FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Drug Abuse Quizzes, Trivia and Puzzles
Drug Abuse Quizzes, Trivia

Drug Abuse Trivia

Drug Abuse Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues

Fun Trivia
Factual quizzes about drug abuse can be located here. There will be no quizzes which advocate the abuse of drugs or promote taking drugs for pleasure, but if you want to learn more about the effects of misusing them, you should find something of interest here.
8 Drug Abuse quizzes and 85 Drug Abuse trivia questions.
1.
  Opiate Abuse and Addiction   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As a pharmacist, I was surprised to find so few quizzes on addiction and drug abuse. Opiate analgesics are the most common prescription drugs of abuse. Note:When I have used the brand name for a drug, the generic name is in parentheses.
Average, 10 Qns, bethsch, Dec 13 23
Average
bethsch
Dec 13 23
6226 plays
2.
  Hallucinogen Persisting Perception Disorder   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) is defined as "a temporary recurrence of disturbances in perception" due to a previous intoxication with hallucinogens. Take this quiz to find out more about this relatively unknown disorder.
Average, 10 Qns, guitargoddess, Jun 06 07
Average
guitargoddess gold member
1660 plays
3.
  Treatment Options for Addiction (U.S. Focus)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Those seeking treatment for drug addiction may choose from a number of options designed specifically to meet their needs. This quiz covers a few topics concerning those options and is focused on options available in the U.S.A.
Average, 10 Qns, bethsch, Aug 10 23
Average
bethsch
Aug 10 23
1892 plays
4.
  Commonly Abused Drugs    
Multiple Choice
 15 Qns
Drug abuse is a big problem among teens and young adults. This quiz is to educate people about drugs that are commonly abused, including what drugs come from, their scientific names, what they do to the body and how.
Average, 15 Qns, catlover0131, Feb 20 22
Average
catlover0131
Feb 20 22
868 plays
5.
  LSD   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
LSD is a dangerous chemical that is highly illegal. This powerful substance, amazingly, was discovered by complete accident. My quiz asks about the history of LSD, from its serendipitous find to its current status.
Average, 10 Qns, star_gazer, Feb 04 21
Average
star_gazer
Feb 04 21
780 plays
6.
  Alcohol & Alcoholism    
Multiple Choice
 10 Qns
The physiological, psychological, social and economic effects of alcohol abuse can be devastating. How much do you know about it?
Tough, 10 Qns, MrSheen, Apr 22 20
Tough
MrSheen
Apr 22 20
1423 plays
7.
  Inhalants: Drugs in your Home    
Multiple Choice
 10 Qns
You'll be amazed at the everyday household items that can be used as drugs.
Average, 10 Qns, shorstuf285, Nov 17 23
Average
shorstuf285
Nov 17 23
1338 plays
8.
  Substance Abuse 101    
Multiple Choice
 10 Qns
A general knowledge quiz about substances abused by some people.
Difficult, 10 Qns, PapaG, Sep 09 12
Difficult
PapaG
6181 plays
trivia question Quick Question
Heating alcohol containing liquid to steam, then cooling and condensing it to make it higher in alcohol content is termed:

From Quiz "Substance Abuse 101"





Drug Abuse Trivia Questions

1. What kind of drug is alcohol?

From Quiz
Commonly Abused Drugs

Answer: Depressant

Alcohol is a depressant; it messes with gamma-Aminobutyric acid (GABA) and Glutamate neurotransmitter pathways. In both cases it causes less excitement of the cell, thus giving it its classification. It affects areas of the brain that are responsible for memory formation, decision making and impulse control.

2. What does LSD stand for?

From Quiz LSD

Answer: Lysergic acid diethylamide

LSD was initially synthesized in 1938 from ergotamine, a chemical derived by Arthur Stoll from ergot; ergot is a grain fungus that often grows on rye. LSD is measured in millionths of a gram, or micrograms. A typical dose is between 100 and 500 micrograms.

3. When we drink alcohol, what, specifically, are we usually drinking?

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Ethyl alcohol

Also known as ethanol, ethyl alcohol (C2H5OH) is the psychoactive drug present in all alcoholic drinks. Methyl alcohol (CH3OH), or methanol, is used as a fuel and as an antifreeze (amongst other things). It's highly toxic, with the potential to cause blindness and death.

