to follow Jimbo. She was sold to a merchant by her family and was rescued by Goro, who was to later become known as the 'Holy One'. She was Reverend Abbess for over seventy years and lived to be a centenarian. Mushindo Abbey had originally been an abbey, but Jintoku only knew it as a monastery since that's all it had been during her lifetime. Once she was made Reverend Abbess, it once again became an abbey.

30. At the beginning of the book, what was Lord Genji waiting for?

From Quiz Cloud of Sparrows

Answer: A ship

The ship he was waiting for was the "Star of Bethlehem" which brought with it three missionaries. The ship was a merchant ship and its captain was Captain McCain. This ship was part of a prophecy for Lord Genji about a foreigner that he would meet during the New Year. While the ship did not arrive during the Japanese New Year, it did arrive on January 1, 1861 according to the foreigners' calendar.

This is category 8856
Last Updated Jun 15 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.