FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Roads  Highways Quizzes, Trivia and Puzzles
 Roads  Highways Quizzes, Trivia

Roads & Highways Trivia

Roads & Highways Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport

Fun Trivia
99 quizzes and 1,386 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Breathtaking Roads Through the Alps    
Match Quiz
 10 Qns
The Alps offer many routes for motorists and cyclists to enjoy spectacular views. Can you match ten of the most scenic pass roads to the country or countries where they are located?
Average, 10 Qns, wellenbrecher, Apr 02 24
Average
wellenbrecher gold member
Apr 02 24
43 plays
2.
But Dont You Let Them
  But Don't You Let Them   best quiz  
Photo Match
 15 Qns
Traffic control signs
Can you work out what each of these roadside signs is trying to keep from happening?
Very Easy, 15 Qns, looney_tunes, Dec 06 23
Very Easy
looney_tunes editor
Dec 06 23
651 plays
3.
  Heading Down the 401    
Ordering Quiz
 10 Qns
Can you name the Ontario cities in order that Highway 401 Canada's busiest highway - passes through?
Average, 10 Qns, George95, Mar 04 24
Average
George95 gold member
Mar 04 24
66 plays
4.
  Famous Streets And Roads    
Multiple Choice
 10 Qns
Some names of streets and roads are famous the world over, or if not in the whole world then definitely in the English-speaking world. Try these.
Difficult, 10 Qns, flem-ish, Dec 05 05
Difficult
flem-ish
1965 plays
5.
  The Ubiquitous Orange Traffic Cone editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You're out driving, when OH NO! SWERVE! But alas, it is too late. The Orange Traffic Cone lies squashed, woefully and unconically, on the asphalt. Filled with remorse, you ponder the life and times of this orange traffic cone...
Average, 10 Qns, pu2-ke-qi-ri, Dec 22 23
Average
pu2-ke-qi-ri
Dec 22 23
7098 plays
6.
Winding Road Ahead
  Winding Road Ahead   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Hop in. The tank's full of petrol, the tyres are new, the brakes are great.. let's motor down some interesting roads! Fasten your seatbelt and hope for the best. Some of these roads aren't the greatest...
Average, 10 Qns, Tizzabelle, May 30 16
Average
Tizzabelle gold member
578 plays
7.
Neither Rain Nor SleetNor Poor Road Conditions As an international postal courier it's your job to make sure parcels reach their destinations. Your goal: bring these ten packages to their intended recipients...regardless of how difficult the roads of the world may be to travel. Good luck!
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Dec 25 12
Tough
kyleisalive editor
1655 plays
8.
  Are You a Roads Scholar?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
You don't need to have gone to the University of Oxford to be able to match these famous roads with their countries of origin. I've provided an extra fact about each road which may help you on your way.
Very Easy, 10 Qns, malik24, Apr 04 20
Recommended for grades: 9,10,11,12
Very Easy
malik24
Apr 04 20
623 plays
9.
  Get Off the Road!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come take a whirlwind tour of some of the world's ancient and modern roads.
Easier, 10 Qns, mlcmlc, May 29 13
Easier
mlcmlc gold member
854 plays
10.
  From Here to There   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Since the early days of human civilization, roads have been built to allow people to move with ease from "here" to "there". This quiz will explore a few of these historic roads, some of which are still in use today.
Average, 10 Qns, LadyNym, Apr 19 21
Average
LadyNym gold member
Apr 19 21
330 plays
trivia question Quick Question
Canada's 'kilometer zero' is found in which province of the country?

From Quiz "Stones in the Road"




