FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 San Antonio Spurs Quizzes, Trivia and Puzzles
 San Antonio Spurs Quizzes, Trivia

San Antonio Spurs Trivia

San Antonio Spurs Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Teams

Fun Trivia
Dallas Chaparrals 1967-73 (as Texas Chaparrals in 70-71)
San Antonio Spurs 1973-

8 quizzes and 80 trivia questions.
1.
  2014 NBA Champions: San Antonio Spurs   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2014 San Antonio Spurs basketball team was an international collection of players who conquered the NBA. See what you know about this unusual team.
Easier, 10 Qns, pannkuk, Jul 02 14
Easier
pannkuk
313 plays
2.
  The 2006-07 Spurs Roster    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about the players for the 2006-07 San Antonio Spurs.
Average, 10 Qns, davidsietsma, Jul 19 07
Average
davidsietsma
1101 plays
3.
  Spurs Championships    
Multiple Choice
 10 Qns
The Spurs won their first championship back in 1999. This quiz will cover the rosters and championship runs of the 1999 and 2003 Spurs teams.
Average, 10 Qns, jasonbeth, Oct 29 06
Average
jasonbeth
1387 plays
4.
  Your San Antonio Spurs!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz for the real fans of the Spurs! Test your knowledge of Spurs history, players, and facts.
Tough, 10 Qns, jrspurs, Nov 01 07
Tough
jrspurs
741 plays
5.
  San Antonio Spurs    
Multiple Choice
 10 Qns
Various facts about the NBA basketball team, the San Antonio Spurs.
Average, 10 Qns, Ratcheth22, May 09 09
Average
Ratcheth22
450 plays
6.
  San Antonio Spurs History    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions on the players, their accomplishments, and general knowledge in Spurs Franchise history.
Average, 10 Qns, jr1715, Jul 17 04
Average
jr1715
932 plays
7.
  Spurs Fun Facts 2004    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you know everything about the 2004 Spurs players? Take this quiz to find out and learn some little known facts.
Tough, 10 Qns, sdf0922, Jun 05 04
Tough
sdf0922
987 plays
8.
  Spurs    
Multiple Choice
 10 Qns
San Antonio Spurs Trivia
Tough, 10 Qns, jaffies, Aug 13 06
Tough
jaffies
1573 plays
trivia question Quick Question
Which member of the 1999 Spurs Championship team was the first player in NBA history to return to the game after a kidney transplant?

From Quiz "Spurs Championships"





San Antonio Spurs Trivia Questions

1. Who did the Spurs defeat to win the 2014 NBA title?

From Quiz
2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Miami Heat

2014 was the fourth year in a row for the Heat to be in the finals. Led by Lebron James, they were attempting to win for the third straight year. The Spurs had other plans as they beat Miami in five games and earned redemption after losing to the Heat in the 2013 finals.

2. In what year was Tim Duncan drafted?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: 1997

Tim Duncan was born on April 25, 1976. He was the first pick in the 1997 NBA draft. He has also won several awards, such as NBA MVP (2002, 2003) and the Rookie of the Year award in 1998.

3. Which former Spurs player finished his career with an average of 26.2 points per game?

From Quiz San Antonio Spurs History

Answer: George Gervin

The "Iceman" scored 23,602 points for the Spurs, and broke or tied over 40 franchise records. Gervin played in 12 consecutive All-Star games.

4. Who was the Championship MVP for the Spurs during the 2003 season?

From Quiz Spurs Championships

Answer: Tim Duncan

During the 2003 Finals, Duncan averaged 24.4 points per game, 17.5 rebounds per game, and 5.2 blocks per game. He lead his team in all three categories. Tim's first dream was to be an Olympic swimmer, but that had to change when a hurricane wiped out the only swimming pool in his home town on the island of St. Croix when he was a teen. Only then did he turn to basketball. Because of his height at the time he figured that he would play guard or small forward and developed such skills as ball handling, passing, and perimeter shooting.

