FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Monty Python Quizzes, Trivia and Puzzles
Monty Python Quizzes, Trivia

Monty Python Television Trivia

Monty Python Television Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television L-P

Fun Trivia
29 quizzes and 340 trivia questions.
1.
  'Python' Season 2    
Multiple Choice
 25 Qns
These question cover the entire 2nd season of 'Monty Python's Flying Circus.'
Tough, 25 Qns, Aitrus33, Feb 05 09
Tough
Aitrus33
1294 plays
2.
  'Monty Python' Trivia   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here is a quiz about England's famous comedy troupe.
Average, 20 Qns, Oddball, Nov 25 07
Average
Oddball
6972 plays
3.
  'Monty Python's Flying Circus' - Episode 4   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Apart from being my favorite episode, this entry in the 'Flying Circus' compendium includes folk music, homicidal fruit wielders, conspiratorial dentists and man-eating tigers. Enter if you dare!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Mar 16 08
Average
thejazzkickazz gold member
1026 plays
4.
  This Anatomy Quiz Has No Appendix   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
That's because the anatomy lesson comes courtesy of Episode 22 of Monty Python's Flying Circus, titled "How to Recognize Different Parts of the Body", which uses illustrative pictures flashed during the show as a voiceover provides the name.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Nov 30 11
Average
looney_tunes editor
521 plays
5.
  Completely Different "Monty Python"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the "Monty Python and the Flying Circus" television show. To make it a bit easier, all the questions are also from the "And Now for Something Completely Different" compilation.
Average, 10 Qns, wyattsheff, Jul 13 16
Average
wyattsheff
2658 plays
6.
  'Monty Python's Flying Circus' - Episode 3   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Number one, the larch. The larch. The....larch' And so begins the third episode of 'Monty Python's Flying Circus'. Join me as together we recollect the magnificence of this, my favorite episode.
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Sep 25 05
Average
thejazzkickazz gold member
1231 plays
7.
  Python Python Python   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Love your Python? So do I... (Not for the faint-hearted or easily offended.)
Tough, 20 Qns, alkmene, Feb 21 08
Tough
alkmene
2002 plays
8.
  Nobody Expects The Spanish Inquisition   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the brilliant episode 'The Spanish Inquisition' from 'Monty Python's Flying Circus'. The questions shouldn't be too difficult if you've seen the episode.
Average, 10 Qns, HCR1, May 25 13
Average
HCR1
380 plays
9.
  'Monty Python's Flying Circus' - Episode 2   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The second episode of 'Monty Python's Flying Circus' was given the provocative title 'Sex and Violence'...and boy did it deliver on that title! By the way, it was my favorite episode.
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jan 25 04
Average
thejazzkickazz gold member
1368 plays
10.
  'Monty Python's Flying Circus' - Episode 1    
Multiple Choice
 10 Qns
The first episode of 'Monty Python's Flying Circus' was called 'Whither Canada' and first aired on October 5th, 1969. To this day, we have yet to learn why it was called 'Whither Canada'. Nonetheless, it was my favorite episode.
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Dec 27 03
Average
thejazzkickazz gold member
962 plays
trivia question Quick Question
In the sketch set in a courtroom, what game is being used to conduct the court proceedings?

From Quiz "Nobody Expects The Spanish Inquisition"




