FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
   British Open Quizzes, Trivia and Puzzles
   British Open Quizzes, Trivia

British Open Trivia

British Open Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Tournaments

Fun Trivia
The Open Championship
.

16 British Open quizzes and 160 British Open trivia questions.
1.
  The British Open: 2000s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The latest quiz in my series on the world's oldest golfing major features, the first decade of the 21st century.
Easier, 10 Qns, Dizart, Aug 05 09
Easier
Dizart gold member
597 plays
2.
  British Open Champions 2009-2018    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz requires you to match the winner of 'The Open' with the year in which they accomplished this.
Very Easy, 10 Qns, lout62001, Jan 15 19
Very Easy
lout62001 gold member
Jan 15 19
280 plays
3.
  The British Open : 1950s    
Multiple Choice
 10 Qns
The oldest major in men's golf is the Open Championship, generally referred to outside the UK as the British Open. This quiz features that tournament during the 1950's.
Average, 10 Qns, Dizart, Mar 29 18
Average
Dizart gold member
Mar 29 18
237 plays
4.
  The British Open : 2010s    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you remember about The Open Championship during the second decade of the 21st century?
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 26 19
Average
Dizart gold member
Jul 26 19
252 plays
5.
  The British Open : 1990s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The third quiz in my series on golf's oldest Major that took place in the 1990s.
Average, 10 Qns, Dizart, Jan 01 09
Average
Dizart gold member
510 plays
6.
  The British Open: 1970s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world's oldest golfing Major has been held since 1860. This quiz focuses on the decade of the 1970s.
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 19 08
Average
Dizart gold member
595 plays
7.
  The British Open : 1960s    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz focuses on golf's oldest major championship during the Swinging Sixties.
Average, 10 Qns, Dizart, Jun 25 15
Average
Dizart gold member
321 plays
8.
  The 2015 Open Championship    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of the exciting 2015 Open Championship played at the Old Course at St Andrews. Good luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Jul 21 15
Average
Triviaballer gold member
275 plays
9.
  The British Open: 1980s    
Multiple Choice
 10 Qns
My second quiz on golf's oldest major features those tournaments that took place in the 1980s.
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 26 08
Average
Dizart gold member
504 plays
10.
  2007 Open: Carnoustie Playoff    
Multiple Choice
 10 Qns
After four days of golf at the 2007 Open at Carnoustie, Padraig Harrington and Sergio Garcia were tied at 7 under par each. This quiz is about the four hole playoff that followed. Enjoy!
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Jul 25 07
Average
Quiz_Beagle gold member
423 plays
trivia question Quick Question
What type of trophy is given to the winner of the British Open?

From Quiz "British Open"




11.
  Winners of The Open    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is for all the golfers whose name is on the prestigious Claret Jug. Good Luck!
Tough, 10 Qns, grovermj, Oct 23 05
Tough
grovermj
752 plays
12.
  British Open 2004    
Multiple Choice
 10 Qns
This is golf's oldest major. Let's see how much you know from the 2004 Open.
Average, 10 Qns, yermum, Aug 30 04
Average
yermum
259 plays
13.
  British Open    
Multiple Choice
 10 Qns
For British Open fans.
Average, 10 Qns, sevemoira, Feb 02 10
Average
sevemoira
829 plays
14.
  The British Open    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the history of the British Open.
Average, 10 Qns, albertbaaa, Jul 16 03
Average
albertbaaa
1008 plays
15.
  2002 British Open    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the fantastic 2002 British Open!
Average, 10 Qns, marchmadness, Dec 31 09
Average
marchmadness
472 plays
16.
  2003 British Open    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is one of the most exciting majors in recent years. I hope you paid attention!
Average, 10 Qns, marchmadness, Apr 15 09
Average
marchmadness
406 plays

British Open Trivia Questions

1. The Open returned to the home of golf, St Andrews, in 2010. Which unheralded South African golfer won his first major with a resounding seven stroke victory over Lee Westwood?

