FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Alcohol  Alcoholism
Quiz about Alcohol  Alcoholism

Alcohol & Alcoholism Trivia Quiz


The physiological, psychological, social and economic effects of alcohol abuse can be devastating. How much do you know about it?

A multiple-choice quiz by MrSheen. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Drug Abuse

Author
MrSheen
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,073
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1373
Last 3 plays: Kimmykendraa (6/10), Guest 107 (7/10), krajack99 (8/10).
- -
Question 1
1. When we drink alcohol, what, specifically, are we usually drinking? Hint


Question 2
2. A major disease that can result from chronic alcohol abuse is cirrhosis of the liver. What exactly is cirrhosis? Hint


Question 3
3. A group of enzymes in the liver that break down alcohol are called ... Hint


Question 4
4. One of the most severe psychological side effects of alcoholism is caused by a lack of thiamine (vitamin B1) in the brain. What is it called? Hint


Question 5
5. Alcohol withdrawal is potentially fatal.


Question 6
6. The symptoms of alcohol withdrawal vary greatly between individuals and treatment regimens are consequently varied, using a variety of pharmaceutical interventions. Which one of these would NOT be potentially administered in the treatment of alcohol withdrawal? Hint


Question 7
7. Alcohol withdrawal can result in "The DTs". What does DT mean?

Answer: (Two Words - Latin)
Question 8
8. "Antabuse" is a common medication in the treatment of alcoholism. What is its other name? Hint


Question 9
9. If a medic suspects alcohol abuse in an individual, they may request a liver function test involving a specific enzyme. Which one? Hint


Question 10
10. Alcohol produces a lot of its effects by acting (and not acting) upon a specific receptor in the CNS (central nervous system). Which one? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 23 2023 : Kimmykendraa: 6/10
Sep 14 2023 : Guest 107: 7/10
Sep 13 2023 : krajack99: 8/10
Sep 04 2023 : Guest 71: 8/10
Aug 25 2023 : Winegirl718: 4/10
Aug 05 2023 : Guest 73: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When we drink alcohol, what, specifically, are we usually drinking?

Answer: Ethyl alcohol

Also known as ethanol, ethyl alcohol (C2H5OH) is the psychoactive drug present in all alcoholic drinks. Methyl alcohol (CH3OH), or methanol, is used as a fuel and as an antifreeze (amongst other things). It's highly toxic, with the potential to cause blindness and death.
2. A major disease that can result from chronic alcohol abuse is cirrhosis of the liver. What exactly is cirrhosis?

Answer: Scarring of the liver and consequent destruction of normal liver morphology

Scarring occurs as a result of fibrosis. The destruction of the liver's normal architecture (and subsequent loss of liver cells) prevents the liver from functioning normally, leading to serious consequences: only 30% of patients with cirrhosis will survive 5 years after diagnosis and the prognosis is even worse if the cause is alcohol and the patient continues to drink.
3. A group of enzymes in the liver that break down alcohol are called ...

Answer: Alcohol dehydrogenases

This breakdown process makes it possible for humans to consume alcoholic beverages.
4. One of the most severe psychological side effects of alcoholism is caused by a lack of thiamine (vitamin B1) in the brain. What is it called?

Answer: Korsakoff's psychosis

Korsakoff's psychosis (also called amnesic-confabulatory syndrome) was named after Sergei Korsakoff, a neuropsychiatrist. B1 deficiency leads to nerve damage, resulting in symptoms such as amnesia, apathy and confabulation (the replacement of a gap in a person's memory (often due to blackouts) by a falsification that they believe to be true).
5. Alcohol withdrawal is potentially fatal.

Answer: True

Alcohol withdrawal ranges from a mild and uncomfortable disorder to a serious, life-threatening condition. Most people who go through alcohol withdrawal make a full recovery, but a small percentage of cases end in death.
6. The symptoms of alcohol withdrawal vary greatly between individuals and treatment regimens are consequently varied, using a variety of pharmaceutical interventions. Which one of these would NOT be potentially administered in the treatment of alcohol withdrawal?

Answer: Anthelmintics

Benzodiazepines are anxiolytic (anti-anxiety) drugs used to relieve withdrawal symptoms, help prevent progression to delirium tremens and reduce the risk of seizures. Beta-blockers are sometimes used in combination with benzodiazepines and slow heart rate and reduce tremors. Multivitamins are often administered to help prevent complications due to nutritional deficiencies - thiamine and folic acid are especially important. Anthelmintics are used in the treatment of parasitic worms.
7. Alcohol withdrawal can result in "The DTs". What does DT mean?

Answer: Delirium tremens

Symptoms most commonly occur within 72 hours after the last drink and include body tremors, mental status changes, nausea, vomiting, anxiety and seizures.
8. "Antabuse" is a common medication in the treatment of alcoholism. What is its other name?

Answer: Disulfiram

Disulfiram prevents the elimination of acetaldehyde (the cause of many hangover symptoms from alcohol use). This leads to severe discomfort when alcohol is ingested and hopefully discourages an alcoholic from drinking in significant amounts while they take the medicine.
9. If a medic suspects alcohol abuse in an individual, they may request a liver function test involving a specific enzyme. Which one?

Answer: Gamma-glutamyl transferase

Gamma-glutamyl transferase (GGT or "gamma GT") is an enzyme that occurs in liver cells and is involved in the breakdown and clearance of alcohol from the body. A high level of this enzyme is particularly associated with heavy alcohol consumption.
10. Alcohol produces a lot of its effects by acting (and not acting) upon a specific receptor in the CNS (central nervous system). Which one?

Answer: GABA receptor

Alcohol is a depressant because it stimulates the GABA (gamma-aminobutyric acid) receptor, thus depressing the CNS. With chronic consumption of alcohol, the receptors are desensitized and reduced in number, leading to tolerance and dependence. When alcohol is then withdrawn under these circumstances there is a surge in synapse firing, causing many physical and mental problems.
Source: Author MrSheen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us