11.
  "It's...." Michael Palin of Monty Python!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Michael Palin was one of the six funniest members of the Monty Python crew, and to that effect, I have written this quiz devoted to 'The Great Fish Slapper'. Enjoy!
Tough, 10 Qns, pangaea, Jan 26 07
Tough
pangaea
1167 plays
12.
  Now For Something Nostalgic: Crunchy Frog   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A fan of Python? Well let's test it out with one of their big time hits, 'Crunchy Frog'. We will examine the original sketch from 'Monty Python's Flying Circus'.
Average, 10 Qns, Abby_91, Mar 22 15
Average
Abby_91
218 plays
13.
  'Monty Python': Focus on Michael    
Multiple Choice
 10 Qns
If you enjoy this quiz just half as much as I do, then I enjoy it twice as much as you.
Easier, 10 Qns, stageball, Apr 02 20
Easier
stageball
Apr 02 20
1773 plays
14.
  Python Arcana and Minutia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We know you all know the parrot sketch by heart. We know you know the lyrics to the "Lumberjack Song". Let's get into some of the lesser-known bits of Pythonic genius.
Tough, 10 Qns, coolupway, Aug 09 02
Tough
coolupway
2065 plays
15.
  And now for something completely...    
Multiple Choice
 10 Qns
Complete the quotes. These are taken from the original sketches as they appeared on TV. Hope you enjoy!
Average, 10 Qns, ssherm, May 15 06
Average
ssherm
1191 plays
16.
  The Magic of "Monty Python"!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on "Monty Python's Flying Circus". Enjoy!
Average, 10 Qns, cookieflower, Jul 22 07
Average
cookieflower
896 plays
17.
  Sketching Monty Python    
Multiple Choice
 10 Qns
A few scenes from Monty Python sketches to put a smile on your face.
Average, 10 Qns, gme24, Jan 25 16
Average
gme24 gold member
237 plays
18.
  "Monty Python" What?    
Multiple Choice
 10 Qns
General questions regarding 'Monty Python'.
Tough, 10 Qns, awkins, Mar 19 03
Tough
awkins
2920 plays
19.
  "Monty Python's" Scene It!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I love "Monty Python"! Do you?
Tough, 10 Qns, MindMaster16, Nov 28 07
Tough
MindMaster16
1192 plays
20.
  'Python' Season 3    
Multiple Choice
 25 Qns
This trivia covers the third season (13 episodes) of 'Monty Python's Flying Circus'. There are 2 questions per episode (except for episode 39, which has 1 question). The questions go in order by episode. Enjoy!
Tough, 25 Qns, Aitrus33, Aug 11 02
Tough
Aitrus33
1450 plays
21.
  Monty Python's Piranha Brothers Sketch    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz on the brilliant Piranha Brothers sketch, from the second series of "Monty Python's Flying Circus."
Average, 10 Qns, yaybig, Apr 21 20
Average
yaybig
Apr 21 20
130 plays
22.
  'Monty Python's Flying Circus'    
Multiple Choice
 10 Qns
I made this entire quiz off the top of my head, you can contact me through AOL IM at Monty Python Guru. If you think you have what it takes, try your skill.
Average, 10 Qns, dudemondo, Apr 21 02
Average
dudemondo
2437 plays
23.
  Monty Python: Televisional Pursuit Vol. 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the sketches on "The Third (But Still Drastically Important and Absolutely Necessary to Have) Monty Python Videocassette."
Tough, 10 Qns, ninny490, Feb 17 15
Tough
ninny490
584 plays
24.
  'Monty Python': The Killer Joke    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is devoted to the immortal Killer Joke sketch from 'Monty Python's Flying Circus'.
Tough, 10 Qns, pangaea, Apr 21 06
Tough
pangaea
782 plays
25.
  'Monty Python' Episode 3 'How to Recognize...'    
Multiple Choice
 10 Qns
I love "Monty Python's Flying Circus" and episode 3 'How to Recognize Different Trees from Quite a Long Way Away' is one that I happen to like and know a lot about.
Average, 10 Qns, lontradomar, Mar 22 04
Average
lontradomar
1004 plays
26.
  Monty Python: Televisional Pursuit Vol. 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the sketches on "The Second (In Sequence, Not Quality) Monty Python's Flying Circus Videocassette" specifically.
Tough, 10 Qns, ninny490, May 23 07
Tough
ninny490
549 plays
27.
  "Monty Python's" Scene It Part Two!    
Multiple Choice
 10 Qns
Ready for part two, people?
Tough, 10 Qns, MindMaster16, Apr 03 08
Tough
MindMaster16
570 plays
28.
  "Monty Python's Flying Circus" Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
If you like "Monty Python's Flying Circus", this quiz is for you.
Average, 10 Qns, strwrsfan28, Apr 14 10
Average
strwrsfan28
1455 plays
29.
  Life of Sir Walter Scott (Not Monty Python) Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Please enjoy this quiz that is not on "Monty Python's Flying Circus", but on the life and works of Sir Walter Scott.
Tough, 10 Qns, Squiddyboy, Jul 23 02
Tough
Squiddyboy
727 plays
Related Topics
  Monty Python Movies and TV Mix [Entertainment] (29 quizzes)

  Monty Python and the Holy Grail [Movies] (28 quizzes)

  Life of Brian [Movies] (9 quizzes)

  Monty Python Movies [Movies] (46 quizzes)


Monty Python Television Trivia Questions

1. The sketch takes the form of a spoof current affairs documentary. What is the name of this programme?

From Quiz
Monty Python's Piranha Brothers Sketch

Answer: Ethel the Frog

"Ethel the Frog" was introduced with John Cleese as the presenter. It examines the rise and fall of the Piranha brothers, Doug and Dinsdale, who had recently been sentenced to 400 years in prison for crimes of violence. A parody of real life gangsters the Kray twins.

2. In the "Cheese Shop" sketch Michael Palin plays a cheese seller that doesn't appear to have anything for sale. What is the Yorkshire "cheesy" name of the owner?

