FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Video Game Hardware Quizzes, Trivia and Puzzles
Video Game Hardware Quizzes, Trivia

VG Hardware Trivia

VG Hardware Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Video Games Mixture

Fun Trivia
20 VG Hardware quizzes and 200 VG Hardware trivia questions.
1.
  Nintendo or Not?    
Collection Quiz
 10 Qns
Nintendo have made many consoles over the years - can you pick out the Nintendo console while avoiding those of other manufacturers?
Easier, 10 Qns, Stoaty, Nov 09 23
Easier
Stoaty gold member
Nov 09 23
341 plays
2.
GoGoGaming Gadget
  Go-Go-Gaming Gadget!   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Can you feel your way through video game controllers and peripherals and identify correct answers about these ten items used to play video games past and present? Good luck!
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Sep 28 18
Tough
kyleisalive editor
Sep 28 18
2791 plays
3.
  Ten Suggestions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hello and welcome to the Troubleshooting Hotline. If you are experiencing problems with your console or any of its peripherals, please stay on the line, and an operator will be with you shortly.
Tough, 10 Qns, eburge, Jun 06 23
Tough
eburge gold member
Jun 06 23
6946 plays
4.
  Console-ation Prizes    
Match Quiz
 10 Qns
If you can match up these video game franchises with the consoles/platforms they first appeared on (regardless of region), then you don't need to settle for second-best. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Sep 28 18
Average
kyleisalive editor
Sep 28 18
1335 plays
5.
  The CM/Mer's History of Home Video Game Systems   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Join us on a trip through the evolution of home video game systems.
Average, 10 Qns, BxBarracuda, Sep 28 18
Average
BxBarracuda
Sep 28 18
495 plays
6.
  Video Games and Their Platforms   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these top-ranking video games with their original platforms or systems?
Average, 10 Qns, MotherGoose, Sep 28 18
Average
MotherGoose editor
Sep 28 18
179 plays
7.
  Argh! Natural Light!    
Multiple Choice
 10 Qns
I'm on vacation and I hate leaving home on vacations. So why don't we learn about these 10 video game consoles that should keep me busy and away from the sun! Good luck!
Easier, 10 Qns, Lpez, Jul 24 22
Easier
Lpez
Jul 24 22
210 plays
8.
  Once Sold Considered Broken   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A constantly-moving industry, video games have had their share of defects and recalls. These ten products seemed to have been broken from the get-go compromising fun, investments, and safety. See if you know them.
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Sep 28 18
Tough
kyleisalive editor
Sep 28 18
250 plays
9.
  What Does This Button Do?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Button, button...controllers are the primary peripherals of console games and sometimes, they're integral to the gameplay. See what you know about what certain buttons do for certain games across all systems. Good luck!
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Sep 28 18
Tough
kyleisalive editor
Sep 28 18
283 plays
10.
  Retro Video Game Consoles    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you think you know most of the video game consoles ever made? Take this quiz and see! These consoles range from Sega, Nintendo, and much more!
Tough, 10 Qns, Epicgamer11, Sep 28 18
Tough
Epicgamer11
Sep 28 18
476 plays
trivia question Quick Question
Suggestion 5: Check the disc can be played in your region. Which of these countries would not be able to play a PAL game?

From Quiz "Ten Suggestions"




