FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Planet of the Apes Quizzes, Trivia and Puzzles
Planet of the Apes Quizzes, Trivia

Planet of the Apes Trivia

Planet of the Apes Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P

Fun Trivia
4 quizzes and 35 trivia questions.
1.
  "Planet of the Apes": Trivia of the Apes    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the "Planet of the Apes" movies?
Difficult, 10 Qns, KingHoneypot, Dec 20 16
Difficult
KingHoneypot
268 plays
2.
  "It's a Madhouse!"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"The Planet of the Apes" is a sci-fi movie which was released in 1968. Starring Charlton Heston, it describes a world where apes are rulers. Take this quiz and have some fun!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Feb 23 17
Average
mrgrouchy
789 plays
3.
  "Planet of the Apes" Movies!    
Multiple Choice
 10 Qns
The movies of the "Planet of the Apes" series had a huge impact on viewers in the 1960s and 1970s and beyond (including a number of remakes/reboots). I hope you enjoy this quiz!
Average, 10 Qns, skevino, Oct 17 17
Average
skevino gold member
Oct 17 17
273 plays
4.
  'Planet of the Apes' - The 1968 Version    
Multiple Choice
 5 Qns
You probably saw the recent 'Planet of the Apes' in the summer of 2001, but how well do you know the version from 1968?
Difficult, 5 Qns, ashalia, Sep 18 11
Difficult
ashalia
1415 plays

Planet of the Apes Trivia Questions

1. Who played Cornelius in "Beneath the Planet of the Apes"?

From Quiz
"Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: David Watson

At the time of filming "Beneath", Roddy McDowall was unable to reprise the role as he was in the UK directing "Tam-Lin".

2. Charlton Heston plays the role of Taylor. What is Taylor's first name?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: George

The name "George" is never mentioned in the movie, but it is listed in the final credits. Taylor's astronaut companions, Landon, Stewart and Dodge, also are never referred to by their first names.

3. Who was the director of the movie?

From Quiz 'Planet of the Apes' - The 1968 Version

Answer: Franklin J. Schaffner

Arthur P. Jacobs was the producer, Jerry Goldsmith was the music composer, and Morton Haack was the costume designer.

4. What name did Zira and Cornelius give their new-born baby at the end of "Escape"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: Milo

They named him Milo in honour of their friend and colleague who was killed by a gorilla at their zoo residence. Armando later of course re-named him Caesar.

5. What is Taylor's native town on Earth?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: Fort Wayne, IN

Taylor writes down the name "Fort Wayne" during his preliminary interview with Dr. Zira and Cornelius. Later, while interviewing Taylor, Dr. Zaius, Chief Defender of the Faith, claims that the name "fort" proves that all humans are warlike and dangerous. Zaius is convinced that all humans are a "pestilence".

6. Who played the character 'Maximus' in the movie?

From Quiz 'Planet of the Apes' - The 1968 Version

Answer: Woodrow Parfrey

Robert Gunner played Landon, Lou Wagner played Lucius, and Buck Kartalian played Julius.

7. Why did Zaius claim the astronaut Landon had been lobotomized in "Planet of the Apes" (1968)?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: His skull had been fractured in the hunt

During the tribunal, Zaius claimed Landon had been injured and "two fine veterinary surgeons" had been able to save his life.

8. Which name does Dr. Zira, the animal psychologist, originally give to Taylor?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: Bright Eyes

Taylor cannot talk at first because of a gunshot wound to his throat, but Zira notices how alert and intelligent he is. She is fascinated by Taylor's bright eyes, and she is certain that he will do well on an intelligence test.

9. Kim Hunter played what character in the movie?

From Quiz 'Planet of the Apes' - The 1968 Version

Answer: Dr. Zira

The Female Astronaut was played by Diane Stanley, Nova was played by Linda Harrison, and Dr. Galen was played by Wright King.

10. In Tim Burton's 2001 "re-imagining", why did Davidson launch Delta pod against Vasich's orders?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: To rescue Pericles from an electromagnetic storm

Pericles was lost in the electromagnetic storm and eventually made his way to Ashlar.

11. The character of Cornelius, the sympathetic and intelligent chimpanzee, is present in a number of the "Planet of the Apes" movies. Who played the role of Cornelius in "Beneath the Planet of the Apes"?

From Quiz "Planet of the Apes" Movies!

Answer: David Watson

Although most viewers associate Roddy McDowall with the role of Cornelius, in "Beneath the Planet of the Apes", he was unavailable due to another professional commitment that caused a scheduling conflict. As a result, David Watson played the role of Cornelius. Technically, McDowall does appear at the beginning of the movie but only in flashbacks from the first movie. David Watson was actually born in Texas but was raised in London. He appeared in the TV shows "The Time Tunnel" and "The Bionic Woman". He passed away in 1974.