5. Who was the first Spur to ever score over 70 points in a game?

From Quiz Spurs

Answer: David Robinson & Robinson

This feat was accomplished against the Clippers on the last game of the 93-94 season.

6. Who was the coach that led the Spurs to their 5th title since 1999?

From Quiz 2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Gregg Popovich

Gregg Popovich was almost a spy instead of a coach. He graduated from the Air Force Academy with a degree in Soviet Studies. He then decided to coach with the Air Force team instead of becoming a spook.

7. In what season did the Spurs win their first NBA championship?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: 1998-99

The 1998-99 season was shortened to a 50 games due to a lockout. The Spurs finished 37-13, and defeated the New York Knicks in the finals. Tim Duncan was named Finals MVP.

8. What was the original mascot name of the franchise that played in San Antonio in the 1970s?

From Quiz Your San Antonio Spurs!

Answer: Chaparrals

The Spurs franchise were originally the Dallas Chaparrals. The Nuggets were also a team from the ABA days, but were in Denver. The Texans are, of course, the mascot of Houston's NFL franchise.

9. Which kind of animal is the mascot for San Antonio Spurs?

From Quiz San Antonio Spurs History

Answer: Coyote

The Coyote started entertaining Spurs fans in June of 1983. In addition to the 41-plus home games he attends each season, the Coyote made over 500 community appearances a year.

10. David Robinson won the scoring title in 1994 over which player?

From Quiz Spurs

Answer: Shaquille O'Neal

With Robinson's 71 points, Shaq needed 68 to win the scoring title, he failed. Shaq ended up with 29.3 pts. a game and Robinson ended up with 29.8.

11. Frenchman Boris Diaw contributed quality minutes as a backup center. Which All-Star point guard for the team hails from France?

From Quiz 2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Tony Parker

Formerly married to "Desperate Housewives" star Eva Longoria, Parker began his career with the Spurs at the age of 18 in 2001. The winner of the 2007 NBA finals MVP award, he is known for his hard-charging drives into the lane against much taller players.

12. Which two San Antonio Spurs were the first to achieve the rare Quadruple Double for the team?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: Alvin Robertson and David Robinson

Alvin Robertson achieved his Quadruple Double in February 1986 versus the Phoenix Suns. David Robinson achieved his in February 1994 versus the Detroit Pistons.

13. Which former Spur became an ordained minister in the early 1990s?

From Quiz Your San Antonio Spurs!

Answer: Terry Cummings

Terry Cummings is an ordained minister, who has also provided his services at NBA player's weddings.

14. What nickname did the newsmedia give the last second three pointer that Sean Elliot hit to win Game 2 of the 1999 Western Conference Finals?

From Quiz Spurs Championships

Answer: Memorial Day Miracle

The Trailblazers tried to intercept the inbound pass. Elliot made an athletic move to beat them to the pass and catches the ball while balancing on one foot. He spins and, upon finding himself wide open, fires the game winning shot.

15. Where did Avery Johnson attend college?

From Quiz Spurs

Answer: Southern University

16. Which native Argentinian came off the bench to provide valuable minutes for the Spurs?

From Quiz 2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Manu Ginobili

A multiple All-Star and NBA Sixth Man of the Year winner in 2008, few teams had such a dynamic player as Ginobili as a reserve. In addition, Manu won a gold medal with Argentina in the 2004 Summer Olympics. He started his pro career in Europe and won a title there as well.

17. In what year did the San Antonio Spurs join the NBA?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: 1976

In 1976, the Spurs and 3 other ABA teams joined the NBA. The other teams three teams that joined were the Denver Nuggets, Indiana Pacers, and the New York Nets.

18. Which player, who had a short stint with the Spurs in the early 90s, had the nickname "Sweet Pea"?

From Quiz Your San Antonio Spurs!

Answer: Lloyd Daniels

Lloyd Daniels was a playground legend from New York, who also survived a near-fatal shooting before he played with the Spurs.