11.
  The Moving Finger    
Multiple Choice
 10 Qns
With a distinct nod to Dame Agatha Christie, who authored "The Moving Finger," here are ten questions about video game controllers that get your fingers moving. Enjoy!
Average, 10 Qns, avrandldr, Jul 17 22
Average
avrandldr
Jul 17 22
139 plays
12.
  The History of Video Game Consoles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
While it is true that computer games existed before the standard consoles were created, the consoles still hold a pivotal place in video game history. How much do you know about the history behind these consoles?
Average, 10 Qns, Machios, Sep 28 18
Average
Machios
Sep 28 18
404 plays
13.
  Video Game Consoles    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about video game consoles. I'll name either a fact about a console or a game released on the console and you name the console I was describing.
Difficult, 10 Qns, alb333, Sep 28 18
Difficult
alb333
Sep 28 18
1039 plays
14.
  Intellivision, The Lost Game Console    
Multiple Choice
 10 Qns
My Intellivision Gaming Console was my favorite growing up and these games were my favorites. For the younger people out there, the Intellivison was after Atari and before Nintendo.
Tough, 10 Qns, blondeway01, Sep 28 18
Tough
blondeway01
Sep 28 18
149 plays
15.
  A Slave to New Technology    
Multiple Choice
 10 Qns
When a new console comes out, I have to try it out. Can you guess which console I am describing? Good Luck!
Average, 10 Qns, KcirdnekC, Sep 28 18
Average
KcirdnekC
Sep 28 18
224 plays
16.
  Intellivision Still Lives!    
Multiple Choice
 10 Qns
Many people still know and love their classic Intellivision (or the Intellivision flashback console). After owning the system for many years, you must have some knowledge of the system and games!
Tough, 10 Qns, eggmanfat120, Sep 28 18
Tough
eggmanfat120
Sep 28 18
123 plays
17.
  Video Game Systems    
Multiple Choice
 10 Qns
There have been many video gaming systems since the advent of "Pong". Do you know much about them?
Average, 10 Qns, golfcart6, Sep 28 18
Average
golfcart6
Sep 28 18
1993 plays
18.
  Classic Consoles    
Multiple Choice
 10 Qns
Long before there was XBOX, Gamecube, PlayStation, there was a number of companies making video game consoles. Some were memorable and others vintage gamers would like to forget.
Difficult, 10 Qns, GoodVibe, Sep 28 18
Difficult
GoodVibe gold member
Sep 28 18
429 plays
19.
  Video Game Consoles!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a test to see who knows the most about video game consoles!
Very Difficult, 10 Qns, Videogamer123, Sep 28 18
Very Difficult
Videogamer123
Sep 28 18
381 plays
20.
  C-64 Games Retromania    
Multiple Choice
 10 Qns
Remember the Commodore 64? Think you are an expert with those Retrogames? Let's see how fit you really are.
Difficult, 10 Qns, blane, Jun 07 22
Difficult
blane
Jun 07 22
293 plays

VG Hardware Trivia Questions

1. Exactly how many buttons does the Intellivision controller have?

From Quiz
Intellivision Still Lives!

Answer: Sixteen

The Intellivision controller is certainly unique. Back in the early '80s, every company wanted as much buttons as they could fit on a controller.The Intellivision featured sixteen buttons. To know what to press, there would be a sheet of paper that slid in the top of the controller that would show you where to press. These were called "overlays".

2. What was the first publicly released video game console ever made?

From Quiz Retro Video Game Consoles

Answer: Magnavox Odyssey

The Magnavox Odyssey was released in 1972. This system actually came with removable TV screens that you could put on Magnavox TVs to enhance the graphics.

3. It's 1985 and I'm on the school bus headed home. I'm bouncing up and down because I know my mom got me a new video game console that has this awesome game called "Super Mario Bros." What system should be at my house when I get home?

From Quiz A Slave to New Technology

Answer: NES

The Nintendo Entertainment system had some great games. "Donkey Kong, Jr.", not "Donkey Kong Country", was one of the best that came out in 1986. NES was an incredible system that is almost impossible to find in stores. When found online, the prices can go up to $1000 dollars. Hope you kept yours.

4. What was Nintendo's first home video game console?

From Quiz Video Game Consoles!

Answer: Color TV Game 6

The Color TV Game 6 was originally a "Pong" console that had six variations of "Pong" on it. It was only released in Japan and even got a sequel, the Color TV Game 15 I do believe.

5. In 1972, Ralph Baer invented the first home video game console for Magnavox. The first console did not last long, however, as it was overshadowed and eliminated by Atari's "Pong" in 1975. The first console was called what?

From Quiz The History of Video Game Consoles

Answer: Odyssey

The original Odyssey system was so overshadow by the success of Atari's "Pong", that the Odyssey was canceled in '75 in order to make way for its successor, the Odyssey 100, and eventually, the Odyssey 200. The newer "Odyssey's" included the highly successful "Pong".

6. In "Goldeneye 007", what does the Z button do on the Nintendo 64 controller?

From Quiz What Does This Button Do?

Answer: Fire the gun

"Goldeneye 007" was a classic Nintendo 64 first-person shooter brought to players by Rare before they were picked up and 'eaten' by Microsoft for their Xbox 360 console. Becoming Nintendo Game of the Year after it was released, it was the epitome of a near-perfect fifth-gen game. With an easy-to-control movement system, players could change weapons with A, reload with B, aim with the R button and analog stick, and hit or hold the Z button to fire weapons, whether they be guns, mines, or otherwise (ie. throwing knives). The spiritual sequel to this game, "Perfect Dark", use very similar control schemes in its campaign.

7. What year did the first video game console come out?

From Quiz Classic Consoles

Answer: 1972

The Magnavox Odyssey predated Pong by three years. Its North American cost at introduction was US$100.

8. Which console was "Sonic Jam" released on?

From Quiz Video Game Consoles

Answer: Sega Saturn

"Sonic Jam" was released on the Sega Saturn in 1997. In that game, you could play the original Sega Genesis Sonic games. Some say that it is similar to "Sonic Mega Collection" for the Nintendo GameCube.