11.
  Stuck in Ontario Traffic    
Match Quiz
 10 Qns
Ontario's traffic is notoriously bad. If you were (or are) in the province, here's ten highways you could get stuck on.
Average, 10 Qns, George95, Mar 16 17
Average
George95 gold member
1014 plays
12.
  Blazing a Nullarbor Trail   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For many Australians crossing the Nullarbor is a rite of passage. To do so you have little option but to drive across the Eyre Highway. Come and take a ride with me on this amazing stretch of road.
Average, 10 Qns, pollucci19, May 19 20
Average
pollucci19 gold member
May 19 20
282 plays
13.
  Tales of Ancient Roads   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Ancient roads were, as their counterparts today, lifelines that facilitated trade, communication, and military movement. Follow along with the clues given to reach the correct destination.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Sep 27 20
Average
ponycargirl editor
Sep 27 20
183 plays
14.
  Deadliest Roads From Around the World   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Welcome to my match quiz on some of the world's deadliest roads. I hope you enjoy playing it.
Easier, 10 Qns, mcsurfie, Mar 26 17
Easier
mcsurfie
184 plays
15.
  How will you get there in Germany?    
Match Quiz
 10 Qns
Important German Autobahns
You've seen the UK motorway quizzes - now let's try this on the right side of the road. I give you two cities, you name the Autobahn linking them. For a bit of extra help, each road has an intermediate city listed.
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Dec 07 22
Average
WesleyCrusher editor
Dec 07 22
738 plays
16.
  Stones in the Road   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Although Mary Chapin Carpenter's "Stones in the Road" evokes images of a dusty, country road of warm memories, this quiz looks at other significant stones in the roads which mark important starting points. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, May 10 11
Average
kyleisalive editor
354 plays
17.
  The German Autobahn    
Multiple Choice
 10 Qns
The German Autobahn is world famous for being one of the few places without a speed limit, but how much do you know about it? Even Germans might learn quite a few things here.
Tough, 10 Qns, WesleyCrusher, Mar 04 09
Tough
WesleyCrusher editor
698 plays
18.
  North American Bridges    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about some of North America's engineering wonders.
Average, 10 Qns, Maiguy, Mar 22 24
Average
Maiguy
Mar 22 24
408 plays
19.
  Ascending to Jerusalem   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Highway Number One in Israel connects the coastal city of Tel Aviv to Jerusalem. The ascent to Jerusalem is full of interesting and historic sites. Come along with me and explore them.
Difficult, 10 Qns, janetgool, Nov 19 08
Difficult
janetgool
245 plays
20.
  North American Adventure    
Multiple Choice
 10 Qns
We are going to take a road trip across North America from Alaska all the way down to Panama. So, hop in and enjoy the ride.
Tough, 10 Qns, RedHook13, Nov 26 17
Tough
RedHook13 gold member
Nov 26 17
185 plays
21.
  This is Hardcore    
Multiple Choice
 10 Qns
Lots of things are termed "Hardcore" nowadays, but thiz quiz has the genuine article! And a few other things besides, all of which go into the building of our roads and highways. How much do you know about the humble pavement under your feet?
Tough, 10 Qns, Rowena8482, Jan 10 11
Tough
Rowena8482 gold member
433 plays
22.
  400-Series Highways in Ontario   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you love to drive around Ontario, your best friend is Ontario's 400-series of expressways. How well do you know them?
Tough, 10 Qns, Dukasaur, Feb 02 18
Tough
Dukasaur
Feb 02 18
443 plays
23.
  Travels to My Aunts    
Multiple Choice
 10 Qns
I'm fortunate to have Aunts all over Australia! I'm off on a trek to visit them, and you're coming with me! This is an AIA challenge - it stands not only for Aunts in Australia, but also Adventures in Authoring - try one for yourself!
Average, 10 Qns, VegemiteKid, Jun 15 16
Average
VegemiteKid gold member
237 plays
24.
  Keep Calm on These Roads!    
Multiple Choice
 10 Qns
There are some truly spectacular roads in the world, some deadly, some entertaining, some just awe inspiring. Here is a quiz on some of these marvellous builds.
Tough, 10 Qns, ramonesrule, Sep 18 20
Tough
ramonesrule gold member
Sep 18 20
158 plays
25.
  British Roads    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a fabulous quiz all about the roads in Britain.
Tough, 10 Qns, wiztipskimor, Mar 10 09
Tough
wiztipskimor
442 plays
26.
  Roadwork    
Multiple Choice
 10 Qns
I wouldn't say they are the best in the world, but apparently they're in the top 100 roads to drive on before you kick the bucket! How much of them do you know?
Average, 10 Qns, Saleo, May 29 13
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Saleo
414 plays
27.
  Ontario's Lifelines - The 400 highways   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 400 series of highways are the lifeline of Ontario. The main 400 highway, Highway 401, is one of the busiest and longest toll free highways in the world. How much do you know about this system, primarily 401?
Average, 10 Qns, kaldav, Jul 18 12
Average
kaldav
495 plays
28.
  Route 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about roads numbered 1, from different countries and US states.
Average, 10 Qns, hotdogPi, Dec 19 14
Average
hotdogPi
246 plays
29.
  Australian Highways    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a collection of trivia about Australia's Highways.
Tough, 10 Qns, skirwood, Feb 05 08
Tough
skirwood
419 plays
30.
  Highway 401: North America's Busiest Highway    
Multiple Choice
 10 Qns
Highway 401 in Ontario, Canada, is North America's busiest highway, but there's much more to it than ugly asphalt and gas fumes. How much do you know?
Tough, 10 Qns, curinfinwe, Feb 10 11
Tough
curinfinwe
299 plays
31.
  Cyclists' Dream Roads    
Multiple Choice
 10 Qns
An overview of the best cycling climbs in the Alps and Pyrenees.
Tough, 10 Qns, zordy, Jul 20 19
Tough
zordy gold member
Jul 20 19
99 plays
32.
  The Trans-Canada Highway Part I    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the famous Trans-Canada Highway. Please note this quiz follows the southern route of the Trans-Canada highway. Please rate and enjoy!
Tough, 10 Qns, rightiam, Oct 23 17
Tough
rightiam
Oct 23 17
366 plays