19. In which year was David Robinson named league MVP?

From Quiz San Antonio Spurs History

Answer: 1995

The "Admiral" was third in the league in scoring (27.6 ppg), seventh in rebounding (10.8 rpg), and fourth in blocked shots (3.23 per game). He was also named to the NBA All-Defensive First Team.

20. What was the nickname given to the 1999 Spurs' starting point guard, Avery Johnson?

From Quiz Spurs Championships

Answer: The Little General

This nickname came as a counterpart to "The Admiral" David Robinson. Both shared the duties as co-captains and locker room leaders, so a military theme seemed appropriate. During his nearly fifteen years in the league, Johnson played for Denver, Golden State, Houston, and Seattle, before finally finding a long term home in San Antonio in his third stint with the Spurs.

21. In 1994, David Robinson tallied a quadruple-double, who was the only Spur to have accomplished this feat before him?

From Quiz Spurs

Answer: Alvin Robertson

Only two other players have ever accomplished this: Nate Thurmond and Hakeem Olajuwon.

22. The cornerstone of the franchise for many years, which Spurs' player grew up in the U.S. Virgin Islands?

From Quiz 2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Tim Duncan

Originally a competitive swimmer, a hurricane destroyed Duncan's pool on the islands. He switched to basketball and now has five NBA titles and two NBA MVP awards.

23. In what year was David Robinson inducted into the Hall of Fame?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: 2009

"The Admiral" retired after winning his second championship in the 2002-03 season. David Robinson won one MVP award in 1995, and was the Defensive Player of the Year in 1992.

24. Who coached David Robinson's first game as an NBA player in 1989?

From Quiz Your San Antonio Spurs!

Answer: Larry Brown

While Larry Brown coached Robinson in his youth, he was a big advocate of transition offense/defense (constantly running the floor). He liked this game plan because Robinson was so much quicker than other NBA centers.

25. In the 1997 Draft Lottery, the Spurs had the first overall pick and used it to draft which super prospect?

From Quiz San Antonio Spurs History

Answer: Tim Duncan

Duncan was named to the NBA All-Star Team and needless to say, he ran away with the NBA Rookie of the Year award. For the season, Duncan averaged 21.1 points (12th in the NBA), 11.9 rebounds (3rd), 2.51 blocks (6th), and led all NBA players with 57 double-doubles.

26. Which member of the 1999 Spurs Championship team was the first player in NBA history to return to the game after a kidney transplant?

From Quiz Spurs Championships

Answer: Sean Elliot

Sean Elliot was going through dialysis treatments for his failing kidneys. Elliot didn't break the news until after the playoffs because he didn't want the team's focus to be on anything but winning. A few months after the finals he received a kidney from his brother, Noel, and returned a year later.

27. In what year did David Robinson win the league's MVP award?

From Quiz Spurs

Answer: 1995

Tim Duncan also received this award in 2002.

28. Which player from California ended up as the 2014 Finals MVP in only his third year in the league?

From Quiz 2014 NBA Champions: San Antonio Spurs

Answer: Kawhi Leonard

Leonard helped the Spurs win the title by playing tough defense against Lebron James in the finals. What's one secret to his success? How about hands that are 9.75 inches long!

29. Who did the Spurs play in the NBA finals in the 2006-07 season?

From Quiz San Antonio Spurs

Answer: Cleveland Cavaliers

The Spurs ended up sweeping the Cavaliers 4-0 to win their fourth championship. Tony Parker also became the first European born player to win the NBA Finals MVP.

30. George Gervin was immortalized in a shoe poster in which this "Iceman" was sitting upon an ice throne. Which was the shoe company that ran the poster in the early 1980s?

From Quiz Your San Antonio Spurs!

Answer: Nike

The Iceman was the coolest (no pun intended) Spur of all-time. His nickname in the NBA was the "Iceman".

This is category 4693
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.