9. What handheld came between the Game Boy and the Game Boy Advance from Nintendo?

From Quiz Video Game Systems

Answer: Game Boy Color

The Game Boy has slaughtered all of the competition in the handheld market through the years.

10. In the game "Major League Baseball", what does the game say when you are caught out by your opponent?

From Quiz Intellivision Still Lives!

Answer: "Yer out!"

When you are caught out by the opponent in "Major League Baseball", the game will say "Yer out!" Although... it sounds like a frog saying it! What do you expect when you attempt voices on a system from the '70s...?

11. The PlayStation, released in September 1995 in North America, was a fifth generation console that started a big line of products which would be created later on. Which Japanese brand, primarily known for its electronics, created the PlayStation?

From Quiz Argh! Natural Light!

Answer: Sony

Sony Corporation was just getting started with their Computer Entertainment division in the 1990s, competing with other better established gaming companies like Nintendo and SEGA. The PlayStation could also be used to play CDs, not just video games. I'm more of a Nintendo guy, so I never really liked playing with this console. I do remember playing with it a few times at a friend's, but never really liked the controller much.

12. What was the system that was was released in 1993 and was said to have "impressive 64-bit graphics", but was only a 32-bit system?

From Quiz Retro Video Game Consoles

Answer: Atari Jaguar

The Atari Jaguar sold very poorly; less than 250,000 were sold. A separately sold add-on called the Atari Jaguar CD didn't really help the Atari Jaguar's sales. The Atari Jaguar was Atari's last console before they went out of business.

13. 1989 is awesome! I just finished watching "Ghostbusters II". I'm going to head home and play "Mystic Defender". This game is awesome and it just came out on this cool black console. Which console is this?

From Quiz A Slave to New Technology

Answer: Sega Genesis

"Sonic the Hedgehog" was probably one of the most memorable games on this console. Sega Genesis was originally Sega Mega Drive. The controversy of "Mortal Kombat" started the video game rating system.

14. What three consoles had the same controller ports?

From Quiz Video Game Consoles!

Answer: The Genesis, 2600, and Colecovision

The Sega Genesis, Atari 2600, and the Colecovision all happened to have the same controller ports. That meant you could use a Genesis controller on a 2600, or even a Colecovision on Genesis!

15. Which game featured a chef building sandwiches while running from eggs and pickles?

From Quiz Intellivision, The Lost Game Console

Answer: Burgertime

"Burgertime" is classic. It has several different levels and if you need to freeze your enemies you can pepper them and go right through them. You have to earn peppers by eating french fries and drinking coffee.

16. Fairchild produced this system in 1976. It contained a programmable microprocessor that enabled its cartridges to require only a single ROM chip to store instructions. What was the name of Fairchild's system?

From Quiz The History of Video Game Consoles

Answer: VES

The Video Entertainment System, later renamed the "Fairchild Channel F", Was a complex system for the '70s. it had 124 x 64 resolution and 64 bytes of system RAM. It was soon overshadowed by Atari's "VCS".

17. Only one button can be found on the Wii Balance Board. If you press it, what does it do?

From Quiz What Does This Button Do?

Answer: Syncs the board to the system

The Wii Balance Board (as a controller) is quite an odd device. A platform with a left and right 'slab' to calculate weight, BMI, balance, etc., it only has one button on its front side used to sync the peripheral to the actual Wii console. In doing this, it ensures that all activities done are to the moment. For the most part, you'll navigate through menus and such with the Wii remote, but some activities or exercises begin when you fulfill a certain motion on the board. For example, you can only begin specific yoga poses or stretches in "Wii Fit" when both feet are firmly planted on the Balance Board. To go back to the Home menu, pause, or turn off the game, you can use the regular Wii Remote.

18. The Intellivision was the first console to have voices in-game. What was the add-on that allowed this called?

From Quiz Intellivision Still Lives!

Answer: Intellivoice Voice Synthesis Module

In 1982, the "Intellivoice Voice Synthesis Module" was released for retail sale. The add-on made certain games able to "speak". The add-on was only compatible with four games, sadly: "Space Spartans", "Bomb squad", "B-17 Bomber" and "Tron: Solar Sailer".

19. What was the first system to truly have 64-bit graphics and came with classic games like "The Legend of Zelda: Ocarina of Time" and "Super Mario 64"?

From Quiz Retro Video Game Consoles

Answer: Nintendo 64

The Nintendo 64 was released in 1996. The system was a great selling gaming system despite only releasing 296 games, but was beaten by Sony's PlayStation.

20. In 1991, I was playing "Super Mario World" on my "SUPER" new game console. It was an update from the console that came out in 1985. I would later come to play "Zombies Ate My Neighbors" on this same console. What video game system was I playing?