Roads & Highways Trivia Questions

1. The zebra crossing on this London road makes it a very popular tourist spot. Can you name this iconic street?

From Quiz
Keep Calm on These Roads!

Answer: Abbey Road

Abbey Road is well known thanks to The Beatles. It is a road in London where the Abbey Road Studios are located and is the name of a 1969 Beatles album. On the cover of the album are the four band members walking across the zebra crossing. This has become a popular tourist attraction, with fans trying to replicate the album cover. An Abbey Road webcam was created for the curious to watch intrepid tourists try to beat the traffic on this busy road in order to get that quintessential photo.

2. The road is SS38. You can choose to climb 1560 metres (5118 ft) riding for 22 km from Bormio, or to defy 48 hairpins from Prato, climbing 1808 metres (5931 ft). What legendary pass is this?

From Quiz Cyclists' Dream Roads

Answer: Stelvio or Stilfsjoch

The Stelvio Pass Road was designed by architect Carlo Donegani, and opened in 1825, linking Tyrol and Lombardy, then parts of the Habsburg Empire. The summit is at 2758 metres (9045 ft) and often has been the highest point in the Giro d'Italia bike race, called the "Cima Coppi", so named after the Italian champion Fausto Coppi.

3. US 1, which parallels I-95, goes along the East Coast of the United States. It goes through many major cities, including Boston, New York City, Washington DC, and Miami. In which city does US 1 cross US 29 and US 50, near the center of US 1?

From Quiz Route 1

Answer: Washington DC

More cities that US 1 goes through include Providence RI, New Haven CT, Philadelphia PA (though not through the center), Baltimore MD, Richmond VA, Raleigh NC, and Jacksonville FL. However, in all of these cities, Interstates are better ways to get through the cities than US 1. US 1 was used to link them before the Interstates existed, though.

4. This road is sometimes called the 'Death Road', and is known internationally by the name North Yungas Road. Do you know in which South American country it is located?

From Quiz Roadwork

Answer: Bolivia

The North Yungas Road is in Bolivia and connects La Paz and Coroicois. The "Death Road" nickname was given because it can be dangerous to drive along - parts of it have no railings on one side and sometimes visibility is very low due to the climate. This road has been featured on TV shows such as 'Top Gear' and 'IRT: Deadliest Roads'.

5. The Eyre Highway was named after Edward John Eyre. What was his claim to fame?

From Quiz Blazing a Nullarbor Trail

Answer: He was the first European to cross the Nullarbor Plain

Edward John Eyre (1815-1901) was one of Australia's premier land explorers. When the colony of South Australia was founded (1836), he drove a large herd of cattle and sheep from Monaro in New South Wales to the new colony. He sold the lot for a very tidy profit and then used these funds to help fund his endeavours in exploring the interior of South Australia. In 1840 he set out with fellow explorer John Baxter and three aboriginal guides. The aim was to make the western crossing beyond Ceduna and into Western Australia. Midway through the trip two of the aborigines killed Baxter and stole the majority of Eyre's supplies. Eyre and his guide, Wylie, managed to survive by employing clever bushcraft techniques. They also enjoyed some good fortune when they sighted a French whaling ship in what Eyre later named Rossiter Bay. Late in 1841, after some 2,000 torturous miles, they reached Albany in Western Australia. Eyre's contributions to mapping Australia as well as his administrative abilities has seen him honoured by having his portrait grace an Australian postage stamp and his name attached to places such as Lake Eyre, which, on the rare occasions it fills, is the largest lake in Australia, the Eyre Peninsula, Eyre Creek and, of course, the Eyre Highway.

