FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Song by Song Strawberry Fields Forever
Quiz about Song by Song Strawberry Fields Forever

Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Quiz


This quiz takes a look at the Beatles' song Rolling Stone magazine ranked #7 in its 2021 updated list of the "500 Greatest Songs of All Time."

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Beatles, The
  8. »
  9. Songs by The Beatles

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
407,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
379
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 74 (4/10), Guest 67 (6/10), Guest 172 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. John Lennon based this song on his memories of playing in the garden of Strawberry Field. What was Strawberry Field? Hint

A public park
A children's home
A private farm
A school

2. What Indian harp-like instrument is featured on "Strawberry Fields Forever"? Hint

Clave
Shehnai
Pakahwaj
Swarmandal

3. "Strawberry Fields Forever" was originally intended for inclusion on what 1967 Beatles album? Hint

Abbey Road
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Wheels of Fire
Exile on Main Street

4. What Latin American percussion instrument did Neil Aspinall play on "Strawberry Fields Forever"? Hint

sitar
giro
vihuela
tabla

5. "Living is easy with" what? Hint

eyes closed
no plans
hands free
big dreams

6. "No one I think is in my" what? Hint

head
tree
heart
house

7. "Nothing is ____ / And nothing to get hung about." What word is missing from these lyrics? Hint

real
wrong
true
right

8. What British electronic duo brought a cover of "Strawberry Fields Forever" to number three on the UK singles chart in 1990? Hint

Candy Flip
Jan and Dean
AC/DC
The Black Keys

9. What electro-mechanical instrument developed in Birmingham did Paul McCartney play on this song? Hint

Tack piano
Electronic drum
Hammond organ
Mellotron

10. Who recorded a cover of "Strawberry Fields Forever" for his 1976 album "Faithful"? Hint

George Michael
David Bowie
Bob Dylan
Todd Rundgren


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 20 2023 : Guest 74: 4/10
Sep 06 2023 : Guest 67: 6/10
Sep 03 2023 : Guest 172: 5/10
Aug 28 2023 : Guest 165: 4/10
Aug 18 2023 : JMKnight74: 9/10
Aug 17 2023 : Guest 129: 1/10
Aug 06 2023 : Guest 172: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John Lennon based this song on his memories of playing in the garden of Strawberry Field. What was Strawberry Field?

Answer: A children's home

Strawberry Field, owned by the Salvation Army and located in the Woolton suburb of Liverpool, was a children's home between 1936 and 2005. John Lennon grew up nearby the children's home and played on the grounds during his childhood. In 2019, the property was opened to public visitors and sported a shop, cafe, and special education training center. Lennon co-wrote the song with Paul McCartney.
2. What Indian harp-like instrument is featured on "Strawberry Fields Forever"?

Answer: Swarmandal

Also known as a sumeandal, the swarmandal is a plucked box zither instrument frequently used in Northern India in concerts. This Indian harp takes its name from from the words mandala (meaning circle) and svara (meaning notes). The instrument was played by George Harrison.
3. "Strawberry Fields Forever" was originally intended for inclusion on what 1967 Beatles album?

Answer: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

The group, however, was pressured by its management to release the song as a single instead. It was released on February 13, 1967, months before the "Sgt. Pepper's" album. The song was produced by George Martin and is said to belong to the psychedelic and progressive rock/pop genres.
4. What Latin American percussion instrument did Neil Aspinall play on "Strawberry Fields Forever"?

Answer: giro

Aspinall was an old school friend of McCartney and Harrison and also a music industry executive. The giro, which is used commonly in Cuba and Puerto Rico, is made up of an open hollow gourd with parallel notches cut into one side. A stick is then rubbed along the notches to make sound.
5. "Living is easy with" what?

Answer: eyes closed

"Living is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see..."

The song peaked at number one on the Australian Top 40, the Belgian Singles Chart, the Dutch Top 40, and the Norwegian Singles Chart. In the UK, it peaked at number two on the Record Retailer Chart.
6. "No one I think is in my" what?

Answer: tree

"No one I think is in my tree
I mean it must be high or low
That is you can't, you know, tune in
But it's all right
That is I think it's not too bad."

John Lennon sang vocals on this song while McCartney played bass guitar, piano, and bongos. George Harrison played slide guitar. Mal Evans, a roadie and personal assistant of the Beatles, played tambourine on the song.
7. "Nothing is ____ / And nothing to get hung about." What word is missing from these lyrics?

Answer: real

"Let me take you down
'Cause I'm going to Strawberry Fields
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry Fields forever."

Peter Gabriel recorded a cover of this song for a musical documentary. Los Fabulosos Cadillacs did a ska/reggae version of the song featuring Debbie Harry.
8. What British electronic duo brought a cover of "Strawberry Fields Forever" to number three on the UK singles chart in 1990?

Answer: Candy Flip

Candy Flip, from Stoke-on-Trent, were an indie dance music group that were part of the early 1990s Madchester scene. Their cover of "Strawberry Fields Forever" peaked at number three on the UK Singles Chart and at number seven in Ireland. It was released on Candy Flip's album "Madstock" with "Can You Feel the Love" on the B-side.
9. What electro-mechanical instrument developed in Birmingham did Paul McCartney play on this song?

Answer: Mellotron

"Strawberry Fields" made use of numerous instruments, including a cello and trumpet arrangement by producer George Martin. The song employed maracas, tambourine, timpani, slide guitar, bongos, piano, bass guitar, and tack piano as well. Paul McCartney played the Mellotron in the take 7 portion of the recording.

The Mellotron was first developed in Birmingham in 1963. The instrument uses keys to push a magnetic tape against a a tape transport and pull it across a playback head. The instrument ceased to be produced in 1986, the last model being the M400 introduced in 1970, but in 2007, an M4000 was produced due to a resurgence in popularity of the instrument in the 1990s.
10. Who recorded a cover of "Strawberry Fields Forever" for his 1976 album "Faithful"?

Answer: Todd Rundgren

"Faithful" was Rundgren's seventh album and contained the singles "Good Vibrations" and "Love of the Common Man." The album reached number 54 on the Billboard Pop Albums chart. Ben Harper also did a cover of the song which was used in the film "I Am Sam" in 2001.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The Beatles Song by Song:

Quizzes on individual Beatles songs in my song by song series.

  1. Song by Song: "In My Life" Easier
  2. Song by Song: "Imagine" Easier
  3. Song by Song: "Yesterday" Average
  4. Song by Song: "I Want to Hold Your Hand" Average
  5. Song by Song: "Here, There and Everywhere" Easier
  6. Song by Song: Help! Easier
  7. Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Average
  8. Song by Song: "A Day in the Life" Easier

Also part of quiz list
9/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us