From Quiz
The British Open : 2010s

Answer: Louis Oosthuizen

Oosthuizen had only ever made one cut in his previous major career so certainly wasn't one of the favourties at the start of play. An opening 65 saw him trail Rory McIlroy by two shots, but, with the Northern Irishman having a disastrous Friday, Oosthuizen shot 67 to lead by five strokes over Mark Calcavecchia at the halfway mark. He never looked like collapsing over the weekend, and closing scores of 69 and 71 saw him lift the Claret Jug.

2. In 1950, at Royal Troon, which southern hemisphere golfer successfully defended his title won the previous year?

From Quiz The British Open : 1950s

Answer: Bobby Locke

Bobby Locke, from South Africa, had won his first Open in 1949 at Royal St George's, and successfully defended the title in 1950. He shot a then-record score of 279 to finish two shots ahead of Argentina's Roberto de Vicenzo.

3. Which world number one ranked golfer and winner of the 2014 Open Championship missed the 2015 Open after he ruptured an ankle ligament while playing soccer?

From Quiz The 2015 Open Championship

Answer: Rory McIlroy

McIlroy's injury occurred a few weeks before the 2015 Open Championship and he did not want to risk long term injury by trying to participate with a ruptured ligament. Rory McIlory won the 2014 Open Championship played at Royal Liverpool Golf Club when he finished with a scorching -17 after four rounds to win by two strokes.

4. 1960 saw the Open celebrate its centenary with the home of golf, St Andrews, the venue. Which previously unheralded Australian edged out fans-favourite Arnold Palmer to lift the claret jug?

From Quiz The British Open : 1960s

Answer: Kel Nagle

Nagle had been quite successful on home soil, but had failed to have a single top 10 finish in any of the majors until his surprise 1960 triumph. Palmer had already won the Masters and US Open that year, and came within a single shot of making it a treble at St Andrews.

5. Having alredy won the Masters in April, Nick Faldo won his second major of 1990 when he won the British Open at which course?

From Quiz The British Open : 1990s

Answer: Old Course, St Andrews

Faldo was neck-and-neck with Greg Norman after 36 holes at St Andrews, but took control on day three, and eventually finished the tournament five shots ahead of Payne Stewart and Mark McNulty. Three months earlier, Faldo had won his second successive Masters at Augusta after defeating Ray Floyd in a playoff.

6. Tom Watson won his 3rd Open Championship in 1980 by four shots over Lee Trevino. Which course hosted that year's tournament?

From Quiz The British Open: 1980s

Answer: Muirfield

Trevino was the early leader, but Watson took charge with a 64 in the 3rd round, and comfortably held on in the final round to claim his 3rd claret jug.

7. In 1970, Jack Nicklaus triumphed at St. Andrews after a playoff. Who was his unlucky opponent who missed a 30 inch putt to win on the 72nd hole of regulation?

From Quiz The British Open: 1970s

Answer: Doug Sanders

Sanders would have won his first major if he hadn't three-putted the 18th green at the Old Course that afternoon in July, 1970. Nicklaus took ample opportunity of his reprieve by winning an 18-hole playoff the following day to take possession of his second claret jug, having previously won the tournament at Muirfield in 1966.

8. Who won The Open Championship in 1971, held at Royal Birkdale?

From Quiz Winners of The Open

Answer: Lee Trevino

Lee Trevino won by a shot over Lu Liang - Huan. Lu was beloved by the spectators, and they called him Mr Lu.

9. Which American golfer won the 1995 British Open?

From Quiz British Open

Answer: John Daly

He won a playoff against Constantino Rocca.

10. The 2011 championship at Sandwich saw which 42-year-old win his first Claret Jug, at the 20th attempt?

From Quiz The British Open : 2010s

Answer: Darren Clarke

Clarke, from Northern Ireland, had finished in the top 10 on three previous Open visits, but it looked like the main prize had passed him by until he arrived at Royal St George's in 2011. Three sub-70 rounds saw him tee off on Sunday with a single stroke lead over Dustin Johnson. A final round of 70 was enough for a three stroke victory over Johnson and Phil Mickelson.