6. Someone once said that "all roads lead to Rome". Where could one find this ancient milestone marking this 'kilometer zero' in the times of the Roman Empire?

From Quiz Stones in the Road

Answer: The Roman Forum

Known as the Milliarium Aureum, this ancient milestone was a monument which stood erect outside the Temple of Saturn in the Roman Forum. While much of the Roman forum collapsed over hundreds of years, the base of the milestone remained for the most part intact. The Milliarium Aureum continued to represent kilometer zero in Italy until modern times having done so for over two millennia (since its inception in 20BC by Augustus). Its base is still in its place in the Forum at Capitoline Hill, though the pillar is long-gone. Preservation efforts in this part of Rome are ongoing. The farthest point from this milestone that is still in Italy (and thus still leading to Rome) is likely the town of Bardonecchia at the country's western tip (in Italy's northwestern provinces, bordering France).

7. As the title of this quiz states, "This is Hardcore". In roadbuilding terms, what *is* hardcore?

From Quiz This is Hardcore

Answer: Poorly graded stone, often waste or contaminated with other things

When building a road, the actual ground upon which it will lie is called the subgrade. If this needs some strengthening, or to fill in any remaining contours after rolling or ramming, hardcore is used for the first layer of road. It comprises lumps of brick, stone, masonry, and any other demolition or quarry waste available. It can also have wood, plastic, or other waste mixed in it, and tends to be unprocessed. Hardcore allows the higher layers of the road to be better compacted during construction and makes the road stronger and more stable.

8. What is the name of the Roman Road which connects London with Chichester?

From Quiz British Roads

Answer: Stane Street

Watling Street, possibly the most famous, runs from Dover to Wroxeter via London. Akeman Street links St Albans with Cirencester and Ermine Street (not to be confused with Ermin Street) links London with York. Stane Street is also known as 'Stone Street' as were a number of Roman Roads due to their being made of stone, and unlike the typical dirt tracks of the time.

9. What is the approximate length of the Highway 401 corridor?

From Quiz Ontario's Lifelines - The 400 highways

Answer: 820 km

Highway 401 was first conceived in 1938 to alleviate the congestion and speed the flow of traffic along Ontario's two lane highways, primarily Highway 2. It is continuous for 817.9 km (508 miles).

10. Which highway goes from Sydney, through Melbourne, onward to Adelaide and finishes at Port Augusta?

From Quiz Australian Highways

Answer: Princes Highway

The Princes Highway was named in 1920 after the Prince of Wales who later became the King Edward VIII. He abdicated in 1936 and became the Duke of Windsor. Interestingly, the highway is part of Australia's Highway 1, but not part of what is called the National Highway. For example, the Hume Highway from Sydney to Melbourne is part of the National Highway and receives higher government funding.

11. The Trans-Canada highway starts in which city of British Columbia?

From Quiz The Trans-Canada Highway Part I

Answer: Victoria

Victoria's Beacon Hill park boasts the start of the Trans-Canada highway with a sign that says 'mile 0'. Beacon Hill Park is in the southern part of Victoria.

12. The Brooklyn Bridge was the first major modern bridge when it opened in 1883. What two New York City boroughs are connected by the Brooklyn Bridge?

From Quiz North American Bridges

Answer: Brooklyn and Manhattan

The bridge crosses the East River between Brooklyn and Manhattan. Construction began in 1870 and lasted 13 years. The span is a suspension bridge and was designed by famed engineer John Augustus Roebling. It was designated a National Historic Landmark in 1964. Brooklyn was an independent city until its consolidation into New York City in 1898.

13. Through what city does the busiest section of this busiest highway run?

From Quiz Highway 401: North America's Busiest Highway

Answer: Toronto

The stretch that runs through Toronto is 55 km long. It goes from Pickering in the east to Mississauga in the west.

14. This short but important highway began its life as just an extention of the Don Valley Parkway.

From Quiz 400-Series Highways in Ontario

Answer: Hwy 404

It is expected that Hwy 404 will eventually be extended at least to Georgina, and possibly further, to alleviate the pressure of cottage-country traffic on Hwy 400.

15. The orange traffic cone has a long and distinguished history. Charles P. Rudabaker of New York invented the first traffic cones in 1914. What were these ur-traffic cones made out of?

From Quiz The Ubiquitous Orange Traffic Cone

Answer: Concrete

Drivers found that narrow roads and large, rocky objects did not make a joyful combination. Most traffic cones nowadays are made out of PVC. But the simple cone was not good enough for the world-- flashing lights and fluorescent bands now grace the humble orange traffic cone, thanks to patents issued in 1959 and 1972.