4. What is a disturbing fact about inhalants?

From Quiz Inhalants: Drugs in your Home

Answer: More younger children abuse inhalants than older children

Inhalants are legal, inexpensive and easy to get by anyone school age or older.

5. A substance invented by the Bayer Company in Germany in the late 1800's and thought to be a cure for morphine addiction.

From Quiz Substance Abuse 101

Answer: heroin

The scientists who invented it and used it said it made them feel heroic, thus, the name heroin.

6. What is the active chemical in marijuana?

From Quiz Commonly Abused Drugs

Answer: Tetrahydrocannabinol

Tetrahydrocannabinol, also known as THC, mimics anandamides. Anandamines stop the inhibition of dopamine. This process causes movement to slow down, calmness and a "high" sensation.

7. Who accidentally discovered LSD?

From Quiz LSD

Answer: Albert Hoffman

A young Swiss chemist named Albert Hoffman first synthesized LSD on November 16, 1938. It was put into storage; then, five years later, Hoffman decided to rework with it. This time, in 1943, he accidentally got a tiny amount of the chemical on his own skin. The first LSD "trip" took place and Hoffman thought that he had lost his mind. Once the effects of the drug had worn off, Hoffman realized that he had made an amazing discovery. A few days later, Hoffman intentionally dosed himself with a large amount of the drug. After taking LSD, Hoffman began to feel the powerful sensory effects of the drug. Although at first he was quite frightened; once home, Hoffman was able to relax; and, he even began to like the strangeness that he experienced: "... little by little I could begin to enjoy the unprecedented colors and plays of shapes that persisted behind my closed eyes. Kaleidoscopic, fantastic images surged in on me, alternating, variegated, opening and then closing themselves in circles and spirals, exploding in colored fountains, rearranging and hybridizing themselves in constant flux ..."

8. A major disease that can result from chronic alcohol abuse is cirrhosis of the liver. What exactly is cirrhosis?

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Scarring of the liver and consequent destruction of normal liver morphology

Scarring occurs as a result of fibrosis. The destruction of the liver's normal architecture (and subsequent loss of liver cells) prevents the liver from functioning normally, leading to serious consequences: only 30% of patients with cirrhosis will survive 5 years after diagnosis and the prognosis is even worse if the cause is alcohol and the patient continues to drink.

9. Heart failure and death can occur within minutes after several repeated inhalations of various substances. What is this syndrome known as?

From Quiz Inhalants: Drugs in your Home

Answer: Sudden Sniffing Death

Sudden Sniffing Death can happen to anyone, including first time users of drug inhalants.

10. This term actually means to induce sleep, but the public often interprets it, wrongly, to mean any legal drug sometimes used illegally.

From Quiz Substance Abuse 101

Answer: narcotic

11. What is heroin derived from?

From Quiz Commonly Abused Drugs

Answer: Opium

Many painkiller drugs are derived from opium, such as morphine and codeine. Heroin specifically binds with opiate receptors to overstimulate the cell with the neurotransmitter known as dopamine.

12. In what country was LSD discovered?

From Quiz LSD

Answer: Switzerland

LSD was discovered in Sandoz (now Novartis) research laboratories in Basel, Switzerland. In 1965, Sandoz ceased production of LSD due to protests and controversy.

13. A group of enzymes in the liver that break down alcohol are called ...

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Alcohol dehydrogenases

This breakdown process makes it possible for humans to consume alcoholic beverages.

14. What do LSD, peyote, PCP, and Psilocybin have in common?

From Quiz Commonly Abused Drugs

Answer: They are hallucinogens

LSD, peyote, PCP, and psilocybin are all hallucinogens. Peyote comes from a small spineless cactus. Psilocybin comes from a kind of mushroom. PCP is a man-made chemical. LSD comes from ergot fungi. All hallucinogens affect people differently, even the same person using the same drug may have varied experiences.

15. What type of a drug is LSD?

From Quiz LSD

Answer: Hallucinogen

Hallucinogens change the perception, emotion, and consciousness of the person using them. They amplify well known states of mind; and, they cause qualitatively different experiences of ordinary consciousness. More than often a hallucinogenic state can be compared to being in a dream or a trance. The most potent known hallucinogen is LSD.

