FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Song by Song Layla
Quiz about Song by Song Layla

Song by Song: "Layla" Trivia Quiz


Dig into this popular Eric Clapton song.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Eric Clapton

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,662
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
335
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: wellenbrecher (10/10), Guest 86 (7/10), Guest 94 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Eric Clapton initially recorded "Layla" with which group? Hint


Question 2 of 10
2. Why has Layla been "running and hiding much too long"? Hint


Question 3 of 10
3. The shortened version of the "Layla" single, released in 1971, charted much better in the U.S. than the full version released in 1972.


Question 4 of 10
4. What drummer, who eventually murdered his mother, wrote "Layla" with Eric Clapton? Hint


Question 5 of 10
5. "Layla, you've got me on my" what?

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton took the title of this song from a love story found in which culture? Hint


Question 7 of 10
7. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton wrote this love ballad for what wife of a Beatles member? Hint


Question 8 of 10
8. What Tennessee-born southern blues rock guitarist joined Eric Clapton on "Layla"? Hint


Question 9 of 10
9. A 1992 acoustic version of "Layla" was released from Eric Clapton's MTV "Unplugged" album. What soft, sad song was on the B-Side? Hint


Question 10 of 10
10. A scene in what 1990 Martin Scorsese film was choreographed to "Layla"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : wellenbrecher: 10/10
Apr 30 2024 : Guest 86: 7/10
Apr 29 2024 : Guest 94: 5/10
Apr 21 2024 : TERRYHURST22: 5/10
Apr 07 2024 : calmdecember: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Eric Clapton initially recorded "Layla" with which group?

Answer: Derek and the Dominos

Derek and the Dominos was active from 1970 to 1971. Eric Clapton was in the Yardbirds but never in the Byrds. He was also in a band called Cream, not Milk. Clapton was a part of Blind Faith in 1969.

"Layla" was recorded on the 1970 Derek and the Dominos album "Layla and Other Assorted Love Songs." The album was produced by Tom Dowd and was certified platinum in the United States by RIAA.
2. Why has Layla been "running and hiding much too long"?

Answer: Out of foolish pride

"What'll you do when you get lonely
And nobody's waiting by your side?
You've been running and hiding much too long
You know it's just your foolish pride."

Rock and Roll Hall of Fame included "Layla" among its "500 Songs that Shaped Rock and Roll." It was also included in Guitar World's list of the "100 Greatest Guitar Solos" and on RIAA's 2001 "Songs of the Century" list.
3. The shortened version of the "Layla" single, released in 1971, charted much better in the U.S. than the full version released in 1972.

Answer: False

A shortened (2:43) single was released in March of 1971 and peaked at number 51 on the U.S. Billboard Hot 100. The song was later included on the 1972 album "The History of Eric Clapton." When the single was re-released in a full version (7:10) in 1972 (including part II, the "Piano Exit"), it peaked at number ten.

The 1972 version also peaked at nine on the Canadian RPM singles chart and at seven on the UK singles chart.
4. What drummer, who eventually murdered his mother, wrote "Layla" with Eric Clapton?

Answer: Jim Gordon

Jim Gordon was the drummer for Derek and the Dominos and also a popular blues rock sessions drummer in the 1960s. He has played for Joe Cocker, Johnny Rivers, Art Garfunkel, Traffic, and others. As of 2021, he was still incarcerated for the murder of his mother in 1983 during a psychotic episode.
5. "Layla, you've got me on my" what?

Answer: knees

The chorus of the song runs:

"Layla, you've got me on my knees
Layla, I'm begging, darling please
Layla, darling, won't you ease my worried mind?"

"Layla" has been covered by The Wrinkle Rockers, Rick Devin, Third World, Sonny Moorman, Hurricane Sam, and others. DJ Khaled sampled the guitar riff from "Layla" for his song "I Did It," which was released in 2021 and featured several other rappers.
6. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton took the title of this song from a love story found in which culture?

Answer: Persian

The title comes from a work of the 12th century Persian poet Mizami Ganjavi titled "The Story of Layla and Majnun." The poem was about a young man who went crazy after falling in love with a moon princess who was married off to a man she did not love. Clapton's friend Ian Dallas, a Scottish-born playwright and actor who later changed his name to Abdalqadir as-Sufi after converting to Islam, gave him the book.
7. According to Rolling Stone magazine, Eric Clapton wrote this love ballad for what wife of a Beatles member?

Answer: Patti Boyd Harrison

Derek and the Dominos backed George Harrison on his first solo album. At the time Clapton wrote "Layla," Rolling Stone reports, he was "embroiled in a love triangle with George and Patti Boyd Harrison." Patti Boyd would go on to divorce George Harrison in 1977 and marry Eric Clapton in 1979. The couple would divorce ten years later.
8. What Tennessee-born southern blues rock guitarist joined Eric Clapton on "Layla"?

Answer: Duane Allman

Derek and the Dominos included Eric Clapton, Bobby Whitlock, Carl Radle, and Jim Gordon. Guitarist Duane Allman also contributed to the song "Layla." Duane Allman was the founder of the southern rock band the Allman Brothers Band. He was introduced to Clapton by producer Tom Dowd.

It was Allman who composed the song's signature riff, according to Guitar World magazine: "The song began as a ballad, but quickly became a rocker, with Duane Allman reportedly coming up with the opening riff which would alter the tune. With Allman's majestic slide guitar prodding him on, Clapton unleashed some of his most focused, emotive playing."
9. A 1992 acoustic version of "Layla" was released from Eric Clapton's MTV "Unplugged" album. What soft, sad song was on the B-Side?

Answer: Tears in Heaven

The "Unplugged" single of "Layla" peaked at 88 on the U.S. Billboard Hot 100 and at number five on the Canadian Singles chart. This acoustic version of the song won the Grammy Award for Best Rock Song in 1993.
10. A scene in what 1990 Martin Scorsese film was choreographed to "Layla"?

Answer: Goodfellas

Matthew Gilbert reported in his Boston Globe article "Scorsese Tackles the Mob" that Scorsese chose the song to comment on the scene and characters. The director used "Layla" to portray the aftermath of a heist, synchronizing the camera movement with the song as the movie shows dead bodies being discovered in a car, a dumpster, and a meat truck.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Rolling Stone's 2004 List of the Greatest Songs of All Time:

This quiz list contains in-depth quizzes on the first 57 songs in Rolling Stone magazine's "The 500 Greatest Songs of All Time (2004)," originally published in December of 2003. The magazine updated its list in 2021 with many new songs, but this list follows the original rankings. Most of the quizzes are written by me, but I've added a few from other authors.

  1. Dylan Song by Song: "Like a Rolling Stone" Average
  2. Song by Song: "(I Can't Get No) Satisfaction" Average
  3. Song by Song: "Imagine" Easier
  4. Song by Song: "What's Going On" Average
  5. Song by Song: "Respect" Average
  6. Song by Song: "Good Vibrations" Easier
  7. Song by Song: "Johnny B. Goode" Easier
  8. Hey Jude! Tough
  9. Song by Song: "Smells Like Teen Spirit" Average
  10. Song by Song: "What'd I Say" Easier
  11. Song by Song: "My Generation" Easier
  12. Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Average

5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us