Quiz about Song by Song God Only Knows
Quiz about Song by Song God Only Knows

Song by Song: "God Only Knows" Quiz


Rounding out the top 25 on Rolling Stone magazine's 2004 "Greatest Songs of All Time" list is the Beach Boys with "God Only Knows." Dig deeper into this Top 40 hit.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Beach Boys

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,634
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
284
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 82 (9/10), Guest 73 (7/10), Guest 71 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In this Beach Boys song, God only knows what? Hint

How I'd live without you
What I'd be without you
Why the caged bird sings
When we'll be together

2. "God Only Knows" was released as the B-side to a single that asks what question? Hint

Do You Wanna Dance?
Should I Stay or Should I Go?
Have I Told You Lately That I Love You?
Wouldn't It Be Nice?

3. What English-American writer of jingles co-wrote this song with Brian Wilson? Hint

Tony Asher
Paul Simon
Leonard Cohen
John Lennon

4. Which 1966 Beach Boys studio album featured "God Only Knows"? Hint

Surf's Up
Introspective
Please
Pet Sounds

5. What Beatles' member called this song "very emotional" and "always a bit of a choker with me"? Hint

Jimmy Page
Eric Burdon
Paul McCartney
Tommy Moore

6. What brother of Brian Wilson sang lead vocals on this song? Hint

Dennis
Bruce
Carl
Mike

7. Which of the following instruments was NOT included on "God Only Knows"? Hint

Sleigh bell
French horn
Upright bass
Electric organ

8. What was used to contribute to the "clip-clop" sound of the percussion on "God Only Knows"? Hint

Orange juice bottles
A pair of flip flops
The cover of a hardback book
A pair of wooden spoons

9. What American singer and songwriter, born in Houston, Texas, performed a live version of "God Only Knows" during Brian Wilson's Kennedy Center Honor tribute in 2007? Hint

Adele
Bob Dylan
Lyle Lovett
Sturgill Simpson

10. "If you should ever ____ / Though life would still go on, believe me / The world could show nothing to me." What words are missing from these lyrics? Hint

grieve me
intrigue me
deceive me
leave me


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In this Beach Boys song, God only knows what?

Answer: What I'd be without you

The ending verse of each stanza, and the chorus of the song, is "God only knows what I'd be without you." The song is typically classified as belonging to the baroque pop genre. Baroque combines elements of classical music with rock. The harpsichord is a prominently used instrument in this genre. Larry Knechtel played harpsichord for "God Only Knows."
2. "God Only Knows" was released as the B-side to a single that asks what question?

Answer: Wouldn't It Be Nice?

"Have I Told You Lately That I Love You?" is a Van Morrison song while "Should I Stay or Should I Go?" is from the Clash. "Do You Wanna Dance?" was covered by the Beach Boys and released as a single in 1965. But it was the single "Wouldn't It Be Nice" to which "God Only Know" was the B-Side.

While "Wouldn't It Be Nice" reached number eight on the Hot Billboard 100, "God Only Knows" peaked at only number 39, having spent eight weeks on the charts.
3. What English-American writer of jingles co-wrote this song with Brian Wilson?

Answer: Tony Asher

Written by Brian Wilson and Tony Asher, the song was produced by Wilson and released in May of 1966 by Capitol Records. Tony Asher co-wrote eight songs for the Beach Boys, including this one, "Caroline, No," and "Wouldn't It Be Nice."
4. Which 1966 Beach Boys studio album featured "God Only Knows"?

Answer: Pet Sounds

"Pet Sounds" was the eleventh studio album of the Beach Boys. It hit number two on the UK albums chart and number ten on the U.S. Billboard Top LPs chart. Their album "Surf's Up" was not released until 1971. The other two albums are titles by the Pet Shop Boys.
5. What Beatles' member called this song "very emotional" and "always a bit of a choker with me"?

Answer: Paul McCartney

This quote comes from Rolling Stone magazine. The magazine reported that Lennon and McCartney's "Here, There and Everywhere" was influenced by the song "God Only Knows." Charles Granata, in the book "Wouldn't It Be Nice," quotes McCartney as saying "God Only Knows" was the "greatest song ever written."
6. What brother of Brian Wilson sang lead vocals on this song?

Answer: Carl

Rolling Stone magazine writes that Carl Wilson's vocals are "note-perfect." Bruce Johnson and Brian Wilson provide backing vocals for the song. Dennis Wilson, the middle Wilson brother, played drums and did backup vocals for the group, but his contributions to "Pet Sounds" were limited.
7. Which of the following instruments was NOT included on "God Only Knows"?

Answer: Electric organ

The song employed approximately twenty musicians, many of them session musicians known in the industry as "The Wrecking Crew." Alan Robinson was on French horn while Hal Blaine contributed drums and sleigh bell. Lyle Ritz played the upright bass. The song also included flutes, clarinets, strings, accordion, guitar, and harpsichord.
8. What was used to contribute to the "clip-clop" sound of the percussion on "God Only Knows"?

Answer: Orange juice bottles

In the liner notes to this album, David Leaf writes that the song "was done with a strip of masking tape over the strings of my piano. This gave the piano plucking sound. I also used the bottoms of two plastic orange juice containers for our percussion. This track was holy."
9. What American singer and songwriter, born in Houston, Texas, performed a live version of "God Only Knows" during Brian Wilson's Kennedy Center Honor tribute in 2007?

Answer: Lyle Lovett

The original Beach Boys version of "God Only Knows" peaked at number six on the Canada RPM Top Single chart. On the Ireland IRMA, it also reached number six.

A cover version of "God Only Knows," featuring the "Impossible Orchestra," was simulcast on TV and radio channels to commemorate the launch of BBC Music in 2014. That version peaked at number 20 on the UK Singles (OCC) chart.
10. "If you should ever ____ / Though life would still go on, believe me / The world could show nothing to me." What words are missing from these lyrics?

Answer: leave me

"If you should ever leave me
Though life would still go on, believe me,
The world could show nothing to me.
So what good would living do me?
God only knows what I'd be without you."

American rock band The Vogues did a cover of "God Only Knows" that peaked at number 21 on the U.S. Billboard Adult Contemporary chart. The song has also been covered by artists as diverse as Neil Diamond, David Bowie, Olivia Newton-John, and Taylor Swift.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 82: 9/10
Feb 03 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 71: 9/10
Jan 21 2023 : MissHollyB: 6/10
Jan 21 2023 : Guest 98: 1/10
Jan 16 2023 : Elenafenner: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 173: 3/10
Jan 10 2023 : comark2000: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 209: 7/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Rolling Stone's 2021 List of the Greats Songs of All Time:

Rolling Stone revamped its "500 Greatest Songs of All Time List" in 2021. This quiz list covers the new top 41. You can also see my quiz list covering the first 57 songs on the old, 2004 list.

  1. Song by Song: "Respect" Average
  2. Song by Song: "Fight the Power" Average
  3. Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Average
  4. Dylan Song by Song: "Like a Rolling Stone" Average
  5. Song by Song: "Smells Like Teen Spirit" Average
  6. Song by Song: "What's Going On" Average
  7. Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Average
  8. Song by Song: "Get Ur Freak On" Easier
  9. Song by Song: "Dreams" Easier
  10. Song by Song: "Hey Ya!" Easier
  11. Song by Song: "God Only Knows" Average
  12. Song by Song: "Superstition" Easier

Also part of quiz list
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us