FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Eric Slowhand Clapton
Quiz about Eric Slowhand Clapton

Eric "Slowhand" Clapton Trivia Quiz


Let's see how much you know about the legendary music career of the one and only Eric Clapton.

A multiple-choice quiz by Jbreeder. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Eric Clapton

Author
Jbreeder
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,799
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
478
- -
Question 1 of 10
1. Eric Clapton started his musical career performing for which band in 1963? Hint


Question 2 of 10
2. What slogan referring to Clapton was seen spray painted all over London during his time with John Mayall And The Bluesbreakers? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following artists appeared on Clapton's "No Reason To Cry" album? Hint


Question 4 of 10
4. What was the nickname given by Eric Clapton to the Fender Stratocaster he used onstage and in the studio between 1970 and 1985? Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of the four-disc box set released in 1988 to chronicle Eric Clapton's 25 year music career? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following was not a significant factor which led to the breakup of the supergroup Cream? Hint


Question 7 of 10
7. Which former bandmate joined Clapton in the supergroup Blind Faith? Hint


Question 8 of 10
8. What Jimi Hemdrix hit was covered by Derek And The Dominos on the album "Layla And Other Assorted Love Songs"? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following was *not* a live album? Hint


Question 10 of 10
10. How many Grammy Awards did Clapton earn for the album "Unplugged"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 27 2024 : cardsfan_027: 9/10
Apr 05 2024 : Jbreed44: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Eric Clapton started his musical career performing for which band in 1963?

Answer: The Roosters

Clapton was asked to join the band following an audition and rehearsal. The Roosters disbanded in 1963.
2. What slogan referring to Clapton was seen spray painted all over London during his time with John Mayall And The Bluesbreakers?

Answer: Clapton Is God

Clapton was clearly the real star of John Mayall And The Bluesbreakers.
3. Which of the following artists appeared on Clapton's "No Reason To Cry" album?

Answer: Bob Dylan

Clapton and Dylan sang a duet on "Sign Language".
4. What was the nickname given by Eric Clapton to the Fender Stratocaster he used onstage and in the studio between 1970 and 1985?

Answer: Blackie

Blackie was put together by Clapton from parts of other three Fender Stratocasters.
5. What was the name of the four-disc box set released in 1988 to chronicle Eric Clapton's 25 year music career?

Answer: Crossroads

"Crossroads" included Clapton's early work, solo career, live performances and previously unreleased tracks.
6. Which of the following was not a significant factor which led to the breakup of the supergroup Cream?

Answer: Poor album sales

Cream disbanded in 1968.
7. Which former bandmate joined Clapton in the supergroup Blind Faith?

Answer: Ginger Baker

Ric Grech and Steve Windwood were the other members of the band. Blind Faith recorded one studio album before the band dissolved.
8. What Jimi Hemdrix hit was covered by Derek And The Dominos on the album "Layla And Other Assorted Love Songs"?

Answer: Little Wing

"Little Wing" was recorded by Derek And The Dominos just days before Hendrix's tragic death.
9. Which of the following was *not* a live album?

Answer: Another Ticket

"Another Ticket" was a studio album released in 1981.
10. How many Grammy Awards did Clapton earn for the album "Unplugged"?

Answer: 6

Clapton won Grammys for Record of the Year, Album of the Year, Song of the Year, Best Male Pop Vocal Performance, Best Rock Male Vocal Performance and Best Rock Song.
Source: Author Jbreeder

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us