FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 African Cultures Quizzes, Trivia and Puzzles
 African Cultures Quizzes, Trivia

African Cultures Trivia

African Cultures Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures

Fun Trivia
11 African Cultures quizzes and 110 African Cultures trivia questions.
1.
  So Where Do You Come From in Africa?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The African continent is a melting pot of different ethnic groups and cultures. See if you can match the ethnic group to the country with which they are most associated.
Average, 10 Qns, KayceeKool, Mar 08 17
Average
KayceeKool gold member
1617 plays
2.
  Far Over Wood and Mountain Tall    
Classification Quiz
 10 Qns
Many African cultures and ethnic groups live away from urban societies, including in forests and mountainous areas. This quiz asks you to match some of those cultures with their respective countries (where the culture is most predominant).
Easier, 10 Qns, Lpez, Jun 05 22
Easier
Lpez gold member
Jun 05 22
211 plays
3.
  Cultures of Namibia: North or South?    
Classification Quiz
 10 Qns
First colonized by Germany and then ruled by South Africa. Namibia is an independent country in southern Africa with diverse ethnic groups and cultures. This quiz asks you to classify some of them per their geographic location within Namibia. Good luck!
Average, 10 Qns, Lpez, Jul 02 22
Average
Lpez gold member
Jul 02 22
99 plays
4.
  A Collection of Cultures    
Multiple Choice
 10 Qns
Africa is full of a variety of different cultures, each with facts that nearly everyone would find fascinating. Here is a sample of ten of those cultures.
Average, 10 Qns, Buddy1, Mar 07 17
Average
Buddy1 gold member
1529 plays
5.
  Customs and Culture in the Maghreb - Mauritania   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gaining its independence from France in 1960, Mauritania has many ancient customs peculiar to the country. This short quiz examines some of the more unusual customs and aspects of the culture of this western African nation.
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Aug 22 13
Average
SisterSeagull gold member
694 plays
6.
  Zulu   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Zulu History and Culture
No, this quiz is not about the film called 'Zulu'. It covers some of the history and culture of the Zulu people.
Average, 10 Qns, rossian, Mar 13 23
Average
rossian editor
Mar 13 23
209 plays
7.
  Getting To Know Ewes    
Multiple Choice
 10 Qns
Ewe people live in and around northwest Africa, and their culture is quite interesting. Let's get to know Ewes!
Average, 10 Qns, alexis722, Sep 21 16
Average
alexis722
506 plays
8.
  The Tuareg People    
Multiple Choice
 10 Qns
The Tuareg People are amongst Africa's lesser known peoples. How much do you know about the "blue people" of Africa?
Average, 10 Qns, Joepetz, Sep 27 21
Average
Joepetz gold member
Sep 27 21
125 plays
9.
  The Maasai People    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on life in Maasai society. These African people are caught between their traditional lifestyle and the modern world approaching them.
Tough, 10 Qns, Joepetz, Aug 04 19
Tough
Joepetz gold member
Aug 04 19
164 plays
10.
  Ethnic Groups in Africa editor best quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Africa is a continent that is inhabited by hundreds of different ethnic groups with diverse customs and beliefs. Test your knowledge of some of these ethnic groups in Africa.
Difficult, 10 Qns, nerthus, Sep 28 11
Difficult
nerthus
3082 plays
trivia question Quick Question
Indlamu and ingoma are both examples of which Zulu tradition?

From Quiz "Zulu"




11.
  The Dogon   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions about the mysterious African tribe, the Dogon...
Tough, 10 Qns, astroman186, Jan 13 23
Tough
astroman186
Jan 13 23
913 plays
Related Topics
  African History [History] (79 quizzes)

  African Music [Music] (7 quizzes)

  African Geography [Geography] (259 quizzes)

  African Sports [Sports] (6 quizzes)

  African Animals [Animals] (35 quizzes)

  African Geography for Kids [For Children] (10 quizzes)

  Mixed Sites in Africa [World] (9 quizzes)


African Cultures Trivia Questions

1. For what reason are the Tuareg people sometimes referred to as the blue people?

From Quiz
The Tuareg People

Answer: Because of the indigo dye in their clothing

The Tuareg are sometimes called the blue people because they traditionally wear clothes dyed with indigo that sometimes wears off the clothing and can stain their skin. This is a common occurrence with the tagelmust, a men's turban and face garment that is dyed blue and is believed to ward off evil spirits. Although blue is still the traditional and most common color for Tuareg clothing, nowadays the Tuareg frequently wear all colors.

