FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ethnic Groups in Africa
Quiz about Ethnic Groups in Africa

Ethnic Groups in Africa Trivia Quiz


Africa is a continent that is inhabited by hundreds of different ethnic groups with diverse customs and beliefs. Test your knowledge of some of these ethnic groups in Africa.

A multiple-choice quiz by nerthus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. African Cultures

Author
nerthus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
28,504
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3086
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: 1995Tarpon (10/10), Guest 154 (5/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This tribe, generally found in Nigeria, create wooden statues based on twin figures , called 'Ibeji'. Hint


Question 2 of 10
2. The men in this tribe wear their hair in many tiny braids , and groom it with red clay, while the women generally shave their heads. This famous Kenyan warrior tribe is well known for drinking cattle milk and blood.

Answer: (one word)
Question 3 of 10
3. The Ashanti developed a woven cloth that is a symbol of prestige, and a visual representation of the history, the oral literature, religious beliefs and social values of Africa. What is this cloth called? Hint


Question 4 of 10
4. This group is known as 'the people of the veil' because the men wear a veil that conceals the whole face excluding their eyes. Who are these people? Hint


Question 5 of 10
5. When a girl from this ethnic group gets married, she carries a conical shaped beaded doll which is a symbol of fertility. She gives a name to this doll and this name is later transferred to her first born child. Which group is this? Hint


Question 6 of 10
6. This tribe from Mali worship the Dogstar, Sirius, and knew about it even before modern astronomers did. Who are they? Hint


Question 7 of 10
7. These people live in small enclosed villages on the Zambesi plains. When the river Zambesi floods its plains in winter, these Southern African people have to abandon their villages and move to higher grounds. In death, the men are buried facing the east while the women are buried facing the west. What are they called? Hint


Question 8 of 10
8. These herders in Uganda depend upon their animals. Their respect for these animals is so great that they name themselves after their animals. Who are they? Hint


Question 9 of 10
9. Like most people in Ghana, the members of this group use only their right hands to touch food, even if the whole family eats from the same bowl. They celebrate Homowo, an annual harvesting festival. Who are they? Hint


Question 10 of 10
10. In Ghana, these people are known as the masters of the coded messages of drum language. What people are they? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : 1995Tarpon: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 154: 5/10
Mar 16 2024 : Guest 174: 5/10
Mar 16 2024 : Guest 217: 6/10
Feb 18 2024 : Guest 204: 4/10
Feb 16 2024 : Guest 109: 6/10
Feb 16 2024 : Guest 104: 3/10
Feb 16 2024 : Guest 87: 4/10
Feb 16 2024 : Iva9Brain: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This tribe, generally found in Nigeria, create wooden statues based on twin figures , called 'Ibeji'.

Answer: Yoruba

The Yoruba have a high incidence of twin births. If one twin dies, the 'Ibeji' takes his place.
2. The men in this tribe wear their hair in many tiny braids , and groom it with red clay, while the women generally shave their heads. This famous Kenyan warrior tribe is well known for drinking cattle milk and blood.

Answer: Masai

3. The Ashanti developed a woven cloth that is a symbol of prestige, and a visual representation of the history, the oral literature, religious beliefs and social values of Africa. What is this cloth called?

Answer: Kente

The Kente probably has its roots in weaving traditions in the 11th century. Often the cloth is given different names to suit the occasion and the wearer. For instance, a special Kente called 'One Man Cannot Rule A Country' was designed especially for Ghana's first President.
4. This group is known as 'the people of the veil' because the men wear a veil that conceals the whole face excluding their eyes. Who are these people?

Answer: Tuareg

The Tuareg are generally found in Nigeria, Senegal, Mali, and Burkina Faso. The men start wearing a veil at the age of 25. They never remove this veil even amongst family members. The women however, are not veiled.
5. When a girl from this ethnic group gets married, she carries a conical shaped beaded doll which is a symbol of fertility. She gives a name to this doll and this name is later transferred to her first born child. Which group is this?

Answer: Sotho

Formerly known as Basuto, the Sotho are mountain people from the Maluti Range. They are generally on horseback.
6. This tribe from Mali worship the Dogstar, Sirius, and knew about it even before modern astronomers did. Who are they?

Answer: Dogon

The Dogon knew that Sirius is a binary star system and could even describe the elliptical orbit the two make around each other (facts which were later confirmed by modern astronomers). They called Sirius B 'Po Tolo'.
7. These people live in small enclosed villages on the Zambesi plains. When the river Zambesi floods its plains in winter, these Southern African people have to abandon their villages and move to higher grounds. In death, the men are buried facing the east while the women are buried facing the west. What are they called?

Answer: Lozi

They are also known as Malozi or Barotse.
8. These herders in Uganda depend upon their animals. Their respect for these animals is so great that they name themselves after their animals. Who are they?

Answer: Jie

Jie, Matheniko and Dodoth are part of the Karamajong group.
9. Like most people in Ghana, the members of this group use only their right hands to touch food, even if the whole family eats from the same bowl. They celebrate Homowo, an annual harvesting festival. Who are they?

Answer: Ga-Adangbe

In general most people in Ghana eat with their right hands (even if they are born left-handed).
10. In Ghana, these people are known as the masters of the coded messages of drum language. What people are they?

Answer: Ewe

'Vu gbe' , the language of the drums is an important aspect in various african ethnic groups like the Ewe, the Ashanti and the Ga, in Ghana, as well as the Fon in Benin and the Yoruba in Nigeria.
Source: Author nerthus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us