From Quiz Sketching Monty Python

Answer: Henry Wensleydale

The name Henry Wensleydale can be seen as John Cleese is about to enter the shop. The name comes up again as Cleese goes through all the cheeses that he knows. When he asks for Wensleydale the proprietor replies "Yes sir?" and when Cleese asks for some Palin replies "Thought you were referring to me."

3. In the sketch there are three people. The main officer has been portrayed by John Cleese, while Terry Jones takes the helm of Mr. Hilton. Who would play the ill-fated Superintendent/Constable Parrot?

From Quiz Now For Something Nostalgic: Crunchy Frog

Answer: Graham Chapman

The late Graham Chapman played the poor man, and his main role in the entire sketch is to look sick and run off to blow off chunks. In live versions, such as the recent 'Monty Python: Live, Mostly' special, Parrot was portrayed by Terry Gilliam.

4. One of the most famous lines from the 'Monty Python' series is said by John Cleese before the credits - what is it?

From Quiz Nobody Expects The Spanish Inquisition

Answer: "And now for something completely different"

John Cleese says "And now for something completely different" at the start of each episode in the second series of 'Monty Python's Flying Circus'. It is also the title of the first 'Monty Python' film which was a collection of sketches from the TV show.

5. The first body part to be mentioned in "How to Recognize Different Parts of the Body" is something of a Python signature. What body part descends on the little chicken man at the end of the opening credits?

From Quiz This Anatomy Quiz Has No Appendix

Answer: Foot

The giant foot created by Terry Gilliam to periodically smash down on scenes as a transitional device was based on the foot of Cupid in a painting called "Venus, Folly and Time", by Agnolo Bronzino. As the little chicken man drags a banner with the episode title across the screen, the foot descends and a voiceover states "How to recognize different parts of the body. Number one. The foot."

6. In "How Not To Be Seen", why did the neighbour tell the announcer where to find his neighbours' cottage?

From Quiz "Monty Python's" Scene It Part Two!

Answer: He was a Gumby

The video sequence of homes blowing up showed the vacation home blowing up, followed by the Gumby blowing up, followed by the Gumby's house blowing up.

7. In "World View", who was the only contestant that could answer a pop culture question?

From Quiz "Monty Python's" Scene It!

Answer: Mao Zedong

Mao Zedong answered correctly for "What was the name of Teddy Johnson and Pearl Carr's winning Eurovision Song Contest song?", which was "Sing Little Birdie".

8. What breed was the parrot in the dead parrot sketch?

From Quiz Completely Different "Monty Python"

Answer: Norwegian blue

After finding his parrot was dead, an unsatisfied customer returns it to the pet shop. The parrot that was "pushing up the daisies" was a Norwegian blue, or was it just "pining for the Fjords".

9. Michael Palin played numerous amusing characters, but the role he was most commonly recognized as was:

From Quiz "It's...." Michael Palin of Monty Python!

Answer: A shopkeeper

He played the pet shop owner in the dead parrot sketch, the barber in the lumberjack sketch and the cheese shop owner in the 'Rouge Cheddar' sketch.

10. "Nobody expects the Spanish Inquisition. Our chief weapon is..."

From Quiz And now for something completely...

Answer: surprise

This is from The Spanish Inquisition sketch, when they first burst into the room. Cardinals Ximenez, Biggles, and Fang were played by Michael Palin, Terry Jones, and Terry Gilliam.

11. Which episode was the 'Killer Joke' sketch in?

From Quiz 'Monty Python': The Killer Joke

Answer: Whither Canada (episode 1)

The first episode of the series also included 'Famous Deaths', 'It's the Arts', and several pigs getting killed.

12. What is the name of the clever sheep from the 2nd episode, series 1?

From Quiz The Magic of "Monty Python"!

Answer: Harold

This is a sketch from the second "Monty Python's Flying Circus" episode. There are 'baa's and 'thud's in the background- the sound of sheep jumping off trees.

13. Though this episode is officially entitled 'Owl-Stretching Time', the first item to appear on the screen following the opening theme song is a black screen with the words 'Episode _______'. What man's name fills the blank?

From Quiz 'Monty Python's Flying Circus' - Episode 4

Answer: Arthur

For some odd reason, the name Arthur came up a lot during the first several episodes of the series. There is no explanation, ever, for the official title 'Owl-Stretching Time'. No owls appeared, or were hurt, during the filming of this or any other episode of the 'Flying Circus'.

14. In "The Killer Sheep" sketch, a man, the Council Rat Catcher, mentions that they don't have rats, those are sheep. He also says the name of the "village" where they live. What was it called?