12. What name does Taylor give his new female friend?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: Nova

Nova, played by Linda Harrison, is mute and thus never speaks during the movie. In the movie sequel, "Beneath the Planet of the Apes", Nova manages to say one word: "Taylor!" Stewart was the only female astronaut on the expedition, but she died in her space capsule due to an air leak.

13. What was the original name of the novel on which the movie was based when it was first published in the UK?

From Quiz 'Planet of the Apes' - The 1968 Version

Answer: Monkey Planet

The writers who wrote the story were Rod Serling and Michael Wilson. They based this movie on the novel 'Monkey Planet' by Pierre Boulle.

14. Who was the first human to be infected with the Simian Flu in "Rise of the Planet of the Apes"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: Robert Franklin

Franklin was exposed to the ALZ-113 drug when his respirator was torn off by Koba. Hunsiker was infected when Franklin sneezed on him.

15. What adjective does Taylor use to describe a gorilla's paws?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: stinking

After Taylor has been caught in a net while trying to escape from his cage, he utters one of the most famous lines in movie history: "Take your stinking paws off me, you ... dirty ape!" The apes, of course, are shocked, and Taylor is subsequently put under the supervision of Dr. Zaius.

16. What species is Caesar's enemy Koba in "Dawn Of The Planet Of The Apes"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: Bonobo

Koba is the first intelligent simian character in the whole "Apes" franchise who's not a gorilla, orang-utan or common chimpanzee.

17. The character of Armando is introduced in "Escape From the Planet of the Apes" in 1971. Armando would also appear in the sequel, "Conquest of the Planet of the Apes" in 1972. What is the name of the well known actor who played the part of Armando?

From Quiz "Planet of the Apes" Movies!

Answer: Ricardo Montalban

The character of Armando was played with compassion and sympathy by Montalban. In the 1970s when people heard the name (or voice) of Ricardo Montalban, they immediately thought of the TV show "Fantasy Island" which aired from 1977 to 1984. Of course, Montalban had a storied career which stretched over six decades including the role of Khan in "Star Trek II: The Wrath of Khan" in 1982.

18. Which group of simians does Dr. Zaius, Chief Defender of the Faith, belong to?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: the orangutans

The orangutans have the most privileges and power on this planet. Taylor cynically mentions during his trial that "some apes, it seems, are more equal than others". The chimpanzees, including Dr. Zira and her friend Cornelius, seem to have the least amount of power.

19. What is the basic foundation of all simian laws on this planet, according to Dr. Zaius?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: The Sacred Scrolls

The Sacred Scrolls are ancient documents written some 1200 years in the past. Dr. Zaius occasionally quotes from them to explain his fear and hatred of humans. For example, Scroll 29 basically reads, "Beware the beast, man, for he will destroy his world as well as yours."

20. Why didn't Zira take the banana she had earned in the IQ test in "Escape"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: "Because I loathe bananas!"

"Because I loathe bananas!" were Zira's first words to the humans in 1973 Los Angeles.

21. Which teenage chimpanzee assists in helping Dr. Zira and her fiance Cornelius escape to the Forbidden Zone?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: Lucius

Lucius is Dr. Zira's nephew; after Taylor's trial, he assists Taylor in escaping from a prison cage. Since Zira and Cornelius have been accused of heresy, they decide to travel to the Forbidden Zone in an attempt to find evidence of an advanced human civilization. Taylor and Nova also join Zira, Cornelius and Lucius on their journey.

22. What was the name of Cornelius's pet squirrel in "Battle"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: Ricky

When his squirrel escaped, young Cornelius climbed out to bring him back... with disastrous consequences.

23. The archaeologist Cornelius has hinted that humans arrived on the planet before apes did. Which artifact, found in a Forbidden Zone cave, proves that his theory is correct?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: a talking human doll

While touching a human doll, Nova accidentally presses the doll's vocal chords, and it says, "Mommy." Nova is startled and drops the doll. Dr. Zaius is stunned when Taylor asks, "Would an ape create a human doll that talks?" Cornelius' theory has been proven to be correct.

24. What is the relationship between MacDonald in "Conquest" and MacDonald in "Battle"?

From Quiz "Planet of the Apes": Trivia of the Apes

Answer: They are brothers

The character MacDonald in "Battle" was originally to have been the same man from "Conquest", but actor Hari Rhodes was unable to reprise the role due to other commitments. So Austin Stoker stepped in, and MacDonald became MacDonald's brother.

25. At the end of the movie, Taylor and Nova flee the apes on horseback and head toward a possible jungle, beyond the Forbidden Zone. According to Dr. Zaius, what will Taylor find there?

From Quiz "It's a Madhouse!"

Answer: His destiny

The ending to "The Planet of the Apes" is mind-boggling. Taylor, indeed, does find his destiny when he realizes that he has been on the planet Earth all along.

This is category 19898
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.