FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Song by Song A Change Is Gonna Come
Quiz about Song by Song A Change Is Gonna Come

Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Quiz


Learn more about this affecting Sam Cooke song.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Sam Cooke

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
403,901
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
257
- -
Question 1 of 10
1. According to Rolling Stone magazine, "A Change Is Gonna Come" was Sam Cooke's response to what song by Bob Dylan? Hint


Question 2 of 10
2. "I was born by the river in a little" what? Hint


Question 3 of 10
3. "It's been too hard living, but I'm afraid to die / 'Cause I don't know what's up there, beyond the" what?

Answer: (one word, rhymes with die)
Question 4 of 10
4. "I go to the movie and I go downtown / Somebody keep tellin' me don't" what? Hint


Question 5 of 10
5. "Then I go to my brother / And I say brother help me please / But he winds up knockin' me / Back down on my" what?

Answer: (one word, rhymes with please)
Question 6 of 10
6. "There have been times that I thought I couldn't last for long / But now I think I'm able to" what? Hint


Question 7 of 10
7. Mere days after Sam Cooke's death, "A Change Is Gonna Come" was released as the B-side of what hit single? Hint


Question 8 of 10
8. Sam Cooke performed this song only once on television. On which television show did he perform it? Hint


Question 9 of 10
9. What New Orleans R&B band covered this song on their 1989 studio album "Yellow Moon"? Hint


Question 10 of 10
10. What U.S. president alluded to this song after winning the election, telling his supporters in Chicago, "It's been a long time coming, but tonight, change has come to America"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 26 2024 : Guest 136: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 137: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Rolling Stone magazine, "A Change Is Gonna Come" was Sam Cooke's response to what song by Bob Dylan?

Answer: Blowin' in the Wind

Rolling Stone magazine reports that Sam Cooke heard Dylan's "Blowin' in the Wind" in 1963 and was "profoundly inspired and disturbed" by it. The magazine quotes Cooke: "Jeez, a white boy writing a song like that?" Cooke's response, reports the magazine, was "A Change Is Gonna Come."

Dylan's song begins:

"How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, 'n' how many times must the cannon balls fly
Before they're forever banned?
The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind."
2. "I was born by the river in a little" what?

Answer: tent

"I was born by the river in a little tent
Oh and just like the river I've been running ev'r since
It's been a long time, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will."

"A Change Is Gonna Come" was written by Sam Cooke, conducted and arranged by René Hall, and produced by Hugo & Luigi. It first appeared on Sam Cooke's 1964 album "Ain't That Good News."
3. "It's been too hard living, but I'm afraid to die / 'Cause I don't know what's up there, beyond the" what?

Answer: sky

The Library of Congress selected "A Change Is Gonna Come" for preservation in 2007 because of what the National Recording Registry determined to be its cultural, historical, and aesthetic importance. Sam Cooke supplied lead vocals on the song. For the recording session, backing vocals were supplied by SR Crain, Paul Foster, Jimmie Outler, Richard Gibbs, and JJ Farley.
4. "I go to the movie and I go downtown / Somebody keep tellin' me don't" what?

Answer: hang around

According to Rolling Stone magazine, these lines are an allusion to an event in Sam Cooke's own life. While on tour in October of 1963, Sam Cooke was "arrested in Shreveport, Louisiana, for disturbing the peace" after he and his entourage "tried to register at a white motel - an incident reflected in the song's third verse." This incident was one of the inspirations for the song, which speaks of a time when things will finally change with regard to the treatment of African-Americans:

"It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will."
5. "Then I go to my brother / And I say brother help me please / But he winds up knockin' me / Back down on my" what?

Answer: knees

Here the singer pleads for help in the face of discrimination, but ends up only being knocked down by the establishment.

William Hinshaw on French horn lends a sense of melancholy to the song, while Emil Radocchia carries the bridge on timpani. The strings (viola, violin, and cello) complement the second verse.
6. "There have been times that I thought I couldn't last for long / But now I think I'm able to" what?

Answer: carry on

According to Rolling Stone magazine, "Cooke's mourning for his 18-month-old son, Vincent, who drowned that June, resonates in" this verse.

This song was ranked third in Pitchfork Media's "200 Greatest Songs of the 60s." list. Although it didn't hit the top 10 on the U.S. Billboard Hot 100, it did peak at number 9 on the Billboard R&B single chart.
7. Mere days after Sam Cooke's death, "A Change Is Gonna Come" was released as the B-side of what hit single?

Answer: Shake

Sam Cooke was shot to death in Los Angeles, California on December 11, 1964. A slightly edited version of "A Change Is Gonna Come" was released as a single on December 22, 1964. On the B-Side was "Shake," which became a posthumous top 10 hit on the U.S. Billboard Hot 100.

While "A Change Is Gonna Come" didn't reach the top ten (it peaked at 31 on the Hot 100), the song would, in the words of Rolling Stone magazine, become both Sam Cooke's "farewell address and an anthem of the civil rights movement."
8. Sam Cooke performed this song only once on television. On which television show did he perform it?

Answer: The Tonight Show Starring Johnny Carson

Cooke's first live performance of the song occurred on February 7, 1964 on "The Tonight Show Starring Johnny Carson." Unfortunately, NBC did not save the tape of the performance, which was accompanied by a full string section, and Cooke did not perform the song again live in his lifetime.
9. What New Orleans R&B band covered this song on their 1989 studio album "Yellow Moon"?

Answer: The Neville Brothers

Art Neville played keyboards for the song, while Charles Neville supplied saxophone and flute. Aaron Neville also played keyboards, while Cyril Neville supplied percussion. All of the brothers sang on the track, with Aaron Neville taking the lead. The album also included "Healing Chant," which won a Grammy Award for best pop instrumental performance.
10. What U.S. president alluded to this song after winning the election, telling his supporters in Chicago, "It's been a long time coming, but tonight, change has come to America"?

Answer: Barack Obama

A version of the song was also recorded for "We Are One," Obama's January 18, 2009 inaugural celebration at the Lincoln Memorial. That version was sung by Jon Bon Jovi and Bettye LaVette. The song was also featured at the 2020 Democratic National Convention with a performance by Jennifer Hudson.

Other musicians to cover the song include Otis Redding, The Supremes, Aretha Franklin, and Three Dog Night, to name but a few.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Rolling Stone's 2021 List of the Greats Songs of All Time:

Rolling Stone revamped its "500 Greatest Songs of All Time List" in 2021. This quiz list covers the new top 41. You can also see my quiz list covering the first 57 songs on the old, 2004 list.

  1. Song by Song: "Respect" Average
  2. Song by Song: "Fight the Power" Average
  3. Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Average
  4. Dylan Song by Song: "Like a Rolling Stone" Average
  5. Song by Song: "Smells Like Teen Spirit" Average
  6. Song by Song: "What's Going On" Average
  7. Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Average
  8. Song by Song: "Get Ur Freak On" Easier
  9. Song by Song: "Dreams" Easier
  10. Song by Song: "Hey Ya!" Easier
  11. Song by Song: "God Only Knows" Average
  12. Song by Song: "Superstition" Easier

Also part of quiz lists:
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us