FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Planet of the Apes Movies
Quiz about Planet of the Apes Movies

"Planet of the Apes" Movies! Trivia Quiz


The movies of the "Planet of the Apes" series had a huge impact on viewers in the 1960s and 1970s and beyond (including a number of remakes/reboots). I hope you enjoy this quiz!

A multiple-choice quiz by skevino. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Planet of the Apes

Author
skevino
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,263
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
285
Last 3 plays: sweetaugust (5/10), Guest 24 (9/10), Guest 174 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The original "Planet of the Apes" film starred Charlton Heston as an astronaut named Taylor who crash lands on a world he cannot understand; a world that is ruled by primates. Roddy McDowall gave a memorable performance as well, playing the part of what primate character in the movie? Hint


Question 2 of 10
2. In "Planet of the Apes" (1967), after their ship crash lands in the water, Taylor and two other astronauts abandon the ship. As the ship is filling up with water, there is one astronaut who will not be leaving the ship since they are already dead. Name this character. Hint


Question 3 of 10
3. Released in 1968, "Planet of the Apes" spawned numerous sequels, reboots, a television series and a whole line of action figures and more. But, let's keep this question simple. What was the name of the movie sequel immediately following the original "Planet of the Apes"? Hint


Question 4 of 10
4. The character of Cornelius, the sympathetic and intelligent chimpanzee, is present in a number of the "Planet of the Apes" movies. Who played the role of Cornelius in "Beneath the Planet of the Apes"? Hint


Question 5 of 10
5. In the midst of all the mania surrounding "The Planet of the Apes" movies, there was a revival of interest in the movie franchise resulting in a remake directed by Tim Burton appropriately called "Planet of the Apes" (2001). Like the original, the story involves an astronaut crash landing on a planet run by apes. Who played the part of the astronaut in the remake? Hint


Question 6 of 10
6. The character of Armando is introduced in "Escape From the Planet of the Apes" in 1971. Armando would also appear in the sequel, "Conquest of the Planet of the Apes" in 1972. What is the name of the well known actor who played the part of Armando? Hint


Question 7 of 10
7. In "Escape from the Planet of the Apes", we see that the year has changed as Cornelius and Zira have traveled back in time to present day Earth. There is also a third chimpanzee who travels back in time with them named Dr. Milo. Name the actor who played Dr. Milo. Hint


Question 8 of 10
8. In "Conquest of the Planet of the Apes", we see that all of the dogs and cats have been killed off by a mysterious virus. This results in the apes becoming replacement pets for the missing dogs and cats. Sadly for the apes, this also results in the apes becoming slaves. What is the name of the actor who played the cruel Governor Breck, who encouraged violence as a means of controlling the apes? Hint


Question 9 of 10
9. The final movie of the original "Planet of the Apes" series came out in 1973 and starred Claude Akins. In this movie we see that the apes and the humans are trying to live peaceably with one another but ultimately the tensions between the two races reaches a boiling point which results in bloodshed. Name this movie. Hint


Question 10 of 10
10. Paul Williams is best known as a Grammy and Academy award winning songwriter. Here are just a few of the famous songs he has written: "We've Only Just Begun", "Evergreen" and the theme to the television show "The Love Boat". However, what is the name of the "Ape" movie in which he had a co-starring role? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : sweetaugust: 5/10
Jul 05 2024 : Guest 24: 9/10
Jul 05 2024 : Guest 174: 9/10
Jul 04 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 174: 10/10
Jun 24 2024 : Guest 99: 6/10
Jun 21 2024 : Guest 174: 6/10
Jun 06 2024 : Guest 4: 8/10
May 30 2024 : Guest 104: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The original "Planet of the Apes" film starred Charlton Heston as an astronaut named Taylor who crash lands on a world he cannot understand; a world that is ruled by primates. Roddy McDowall gave a memorable performance as well, playing the part of what primate character in the movie?

Answer: Cornelius

McDowall's portrayal of the intelligent chimpanzee who was sympathetic to the suffering humans moved viewers. Cornelius risked his career and marriage by trying to do something that was morally right but technically illegal - aiding the humans. McDowall would reprise his role a number of times throughout the life of the series.
2. In "Planet of the Apes" (1967), after their ship crash lands in the water, Taylor and two other astronauts abandon the ship. As the ship is filling up with water, there is one astronaut who will not be leaving the ship since they are already dead. Name this character.

Answer: Stewart

The lone female member of the crew did not survive. The astronauts had traveled some 2000 years into the future but had aged very little. However, the glass chamber which encased Stewart malfunctioned causing an air leak sometime during the voyage resulting in her dying several years before the ship even crashed. The role of Stewart was played by Dianne Stanley.
3. Released in 1968, "Planet of the Apes" spawned numerous sequels, reboots, a television series and a whole line of action figures and more. But, let's keep this question simple. What was the name of the movie sequel immediately following the original "Planet of the Apes"?