2. The Maasai people live primarily in which part of Africa?

From Quiz The Maasai People

Answer: Eastern Africa

The Maasai live almost exclusively in Kenya and Tanzania. Traditionally, the Maasai are welcoming to outsiders and speak Maa, the local language. Some Maasai speak English and Swahili as well. The Maasai are primarily nomadic but in recent years, younger people have been attending universities in urban areas and then return home.

3. Who do the Zulu people believe is their supreme creator?

From Quiz A Collection of Cultures

Answer: Unkulunkulu

The Zulu people believe that Unkulunkulu sprung from the reeds and created all animals, water, mountains, the sun, and the moon. They also considered him to be the same as Adam, the first man to walk on earth.

4. Where in west Africa would you find Ewe people?

From Quiz Getting To Know Ewes

Answer: Togo, Benin, Ghana, Nigeria

The Ewe tribes and their relatives in Africa live primarily along the coastal areas of the mid northwestern countries including the Volta area of Ghana (formerly Gold Coast). The language they speak is called Ewe (aka 'Evegbe') and is somewhat related to languages of tribes in the same general area such as the Fon, Phla Phera, Gen and Aja. These languages belong to the Gbe group, which is in the Kwa family in the Niger-Congo areas. There are approximately 3 million speakers of these and variant languages in the area. Variations in Ewe can be heard from one settlement to another, but are mutually intelligible.

5. The majority of the Dogon people live in what African country?

From Quiz The Dogon

Answer: Mali

The majority of the Dogon tribe live in Mali near the city of Timbuktu. There is also a smaller population living in Upper Volta, also known as Burkina Faso.

6. This tribe, generally found in Nigeria, create wooden statues based on twin figures , called 'Ibeji'.

From Quiz Ethnic Groups in Africa

Answer: Yoruba

The Yoruba have a high incidence of twin births. If one twin dies, the 'Ibeji' takes his place.

7. In which part of Africa do the largest communities of Tuareg people live?

From Quiz The Tuareg People

Answer: Sahara Desert

The vast majority of Tuareg people live in the Sahara Desert region of Northern Africa. Niger is by far the nation with the most Tuareg people and is also the nation where the Tuareg make up the largest percentage of the population. The Tuareg are nomadic people whose society is hierarchical.

8. Pietermaritzburg is the capital of KwaZulu-Natal, but which city is, by population, the largest of the province?

From Quiz Zulu

Answer: Durban

Using 2016 data, Pietermaritzburg is the tenth largest city in South Africa, while Durban is the third largest. Johannesburg, in Gauteng Province, has by far the largest population with more than twice as many inhabitants as Cape Town. Pietermaritzburg was founded in 1838 and is inland, while Durban (eThekwini in the Zulu language) is a large port city on the Indian Ocean.

9. What does a male of the Sudanese Latuka tribe do when he wishes to marry?

From Quiz A Collection of Cultures

Answer: He kidnaps a female

After the kidnapping, an elder of the suitor's family goes to the bride's father and asks for a blessing of the union. If the father accepts, he beats the suitor as a sign of acceptance. If the father doesn't accept, the suitor may still force the union if he wishes.

10. After both lunch and dinner it is customary in Mauritanian homes for women, children and slaves to serve the men with which beverage?

From Quiz Customs and Culture in the Maghreb - Mauritania

Answer: Sweet green tea flavoured with mint

Yes, as strange as it may seem, slavery is still practiced in Mauritania! The Mauritanians are particularly fond of sweet foods and drinks and also drink sour camel milk and water; a drink known as 'Zrig', hibiscus flower juice and the juice of the fruit of the Baobab tree.

