FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Clapton Eric Quizzes, Trivia and Puzzles
Clapton Eric Quizzes, Trivia

Eric Clapton Trivia

Eric Clapton Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
Eric Clapton
9 Eric Clapton quizzes and 92 Eric Clapton trivia questions.
1.
  Songs of Eric Clapton's Solo Years   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 12 Qns
Eric Clapton began his career in the 1960s, and served as lead guitarist in bands such as the Yardbirds, the Bluesbreakers, and Cream. During the early 1970s, he went solo. This quiz features the songs he is known for in his solo endeavors.
Average, 12 Qns, cardsfan_027, Dec 06 23
Average
cardsfan_027 gold member
Dec 06 23
301 plays
2.
  And You Need A Helping Hand   great trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
Eric Clapton Bands
You may have never thought about this - but just how many bands have benefited from the helping hand of Eric Clapton? Before we figure that out, let's do some sorting! See you if can place a song with the Clapton band that first released it! Good luck
Easier, 10 Qns, ponycargirl, Jun 18 23
Easier
ponycargirl editor
Jun 18 23
487 plays
3.
  Eric Clapton: 10 Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
General questions on the life and music of Eric Clapton.
Average, 10 Qns, LaylaEC, Oct 08 12
Average
LaylaEC
6104 plays
4.
  Song by Song: "Layla"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dig into this popular Eric Clapton song.
Easier, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Easier
skylarb
Nov 05 21
331 plays
5.
  Anatomy of a Song: "Layla"    
Multiple Choice
 10 Qns
I love this song and think that we need a little refresher on it! Please supply the missing word!
Easier, 10 Qns, Layla141, Dec 30 09
Easier
Layla141
1238 plays
6.
  Eric Clapton Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has lyrics from different Clapton songs spanning his entire career. You have to tell me which song they're from. Enjoy!
Average, 10 Qns, GreenGal, Aug 15 09
Average
GreenGal
984 plays
7.
  Which Eric Clapton Album Is this Song From?    
Match Quiz
 10 Qns
Eric Clapton has had a long career in the music industry and is known for his guitar playing. I picked my favorite song from each album. See if you can spot them.
Tough, 10 Qns, cardsfan_027, Dec 25 20
Tough
cardsfan_027 gold member
Dec 25 20
115 plays
8.
  10 Questions about Eric Clapton    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the best blues artist ever.
Average, 10 Qns, lanky13, Jun 29 10
Average
lanky13
2805 plays
9.
  Eric "Slowhand" Clapton    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how much you know about the legendary music career of the one and only Eric Clapton.
Tough, 10 Qns, Jbreeder, Jan 15 12
Tough
Jbreeder
477 plays
trivia question Quick Question
What did Eric find out about his father (whom he never knew) in 1998?

From Quiz "Eric Clapton"





Eric Clapton Trivia Questions

1. Eric Clapton initially recorded "Layla" with which group?

From Quiz
Song by Song: "Layla"

Answer: Derek and the Dominos

Derek and the Dominos was active from 1970 to 1971. Eric Clapton was in the Yardbirds but never in the Byrds. He was also in a band called Cream, not Milk. Clapton was a part of Blind Faith in 1969. "Layla" was recorded on the 1970 Derek and the Dominos album "Layla and Other Assorted Love Songs." The album was produced by Tom Dowd and was certified platinum in the United States by RIAA.

2. Eric Clapton started his musical career performing for which band in 1963?

From Quiz Eric "Slowhand" Clapton

Answer: The Roosters

Clapton was asked to join the band following an audition and rehearsal. The Roosters disbanded in 1963.

3. In which classic Eric Clapton song would you find the following lyrics? "And then she asks me Do I look all right"?

From Quiz Eric Clapton Lyrics

Answer: Wonderful Tonight

"It's late in the evening She's wondering what clothes to wear She puts on her makeup And brushes her long, blonde hair And then she asks me 'Do I look alright?' And I say 'Yes, you look wonderful tonight.'" This song was written by Clapton for his then-wife Pattie Boyd. Pattie was once married to George Harrison.

4. What band was Eric in during the mid 60's that later also featured Jeff Beck and Jimmy Page?

From Quiz Eric Clapton

Answer: The Yardbirds

Eric Clapton quit the Yardbirds right before the release of their album "For Your Love", which Eric said he hated.

5. What band was Eric Clapton a member of along with Jack Bruce and Ginger Baker?

From Quiz Eric Clapton

Answer: Cream

Cream was one of the most popular bands of the 1960s.