From Quiz Monty Python: Televisional Pursuit Vol. 2

Answer: Wainscotting

The killer sheep living there was named "Basil."

15. How many rats were in the strawberry tart in the sketch, "Rat Cuisine"?

From Quiz Monty Python: Televisional Pursuit Vol. 1

Answer: 3

Most of the women characters are portrayed by the men. Graham Chapman holds the record for the show with 45 appearances as a woman. This also includes the number of times he did in films.

16. Who is contesting the North Minehead By-Election?

From Quiz Python Python Python

Answer: Mr Hilter

Heinrich Bimmler: 'I am retired wwwwwwwindow cleaner. And also pacifist. And I vas head of Gestapo for nine years. Nein! Five years! Nein! I was not! I was not head of Gestapo - I make joke...'

17. In this episode, once again animals are victimized. What typically land-based mammals apparently attempt to take flight in 'Sex and Violence'?

From Quiz 'Monty Python's Flying Circus' - Episode 2

Answer: Sheep

In the opening sketch, two gentlemen discuss the odd phenomenon of sheep 'nesting' in some trees. One gentleman describes the attempted flights as something more like 'plummeting'. The sheep have been tricked into believing they can fly by a black sheep (in the figurative, not literal sense) named Harold, the 'clever sheep'.

18. "The longer the film runs..."

From Quiz 'Monty Python': Focus on Michael

Answer: "The more you have to pay."

"We don't morally censure, we just want the money." From the "Blackmail" skit.

19. What are llamas larger than in the Spanish song?

From Quiz "Monty Python's Flying Circus" Quiz

Answer: frogs

"Look out, they are llamas!"

20. Who is the first witness in the court scene?

From Quiz 'Monty Python' Episode 3 'How to Recognize...'

Answer: Fiona Lewis

It is indeed Fiona Lewis. It cracks me up every time as she speaks word upon word without stopping. I could tell you her whole spiele from heart.

21. Episode 27. Where does Njorl end up during his journey beyond the mountain?

From Quiz 'Python' Season 3

Answer: North Malden

The three incorrect answers were locations where Mr. Pither fell off his bicycle during his cycling tour (Episode #34).

22. What problem did British naval officer B. J. Smethwick indicate that the Royal Navy "now have... relatively under control."?

From Quiz Python Arcana and Minutia

Answer: Cannibalism

"... it is the RAF who now suffer the largest casualties in this area."

23. What happened to Mrs. Niggerbaiter?

From Quiz 'Monty Python's Flying Circus'

Answer: She exploded

'...My, Mrs. Niggerbaiter's exploded!'

24. What was the man offered as a replacement for the 'Dead Parrot'?

From Quiz "Monty Python" What?

Answer: A slug

'Does it talk'? 'No' 'Well it's hardly a replacement then is it'?

25. Episode 14. Dinsdale was one of the two Pirhana Brothers. Who was the other?

From Quiz 'Python' Season 2

Answer: Doug

26. How do you pronounce 'Raymond Luxury-Yacht'?

From Quiz 'Monty Python' Trivia

Answer: Throatwobbler Mangrove

'You're a very silly man and I'm not going to interview you...'

27. The documentary follows the reign of terror of notorious London gangsters Doug and Dinsdale Piranha. Dinsdale, the more violent of the two brothers, had a habit of using which particular M.O.?

From Quiz Monty Python's Piranha Brothers Sketch

Answer: Nailing people's heads to the floor

Vince Snetterton-Lewis and Stig O'Tracy both give accounts of the times Dinsdale nailed their heads to the floor. O'Tracy describing him as "a cruel man, but fair".

28. In the "Dead Parrot" sketch, from which country was the deceased bird?

From Quiz Sketching Monty Python

Answer: Norway

The Norwegian blue that was either "Resting" or "Pining for the fjords" according to the pet shop proprietor.

29. The first chocolate that's listed in the sketch was the cherry fondue. Now, Mr. Hilton couldn't get prosecuted for it, but what description was given to the innocent-sounding chocolate by the officer?

From Quiz Now For Something Nostalgic: Crunchy Frog

Answer: This is extremely nasty

A simple interaction that will only lead to more outlandish concoctions as the sketch goes on. In comparison to the rest of the sketch, this is pretty tame.

30. Throughout the episode every time a character says "I didn't expect the Spanish Inquisition", three cardinals appear and say what?

From Quiz Nobody Expects The Spanish Inquisition

Answer: "Nobody expects the Spanish Inquisition"

'The Spanish Inquisition' is one of the few episodes to feature Terry Gilliam on screen. Usually responsible for the animation sequences in 'Monty Python', in this episode he plays Cardinal Fang.

This is category 2233
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.