11. In Ewe culture, the founder of a tribe became chief and was usually succeeded by which descendants?

From Quiz Getting To Know Ewes

Answer: Patrilineal kin

Paternal kin was the usual line of succession, but extended family connections are also very important to the Ewe, as they prefer not to have too high a concentration of power in only one family. During European colonization, parts of then Togoland were held by the British and the French. After WWI French Togoland was named Togo, and independence was achieved in 1960. While French was the official language in Togo, Ewe and Kabiye are the recognised indigenous languages and are taught in school. There is a considerable amount of flow between French, English and native languages so words and phrases are borrowed wherever needed.

12. The Dogon live along what river?

From Quiz The Dogon

Answer: Niger

The Niger river has its source in Guinea, runs through northwestern Africa, and empties into the Gulf of Guinea.

13. The men in this tribe wear their hair in many tiny braids , and groom it with red clay, while the women generally shave their heads. This famous Kenyan warrior tribe is well known for drinking cattle milk and blood.

From Quiz Ethnic Groups in Africa

Answer: Masai & Maasai

14. Traditionally speaking, the Tuareg practice which religion?

From Quiz The Tuareg People

Answer: Islam

The Tuareg adopted Islam as their religion around the 7th century. Not only were the Tuareg amongst the first groups of people to convert to Islam, they were instrumental in spreading Islam throughout North Africa. The city of Timbuktu was founded by Tuareg and was a major city for Islamic and general education which the Tuareg used to spread Islam. Notably, the Tuareg are generally considered to be lax in the observation of certain Muslim traditions and women play a much more prominent role in society than in other traditional Muslim communities.

15. Indlamu and ingoma are both examples of which Zulu tradition?

From Quiz Zulu

Answer: Dance

These are just two of the traditional Zulu dances, with the ingoma having two versions. The isizingili is performed by girls and boys together, with a chanted accompaniment. The isishameni has boys and girls, but they dance separately with each gender clapping while the other dances. Indlamu is derived from a traditional war dance so is performed only by men, who wear full ceremonial dress. These dances are frequently part of Zulu weddings.

16. What does a young male of the Ethiopian Hamer tribe have to do to prove his manhood?

From Quiz A Collection of Cultures

Answer: Run across the backs of several bulls

The young boy must jump on the back of one bull in a corralled herd and then run across the backs of the pack many times. The young boy usually has to do it while naked.

17. Custom dictates that on major ceremonial occasions an animal is slaughtered. Which section of society are the only ones who are permitted to slaughter an animal?

From Quiz Customs and Culture in the Maghreb - Mauritania

Answer: Only circumcised adult males

At the end of Ramadan and the feast that celebrates the end of the Hajj, the pilgrimage to Mecca, the only meat that will be accepted as a sacrifice is lamb; any meat from this animal must be eaten after three days or it will be discarded. It is also customary for an animal to be slaughtered during the celebrations of the giving of a name, a tribal initiation ceremony, marriage and funerals.

18. The Dogon center their lives around what star of our Milky Way Galaxy?

From Quiz The Dogon

Answer: Sirius & dog star

Sirius is actually a binary system, and it has even been theorized to be a tertiary system. The Dogon base their beliefs on a tertiary Sirius system.

19. The Ashanti developed a woven cloth that is a symbol of prestige, and a visual representation of the history, the oral literature, religious beliefs and social values of Africa. What is this cloth called?

From Quiz Ethnic Groups in Africa

Answer: Kente

The Kente probably has its roots in weaving traditions in the 11th century. Often the cloth is given different names to suit the occasion and the wearer. For instance, a special Kente called 'One Man Cannot Rule A Country' was designed especially for Ghana's first President.

20. Which people constitute the Ikelan caste of Tuareg society?

From Quiz The Tuareg People

Answer: Slaves

The Ikelan caste was made up of slaves from other parts of Africa, most commonly those from areas just outside traditional Tuareg lands and were people who did not speak the Tuareg language. Although slavery is more or less abolished in Africa, it is still practiced in various forms in some Tuareg communities. In the most nomadic and remote communities, it is not uncommon to find slaves in chains like in the days of old. The word "ikelan" literally means "to be black" referring to the darker skinned people of sub-Saharan Africa who were usually enslaved by the Tuareg.