6. Why has Layla been "running and hiding much too long"?

From Quiz Song by Song: "Layla"

Answer: Out of foolish pride

"What'll you do when you get lonely And nobody's waiting by your side? You've been running and hiding much too long You know it's just your foolish pride." Rock and Roll Hall of Fame included "Layla" among its "500 Songs that Shaped Rock and Roll." It was also included in Guitar World's list of the "100 Greatest Guitar Solos" and on RIAA's 2001 "Songs of the Century" list.

7. What slogan referring to Clapton was seen spray painted all over London during his time with John Mayall And The Bluesbreakers?

From Quiz Eric "Slowhand" Clapton

Answer: Clapton Is God

Clapton was clearly the real star of John Mayall And The Bluesbreakers.

8. Clapton then asks: "And nobody's ___ by your side?"

From Quiz Anatomy of a Song: "Layla"

Answer: waiting

"Layla" was written for Pattie Boyd who was married to Eric Clapton's friend at the time. This friend just happened to be a Beatle--none other than the late, great George Harrison.

9. Where are these lyrics from? 'I can walk down the street, there's no-one there. Though the pavements are one huge crowd.'

From Quiz Eric Clapton Lyrics

Answer: I Feel Free

'I can walk down the street, there's no-one there. Though the pavements are one huge crowd. I can drive down the street; my eyes don't see. Though my mind wants to cry out loud.' Clapton performed 'I Feel Free' whilst he was with Cream. Clapton performed a brief guitar solo on the song. It was released in 1966.

10. What band did Eric join after leaving the Yardbirds?

From Quiz Eric Clapton

Answer: John Mayall and the Blues Breakers

After that came Cream. Although a very important band in rock history, Cream broke up before they were two years old.

11. Name the band that Eric was in when he wrote the song 'Layla'.

From Quiz Eric Clapton

Answer: Derek and the Dominoes

Eric later redid the song 'Layla' on "MTV's Unplugged", a beautiful acoustic version which made it a hit all over again.

12. "You've been running and ___ much too long." What is the missing word that tells us what Layla has been doing?

From Quiz Anatomy of a Song: "Layla"

Answer: hiding

Eventually Pattie Boyd left George Harrison and started a romantic relationship with Eric Clapton. Eric Clapton once referred to George Harrison in an interview as his "husband-in-law"! They remained very good friends up until the death of George Harrison. Source: Detroit News Website (2007)

13. Clapton did a cover of which song containing these lyrics? 'Freedom came my way one day And I started out of town.'

From Quiz Eric Clapton Lyrics

Answer: I Shot the Sheriff

'Freedom came my way one day And I started out of town. All of a sudden I see the sheriff John Brown Aiming to shoot me down.' 'I Shot the Sheriff' is actually by Bob Marley. Eric Clapton recorded a cover version for his album '461 Ocean Boulevard'. It was Clapton's only Number 1 in the US, scoring the top spot on the Billboard Hot 100.

14. What other band member was Eric with in the band Blind Faith?

From Quiz Eric Clapton

Answer: Steve Winwood

Blind Faith had released one record and then they split.

15. The song 'Layla' was written for a lady named Patti Boyd; whose wife was she?

From Quiz Eric Clapton

Answer: George Harrison

Eric fell in love with Patti, who was at the time married to George Harrison. The song must have worked, because eventually Patti left George for Eric.

16. What drummer, who eventually murdered his mother, wrote "Layla" with Eric Clapton?

From Quiz Song by Song: "Layla"

Answer: Jim Gordon

Jim Gordon was the drummer for Derek and the Dominos and also a popular blues rock sessions drummer in the 1960s. He has played for Joe Cocker, Johnny Rivers, Art Garfunkel, Traffic, and others. As of 2021, he was still incarcerated for the murder of his mother in 1983 during a psychotic episode.

17. What was the nickname given by Eric Clapton to the Fender Stratocaster he used onstage and in the studio between 1970 and 1985?

From Quiz Eric "Slowhand" Clapton

Answer: Blackie

Blackie was put together by Clapton from parts of other three Fender Stratocasters.

18. "You know it's just your _____ pride." How does Clapton describe Layla's pride?