11. Which course in Northern Ireland hosted the Open for the first time in 1951?

From Quiz The British Open : 1950s

Answer: Royal Portrush

1951 was the first time the Open was held in Northern Ireland, with Royal Portrush in County Antrim being the venue. The champion was Englishman Max Faulkner, by two strokes from Antonio Cerda of Argentina.

12. One player stood alone atop the leaderboard after the first round. Which 31 year old from the United States shot seven-under-par in the first round with five birdies, one eagle, and no holes played over par?

From Quiz The 2015 Open Championship

Answer: Dustin Johnson

After Dustin Johnson there were six players that finished the first round six-under-par and five that finished five-under-par. The weather was rather calm for the first round and a total of 23 players shot at least three-under-par. Former Open Champion Nick Faldo had the worst first round as he shot 11-over-par.

13. Arnold Palmer made up for his near miss at St Andrews (by a single shot) by winning at Royal Birkdale in 1961. Which British player pushed him all the way, losing out by a single stroke?

From Quiz The British Open : 1960s

Answer: Dai Rees

In a tournament marred by bad weather, the final two rounds were both played on the Saturday. Palmer led Welshman Rees by a single stroke after the morning round, and, with both shooting 72 in the afternoon, the claret jug was on its way across the Atlantic for the first time since Ben Hogan's triumph in 1953.

14. Which Australian golfer won his first-ever major at the 1991 British Open?

From Quiz The British Open : 1990s

Answer: Ian Baker-Finch

Baker-Finch had led the 1984 Open after three rounds, before a disastrous last round at St Andrews. In 1991, at Royal Birkdale, he made amends by finishing two shots ahead of Mike Harwood.

15. In 1981, Royal St. George's Golf Club at Sandwich was the venue for the Open for the first time since 1949. Which American won his first major there in 1981?

From Quiz The British Open: 1980s

Answer: Bill Rogers

Rogers took a five shot lead into the final round, and held off a late challenge from Bernhard Langer to win his first and only major.

16. In 1971, Lee Trevino added the British Open to his US Open title from a few weeks earlier. Which Asian player finished second by a single stroke at Royal Birkdale?

From Quiz The British Open: 1970s

Answer: Liang Huan Lu

Known to British golf fans as Mr Lu, Liang Huan Lu was paired with Trevino in the final round at Birkdale, and, with Trevino holding a one-shot lead after 71 holes, both players birdied the final hole to give 'Supermex' his first claret jug.

17. Who won the 2003 Open Championship, being the only player under par?

From Quiz Winners of The Open

Answer: Ben Curtis

Ben Curtis shot one under for four rounds at the tough Royal St Georges layout. Vijay Singh and Thomas Bjorn were close behind on even par.

18. On which course were the first 12 British Opens played on?

From Quiz British Open

Answer: Prestwick

Prestwick is in Ayrshire Scotland.

19. Which golfer won his first Open title for a decade at Royal Lytham in 2012?

From Quiz The British Open : 2010s

Answer: Ernie Els

Els had previously won the title at Muirfield in 2002 but came to Royal Lytham in 2012 having failed to make the cut in his previous two Opens. Australian Adam Scott looked to have the tournament in his pocket, taking a four-shot lead into the final round, but a disappointing 75 saw him overtaken by Els, who shot 68 to lift the Claret Jug by a single shot.

20. In 1952, which English course hosted The Open Championship for the first time since 1926?

From Quiz The British Open : 1950s

Answer: Royal Lytham & St Annes

Royal Lytham & St Annes, which is located in Lancashire near the seaside resort of Blackpool, was the setting for Bobby Locke to win his third Open title. Fred Daly of Northern Ireland led after each of the first three rounds, but ended up in third place. None of the other options hosted a British Open in the 20th century.

21. In 1962, Arnold Palmer successfully defended his title with a six shot triumph over Kel Nagle. Which Scottish course was the venue for his one-sided victory?