16. Where in Spain are you when you are walking along la Rambla on your way to the Sagrada Familia Church ?

From Quiz Famous Streets And Roads

Answer: Barcelona

The culturally minded will find great architecture in Barcelona. There is the Barrio Gotico with the Plaça del Rey, the Cathedral. The carrer Montcada with its noble palaces. The Font Magica near Plaça d' Espanya. And of course Gaudi's Sagrada Familia church. Great paintings can be seen at the Museo Picasso and the Fundacion Joan Miro. More info at www.bcn.es/cultura/english

17. One of Britain's major Roman roads, known as Watling Street, connected north-western England with London and the port of Dubris in the southeast. What is Dubris's modern name?

From Quiz From Here to There

Answer: Dover

The name "Watling" comes from the Old English "Waeclinga", an Anglo-Saxon tribe based in the St Albans region (Herefordshire); the "street" part, on the other hand, means that the road was paved ("strata" in Latin). The Romans built this road - probably around 47 or 48 AD - on a trackway that had been used for centuries by Britain's native populations. Watling Street ran from Viroconium Cornoviorum (now Wroxeter in Shropshire) through Verulamium (St Albans) to London and the ports on the south-eastern coast, the most important of which was Dubris (modern-day Dover). According to some historians, the road continued north of Wroxeter to reach Hadrian's Wall. Watling Street is also known as the site where Boudicca, queen of the Iceni, was defeated by the Romans in 60 or 61 AD. In the 1920s the south-eastern stretch of Watling Street became the A2, which connects London with Dover; most of the route from London to Wroxeter is part of the A5, which runs between London and the port of Holyhead in Wales.

18. The Øresund Bridge that runs from Denmark to Sweden has a nickname that describes it in terrifying fashion. What's that nickname?

From Quiz Keep Calm on These Roads!

Answer: The Disappearing Road

The Disappearing Road is truly an architectural wonder. The dual road and railway bridge connecting Copenhagen, Denmark to Malmö, Sweden is both a bridge and a tunnel. The bridge portion is almost five miles long and starts in Sweden, allowing road vehicles and trains to travel to an artificial island named Peberholm where the two and a half mile tunnel portion begins, allowing passengers to complete the journey to the Danish island of Amager. From a bird's eye view of this marvel it looks like the road disappears into the water, it's truly terrifying and breath-taking at the same time.

19. At 2770 metres (9068 ft), what is the Pass in the French Alps that can be climbed on the North side from Bourg-Saint-Maurice or on the South side from Bonneval-sur-Arc?

From Quiz Cyclists' Dream Roads

Answer: Iseran

Iseran, in Savoie, is the highest paved pass in the Alps. The Route de la Bonette is higher (2802 m or 9193 ft), but only because an additional piece of road has been built around the mountain top: the actual Bonette Pass is 2715 metres (8907 ft) high. The pass is part of the "Route des Grandes Alpes", a tourist itinerary that passes also through the Col d'Izoard, Galibier, Bonette, Vars and Cayolle.

20. As we cross the Canadian border from Alaska Route 2, which Canadian province or territory will we enter first?

From Quiz North American Adventure

Answer: Yukon Territory

Crossing the border via Alaska Route 2 will bring us into the Yukon Territory. When we emerge we will be then be travelling along Yukon Highway 1. Yukon Highway 1 runs along the southern portion of the Yukon and even makes its way into portions of British Columbia before coming back within the borders of the Yukon.

21. On the West Coast of the United States, there is another Route 1, which is several hundred miles long. Which state does it belong to?

From Quiz Route 1

Answer: California

There are several routes paralleling the West Coast. Starting with the routes closest to the coast, the major routes are California Route 1, US 101, I-5, and California Route 99.

22. Often mispronounced, but named for a member of the British royal family, by what name is the stretch of road from Adelaide to Sydney (via Melbourne) known?

From Quiz Travels to My Aunts

Answer: Princes Highway

Edward, Prince of Wales visited Australia in 1920 and in honour of that visit, a series of pre-existing roads were renamed to form the Prince's Highway. The apostrophe was eventually dropped. Edward later became King Edward VIII very briefly but abdicated to marry Wallis Simpson, at which time he took the title of Duke of Windsor.

