FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dogon
Quiz about The Dogon

The Dogon Trivia Quiz


A few questions about the mysterious African tribe, the Dogon...

A multiple-choice quiz by astroman186. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. African Cultures

Author
astroman186
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
154,947
Updated
Jan 13 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
914
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The majority of the Dogon people live in what African country? Hint


Question 2 of 10
2. The Dogon live along what river? Hint


Question 3 of 10
3. The Dogon center their lives around what star of our Milky Way Galaxy?

Answer: (8.7 light years away)
Question 4 of 10
4. The Dogon believe that what came from the Sirius system? Hint


Question 5 of 10
5. Name one of the two French anthropologists who received secret information from the Dogon.

Answer: (One Word (surname only))
Question 6 of 10
6. The Dogon imparted information about nuclear weapons, Pluto's moon and the AIDS virus, among other things.


Question 7 of 10
7. No more than 6 months after the Dogon had divulged their secrets to the anthropologists, one of the anthropologists mysteriously disappeared and was not heard from again.


Question 8 of 10
8. Carl Sagan was a skeptic of the Dogon's mysterious self-achieved knowledge. He believed that the Dogon got their information from Europeans who traveled to Africa in the 1920s.


Question 9 of 10
9. What is the name of the book by Robert Temple that goes into the life and mystery of the Dogon? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first living creature created on Earth, who later split into several pairs of twins? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The majority of the Dogon people live in what African country?

Answer: Mali

The majority of the Dogon tribe live in Mali near the city of Timbuktu. There is also a smaller population living in Upper Volta, also known as Burkina Faso.
2. The Dogon live along what river?

Answer: Niger

The Niger river has its source in Guinea, runs through northwestern Africa, and empties into the Gulf of Guinea.
3. The Dogon center their lives around what star of our Milky Way Galaxy?

Answer: Sirius

Sirius is actually a binary system, and it has even been theorized to be a tertiary system. The Dogon base their beliefs on a tertiary Sirius system.
4. The Dogon believe that what came from the Sirius system?

Answer: Extraterrestrials

The Dogon believe that an extraterrestrial race visited Earth and created life.
5. Name one of the two French anthropologists who received secret information from the Dogon.

Answer: Griaule

Four Dogon priests approached the anthropologists and told them that they were ready to tell them the secrets of their tribe. This came after the anthropologists had lived with and studied the tribe for over 15 years.
6. The Dogon imparted information about nuclear weapons, Pluto's moon and the AIDS virus, among other things.

Answer: False

Actually, the Dogon possessed knowledge about Jupiter's moons, the Sirius system and the DNA sequence, among other things.
7. No more than 6 months after the Dogon had divulged their secrets to the anthropologists, one of the anthropologists mysteriously disappeared and was not heard from again.

Answer: False

Marcel Griaule died in 1956, and Germaine Dieterlen died in 1999, aged 96.
8. Carl Sagan was a skeptic of the Dogon's mysterious self-achieved knowledge. He believed that the Dogon got their information from Europeans who traveled to Africa in the 1920s.

Answer: True

Sagan believed that either the Europeans imparted the knowledge to the Dogon in the 1920s or that they received it from a local school in Timbuktu or from other people near the area of the Dogon prior to the anthropologists' study.
9. What is the name of the book by Robert Temple that goes into the life and mystery of the Dogon?

Answer: The Sirius Mystery

'The Sirius Mystery' hit the shelves in 1976. It explores the Dogon culture in great detail and attempts to explain the Dogon's mysterious knowledge of our universe.
10. Who was the first living creature created on Earth, who later split into several pairs of twins?

Answer: Nommo

Nommo can describe a single individual or a group of spirits, considering the creature created by the sky god Amma split into several others.
Source: Author astroman186

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Matve before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us