From Quiz The British Open : 1960s

Answer: Royal Troon

Royal Troon hosted the Open for the third time in 1962, with Palmer adding the claret jug to the green jacket he had won at the Masters earlier in the year. This year was also notable for the Open debut of a certain Jack Nicklaus.

22. Nick Faldo won his third Claret Jug in 1992 at Muirfield, finishing the tournament a single shot ahead of which American player?

From Quiz The British Open : 1990s

Answer: John Cook

Faldo held a four shot lead over Cook with nine holes left to play on the final day, but an amazing turnaround saw a six-shot swing with Cook two shots ahead with holes running out. Faldo managed to get his game back together just in time to finish one shot better than the American and win the title for the third time.

23. In 1982, at Royal Troon, Tom Watson won his 4th Open Championship by a single stroke from which two players?

From Quiz The British Open: 1980s

Answer: Peter Oosterhuis and Nick Price

The headlines on the first two days were made by Bobby Clampett, who led by seven shots after round two. His challenge fell away on day three, and Watson won in a blanket finish, just four shots separating the top ten finishers.

24. At Muirfield in 1972, Lee Trevino became the first player since Arnold Palmer ten years earlier to retain the trophy. Which British player agonisingly three-putted the 71st hole to virtually hand the title to the American?

From Quiz The British Open: 1970s

Answer: Tony Jacklin

Trevino, Jacklin and Jack Nicklaus were involved in a three-way battle for the title on the final day, with Nicklaus shooting a 66 to set the target for the final pairing. Jacklin appeared to have the title within his grasp when Trevino looked likely to drop a shot on the par 5 17th, but the American holed out from off the green for a par, and Jacklin then three-putted to hand Trevino the advantage.

25. Who won the thrilling Open Championship at Muirfield in 1972?

From Quiz Winners of The Open

Answer: Lee Trevino

Nicklaus looked like he was out of contention after the third round, trailing leader Lee Trevino by six shots. But Nicklaus shot a 66, and Trevino and Tony Jacklin needed two pars to beat Nicklaus. Both had pars on the 17th, after Jacklin three putted and Trevino chipped in. Trevino then made par on the final hole to Jacklin's bogey to win.

26. How many British Opens has Tom Watson won?

From Quiz The British Open

Answer: 5

Watson won his first Open in 1975 and his last in 1983. He needed one more victory to equal the great Harry Vardon.

27. Muirfield 2013 - Which American golfer won his first Claret Jug?

From Quiz The British Open : 2010s

Answer: Phil Mickelson

Mickelson had had a chequered Open career up until 2013, with a couple of top three finishes and a few missed cuts. At Muirfield, he started the final round five shots behind Lee Westwood. Whilst the Englishman fell away with a 75 on the Sunday, Mickelson shot a 66 to win the title by three shots from Henrik Stenson.

28. In 1953, at Carnoustie, which American golfer added the British Open title to the Masters and US Open crowns that he had won earlier in the year?

From Quiz The British Open : 1950s

Answer: Ben Hogan

In 1953, Hogan came to Carnoustie, near the city of Dundee, having already won the Masters and US Open. A final round of 68 saw him finish four shots clear of the field. It wasn't possible for him to complete a "grand slam" of all four majors in a year because the PGA Championship was actually held over the same dates as the British Open.

29. The second round of the 2015 Open Championship was completed over 38 hours due to heavy winds. After the round some big name golfers were cut from the competition. Which former Open Champion in 1995 missed the cut by just one stroke?

From Quiz The 2015 Open Championship

Answer: John Daly

The cut line after two rounds was even meaning that anyone over par was eliminated from the competition. In total there were 19 former champions in the event with eight of them making the cut and 11 being cut.

30. Bob Charles was the champion at Royal Lytham in 1963. How did his victory make major history?

From Quiz The British Open : 1960s

Answer: First left-handed champion

Charles, as well as being the first left-handed winner of a major, was also the first New Zealander to win one. He finished regulation play tied with American Phil Rodgers, and in those days, a marathon 36-hole play-off was used to determine a winner. Charles defeated his opponent by a conclusive eight shots.

This is category 8178
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.