From Quiz A Slave to New Technology

Answer: SNES

"Super Mario World", "Donkey Kong Country", "Super Mario Kart" were some of the greater games on this console. Finding this console is a little easier than finding the NES but it is usually not the original.

21. What company helped make the Phillips CDi other than Phillips and quite possibly Sony and Nintendo?

From Quiz Video Game Consoles!

Answer: Magnavox

Magnavox, the granddaddy of video game consoles, helped make that garbage. Their logo is on the smaller CDi model where people can see it. I do not know what they were a part of it but they were a part of it!

22. Which game features a red car that pushes other cars into rocks for points and leaps water to avoid crashing?

From Quiz Intellivision, The Lost Game Console

Answer: Bump-N-Jump

"Bump-N-Jump" is a different kind of race game. Some of the cars even lay rocks in your path to try to make you crash.

23. The Xbox 360 was notorious for its first several years of sales. What is the name for the event that occurs when an original Xbox 360 has a hardware failure?

From Quiz Once Sold Considered Broken

Answer: The Red Ring of Death

Releasing a year before Nintendo's Wii and Sony's Playstation 3, Microsoft had it all when it launched the Xbox 360 console in 2005. Unfortunately, the system was plagued with problems from chipset issues to scratching discs. When the system failed, it had the wonderful ability to display a red ring on its front (aptly named 'The Red Ring of Death') which denoted the issue. Gaming outlets reported that one in every three Xbox 360 consoles were returned to the store for a return or exchange. Microsoft went out of their way to set aside a billion-dollar buffer to combat their losses in their first few years. The entire thing was used. This still didn't fix the heating issues, fan issues, power issues, and internal problems with the units. In June 2010, Microsoft unveiled a sleeker, newer design for the system to tie in with their motion-control camera, the Kinect. The beautiful thing? Microsoft utilized hardware concepts from their original Xbox console to keep it from overheating.

24. Suggestion 3: Please check the connections from your console to your television. Traditionally, RCA connector cables have three plugs on them. Stereo audio is represented by white and red jacks. What colour is associated with composite video?

From Quiz Ten Suggestions

Answer: Yellow

In order for you to see and hear the game, you can connect it to your television screen or monitor via RCA connector cables. The yellow jack signifies the video output, while the red and white represent the stereo audio channels. If the jacks are not connected properly, this may disrupt the game, through a flickering screen if the yellow jack is not inserted correctly, or crackling sound for the red and white jacks.

25. Originally released in 1990, this system was the 16-bit successor to its 8-bit predecessor. The North American and European counterparts were renamed the "Super Nintendo Entertainment System". Which console was later called the "SNES"?

From Quiz The History of Video Game Consoles

Answer: Super Famicom

The Super Famicom was a massive success all over the world. Despite being after other 16-bit systems of the time, it quickly rose to massive success, and many privately created ROM games were still being created well into the 21st century, long after Nintendo had dropped production of new media for the SNES.

26. Playing the classic "Super Mario Bros." on the NES, what happens when you hit the A button?

From Quiz What Does This Button Do?

Answer: You jump

A basic game on Nintendo's most basic console, "Super Mario Bros." is one of the earliest console Mario titles. The classic NES controller has a directional pad, an A button, a B button, 'Start', and 'Select'. A allows the player to jump while pressing B can shoot fireballs if Mario has the power of the Fire Flower. Holding B while moving left or right will allow Mario to run, making it easier to perform farther jumps. Many of these game mechanics appeared in proceeding games in the series, and Virtual Console versions of the game try to emulate the style with the Wii Classic Controller and the Wii Remote. The Nintendo DS game "New Super Mario Bros." and its Wii counterpart both make use of their respective control schemes to make the game as authentically retro as possible.

27. In what year did ColecoVision come to the United States?

From Quiz Classic Consoles

Answer: 1982

ColecoVision sold over one million units, but would become a victim of the video game crash of 1983. The last unit sold in the spring of 1984 with a total of 125 games made.

28. Hewson scored big time by releasing "Paradroid". What was the second game they released, with similar success?

From Quiz C-64 Games Retromania

Answer: Uridium

"Arkanoid" was published by Imagine/Taito, "Krakout" by Gremlin and "Turrican" by Trenz/Rainbow Arts.

29. The Super Nintendo was a _ bit system?

From Quiz Video Game Systems

Answer: 16

The original NES was 8 and the Nintendo 64 was 64, hence the name.

30. This Intellivision game is based off of a indoor sport. It features a large ball rolling on the floor in order to knock down obstacles far away. What is this game called?

From Quiz Intellivision Still Lives!

Answer: "Bowling"

"Bowling" for the Intellivision is a game released in 1984. It came out one year after the video game crash of '83. The game's full name is "PBA Bowling". PBA stands for "Professional Bowlers Association".

This is category 23016
Last Updated Jul 13 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.