FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its a Madhouse
Quiz about Its a Madhouse

"It's a Madhouse!" Trivia Quiz


"The Planet of the Apes" is a sci-fi movie which was released in 1968. Starring Charlton Heston, it describes a world where apes are rulers. Take this quiz and have some fun!

A multiple-choice quiz by mrgrouchy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Planet of the Apes

Author
mrgrouchy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
300,887
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
800
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 75 (8/10), Guest 136 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Charlton Heston plays the role of Taylor. What is Taylor's first name? Hint


Question 2 of 10
2. What is Taylor's native town on Earth? Hint


Question 3 of 10
3. Which name does Dr. Zira, the animal psychologist, originally give to Taylor? Hint


Question 4 of 10
4. What name does Taylor give his new female friend? Hint


Question 5 of 10
5. What adjective does Taylor use to describe a gorilla's paws? Hint


Question 6 of 10
6. Which group of simians does Dr. Zaius, Chief Defender of the Faith, belong to? Hint


Question 7 of 10
7. What is the basic foundation of all simian laws on this planet, according to Dr. Zaius? Hint


Question 8 of 10
8. Which teenage chimpanzee assists in helping Dr. Zira and her fiance Cornelius escape to the Forbidden Zone? Hint


Question 9 of 10
9. The archaeologist Cornelius has hinted that humans arrived on the planet before apes did. Which artifact, found in a Forbidden Zone cave, proves that his theory is correct? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of the movie, Taylor and Nova flee the apes on horseback and head toward a possible jungle, beyond the Forbidden Zone. According to Dr. Zaius, what will Taylor find there? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 20 2024 : Guest 75: 8/10
Jun 11 2024 : Guest 136: 6/10
Jun 08 2024 : Guest 172: 7/10
Jun 07 2024 : Guest 68: 9/10
Jun 06 2024 : Guest 4: 9/10
Jun 04 2024 : Guest 73: 8/10
May 23 2024 : Guest 98: 9/10
May 21 2024 : Guest 66: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Charlton Heston plays the role of Taylor. What is Taylor's first name?

Answer: George

The name "George" is never mentioned in the movie, but it is listed in the final credits. Taylor's astronaut companions, Landon, Stewart and Dodge, also are never referred to by their first names.
2. What is Taylor's native town on Earth?

Answer: Fort Wayne, IN

Taylor writes down the name "Fort Wayne" during his preliminary interview with Dr. Zira and Cornelius. Later, while interviewing Taylor, Dr. Zaius, Chief Defender of the Faith, claims that the name "fort" proves that all humans are warlike and dangerous. Zaius is convinced that all humans are a "pestilence".
3. Which name does Dr. Zira, the animal psychologist, originally give to Taylor?

Answer: Bright Eyes

Taylor cannot talk at first because of a gunshot wound to his throat, but Zira notices how alert and intelligent he is. She is fascinated by Taylor's bright eyes, and she is certain that he will do well on an intelligence test.
4. What name does Taylor give his new female friend?

Answer: Nova

Nova, played by Linda Harrison, is mute and thus never speaks during the movie. In the movie sequel, "Beneath the Planet of the Apes", Nova manages to say one word: "Taylor!" Stewart was the only female astronaut on the expedition, but she died in her space capsule due to an air leak.
5. What adjective does Taylor use to describe a gorilla's paws?

Answer: stinking

After Taylor has been caught in a net while trying to escape from his cage, he utters one of the most famous lines in movie history: "Take your stinking paws off me, you ... dirty ape!" The apes, of course, are shocked, and Taylor is subsequently put under the supervision of Dr. Zaius.
6. Which group of simians does Dr. Zaius, Chief Defender of the Faith, belong to?

Answer: the orangutans

The orangutans have the most privileges and power on this planet. Taylor cynically mentions during his trial that "some apes, it seems, are more equal than others". The chimpanzees, including Dr. Zira and her friend Cornelius, seem to have the least amount of power.
7. What is the basic foundation of all simian laws on this planet, according to Dr. Zaius?

Answer: The Sacred Scrolls

The Sacred Scrolls are ancient documents written some 1200 years in the past. Dr. Zaius occasionally quotes from them to explain his fear and hatred of humans. For example, Scroll 29 basically reads, "Beware the beast, man, for he will destroy his world as well as yours."
8. Which teenage chimpanzee assists in helping Dr. Zira and her fiance Cornelius escape to the Forbidden Zone?

Answer: Lucius

Lucius is Dr. Zira's nephew; after Taylor's trial, he assists Taylor in escaping from a prison cage. Since Zira and Cornelius have been accused of heresy, they decide to travel to the Forbidden Zone in an attempt to find evidence of an advanced human civilization. Taylor and Nova also join Zira, Cornelius and Lucius on their journey.
9. The archaeologist Cornelius has hinted that humans arrived on the planet before apes did. Which artifact, found in a Forbidden Zone cave, proves that his theory is correct?

Answer: a talking human doll

While touching a human doll, Nova accidentally presses the doll's vocal chords, and it says, "Mommy." Nova is startled and drops the doll. Dr. Zaius is stunned when Taylor asks, "Would an ape create a human doll that talks?" Cornelius' theory has been proven to be correct.
10. At the end of the movie, Taylor and Nova flee the apes on horseback and head toward a possible jungle, beyond the Forbidden Zone. According to Dr. Zaius, what will Taylor find there?

Answer: His destiny

The ending to "The Planet of the Apes" is mind-boggling. Taylor, indeed, does find his destiny when he realizes that he has been on the planet Earth all along.
Source: Author mrgrouchy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us