21. South Africa's Heritage Day is held on 24 September, and was originally a Zulu ceremony to commemorate which king?

From Quiz Zulu

Answer: Shaka

Shaka kaSenzangakhona, also known as Shaka Zulu, was born in the late eighteenth century and was the man who brought together various African tribes as the Zulu nation. His reign lasted until 1828, when he was assassinated by his half brothers following his extreme, and cruel, actions following his mother's death. The date of his death became a day of pilgrimage for the Zulus and was adopted by South Africa as Heritage Day in 1995.

22. The Masai people traditionally dress in very colorful clothing. What color is used predominately?

From Quiz A Collection of Cultures

Answer: Red

Predominately red clothing is worn by the Masai especially when doing their traditional dancing. The color red is used to blend in with the red soil of their environment.

23. The Ewe weave a traditional cloth called 'kente'. Its pattern is said to represents what motion?

From Quiz Getting To Know Ewes

Answer: Weaving of running feet

The design is repeated in different sizes and colors, and looks like modernistic footprints in the sand. The Ewe seem to favor blue, purple, black, tan and green in their weaving, perhaps because those were the available dye colors in their region.

24. The Dogon believe that what came from the Sirius system?

From Quiz The Dogon

Answer: Extraterrestrials

The Dogon believe that an extraterrestrial race visited Earth and created life.

25. This group is known as 'the people of the veil' because the men wear a veil that conceals the whole face excluding their eyes. Who are these people?

From Quiz Ethnic Groups in Africa

Answer: Tuareg

The Tuareg are generally found in Nigeria, Senegal, Mali, and Burkina Faso. The men start wearing a veil at the age of 25. They never remove this veil even amongst family members. The women however, are not veiled.

26. What would a Tuareg woman do with atai?

From Quiz The Tuareg People

Answer: Drink it

Atai is a type of gunpowder green tea that is a popular beverage in Tuareg communities. One of the characteristics of atai is its frothiness. Traditionally, it is served in very small glasses and poured into the glasses from a great height, causing the tea to froth. It is a sweet tea with lots of sugar and flavored with mint leaves.

27. Who or what is adumu?

From Quiz The Maasai People

Answer: A dance

Adumu is the jumping dance the Maasai are well known for. It is performed usually by men holding a rigid posture. The heels do not touch the ground. Onlookers surround the performers in a circle and shout at different pitches depending on how high the performers are jumping. Adumu can be competitive as men will often compete to see how high or for how long they can jump.

28. The Ewes trace their ancestors back to whom?

From Quiz Getting To Know Ewes

Answer: Noah

Noah's second son, Ham, settled in the Mesopotamian area (now Iraq) after the great flood. Ham is believed to be the ancestor of the Egyptians, Canaanites and Cushites as well. According to Ewe tradition, their ancestors at some point had their languages confused by God before they left Babel (a suburb of Sumeria or Mesopotamia). When the people followed Gu, their leader, they settled in Egypt where they were joined by many other peoples, including the Jews. There was a severe drought and famine in that time that lasted seven years. The Ewe adopted the rite of circumcision from the Jews. They named their God Yewe, from Jehovah. They also adopted the rite of pouring libation, which is done usually by chiefs; the libation is poured three times a day in honor of life, ancestors and the one who pours. The Ewe and others migrated through many areas of northern Africa, including the Sahara Desert, and between 500 and 1200 AD they also lived in Abyssinia (now Ethiopia). Arab invaders drove the Ewe further west where they eventually settled.

29. When a girl from this ethnic group gets married, she carries a conical shaped beaded doll which is a symbol of fertility. She gives a name to this doll and this name is later transferred to her first born child. Which group is this?

From Quiz Ethnic Groups in Africa

Answer: Sotho

Formerly known as Basuto, the Sotho are mountain people from the Maluti Range. They are generally on horseback.

30. The distinctive clothing of the Xhosa women includes what head covering?

From Quiz A Collection of Cultures

Answer: Turban-like scarves

Clothing has an important status for the Xhosa people. A married woman must have her head covered and by the elaborate use of scarves wrapping around it is made into a turban-like hat. The more elaborate the headpiece the higher up in the community the person is.

This is category 3649
Last Updated Feb 21 2024 1:57 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.