16. One of the most severe psychological side effects of alcoholism is caused by a lack of thiamine (vitamin B1) in the brain. What is it called?

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Korsakoff's psychosis

Korsakoff's psychosis (also called amnesic-confabulatory syndrome) was named after Sergei Korsakoff, a neuropsychiatrist. B1 deficiency leads to nerve damage, resulting in symptoms such as amnesia, apathy and confabulation (the replacement of a gap in a person's memory (often due to blackouts) by a falsification that they believe to be true).

17. What are some of the warning signs of huffing or inhalant abuse?

From Quiz Inhalants: Drugs in your Home

Answer: Red runny nose, loss of appetite, depression

Other warning signs include a drunk or dazed appearance, slurred speech, nausea or loss of appetite and anxiety.

18. Many commonly prescribed pain pills are actually a combination of an opiate and Tylenol(acetaminophen). Abusing any medication containing acetaminophen can be particularly damaging to which part of the body?

From Quiz Opiate Abuse and Addiction

Answer: The liver

Exceeding the recommended dose of acetaminophen can cause serious liver damage. Some addicts also abuse alcohol and this can increase the likelihood of damage to the liver. One can avoid such pitfalls by simply staying within the dosage guidelines on the prescription bottle.

19. Wine is made by this process:

From Quiz Substance Abuse 101

Answer: fermentation

This is a natural process.

20. Heating alcohol containing liquid to steam, then cooling and condensing it to make it higher in alcohol content is termed:

From Quiz Substance Abuse 101

Answer: distillation

This is where the word 'still' comes from.

21. 'Whippets' is a common name used for the abuse of which commonly available gas?

From Quiz Inhalants: Drugs in your Home

Answer: Nitrous oxide

The spelling varies, but originates from the small metal containers containing nitrous oxide, or laughing gas, in whipped cream canisters. The gas can also be inhaled from balloons.

22. While not known for certain, it is believed that HPPD may be caused by damage to which area of the brain?

From Quiz Hallucinogen Persisting Perception Disorder

Answer: occipital lobe

Drugs such as ecstasy trigger the release of neurotransmitters like dopamine and serotonin, creating an excess in the brain which can damage nerve endings in different areas of the brain. Research has been performed on animals and evidence suggests that the repeated use of psychotropic drugs can 'kill' neurons in different areas of the brain. The occipital lobe of the human brain is the primary visual processing section of the brain. Thus, if it suffers enough damage, it will hinder the individual's ability to properly process visual perceptions.

23. This drug is still used as a localized, external anaesthetic.

From Quiz Substance Abuse 101

Answer: cocaine

Cocaine was first used for this purpose.

24. What was the origin of "Bicycle Day"?

From Quiz LSD

Answer: Albert Hoffman felt the effects of LSD while on a bicycle

After knowingly dosing himself with LSD, and still very unsure about the drug, Albert Hoffman rode his bicycle home due to war time restrictions. As he pedaled, the full experience of the drug's effects became evident, and Hoffman was terrified. He didn't calm down until he arrived home and called his doctor for help. Amongst some people, "Bicycle Day" is observed each year.

25. Alcohol withdrawal can result in "The DTs". What does DT mean?

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Delirium tremens

Symptoms most commonly occur within 72 hours after the last drink and include body tremors, mental status changes, nausea, vomiting, anxiety and seizures.

26. Why are inhalants often referred to as "gateway drugs"?

From Quiz Inhalants: Drugs in your Home

Answer: They often lead to abuse of other drugs

Since inhalants are highly addictive, many kids who abuse inhalants go on to abuse other drugs in search of a "better high" with illegal drugs or alcohol.

27. What is a common health risk for injecting drugs?

From Quiz Commonly Abused Drugs

Answer: Infection

By injecting drugs with needles, abusers are increasing the chance of being infected with serious diseases like HIV and hepatitis.

28. "Antabuse" is a common medication in the treatment of alcoholism. What is its other name?

From Quiz Alcohol & Alcoholism

Answer: Disulfiram

Disulfiram prevents the elimination of acetaldehyde (the cause of many hangover symptoms from alcohol use). This leads to severe discomfort when alcohol is ingested and hopefully discourages an alcoholic from drinking in significant amounts while they take the medicine.

This is category 11853
Last Updated Jun 22 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.