23. Col de Turini is a road in a certain European country. Can you name which one?

From Quiz Roadwork

Answer: France

It crosses a mountain pass in the Alps. This road is laden with hairpin bends and sharp turns which any driver would enjoy. It connects Sospel and La Bollène-Vésubie, and reaches an altitude of almost 1,500 metres. It is also one of the parts of the Monte Carlo rally. The view from the col is brilliant and there are a lot of sights to enjoy along the way.

24. Running across the bottom of the continent, the Eyre Highway crosses which two Australian states?

From Quiz Blazing a Nullarbor Trail

Answer: Western Australia & South Australia

Forming part of Highway 1 of the Australian National Highway network, the Eyre Highway has its origins in the goldmining town of Norseman in Western Australia (WA). Norseman, once seen as the second richest goldfield in WA, only Kalgoorlie's Golden Mile outstrips it, considers itself as "the crossroads to everywhere". Situated 742 kilometres east of Perth and with a population of 857 (2006 census) it also provides access to the Great Eastern Highway and the Coolgardie - Esperance Highway. At the other end of the Eyre Highway, 1675 kilometres away, is Port Augusta, which is South Australia's seventh most populous city. Port Augusta is 322 kilometres north of Adelaide; it sits in a natural harbour and provides valuable port facilities to the state. With a population of 13,257 (2006 census) it is a stopping point for the Indian Pacific train service that crosses the country from west to east and the Ghan train, which runs south to north from Adelaide to Darwin.

25. Erected five centuries after Rome declared its 'kilometer zero' marker, the Milion was built by the Byzantines in which Turkish city?

From Quiz Stones in the Road

Answer: Constantinople

Although the Milion was originally a structure built to mimic the Roman milestone built centuries before in the Roman Forum, it was created to signify a new starting point for roadways. As centuries passed and the Milion wore away, it became part of Constantinople's Hagia Sophia until a point nearly twelve hundred years after its original inception. All that remains after excavations of this important mile marker is a fragment of what was once housed in this Istanbul landmark. It was said that all roads in the Byzantine Empire started at this point; it was also once thought of as the geographical center of the city in ancient times.

26. To determine the strength of the underlying layers of a road, a test known as CBR is used. What does CBR stand for?

From Quiz This is Hardcore

Answer: California Bearing Ratio

The CBR is defined as "The ability of a material to resist an applied load compared to that of a standard granular material expressed as a percentage". The lower the result, the weaker the material is. The seasonal differences in the CBR of various roadbuilding materials must also be taken into account - some substances have an appreciable difference from summer to winter, or between wet and dry values.

27. Which road connects the two ends of the M25 London orbital?

From Quiz British Roads

Answer: A282

The M25 is not a complete ring in order to allow non-motorway traffic to cross the River Thames at Dartford (either via the tunnel or the QEII Bridge). The M25 is 117 miles long, and would take just short of 2 hours to drive a complete circuit at the speed limit. However, it is notorious for traffic and at most times of day this would take twice as long!

28. What legal requirement needs to be satisfied for a driver to be allowed to drive faster than 130 kph?

From Quiz The German Autobahn

Answer: road and traffic conditions must permit the higher speed

Any driver is allowed to choose any speed not in violation of general regulations or locally posted limits. General regulations exist for specific road types, vehicle types and weather conditions. Regardless of the hard limit, however, article 3 of the German road code states that a driver always has to choose a speed that is safe for the condition of the road, his skills, the amount of traffic and the visibility conditions.

29. The Hume Highway, which goes from Sydney to Melbourne, was named after explorer Hamilton Hume who mapped the inland journey in 1824. Who was the other explorer who went with him?

From Quiz Australian Highways

Answer: William Hovell

The Hume Highway was named in 1928. Before 1928, it was named the "Great South Road" and "Sydney Road". Lots of money was spent in the last 20 - 30 years to duplicate the highway. The highway goes near and bypasses the following major towns: Goulburn, Yass, Gundagai, Albury, Wangaratta and Seymour.

30. What famous roadway crosses the Seven Mile Bridge?

From Quiz North American Bridges

Answer: The Overseas Highway

The Seven Mile Bridge connects the Upper and Lower Florida Keys. The portion of US Route 1 that traverses the keys is called the Overseas Highway because so much of the roadway consists of bridges between the hundreds of islands in the Florida Keys. The original bridge was constructed in 1912 as a railway crossing. The current bridge replaced the older span in 1982. The older bridge still exists parallel to the modern span but no longer carries traffic. The bridge was featured in the climatic chase scene in the Hollywood film 'True Lies' starring Arnold Schwarzenegger and Jamie Lee Curtis.

This is category 13995
Last Updated Apr 13 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.