Answer: Beneath the Planet of the Apes

"Beneath the Planet of the Apes" was released in 1969. Charlton Heston returns for his role as Taylor. We are also introduced to a new character named Brent, played by James Franciscus. Brent is an astronaut who is looking for Taylor. Brent meets Nova, and for the rest of the story you will have to watch the movie!
4. The character of Cornelius, the sympathetic and intelligent chimpanzee, is present in a number of the "Planet of the Apes" movies. Who played the role of Cornelius in "Beneath the Planet of the Apes"?

Answer: David Watson

Although most viewers associate Roddy McDowall with the role of Cornelius, in "Beneath the Planet of the Apes", he was unavailable due to another professional commitment that caused a scheduling conflict. As a result, David Watson played the role of Cornelius. Technically, McDowall does appear at the beginning of the movie but only in flashbacks from the first movie. David Watson was actually born in Texas but was raised in London.

He appeared in the TV shows "The Time Tunnel" and "The Bionic Woman".

He passed away in 1974.
5. In the midst of all the mania surrounding "The Planet of the Apes" movies, there was a revival of interest in the movie franchise resulting in a remake directed by Tim Burton appropriately called "Planet of the Apes" (2001). Like the original, the story involves an astronaut crash landing on a planet run by apes. Who played the part of the astronaut in the remake?

Answer: Mark Wahlberg

While the movie "Planet of the Apes" (2001) was met with mixed reviews, it did nothing to hamper Mark Walhberg's career who went on to star in several well received films of different genres including "Invincible", "The Departed", "Lone Survivor" and the comedies "Ted" and "Ted 2". Prior to his acting career, Walhberg was also a rap artist known as Marky Mark.
6. The character of Armando is introduced in "Escape From the Planet of the Apes" in 1971. Armando would also appear in the sequel, "Conquest of the Planet of the Apes" in 1972. What is the name of the well known actor who played the part of Armando?

Answer: Ricardo Montalban

The character of Armando was played with compassion and sympathy by Montalban. In the 1970s when people heard the name (or voice) of Ricardo Montalban, they immediately thought of the TV show "Fantasy Island" which aired from 1977 to 1984. Of course, Montalban had a storied career which stretched over six decades including the role of Khan in "Star Trek II: The Wrath of Khan" in 1982.
7. In "Escape from the Planet of the Apes", we see that the year has changed as Cornelius and Zira have traveled back in time to present day Earth. There is also a third chimpanzee who travels back in time with them named Dr. Milo. Name the actor who played Dr. Milo.

Answer: Sal Mineo

The character of Dr. Milo did not last long in "Escape from the Planet of the Apes" as he is killed off by a gorilla. Sal Mineo is best known for his role as John Plato in "Rebel Without A Cause" in 1955. He was twice nominated for an Academy Award. Sadly he was murdered in 1976.
8. In "Conquest of the Planet of the Apes", we see that all of the dogs and cats have been killed off by a mysterious virus. This results in the apes becoming replacement pets for the missing dogs and cats. Sadly for the apes, this also results in the apes becoming slaves. What is the name of the actor who played the cruel Governor Breck, who encouraged violence as a means of controlling the apes?

Answer: Don Murray

Television fans of the early 1980s might recognize Don Murray from his role as Sid Fairgate on "Knots Landing". Born in Hollywood, California, Murray also starred with Marilyn Monroe in the film "Bus Stop" (1956) for which he was nominated for an Academy Award.
9. The final movie of the original "Planet of the Apes" series came out in 1973 and starred Claude Akins. In this movie we see that the apes and the humans are trying to live peaceably with one another but ultimately the tensions between the two races reaches a boiling point which results in bloodshed. Name this movie.

Answer: Battle for the Planet of the Apes

The appropriately titled "Battle for the Planet of the Apes" was released in 1973 and saw the return of Roddy McDowall. This time McDowall played the part of Caesar, a chimpanzee leader of the apes who strives for peace. His mettle is tested when his son, Cornelius, is killed by another ape. The part of the war-loving General Aldo is played by Claude Akins.
10. Paul Williams is best known as a Grammy and Academy award winning songwriter. Here are just a few of the famous songs he has written: "We've Only Just Begun", "Evergreen" and the theme to the television show "The Love Boat". However, what is the name of the "Ape" movie in which he had a co-starring role?

Answer: Battle for the Planet of the Apes

Williams played the role of Virgil, a very intelligent orangutan in "Battle for the Planet of the Apes". Virgil is an ally of Caesar in the film and like Caesar he wishes to avoid war. Paul Williams was born in Omaha, Nebraska. In addition to his songwriting, he has made numerous appearances in movies and television including "Picket Fences", "Hawaii Five-O" and "The Fall Guy".
Source: Author skevino

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us