From Quiz Anatomy of a Song: "Layla"

Answer: foolish

Sadly, the relationship between Pattie Boyd and Eric Clapton also ended. Eric Clapton had demons to fight with alcohol and drugs. He successfully fought his addictions, staying sober even after the tragic death of his son Connor. He was quoted as saying his music saved him from becoming addicted again. (Source: Music Box Online, 2008)

19. Performed while Clapton was part of Cream, what song was this? 'You said no strings could secure you at the station. Platform tickets, restless diesels, goodbye windows.'

From Quiz Eric Clapton Lyrics

Answer: White Room

'I'll wait in this place where the sun never shines. Wait in the place where the shadows run from themselves. You said no strings could secure you at the station. Platform tickets, restless diesels, goodbye windows.' 'White Room' reached Number 6 on the US Pop Charts when it was released in 1968. It was placed #367 on the 'Rolling Stone' magazine 'List of the 500 Greatest Songs of All Time'.

20. What Beatles song did Eric play guitar on?

From Quiz Eric Clapton

Answer: While my Guitar Gently Weeps

George Harrison was too nervous about his guitar playing abilities, so he asked his best friend Eric to record this song with them.

21. "Layla, you've got me on my" what?

From Quiz Song by Song: "Layla"

Answer: knees

The chorus of the song runs: "Layla, you've got me on my knees Layla, I'm begging, darling please Layla, darling, won't you ease my worried mind?" "Layla" has been covered by The Wrinkle Rockers, Rick Devin, Third World, Sonny Moorman, Hurricane Sam, and others. DJ Khaled sampled the guitar riff from "Layla" for his song "I Did It," which was released in 2021 and featured several other rappers.

22. What was the name of the four-disc box set released in 1988 to chronicle Eric Clapton's 25 year music career?

From Quiz Eric "Slowhand" Clapton

Answer: Crossroads

"Crossroads" included Clapton's early work, solo career, live performances and previously unreleased tracks.

23. "I tried to give you ___." What did he try to give his lover?

From Quiz Anatomy of a Song: "Layla"

Answer: consolation

Pattie Boyd was a model who inspired quite a few songs. In 2005, she even hosted an exhibition of her own photographs entitled "Through the Eyes of a Muse".

24. What other guitarist was in Derek and the Dominos with Eric?

From Quiz Eric Clapton

Answer: Duane Allman

The song "Layla" was about George Harrison's wife.

25. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton took the title of this song from a love story found in which culture?

From Quiz Song by Song: "Layla"

Answer: Persian

The title comes from a work of the 12th century Persian poet Mizami Ganjavi titled "The Story of Layla and Majnun." The poem was about a young man who went crazy after falling in love with a moon princess who was married off to a man she did not love. Clapton's friend Ian Dallas, a Scottish-born playwright and actor who later changed his name to Abdalqadir as-Sufi after converting to Islam, gave him the book.

26. "When your old ___ had let you down." Who had let her down?

From Quiz Anatomy of a Song: "Layla"

Answer: man

Many fans supposed the song "Something", written by George Harrison, was also about Pattie Boyd. Harrison, however, claimed that this song was about Ray Charles! (Source: Du Noyer, "George Harrison's Uncertain Something", 2009)

27. In which song were these words sung? 'You've been running and hiding much too long. You know it's just your foolish pride.'?

From Quiz Eric Clapton Lyrics

Answer: Layla

'What'll you do when you get lonely And nobody's waiting by your side? You've been running and hiding much too long. You know it's just your foolish pride.' 'Layla' was released as a single for Derek and the Dominos in 1971. It was ranked #27 in 'The Rolling Stones' 'List of the 500 Greatest Songs of All Time.' 'Layla' is, like 'Wonderful Tonight', about Pattie Boyd, Clapton's first wife.

28. What album did Eric release in 1974?

From Quiz Eric Clapton

Answer: 461 Ocean Boulevard

Featured on this album was a cover of Bob Marley's "I Shot The Sheriff".

29. Where is Eric Clapton from?

From Quiz Eric Clapton

Answer: England

Eric was raised by his grandparents in Surrey, England.

30. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton wrote this love ballad for what wife of a Beatles member?

From Quiz Song by Song: "Layla"

Answer: Patti Boyd Harrison

Derek and the Dominos backed George Harrison on his first solo album. At the time Clapton wrote "Layla," Rolling Stone reports, he was "embroiled in a love triangle with George and Patti Boyd Harrison." Patti Boyd would go on to divorce George Harrison in 1977 and marry Eric Clapton in 1979. The couple would divorce ten years later.

This is category 1711
Last Updated Apr 13 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.